Extravert__Introvert_by_Scadee
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Door Dr. Susan Biali,

Een aantal jaar geleden was ik opgelucht dat ik een uitkomst had gevonden voor, wat ik dacht, aparte gevoelens waren. Eindelijk begreep ik dat ik introvert was, en nog steeds ben. Dankzij deze andere kijk op mijn persoonlijkheid, besefte ik dat ik tevreden ben over mijn karakter die voor andere als ‘’vreemd’’ gezien worden. Dit zal ook de reden zijn dat ik een goede personal coach en succesvolle schrijver en auteur ben.

Mijn hele leven had ik het gevoel dat als mensen wisten wie ik echt was, zij mij af zouden schrijven als ‘vreemd’ of ‘anders’. Wat een opluchting toen ik erachter kwam dat ik niet alleen ben: 15-20% van de bevolking zou (volgens HSP expert Dr. Elaine Aron) HSP hebben. Ongeveer 20% van alle mensen zouden introvert (in jezelf gericht) zijn. Van de 15-20% die HSP hebben, is 70% introvert.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
Dr. Susan Biali introvert
Dr. Susan Biali

Het lezen van mijn mede-blogger; Sophia Dembling, over introversie heeft mij aan het denken gezet. Hoe moeilijk moet het zijn om op deze manier als introvert persoon te leven in een wereld van extraversie. Voeg hieraan toe dat je HSP hebt en hoog gevoelig bent. Dan kan je het gevoel hebben dat je, je voor alles en iedereen wilt verbergen. Gedeeltelijk om te voorkomen dat je anderen moet uitleggen waarom je dit gedrag vertoont. Het begrijpen wie ik ben heeft me geholpen om te zorgen dat ik niet altijd maar overal bij probeer te horen.

Hier zijn een aantal uitdagende aspecten die ik heb meegemaakt in mijn leven als ‘ HSP- introvert ’:

• ‘Ik deel geen hotelkamer met jou omdat, ik vrienden wil blijven.’

Een paar jaar geleden, stelde een kennis voor om tijdens een verlengde vakantie in Europa, een eenpersoons kamer te huren. Ook al was ik blij was met ons huidige, goedkope maar leuk hotel.

‘’We besparen heel wat geld..’’ zei ze tegen me, ‘’..en het zal leuk en gezellig zijn!’’

In eerste instantie zei ik nee, maar toen ik uitlegde dat, wanneer ik geen privé ruimte heb, ik gestrest raak, en bang zal zijn dat onze relatie daardoor beschadigd kon raken. Ze begon te lachen en vertelde me dat ik belachelijk deed. We konden het goed met elkaar vinden en hadden veel gemeen, hoe konden we het niet redden met z’n tweeën. Ze was zo overtuigd en vasthoudend dat ik meeging. Na een paar dagen begon ik me een stuk onvriendelijker te gedragen.

Als zeer gevoelig persoon die een behoefte heeft aan weinig geluid om zich heen, kan ik mij geen houding geven als er TV of harde muziek op de achtergrond aanwezig is. Ik ben extreem gevoelig voor stemmingen van andere mensen; als iemand boos, oordelend of geïrriteerd is, vang ik al die emoties op en ga me heel erg ongemakkelijk voelen. Het ergste is nog dat als ik geen eigen ruimte heb waar ik mezelf in kan terugtrekken, ik uiteindelijk in.

Als een introvert betekent dit dat ik rond andere mensen (in tegenstelling tot een extravert die veel energie krijgt in het bijzijn van andere mensen) veel energie vergt. Dit betekent niet dat ik het vervelend vind om bij andere mensen in de buurt te zijn. In tegendeel, ik hou ervan – alleen hou ik dit vol zolang het duurt voordat ik uiteindelijk weer tot mezelf moet komen.

Het was hierom ook niet verrassend dat onze vriendschap eindigde na onze vakantie. Een gemeenschappelijke vriend vertelde me later dat mijn ex-kamergenoot had gezegd dat ik ‘’raar’’ was. Hierdoor voelde ik me boos en gekwetst nadat ik haar had vertelt dat ik niet goed kleine ruimtes kan delen met andere. Maar in plaats van begrip te hebben, ook al praatte zij mij hiertoe, was ze nu aan het roddelen over mij aan andere. Toen dacht ik dat zij ook nog gelijk had, en dat ik gewoon een raar, niet-sociaal persoon was. Gelukkig weet ik nu anders.

• ‘Omdat ik niet bel betekent niet dat het me niets uitmaakt’

Sophia-Dembling
Sophia-Dembling. Photo by David Baumbach

Na het lezen van Sophia Dembling’s blog, was ik blij dat introverte personen bijna nooit van telefoons houden. Mijn gehele leven klagen mensen over dat ik ze niet bel. Eerst voelde ik me schuldig, maar na het lezen van Dembling’s blog realiseerde ik dat ik het gewoon niet fijn vind om te telefoneren. De enige uitzondering is als ik praat tegen iemand die een vergelijkbare ‘’stoornis’’ heeft. Hiermee kan ik eindeloos praten zonder enige moeite te doen. Zelf hou ik er niet van als er stiltes vallen of dat ik druk voel als ik even niet op een interessant onderwerp kan komen, zelfs met mensen die ik goed ken.
E-mailen en Facebook daar in tegen zijn totaal anders. Ik hou ervan om op deze manier te communiceren. Volgens Dembling is dit een andere karaktereigenschap die typisch bij introversie hoort.

Als iemand met HSP, pak ik ook allerlei informatie op uit stemmen en commentaar van mensen. Hierdoor kan ik me erg ongemakkelijk voelen als ze persoonlijk gericht en negatief zijn. Deze gevoeligheid, die werkt op mijn intuïtieve vermogen, werkt goed als een personal-coach. Aan de telefoon pak ik signalen op van cliënten en kan zo lezen wat er achter de woorden schuil gaat. Hiermee kan ik ze ook helpen en deze negatieve blokkades uit de weg ruimen. Het keerpunt is wel dat als ik persoonlijke gesprekken heb en deze mensen onder ogen neem, ik soms meer opneem dan ik eigenlijk wil.

• Ik wil niet naar een druk concert gaan, maar wil wel naar een restaurant gaan waar we elkaar in rust kunnen spreken en praten over het leven, dromen, en andere zinvolle dingen.

Een van mijn slechtste herinneringen in de afgelopen jaren was een concert op een groot plein in Cabo, Mexico. Als ik ergens ben dat me echt interesseert, bijvoorbeeld een salsa-club met goede muziek, genoeg ruimte om te dansen, of een cocktailparty met vrienden en mensen waarmee ik me kan vermaken, zal ik de laatste persoon zijn om te vertrekken. Maar als we ‘’gewoon’’ naar een concert gaan met veel lawaai en (voor mij) onbekende mensen, blijf ik liever thuis en kijk een film.

We probeerde onszelf, duwend door de menigte, naar het podium te gaan, maar door al het duwen en trekken raakte ik in paniek en besloot om in mijn eentje rond de drukte te gaan staan. Nog steeds was ik omgeven door mensen die begonnen te duwen, mensen die ik niet kon zien, en voelde me overweldigd door de geur van alcohol en tabak(een ander HSP-ding). Door de – te harde muziek, geuren en te veel mensen, stond ik op het punt om in tranen uit te barsten, en als ik naar huis kon- zou ik naar huis zijn gelopen.

Ik ben een leuk persoon, echt waar, vraag het maar aan mijn salsa vrienden van vroeger. Als ik maar genoeg ruimte heb, mezelf kan horen praten en genoeg lucht heb om te ademen. Mensen zoals ik willen echt niet weg van een feest omdat we de pret willen bederven. We voelen ons ineens overdonderd door de geluiden de drukte om ons heen. Mijn zus heeft hetzelfde, zij en haar man gaan gescheiden van elkaar naar feesten in verschillende auto’s. Om, mocht het nodig zijn, zij eerder het feest kan verlaten.

Laten we anders naar een gezellig diner gaan– Introverte mensen hebben liever betekenisvolle één-op-één conversaties dan in het gezelschap te zijn van grote groepen. HSP-ers verlangen ernaar om complexe discussies aan te gaan en zich diep te binden met een ander persoon.

Als een van deze kenmerken zich bekent voorkomen voor u persoonlijk, google de woorden HSP(Hoog Sensitief Persoon of High Sensitive Person) en introvert. Je word gerustgesteld door verhalen die je leest, en zal eindelijk uit kunnen leggen dat je niet ”raar” bent, maar hetzelfde bent als de rest.

Susan Biali

Bron

Nederlandse vertaling © www. nieuwetijdskind.com

Meer Boeken Over HSP

vitaal water
vitaal water
vitaal water

35 REACTIES

 1. WOW zo herkenbaar! Tot op de laatste punt!
  Ook ik heb hier jaren mee rondgelopen, zelfs in mijn omgeving is er in mijn gezicht gezegd dat ik raar was. Maar hoe kan dit dan, ik ben toch rustig, weet mijn afstand te bewaren en mensen te peilen?
  Gesprekken, telefoongesprekken, tot op de dag van vandaag nog wel moeite mee, MSN van vroeger wat een uitkomst! Nu is het whatsapp voor mij…wil ik de telefoon niet opnemen, dan app ik je wel even want dat gaat voor mij veel beter.

  Totdat ik vorig jaar zo erg in de knoop kwam met mijzelf en mij aan heb gemeld voor een HSP cursus, was dit dan waar ik mijn antwoorden kreeg?
  Ja, daar waren de antwoorden, en enkele handvaten om ermee om te kunnen gaan.
  Nu ben ik niet meer bang om nee te zeggen wanneer een activiteit niet goed voelt om naartoe te gaan, of ik niet net zo enthousiast reageer als andere om mij heen.
  Ik doe het op mijn eigen manier, en dan ben ik maar “raar” ik weet nu wat ik waard ben, en ik een individu ben die de teugels in handen heeft van haar eigen leven.

  Dit heeft er voor mij ook voor gezorgd dat ik meer rust in het leven heb gekregen, en de mooie dingen van het leven zie.

  Ik ben nu zwanger van ons eerste kindje, iets waar ik jaren angst voor ben geweest, zou het net zo ‘raar’ als ik worden, wil ik dat een kind aandoen?
  Maar nu kijk ik hier heel anders naar,
  het is een mooi iets als je HSP-er bent, en je de wereld kan verwarmen met jou liefde, zorgzaamheid en zachtaardigheid.

  Geweldig artikel nogmaals!

  Veel geluk gewenst!

  Femke

 2. Heel herkenbaar. Bij niet telefoneren en een-op-een gesprekken had iki nog niet aan HSP gedacht. Maar het klopt beslist. 🙂

 3. Heel leuk, prettig en herkenbaar om e.e.a. te lezen n.a.v. hoog-sensitiviteit. En dikwijls lees ik het met een glimlach, van hé, dat heb ik ook! Maar soms vraag ik mij af, of "wij" nu werkelijk zo "bijzonder" en/of "afwijkend" zijn…, of dat vele andere mensen misschien een beetje laag-sensitief zijn uitgevallen. Je zult het maar hebben…LSP.

 4. WoW, bijzonder om te lezen. Zoveel herkenning! Ook het telefoneren (ik neem bijna nooit op, als het niet 'hoeft') en het rare dingen 'bazelen' (in de energie van anderen gaan zitten) komt me enorm bekend voor! Wat goed, dat je jouw weg hierin gevonden hebt. Ik hoop, dat ik die weg dit jaar ook ga vinden! De eerste stappen zijn iig genomen. Mooi!

 5. Wouw. Wat mooi geschreven! Als HSP-er weet ik dit wel van mezelf maar jou verhaal maakt het opnieuw breder herkenbaar zowel in privé en als coach-healer. Dank voor je delen hier!

 6. Tjonge, wat fijn om zoveel herkenning te lezen! Ook in de reacties van anderen.
  Ik ben ook altijd overal het buitenbeentje, degene die stil is, terwijl er zoveel in mij bruist. Alleen komt dat enkel maar naar buiten als alle energie om mij heen goed voelt.

  • @Lineke,

   Ik begin juist allerlei onzin te bazelen als ik in “verkeerd gezelschap” verkeer. Ik weet niet waarom ik dit doe. Het gaat vanzelf. Ik word enorm onrustig als ik bij mensen ben waar ik me niet goed bij voel. Ik bedenk me altijd pas later wat ik voor onzin heb zitten bazelen. Ik neem me ook altijd voor om eerst tot 10 te tellen, maar bij 5 gaat het al mis…. het is net of iemand de controle van me overneemt. Terwijl ik me op dat moment toch echt liever onzichtbaar wens.

 7. Ik kan wel janken van herkenning!
  Ik voel me mijn hele leven al een buitenbeentje door het “anders zijn”. Het niet begrepen voelen loopt als een rode draad door mijn leven. Ik ben nu vooral bezig om mezelf te begrijpen en mezelf te accepteren. Ik heb het altijd vreemd gevonden waarom ik vol zin en plezier ergens de menigte in ging, maar na een half uur mijn stemming 100 graden was omgedraaid dat ik gillend naar huis wilde. Ik heb vooral moeite dat negatieve energieën mijn stemming zodanig beïnvloeden dat ik mezelf soms volledig aan het verliezen ben.
  Bij het lezen van dit verhaal brandden de tranen achter mijn ogen. Ik kon dit zelf geschreven hebben. Het beschrijft zo exact mijn gevoel. Ik ben zoooo blij dit gelezen te hebben, want dit maakt weer dat ik mezelf weer een stukje kan begrijpen. Af en toe heb ik het gevoel dat ik verzuip in deze wereld. Situaties die me worden opgedrongen en waar ik me niet goed bij voel, vreten zo verschrikkelijk veel energie dat ik me dagenlang uitgeput kan voelen. Beetje bij beetje begin ik het “hoe en waarom” te begrijpen. Ik ben ook blij met alle reacties. Ik begrijp nu dat ik niet de enige ben, en dat ik niet gek ben maar mijn sensoren wat te scherp staan afgesteld. En dat vind ik een hele opluchting.

 8. Herkent iemand dit? Ik zelf ben hsp, ben extravert, maar door mn hsp word ik intravert.
  Dus sla ik dicht, kan mezelf moeilijk laten zien. Liefst wil ik met iedereen vrienden zijn, grapjes maken, lukt heel soms als ik in mn energie zit, maar 90 % vd tijd, keer ik naar binnen, of ik wil of niet , het gebeurt gewoon. Zeker in groepen. een op een is het weer heel anders, zeker bij vertrouwd persoon, dan ben ik wel meer extravert, open…

  • Hoi steef, precies hoe jij het schrijft is heel herkenbaar voor mij. Met mensen waar ik me heel vertrouwd voel kan ik de “leuke” persoon laten zien en ben ik grappig en baal vaak dat ik het niet kan laten zien niet tot uiting kan komen bij anderen bv vreemden. Ik wil juist graag me zelf laten zien en nieuwe mensen leren kennen. Maar anway ik wilde even reageren naar jou omdat ik je heel goed begrijp!

   Groetjes Naïma

   • @naïma,

    tnkz!
    wat volgens mij het dubbele is, is dat het juist de bedoeling is om je helemaal te laten zien, mensen te ontmoeten en in de wereld te zijn. Ik voel dat ook zo. Paar keer op reis gegaan waarin dat kon gebeuren. Sinds die hsp de laatste jaren staat dat meer stil. Heb achteraf is gezelschappen ook vaak dat ´baal´gevoel, dat je mezelf niet helemaal hebt kunnen laten zien. Denk wel dat dat als je helemaal in je eigen kracht staat dit gewoon moet kunnen:)

    • @steef no problem -:)
     Klopt helemaal wat je zegt zeker dubbel. Ik Moet zeggen dat het ook een proces is en om inderdaad wat je zegt om uiteindelijk volkomen in je kracht te komen daar heeft alles mee te maken durven te zijn wie jij wilt zijn om je eigen kracht op te eisen.
     Ik geloof wel in mezelf en vroeger was dat anders dus voor mijzelf is dat een begin naar mijn eigen kracht 100% te staan.

     Groetjes Naam
     En alvast ( voor iedereen ) een mooi 2015

  • @steef, Jazeker herken ik dat!
   Ik ben eigenlijk alleen maar extravert bij mensen waar ik me happy bij voel, anders niet. Dan klap ik ook dicht. Heb ook last van energieen die mensen uitstralen en kan dan ook helemaal blokkeren.

  • Heel herkenbaar. Het introverte wordt sterker naarmate ik ouder wordt. Volgens mij is het wel een algemene menselijke tendens dat je als je jong bent meer naar buiten gericht bent. De communicatie in grotere drukke gezelschappen kan me niet (meer) boeien. Wel jammer dat ik minder nieuwe contacten maak zo, dat is juist voor oudere alleenstaanden ook belangrijk. Het gebeurde een heel aantal keren dat ik ja zei op een uitnodiging voor een feestje en dat ik de dag zelve me in allerlei bochten draaide om er maar niet heen te hoeven.
   (PS jammer dat er in de vertalingen zo vaak taalfouten staan)

 9. Wow!! Zo herkenbaar. Al die dingen die je vertelt, ervaar ik ook zo. Inhoud van ruimte, stilte om me heen. Vind het heerlijk om alleen te zijn. Vooral geen drukke winkels of I.d. Ik heb me nooit als vreemd gezien, ik kan gewoon niet tegen veel én lang mensen om me heen. Pik veel te veel op.
  Je bent wie je bent. Je bent goed zoals je bent.

  Dank je wel

 10. Blij met dit artikel! Ik wist dat ik een hsp persoon ben, echter door de drukte vd kerstdagen met veel visite, het weer even “vergeten”. Nu is de visite weer weg en ik kan wel huilen omdat ik voel mezelf even helemaal kwijt te zijn! Eerst het huis helemaal schoongemaakt om het weer “eigen” te maken, alle ramen open om de vreemde luchten en energieen weg te krijgen enz. Elk jaar probeer ik het weer om het zoals “gewone” mensen gezellig te hebben met logé’s met Kerst……iedereen vind het heel gezellig, alleen ik ben helemaal kapot! Dit was de laatste keer! Volgende jaar houd ik het rustig! Zal het lukken?

  • @Kaatje, Daar zeg je wat Kaatje, ik doe dat ook altijd, alles schoonmaken en ramen open, zodat het huis weer van mezelf is! Had dat eigenlijk nog nooit met Hsp in verband gebracht..
   Ik heb ook mijn hele leven geprobeerd net als gewone mensen te zijn op het gebied van sociaal zijn. Ik ben nu eindelijk zover dat ik aan mezelf denk en me niet meer aanpas en als mensen dat niet snappen, dan maar niet.

 11. Herkenbaar. Vooral dat mensen soms bijna gewelddadig worden om van jou de reactie los te krijgen die ze willen hebben als ze je niet begrijpen. Verder zie ik t niet als een last of zo. Ik lees wel eens de showbizz pagina van de metro en dan denk ik: wat een gezegend mens ben ik toch….met mn coconnetje vol met mooie dingen van mezelf.

 12. Ik kan me hier wel in vinden. Ik bel nooit ! En feestjes tja . Dat vond ik altijd moeilijk. Ik hou van mensen maar ik kan echt niet omgaan met de drukte daar . Liefst zou ik zeggen hoi,hallo en snel weg gaan.Het is zo super leuk om te lezen dat er meerdere mensen zijn die zich voelen zoals ik en dat ik eigenlijk niet de enige ben die (‘raar’;) doet.

 13. Ik hou ook niet van telefoneren , het is vaak zo als de telefoon gaat mijn man hem vaak op moet nemen. Ik wil niet , goed dat ik het nu snap waarom niet , en liever geen drukke verjaardagen , als ik zelf jarig ben , sta ik in de keuken , het vliegt mij aan die visite , ik vraag de laatste tijd maar weinig mensen , ik kan heel moe worden van volle ruimtes .

  • @Jannie,
   Blij te horen/lezen allemaal, zeker met die verjaardagen. Een opluchting dat ik niet de enige ben ook daarin.Begin mezelf inderdaad nu te begrijpen en accepteren, bedankt allemaal.

   • <a href="#comment-238937" rel="nofollow">@Gertie</a>,

    Hallo gertie

    Ik heb drie dochters die allemaal niet
    tegen de drukte met verjaardagen etc
    Kunnen.
    Twee stuks vieren het niet meer.
    Wij begrijpen elkaar goed, mijn meiden en ik.
    Hun vader smeert hem ook snel met te veel drukte.
    Het zit vast in de Fam.

    Groeten Jannie.

 14. Wauw, nooit geweten dat het niet houden van telefoneren bij introverte HSP hoort. Iedereen vind mij maar gek als ik zeg dat ik niet van telefoneren houd, zelfs niet met bekenden..

 15. Heel duidelijk artikel, voor mij is introvert wel van toepassing maar wil niet zeggen als ik mij bij iets goed voel, ik dit wel naar buiten toe zal laten zien. Wat voor mij heel belangrijk is dat er erkenning is hoe je u voelt, zonder oordelen of macht. Wat voor mij een hele mooie leerschool is, kijkend vanuit de evolutiepsychologie,is dat ik over mijn hele levenslijn altijd dezelfde situaties, personen krijg waar ik iets van kan leren en ook wel heftige, negatieve situaties kunnen genoemd worden. Een mooie weerspiegeling van wat je nodig hebt of jij de anderen wil tonen. Fijn om via deze weg toch gelijkgestemde zielen te ontmoeten xxx

 16. Wat een feest van herkenning is dit! Ik ben blij te lezen dat ik niet de enige ben die reageert, denkt en voelt zoals ik doe.
  Dank je wel!

  groetjes
  Louise

 17. Herken veel dingen. maar wil even wat toelichten omdat ik het anders ervaar; ik ben extravert…. nadat ik als introverte alles op een rij heb gezet en het dan pas naar buiten breng

  mijn energie krijg ik niet van anderen= ik steel niet, ik krijg het van boven, omdat ik me in verbinding stel met boven, omdat ik vraag; kunnen jullie me even opladen… hihi 😉

  ik heb ook liever één op één gesprekken, kan ook het lawaai niet hebben, stiltes in een gesprek maken me niet uit, even naar elkaar luisteren zonder woorden is niets op tegen…

  Maar heb speciale oordopjes laten maken zodat ik in menigten niet gestoord wordt door lawaai en ik scherm mij af… focus op wat ik wil doen en dan rust ik weer uit…
  wat ik hiermee wil duidelijk maken; mijn creativiteit…compassie met mijn medemens en mezelf…zorg ik voor oplossingen ( 2-baansweg) waar iedereen op kan lopen

  Iedereen mag leren…op welke manier dan ook… het is een keuze… zoekt en gij zult vinden…zeggen de Engelen dan…

  en die heb ik gevonden…ook naar deze site…. heerlijk!!

  lieve mensen have a verry nice Day… 🙂

  liefs, Henriëtte xxx <3

  • @Henriëtte,

   Hallo Susan, Henriette,
   Weet niet of ik echt helemaal HSP ben maar herken veel. Voelen, weten, alleen moeten zijn, ineens weg willen. Ook die plotseling afbrekende vriendschappen na een vakantie!
   Maar net als Henriette heb ik denk ik mijn manieren gevonden om wat er ook gebeurt rustig bij mezelf te blijven. Ik moet zeggen dat ik zelden meer het gevoel heb om “weg te moeten”, maar ik leid geen standaard leventje en woon voor de derde keer alweer een hele tijd heel tevreden semi-alleen (ik verhuur appartementjes aan stagiairs, studenten enzo). Zoals ik nu leef is er rustige, gemoedelijjke levendigheid op het grote erf, zonder dat ik er perse iets mee moet. We hebben het heel goed hier “samen”.(tropen, dus meer ruimte dan in Nl!))
   Voor mij zijn ook mezelf beter leren kennen (wat voel ik nou eigenlijk zelf, wat heb ik nodig) en het me eigen maken van (gezonde!) assertiviteit belangrijk geweest.
   Groet en enjoy!
   Maria

   • @Maria,

    dat is toch super! maar ik zou niet willen zeggen; dat er vriendschappen worden afgebroken…

    Als je elkaar ontmoet= dat voor een specifieke reden;
    heb je de lessen geleerd? heb je die personen, niet meer nodig… en gaat ieder weer zijn eigen weg…

    Sommige zijn voor een heel leven… om een opdracht samen af te maken… wat die ook moge zijn…de keuzes zijn dan gelijk…en je merkt dan ook dat het liefdevolle relaties/vriendschappen, waarin volledige vrijheid heerst…ongebonden bij elkaar zijn ieder op hun eigen manier…
    Er is altijd een verbintenis…zichtbaar en onzichtbaar…maar altijd voelbaar… én dat laatste
    voelen…liefdeslicht..van binnen naar buiten…alles in jezelf…is de mooiste…en dit draag je dan uit
    dat gaat vanzelf… hoef je niets voor te doen…gewoon laten gaan… is toch geweldig…je bent dan in de staat van Zijn…op jouw manier…

    Liefde overwint alles en de aanhouder wint… 😉 xxx

    Geniet van jullie leven… enjoy dus… er is Joy..

    liefs, Henriëtte

    • @Henriëtte,
     Hallo Henriette, dank je wel voor je reactie,
     tja die afgebroken vriendshcappen die zijn van meer dan 30 jaar geleden … in gedachten stuur ik zulke contactzielen goede wensen. Verder: als dingen waar ik eerst geen weg mee weet zich herhalen zie ik zeker de les. Een ervan is: afstand nemen, grenzen stellen. Elke dag leer ik weer meer, dat houdt nooit op.
     Hartelijke groet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in