Intuïtie: 8 stappen om je zesde zintuig te ontwikkelen

Wat is intuïtie?

In het kort betekent intuïtie een natuurlijke gave die we bij onze geboorte hebben gekregen. Naast onze vijf zintuigen als smaak, zien, horen ruiken en voelen, hebben we een zesde zintuig: intuïtie.

Bij de meesten van ons is intuïtie naar de achtergrond verschoven in onze vroege kinderjaren. Als we dingen voelden op subtiele energie niveaus, werd ons regelmatig verteld dat het niet echt was. Het was maar “verbeelding”.

We hebben dit te danken aan René Descartes, een 17e eeuwse Franse filosoof, die beroemd is geworden door de zin “Ik denk, dus ik besta” om ons zesde zintuig in diskrediet te brengen.  Als een vroege voorstander van het rationalisme, dacht hij dat als het niet gemeten kan worden en bestudeerd, dan is het onzin.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Intuïtie: 8 stappen om je zesde zintuig te ontwikkelen

René Descartes was een Franse filosoof en wiskundige. Zijn benadering van het probleem van de kennis en de aard van de menselijke geest speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de filosofie. Hij is met name bekend om zijn uitspraak “Cogito ergo sum”[Ik denk dus ik besta)] en wordt algemeen beschouwd als de vader van de moderne filosofie. (Bron:wikipedia)

In de loop van de tijd werd het rationale denken steeds meer gewaardeerd en verbeelding ondergewaardeerd. Steeds meer mensen verloren hierdoor hun natuurlijke contact met hun zesde zintuig.

De positieve kant van dit alles was dat het ruimte creëerde voor de mensheid om zijn intellect te ontwikkelen.  Aangezien we ons intellect volledig ontwikkeld hebben, is de tijd gekomen om ons gevoel weer op waarde te laten schatten. Het is tijd om weer in balans te komen met al onze capaciteiten. En dit betekent herkennen, ontwikkelen en gebruik maken van ons zesde zintuig.

 8 stappen om je intuïtie te ontwikkelen

  1. Erken dat je verbeelding echt is. Verbeelding is een gevoelskwestie en een creatieve tool. Het is een belangrijk onderdeel van ons zesde zintuig. Kun je iets bedenken wat ontwikkeld is dat niet eerst in de vorm van verbeelding in iemands hoofd is ontstaan?
  2. Maak een intentie om je intuïtie te ontwikkelen. Zeg eenvoudig tegen jezelf dat het belangrijk is voor jou. Als er een deur open gaat welke je helpt bij het ontwikkelen van je intuïtie, loop dan door deze deur.
  3. Leer aandacht te schenken aan de kleine fluisteringen die in je opkomen in je achterhoofd. Dingen als “neem een paraplu mee vandaag” of “bel even om de afspraak te checken voordat je de deur uitgaat.” Normaal gesproken als we deze kleine fluisteringen ontvangen, verplaatsen we ons naar onze rationale geest en vragen om een besluit te nemen. Bijvoorbeeld als je het seintje krijgt om de paraplu mee te nemen, is het een gewoonte om even naar buiten te kijken om te zien of er regen in de lucht zit. Als dat niet zo duidelijk zichtbaar is of van te voren voorspeld, negeren we onze intuïtie en laten onze paraplu thuis.
  4. Houd een dagboek bij van de ingevingen die je iedere dag krijgt en noteer hoeveel ingevingen het bij het juiste eind hadden. Het belangrijkste doel is om je te bemoedigen om er aandacht aan te schenken. Daarnaast kun je zien hoe vaak de ingevingen op je pad je geholpen hebben om op tijd de juiste beslissing te nemen.
  5. Overleg regelmatig met andere mensen die de intentie hebben om hun intuïtie te ontwikkelen. Je leert sneller als je ervaringen kunt delen en uitwisselen met elkaar.
  6. Mediteer dagelijks. Dit helpt om meer alert te zijn op de ingevingen die je op je pad ontvangt.
  7. Volg cursussen om te leren om je intuïtie te ontwikkelen. Hoe meer kennis je hebt, hoe sneller je vooruit gaat.
  8. En tot slot helpt het om gezond te eten en regelmatig te bewegen om je lichaam in balans te houden.

intuïtie en je zesde zintuig Hou in gedachten dat je zesde zintuig een natuurlijke gave is. Er is niets ongewoons of vreemds aan. Het is geen talent dat slechts enkele speciale mensen bezitten. Iedereen kan zijn intuïtie ontwikkelen. Begin met de 8 stappen die hierboven genoemd zijn. Houd regelmatig contact met andere mensen die ook bezig zijn om hun intuïtie te ontwikkelen. Volg cursussen, schenk er aandacht aan en oefen, oefen en oefen.

Als je zesde zintuig helemaal ontwikkeld is, dan helpt het je om op de juiste plaats op het juiste moment te zijn, terwijl je navigeert in de vaak chaotische wereld waar we ons in bevinden.

Bewaar voor later op Pinterest:

Intuïtie: 8 stappen om je zesde zintuig te ontwikkelen

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

19 REACTIES

  1. Ik begrijp wat jullie zeggen en soms komen voorgevoelens uit, toch heeft dit een keerzijde.
    Zojuist het boek gelezen van Peter Vermeulen: het voorspellend brein.
    Je gevoelens en gedachten kunnen je ook voor de gek houden, zeker wanneer dit tot een stoornis gaat leiden.
    Dwang b.v.
    Jij bent niet je gedachten. Je moet wel onderscheid kunnen maken tussen valse signalen en betrouwbare.
    Heel verwarrend soms, vooral kritisch blijven.
    groet van Dorien

  2. M.i. is intuïtie de verbinding met je hogere zelf die a.h.w. boven jezelf staat en in verbinding met alle andere hogere zelfen en daarmee overzicht heeft over de situaties die zich overal afspelen. Ik noem het ook wel mijn Heilige Geest die mij innerlijk leidt door synchronistische gebeurtenissen, ontmoetingen, openbaring, boeken die tot mij komen etc.
    Het is onze innerlijke wijsheid, opgedaan door ervaring, niet alleen van dit leven, maar van alle levens die we ooit geleefd hebben, daarom is onze intuïtie niet hetzelfde als het instinct van een dier, omdat het onze innerlijke wijsheid betreft en hoe we hierdoor zelfs kunnen weten wanneer er in ons lichaam iets niet in orde is zonder aanwijsbare reden.

  3. Ik heb een licht verstandelijke beperking dat is mijn gave ik heb mijn pijnappelklier geactiveerd en ik heb een psygose opgelopen

  4. ik heb altijd het gevoel dat er iemand achter me loopt zonder dat ik kijken. en als ik dat gevoel heb dan kijk ik ff achter me en dan is het zo.. ik weet ook wanneer iemand me gaat laten schrikken. en ik heb ook andere dingen die er op lijken.. maar is dit ook een vorm van intuïtie??

  5. Voor mij is intuïtie ook een weten dat er opeens als een stevig baken staat en waarover ik nooit twijfel, zelfs als anderen met argumenten komen om het anders te doen; voor mij als persoon is mijn intuïtie goed voor mij. En voor hen is weer een ander besluit OK.

  6. 1.Erken dat je verbeelding echt is. Verbeelding is een gevoelskwestie en een creatieve tool. Het is een belangrijk onderdeel van ons zesde zintuig.

    Kun je iets bedenken wat ontwikkeld is dat niet eerst in de vorm van verbeelding in iemands hoofd is ontstaan?

    Ik neem aan, dat hier met verbeelding een idee wordt bedoeld. Aan alles wat ontwikkeld wordt (of uitgevonden) gaat een idee vooraf.

    Een idee is een “beeld” of voorstelling die spontaan in de geest opkomt en los van het denken bestaat.

  7. Ik was nieuwsgierig naar de tips, vooral omdat ik me afvroeg hoe je aan zo’n grote hoeveelheid tips komt. Ik vind het opmerkelijk dat de vergroting van kennis (rationeel) wordt genoemd, terwijl je intuïtie juist inperkt door je ratio te vergroten. De eerste tip gaat over verbeelding, maar volgens mij is verbeelding een combinatie van je ratio en je emoties. Zonder kennis kan je ook geen betekenis geven aan je verbeelding toch?
    De tip die ik wel heel waardevol vind en in mijn ervaring ook echt werkt is tip 6. Mediteren helpt je om uit je hoofd te gaan en het denken uit te zetten, je geeft daardoor ruimte aan je intuïtie (wat niet hetzelfde is als instinct, instinct is vaak een gevolg van intuïtie).
    Yoga kan daarbij ook goed helpen.

    • lieve Marije…..jij schrijft: Ik vind het opmerkelijk dat de vergroting van kennis (rationeel) wordt genoemd, terwijl je intuïtie juist inperkt door je ratio te vergroten. De eerste tip gaat over verbeelding, maar volgens mij is verbeelding een combinatie van je ratio en je emoties. Zonder kennis kan je ook geen betekenis geven aan je verbeelding toch?

      Sluit me volledig bij je aan!
      Stil zijn (in je hoofd) is de snelweg naar….<3 <3

      liefs Sabine

  8. Ik weet niet beter dat ik mijn leven lang al een scherpe
    Intuïtieve vermogens heb.
    Het heeft mij erg veel geholpen in tijden van twijfels.
    Ik heb er altijd in geloofd.
    Daardoor heb ik bepaalde situatie’s vrij snel door.
    Mensen vallen al gauw door de mand.
    Soms wel eens moeilijk, want ik weet dat ze liegen tegen mij.
    Voor mij valt er weinig te verbergen.
    Natuurlijk is het ook wel mooi dat ik dit al vroeg ontwikkelt heb.
    Maar als kind moet je er nog erg aan wennen, en ondervind je vele
    Teleurstellingen.
    Maar je kan het ook een positieve wending geven.
    Natuurlijk heb ik dat gedaan.
    Ik denk weleens dat nog weinig mensen hier mee om weten te gaan.
    Ze gaan als een blind paard op alles af . bij wijze van.
    Maar goed iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen handel en wandel.
    Ik denk altijd. Mensen doe er wat mee. Doe wat met dit mooie cadeautje.

  9. Intuïtie heeft toch iedereen. Het behoort niet tot het 6e zintuig.
    Ook dieren leven intuïtief. Het 6e zintuig bevat het heldervoelen, – horen, -weten, -zien, e.d.

  10. ik denk niet dat wij dit te danken hebben aan decartes en zijn filosofie “ik denk dus ik besta”. Hij heeft dit wel verwoord en is hier vaak in geciteerd, maar waarschijnlijker is dat hij iets reflecteerde van de tijdsgeest, als hij het niet had opgeschreven of had verwoord had een ander dat wel gedaan en zeer waarschijnlijk zijn er ook mensen voor hem geweest die iets soortgelijks gezegd hebben, het is zelden dat 1 denker (of wetenschapper) met iets komt dat totaal nieuw is en helemaal uit de lucht komt vallen, vrijwel altijd zijn er al voorgangers geweest die ook al iets soortgelijks deden of dachten of soms worden bepaalde dingen met elkaar verbonden. Er zit wel degelijk vaak vernieuwing in, maar dat het van 1 persoon zou afhangen of dat het aan persoon opgehangen moet worden, dat is een groot misverstand. Aan de grote verandering van denken in de 16e-17e eeuw ligt niet de filosofie ten grondslag (hoewel veel filosofen dit wel denken), maar het is de natuurwetenschappen, of de natuurkunde. Daarin vonden de grote veranderingen plaats, mega grote veranderingen, die een enorme impact hebben gehad op het zien, denken en ervaren van de wereld. Net als nu ook grote veranderingen gaande zijn simpel door de inzichten van de natuurkunde vooral in de 20e eeuw, ontdekking van het DNA, de werking ervan en de quantum physica.

    • Ben dit met je eens, Harma.

      We hebben dit te danken aan René Descartes, een 17e eeuwse Franse filosoof, die beroemd is geworden door de zin “Ik denk, dus ik besta” om ons zesde zintuig in diskrediet te brengen.

      Wat Descartes trouwens wilde zeggen met “cogito ergo sum” (ik denk dus ik ben) is dat wanneer men denkt, twijfelt of wat dan ook, er altijd een denker en iemand is die twijfelt. Die “iemand” is dit ik Ben.

      Schrijfster suggereert hier dat Descartes met deze uitspraak het 6e zintuig in discrediet wilde brengen, maar dit lijkt mij niet juist. Hij kwam hiermee juist op voor de ervaring ik Ben.

  11. Hou in de gaten dat je je verstand ook z’n ding laat doen (ook wel ‘t derde oog genoemd). “mediteren” doet ieder op z’n eigen manier. Tijdens wandelen, tuinieren, poetsen op de automatische piloot. Probeer eens geen horloge te dragen.

    • @Anne,
      Angst is een emotie die je voelt vanwege bepaalde (beperkende) gedachten/overtuigingen die je hebt. Bijvoorbeeld: “Dat gaat me toch niet lukken..” –> gevoel van onzekerheid (=angst)

      Intuïtie is ook een vorm van voelen (net als emotie), maar ontstaat niet door ons verstand maar door een dieper weten.

      Het is vaak het makkelijkst om na te gaan wat je vlak voor dat gevoel dacht. Ging het om een beperkende gedachte? Dan is het waarschijnlijk de emotie angst die volgde. Was er juist GEEN aanleiding om dat gevoel te hebben (Bv: neem die paraplu maar mee), dan is het hoogstwaarschijnlijk je intuïtie.

      Iets wat ik ook heb gemerkt is dat je “intuïtie” je “waarheids-zintuig” zou kunnen noemen. Het laat je in alle situaties weten of het voor jou “klopt” wat je doet. Bijvoorbeeld wanneer je iets vertelt tegen een ander en je vertelt eigenlijk iets dat niet waar is (zonder dat je dat zelf misschien zelfs wist) dan kun je dat meteen voelen. Grappig, want zo leer je nog in de zelfde zin zeggen “… nee dat is eigenlijk niet waar wat ik zojuist zeg.” Heel handig om eerlijk naar jezelf te worden.

      Groetjes Bas

    • Ha Anne,

      Angst is een emotie/vibratie die via de buik (lagere chakra’s) je systeem binnenkomt en inderdaad voelbaar is.

      Intuïtie is een rechtstreeks “weten”. Ik ervaar het meer als een direct kennen of begrijpen zonder dat het denken er aan te pas komt. Komt vaak onverwachts, in een flits.

      Ik beleef het als een signaal dat in een fractie van seconde op je bewustzijn wordt ingeprent en de kunst is om het signaal vervolgens te vertalen in de juiste woorden/gedachten. (Dan komt het denken er dus wel aan te pas).

      In mijn beleving is intuïtie niet zozeer een voelen, maar een flitsje licht, helderheid (bewustzijn) dat binnenkomt.

      Naarmate helder bewustzijn zich uitbreidt, verandert de flits in een meer permanent helder weten.
      Maar nogmaals, iets dergelijks is mijn ervaring.

      Dag Lia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in