Tarot-intuitie

De tarot is voor mij het ideale instrument gebleken om mijn intuïtie te spiegelen en te bevestigen. Heel belangrijk is wel goed te voelen welk deck bij je past.
In een heel ver verleden kocht ik een bundel Madame Lenormand met een – fantasieloos – nogal ingewikkeld instructieboek dat in één klap mijn beginnende interesse teniet deed. Het belandde ergens achterin een ladekast, waar het jarenlang bleef liggen…

door Neske Beks

Tot ik zeven jaar geleden mijn Crowley tarot-deck kocht, vrij kort nadat mijn eerste tarot-juf mij en haar andere leerlingen tijdens mijn eerste tarot-les meteen – zonder enige basiskennis – de tarot liet leggen en interpreteren.
Meer dan dat, de Bekers emoties, de Zwaarden mentale issues, de Staven zielsprocessen en de Schijven materiële, tastbare zaken duiden, vermeldde het A4’tje dat we van haar kregen niet.
Ze daagde ons uit intuïtief te werk te gaan en te orakelen. De schrik sloeg me om het hart toen ik de kaarten las voor mijn klasgenootje die tevens mijn eerste client werd . Ondanks haar bevestigende woorden en reactie kon ik amper geloven dat mijn lezing ergens op sloeg…Tarot

De zoektocht naar het juiste deck

De juiste keuze van deck is misschien wel het belangrijkste: een tarot-deck moet je inspireren en spiegelen wat je bewust of onbewust voelt. Het is een spiegel van je onderbewustzijn, een leidraad in het leven van elke dag en een handvat in de wirwar van prikkels en emoties die HSP’ers soms overmannen.

Ikzelf leg nog steeds met Crowley: het is mijn lievelingsdeck maar zelfs na jaren tarot leggen voor mezelf en anderen blijft het deck een heuse studie qua symboliek.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het klassieke deck – The Rider Waite tarot – is niet mijn favoriet. Qua afbeeldingen is dit deck absoluut het makkelijkst te interpreteren, maar de afbeeldingen zijn mij te euro-centrisch en anekdotisch. Toch gaf juist dit deck me de juiste verdieping toen ik het gevoel had dat ik niet verder kwam in mijn studie van het meer abstracte en ingewikkelde Crowley deck.
Mijn lade met tarot-decks telt inmiddels tientallen bundels waarvan dezer dagen de Osho Zen Tarot mijn favoriet is, omdat ik dit deck het makkelijkste te interpreteren.
Wellicht omdat het zacht en contemplatief qua boodschappen is. De afbeeldingen van Ma Deva Padma zijn ook voor beginners makkelijk te begrijpen en bij het deck wordt een eenvoudige handleiding geleverd die het ook voor de beginneling eenvoudig maakt de tarot te leggen en meer inzicht te krijgen in het Hier en Nu.
Mocht je dus overwegen een deck aan te schaffen volgen hier een aantal tips:

Kennismaken met de tarot

  • ♥zoek een onlinedeck wat je aanspreekt en trek een week lang elke dag online een kaart
  • ♥noteer dagelijks in een schriftje wat je voelt bij de getrokken kaart en interpreteer de kaart eerst zelf, voor je de betekenis die de website toedicht leest
  • ♥spreken de afbeeldingen je aan? maken de afbeeldingen je nieuwsgierig? voel je allerlei verhalen in jezelf ontstaan?

Als je deze drie vragen positief beantwoordt, zou het zomaar kunnen dat je je ware deck gevonden hebt.
Het kopen van een nieuw deck, ervaar ik zelf als een zeer belangrijke stap, waar ik elke keer weer ruim de tijd en aandacht voor neem.
Koop je eerste eigen deck als je hart popelt een deck  in tastbare vorm te kopen (kaartleggen met echte kartonnen tarotkaarten vertelt een ander verhaal dan een online kaartlegging). Zelf vind ik het prettig mijn decks in een winkel te kopen waar enkele decks als test-exemplaren voelbaar zijn, zodat ik kan voelen of de energie van de kaarten positief resoneert met de mijne.
Leg de eerste weken dagelijks een a twee kaarten die je enkele minuten grondig bestudeert en schrijf dan zonder enige verdere kaartenkennis op wat je ziet, voelt en denkt te kunnen interpreteren. Dit ervaren en onbevoordeeld opschrijven legt een basis en fundament aan intuïtieve kennis die je bij latere lezingen veel voordeel en zelfvertrouwen oplevert.

‘Eagere’ types zoals ik hebben het moeilijk niet meer kaarten per dag aan te pakken en de handleiding links  te laten liggen. Toch is  het echt beter voor je intuitieve kennis van je kaarten de eerste stappen bewust zonder theoretische kennis aan te gaan.
Zoals met alles in het leven zijn  de eerste, pure indrukken enkel weggelegd voor die eerste keer. Ze zijn magisch, onbezoedeld en niet gelaagd met theoretische kennis. Er is een rechtstreekse verbinding met je bron en je vermogen tot orakelen.
Ja, zeven jaar na mijn eerste tarotles sta ik volledig achter de wijze van kennismaken met de kaarten die ik tijdens mijn eerste les opdeed.

Het aanvankelijk louter intuïtief leren interpreteren van je deck is de beste manier om tot de bron van de tarot en je eigen wijsheid te komen. Studie van symboliek is pas geschikt in een volgend stadium.
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Een tijd geleden mijn eerste Tarot deck gekocht. Helaas nog niet de tijd en rust gevonden om het uit te proberen.

  2. Wat fijn om te lezen Diana. Ik was – denk ik – nog niet klaar destijds. En overrompeld door het boek. Jij inspireert me nu dat boek er weer eens bij te pakken…;)
    Ben zelf ook erg blij met de Engelentarot van Doreen.
    Ja als alles op zijn plek valt, gaat het vanzelf…

  3. Leuk en herkenbaar artikel. Ik ben zelf ooit begonnen met Lenormand en werk hier nog steeds graag mee. Intuïtief de fijnste set voor mij. Verschillende boeken in huis maar dat is alleen naslag. Ik heb Raider-White in de kast liggen en helaas kan ik er weinig mee. Waarom? Denk dat de klik er niet is. Omdat ik ook werk met Engelen tijdje terug Engelentarot gekocht van Doreen Virtue. De energie, de plaatjes, omschrijvingen, alles viel op zijn plek. Als het goed voelt gaat het echt vanzelf.