gehandicaptenzorg

Als je bewijs wilt dat IQ testen niks zeggen over of iemand slim of wijs is moet je eens in de gehandicaptenzorg kijken. In de ruim zes jaar dat ik daar als groepsbegeleider heb gewerkt heb ik grote wijsheid en diepe liefde gezien in het gedrag en wezen van onze zogeheten `cliënten`.

Neem nou X, die volgens diagnoses een groot deel van het autistisch spectrum buitengewoon goed zou moeten kennen en naast angststoornissen een getest IQ had van minder dan 40! Ze had een stem als een kerkklok, kon niks zien maar wel heel goed luisteren.

Ik was ooit bij haar op de kamer op weg naar de uitgang, haar vaste rituelen net samen beëindigd, toen ze mijn aandacht vroeg. “Gordon?” Ja? Ik keek. Een kleine zeer eigenwijze ronde opdonder op haar stoel. Ik was echt gek op haar en dat wist ze prima. Ze ademde ineens langzaam maar diep en luid in door haar neus. Haar uitademing zette ze kracht bij door haar harde stem te gebruiken. Hè, Hè, bulderde ze. Gevolgd door een zacht “Dag , Gordon!”. Ik begreep wel dat ze me iets wilde vertellen maar niet direct wat- Ik ging maar verder met mijn dienst. Druk, druk, druk genoeg immers. En ik was al een tijdje MOE. Ons team werkte al jarenlang keihard en trouw onder pittige omstandigheden. Ze bleef het iedere paar weken herhalen. Totdat ik met mijn drukke vermoeide hoofd tegen een spreekwoordelijke muur aanliep en onverwacht ook een officiële diagnose kreeg : Opgebrand. Toen pas begreep ik haar boodschap.

Laat los, Gordon. Adem diep in en uit en laat het los. Hè, Hè. Wat een opluchting is dat…

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ze had me al die tijd willen helpen en heeft nooit meer dan beleefd aangedrongen. Die kleine wijze opdonder met haar lage IQ die burnout absoluut niet zou kunnen spellen maar ruim voor mij wist dat ik moest loslaten en afscheid nemen. Als dat geen liefde is. Drie maanden later was ik daar gestopt en ben ik fulltime aan Nieuwetijdskind Magazine gaan werken.

Ik weet nu, 8 jaar later, nog steeds niet zeker wie van ons nou de begeleider was en wie de client.

Weet jij het?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Ha Gordon,

  Ik zou je als reactie willen geven dat jullie allebei zowel elkaars begeleider als client waren. En had zij wel slechts een IQ van 40? Intelligentie huist niet alleen in het brein, maar net zo goed in alle zintuigen waarmee je waarneemt. Zij hield net zoveel van jou als jij van haar. Ofwel kwam jullie energie overeen. Noem het zoals je het benoemen wilt, zij ZAG jou en jij ZAG haar. Met of zonder ogen, via jullie hart. Op mijn geboortekaartje van 1953 stond een engeltje op een trompet mijn komst in de wereld aan te kondigen. Mijn ouders waren katholiek opgevoed en als eenvoudige tekst stond daarop te lezen:

  Ik wil lieve Heer, mijn hartje u geven,
  Voor nu en voor mijn verdere leven

  Elk kind begrijpt wat dat betekent, als volwassene raak je dat heilige (hele) hart kwijt als je niet oppast en heb je de lieve Heer nodig om je hart weer te helen, om vol vertrouwen weer terug naar huis te keren, met vrede in je hart. Een mooie kerst wens ik jou en u allemaal.

 2. Voorbij aangenomen en overgenomen hoogmoedswaanzin van hokjes en titels, leeft een mooie eenvoudige wereld van leer-nieuwsgierige kinderen.
  We zijn aardse leerlingen, geen hemelse meesters die ‘zweven’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in