Als je terugdenkt aan de tijd dat je op de lagere school zat, was jij dan dat kind dat ongemerkt stilletjes in de boekenhoek kon zitten? Zo stil, dat zelfs de juf of meester je vergat? Wanneer op het schoolplein een leuk groeps- spelletje gedaan werd, stond jij daar dan ook tussen, of was je eerder in je eentje in de zandbak de mooiste zandballen aan het kneden? Of zocht jij de groepsspelletjes juist op, had jij in de klas graag  het hoogste woord (op momenten dat het niet de bedoeling was) en maakte je met iedereen makkelijk en graag  contact? Een soortgelijk beeld kom je overal tegen waar mensen zijn. Observeer je huidige omgeving eens. Er zitten vast duidelijke voorbeelden van intro- en extraverten tussen. Beter nog,  kijk eens naar jezelf…

Twee uitersten

De termen introvert en extravert  zijn in de twintiger jaren van de vorige eeuw  in het leven geroepen door  de Zwitserse psycholoog Carl Gustav Jung, bij het ontwikkelen van zijn persoonlijkheidstheorie. Introversie werd gezien als een focus  op de innerlijke wereld  en extraversie als focus  op de buitenwereld. Het mag duidelijk zijn dat het hier om twee uitersten gaat  en het merendeel van de mensen kenmerken heeft van beide. Wel is het zo dat bij de een introversie  en bij de ander extraversie zal overheersen. Slaat de meter wel heel sterk door naar de ene  kant, dan mag  je jezelf gerust tot die groep rekenen. Vaak zal het je veel duidelijkheid verschaffen over jezelf. Problemen waar je steeds weer tegenaan loopt, maar waar je de vinger niet op kon leggen, blijken dan opeens verklaarbaar. Beide persoonlijkheidskenmerken zou je kort als volgt kunnen omschrijven:

De extravert

• naar buiten georiënteerd

• krijgt energie van gezelschap

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

• geïnteresseerd in sociale activiteiten, nieuwe  contacten

• open, energiek, spraakzaam, dominant

• is graag onder de mensen

 De introvert

• naar  binnen georiënteerd – eigen gedachten en gevoelens

• krijgt energie van op zichzelf zijn

• geïntereseerd in ideeën, groot  voorstellingsvermogen

• rustig en bedachtzaam

• gesteld op alleen  zijn

De extravert

Met een  buitenwereld die voornamelijk naar  buiten  gericht  is, is het niet moeilijk in te schatten dat de extravert  behoorlijk goed uit de verf komt en makkelijk geaccepteerd wordt. In een  wereld  vol verschillende mensen in allerlei soorten en maten, is het wel zo handig dat je geen problemen hebt  met het leggen van nieuwe  contacten,dat je op bijeenkomsten gesprekken durft aan  te gaan en dat je op feestjes makkelijk met iedereen een  praatje maakt, danst en lacht. Dat je wel in bent  voor weer een borrel na het werk of een  visitemomentje bij die en die en die. Extraversie wordt in de westerse wereld  gezien als sociaal wenselijk  en mensen met een  extraverte persoonlijkheid worden al snel gezien als competent en sociaal vaardig  (terwijl dat toch echt  niet altijd het geval is).

Als duidelijke extravert laad jij je op door gezelschap op te zoeken. Zit je niet goed in je vel, dan wil je vooral mensen om je heen. Dit is geen vluchtgedrag, maar simpelweg eenzelfde situatie als een  lege  tank van een auto. Brandstof – in dit geval gezelschap –is dan wat nodig  is om de motor weer lustig te laten draaien.

• Extraverten zijn uitstekende entertainers. Ook zie je ze veelal in leidinggevende functies. Niet zozeer omdat ze geschikter zijn dan  de introvert, maar  vooral omdat ze zichzelf zo goed op de voorgrond weten  te zetten.

De introvert

Met een  buitenwereld die voornamelijk naar  buiten  gericht  is, heeft de introvert het een  stuk moeilijker en wordt al snel als zonderling bestempeld. ‘Die is niet helemaal goed’, wordt wel eens gedacht én gezegd over de persoon die stilletjes zijn of haar  ding doet  en geen spontane gesprekken aanknoopt met anderen. Dit toont meteen al aan  dat de introvert totaal verkeerd ingeschat wordt. De extravert heeft veelal geen geduld om zich te verdiepen in zijn tegenpool en uit zich al snel met misvattingen over de introvert als: saai,  incompetent, niet sociaal vaardig, verlegen of niet praatgraag. Maar om dan meteen dat laatste maar  te weerleggen: ook introverte  personen kunnen kletskousen  zijn. Het moet  alleen  wel echt  ergens over gáán. Koetjes  en kalfjes laten ze liever in de wei staan.Introvert of Extravert

Doordat extraverte personen altijd wel hun woordje  klaar lijken te hebben, komen ze al snel zelfverzekerd over. Dit kan voor de introvert die zijn eigen persoonlijkheid nog niet omarmd heeft, nogal intimiderend overkomen. Die kan aan  zichzelf gaan twijfelen en zich onzeker of zelfs mínder  gaan voelen  en dit ook zo uiten, met als gevolg dat een  negatief beeld van de introvert in stand gehouden wordt.

Om bij  stil te staan

• Ook introverten houden van mensen en gezelligheid, alleen  voelen  zij zich prettiger in kleine groepjes of één-op-één momentjes. Als extravert  kun je er zo achter komen dat je tegenpool toch verrassend leuk en creatief  uit de hoek  kan komen. Saaiheid en verlegen zijn heeft in ieder geval niets met introversie  te maken.

• Goede sociale vaardigheden zijn niet alleen  voor extraverten weggelegd.  Intro- en extraverten uiten zich alleen  anders. Een extravert  kan dan  wel beter  spon- taan een  gesprek aanknopen, maar  een introvert kan zich weer goed in een  ander verplaatsen en luisteren. Voor alles is wat te zeggen.

Als duidelijke introvert laad jij je op door je terug te trekken. Je krijgt energie van tijd met jezelf. Zit je niet goed in je vel of heb je die dag veel mensen om je heen gehad, dan wil je vooral even  lekker alleen zijn. Dit is jóúw brandstof.

• Introverten vindt je veel onder filosofen en schrijvers.

Twee in één

Er zijn mensen die zich net zo sterk introvert als extravert  voelen;  zij worden vaak om- schreven als ambivert (ambi betekent allebei).

 De ambivert:

 • • evenveel naar  binnen als naar  buiten georiënteerd
 • • krijgt de ene  keer energie van gezelschap en de andere keer van het alleen  zijn
 • • heeft de ene  keer het hoogste woord  en is de andere keer stil en teruggetrokken
 • • de perfecte bemiddelaar tussen de extra- vert en de intravert, vanwege begrip voor beide ‘kampen’

Als ambivert weet je je doorgaans in vele uiteenlopende situaties prima te redden.

Je hebt  een  actief sociaal leven, maar  hebt tevens op tijd behoefte aan  ‘me time’. De ambivert  loopt geregeld tegen het probleem aan  niet begrepen te worden. Mensen snappen vaak niet (of wíllen niet snappen) dat je geregeld een  nu-even-niet momentje hebt.  Als je de ene  keer optimaal genoten hebt  van een  leuk feestje  en zelfs de gangmaker geweest bent,  wordt het vaak als een  afwijzing gezien wanneer je een daaropvolgende keer vriendelijk voor een uitnodiging bedankt. Genoeg ruzies  die op deze wijze ontstaan zijn, want ‘je bent  toch zeker ook op A’s feestje geweest, waarom wil je dan nu niet naar het mijne komen?’. Sta je als ambivert  niet stevig in je schoenen,  dan  loop je de kans  dingen te doen waar je eigenlijk geen behoefte aan  hebt.  Je gaat  zo voorbij aan  je eigen grenzen, wat je uiteindelijk een  keer zal opbreken.

• Leg een  keer goed uit hoe  jouw innerlijke systeem in elkaar  zit (voor zover je daar  zelf al achter bent).  Als iemand écht  met je begaan is, zal hij/zij heus wel inzien dat je niet ‘nee’ zegt  uit onwil, maar  uit pure  noodzaak.

Luister goed naar je gevoel (vooral naar je onderbuikgevoel), want de ene  keer zul jij je op willen laden door gezelschap op te zoeken, terwijl je op een  ander moment dringend behoefte hebt  aan tijd met jezelf. 

• Ambiverten  komen als geweldige verkopers uit de bus.  Zij hebben hun woordje  klaar en kunnen tegelijkertijd ook heel goed luisteren.

Een schijnbeweging

IntrovertPersonen die van nature duidelijk introvert of extrovert  zijn, kunnen zich desondanks zo gedragen, dat zij het tegenovergestelde lijken. Zij hebben zich door  de jaren heen voor de buitenwereld een  bepaald gedrag aangemeten – bijvoorbeeld door  aan andermans wensen te voldoen. Dit kan jaren volgehouden worden, maar  iemand met maskergedrag loopt wel de grootste kans  uiteindelijk volledig opgebrand te raken.  Zie dán  die tank maar  weer eens op te laden.

Kom je op een  punt  in je leven, dat je er de noodzaak van inziet om uit die schijnbeweging te stappen en durf je eindelijk – met trots – jezelf te zijn… dan  ben  je er nog steeds niet!

Jíj kunt namelijk wel klaar zijn voor veranderingen, maar  je omgeving niet. Men is van jou inmiddels een  bepaald gedrag gewend en voldoe  je niet meer  aan  dat gedrag, dan  bepaalt dat ook het leven van die ander. Niet iedereen zal daar blij mee  zijn en om te proberen jou weer te krijgen zoals  je was,  zal men  nog  wel een  tijdje aan  je blijven trekken. Om dan niet alsnog om te vallen (in het oude gedrag terug  te vallen), moet  je sterk in je schoenen staan!

Eigenlijk is er maar één  woord  dat de lading  dekt: acceptatie.

Of je nu introvert, extravert,  ambivert  of wat voor ‘vert’ dan  ook bent!

© Marjori Hong , eerder verschenen in  het “vitamin magazine” 

Bewaar voor later op Pinterest:

Introvert of Extravert: Omgaan met de buitenwereld

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Vind het wat zwart wit. Denk wel dat extraverten hun energie meer van buitenaf krijgen en introverten van binnenuit. Volgens mij hoeft het niet te betekenen dat je als introverte heel stilletjes bent en moeilijk contact maakt maar eerder dat de impuls van binnenuit komt. Dat je eerder aanvoelt wat de ander nodig heeft. Meer voelen dan zeggen. Contact maken kan ook op een rustige, stille manier, soms zonder woorden.

 2. Het vastomlijnde introvert en extravert is in dit bericht inmiddels wel achterhaald (2015) Vooral het hokjes gevoel is niet meer van 2019

 3. @Lutje Huylebroeck,

  Lieve lutje

  Dank je wel voor je aardige woorden.
  Op papier durf ik wel iets van mijzelf bloot te geven.
  In de gewone wereld is het wel anders .
  En kreeg spontaan zin om op de leuke reactie van aart te reageren
  Met wat humor. Op mijn manier dan hoor . Zijn humor is onbetaalbaar .
  En het is zeker zo dat er mensen zijn die mij waarderen .
  Komt goed lutje . Gewoon blijven wie we zijn en voor niemand veranderen, niemand.

  Fijne avond nog .

  Liefs Jannie .

 4. @Aart,

  Ach kijk nou toch , dit is de liefste reactie ooit , lieve aart. ❤
  Rood slaat dood zegt men altijd. . Maar rood lijkt nu lang zo erg niet meer.
  Ik ben niet meer alleen rood , wordt er emotioneel van snik .
  Ik eet al geen tomaat meer want dan kleur ik nog roder.
  Maar ach mijn tijd komt nog wel. dan leggen ze de rode loper uit als ik kom.
  Ik schik mij in mijn lot dat ik voor eeuwig rood blijf .
  Maaaaar Het heeft mij toch weer een mooie reactie opgeleverd . Ik kreeg vuurrode blosjes van vreugden.
  Het gebeurd namelijk niet elke dag , dat er iemand zegt , Jannie ik ben blij met jou .
  Ene aart ik zeg voortaan gewoon dat ik te lang onder de zonnebank gelegen heb.
  Zouden ze er in trappen ? ? Kan mij het schelen is hun pakkie aan . Hi hi hi
  Het is namelijk zo dat ik tot conclusie ben gekomen dat ik geen dag zonder mijzelf kan. ❤

  Van

 5. Lieve Jannie en Aart, wees gerust, met introvert zijn is helemaal niks mis. Je komt wel aan de bak, weliswaar op een heel andere manier, vanuit je eigen kracht. Je wordt heus wel gewaardeerd zonder veel geluid. Beste Aart, boomknuffelen is zalig om te doen om tot jezelf te komen. En dat lief eekhoorntje heeft je wel gesnapt hoor. Geloof me, ik spreek uit ervaring. Dan dat ik jullie verhalen mocht lezen. Heel waardevol. Lutje

 6. Introvert zijn is niet altijd makkelijk geweest .
  Tijdens mijn schooltijd was ik wel aanwezig maar je zag mij niet .
  Je werd ook nooit gevraagd bij toneelstukjes , omdat men wel wist dat
  Je liever ergens achteraan zat als toeschouwer .
  De grootste mond kreeg ook altijd de aandacht , en meestal had je geen vriendinnen.
  Ontzettend veel verdriet gehad , ook omdat men je maar een nurd vondt.
  Het vervolg onderwijs ging bijna idem dito al werd ik wel iets mondiger.
  Na mijn huwelijk met een extraverte man , weet je helemaal dat je dingen kan
  Bereiken die een introvert iemand zoals ik nooit redden.
  Heel vaak moest hij de kastanjes uit het vuur halen laat maar zeggen.
  Maar ik durfden nooit tegen mensen te zeggen dat ik iets niet leuk vond.
  Zo kreeg ik de bekende knoop in mijn maag .
  Je pas je altijd aan voor een ander en leid niet het leven dat je graag zou willen.
  Wel kreeg ik in de loop van de jaren , door dat ik in Fam. verband wat vrijer werd
  Meer stem . Om dat je je vertrouwd voel bij ze .
  Ik ben nu ook wat meer bewust geworden van mijzelf . Maar blijf op de achtergrond.
  De brutaalste hebben de halve wereld zegt men altijd . Dat zijn niet de brutaalste maar extraverte
  Mensen.die gewoon hun mond opendoen als het moet . En hun mening geven , waneer het moet .
  Als introverte , vis je dus vaak achter het net.
  Maar het gaat naar mate je ouder wordt , leer je meer , en langzamerhand krijg je meer stem.
  Al zal je altijd een kleinere stem hebben dan de extraverte .
  Mijn jongste dochter is nog introverter dan ik was . ze loopt tegen deuren op , en ik probeer
  Haar te pushen met alles . Daarbij heeft ze een hele zachte stem , dus bij een huisarts of
  Ergens waar ze om hulp komt b v voor haar gezondheid . wordt ze zo naar buiten gewerkt.
  Het doet mij pijn om dat te zien, omdat ik zoveel herken.
  Ik geef haar tips etc maar het is de aard van het Bessie laat maar zeggen.
  Te lief . Te aardig . Toch is echt niet alles zo negatief als ik het voorspiegel
  Je zoekt je vrienden uit met dezelfde eigenschappen , daardoor merk je
  Dat je niet alleen bent .
  En extraverte mensen zoals mijn echtgenoot zijn ook heel erg leuk.
  Ik ben er echt jaloers op . Heerlijk lijkt mij dat om alles te durfen zeggen en niet
  Altijd een rood hoofd te krijgen in vreemd gezelschap .
  Maar al met al ben ik toch blij met mijzelf . Je bent wie je bent .
  Introvert of extravert we zijn allemaal bijzondere mensen met bijzonder kwaliteiten.