Is ‘de New Age-beweging’ puur bedrog, zoals Doreen Virtue suggereert

In het kort:
De feiten: Doreen Virtue was ooit een prominent figuur binnen de New Age-beweging, maar is nu Christelijk geworden en waarschuwt tegen de gevaren van alles wat met New Age te maken heeft.

Om over na te denken: Kunnen we inzien dat het echte bedrog bestaat in een ‘zekerheid’ over het gelijk van ons eigen geloof, en een bijbehorende ‘zekerheid’ over het ongelijk van alle andere geloven die hier niet op aansluiten?

De meeste mensen die wel eens een kijkje in de New Age-wereld hebben genomen, zullen de naam Doreen Virtue wel herkennen. Ze was een bekend medium voor wat zij aanzag voor Engelachtige entiteiten, ze is auteur van meerdere boeken en van orakel/waarzeggerskaarten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Virtue had een ervaring met Jezus in een bisschoppelijke kerk in begin 2017. Ze zegt dat ze de engelen en waarzeggerskaarten heeft opgegeven en zich afkeert van de hele New Age-beweging. Ze promoot of verkoopt haar boeken niet meer via haar website en heeft haar naam laten verwijderen van zoveel mogelijk producten, zoals engelenkaarten. De kaarten zelf worden nog wel verkocht, via de online winkels van haar voormalige uitgever Hay House.

A-Z lijst van New Age-praktijken die je moet vermijden

Virtue’s opnieuw ingerichte website steunt nu het Christendom als het ware pad, met Jezus als de enige ware Verlosser en de Bijbel als de ontegenzeggelijke autoriteit over de waarheid in de spirituele wereld. Eerder dit jaar plaatste ze op haar website een bericht getiteld “Een A-Z lijst van New Age-praktijken die je moet vermijden, en waarom”. (inmiddels niet meer online-redactie) Hierin legt ze uit welke gevaren verborgen zitten in de praktijken die ze toeschrijft aan New Age, en waarom we moeten stoppen met deze handelingen.

Encyclopedie van New Age-praktijken die je moet vermijden volgens Doreen

De New Age belooft geheime en verborgen wijsheid, heling, hogere eigenwaarde, liefde, financieel succes en innerlijke vrede. De New Age leert dat we allemaal ‘kleine goden’ zijn, die alles en iedereen die we maar willen kunnen laten manifesteren. In werkelijkheid bereik je echter nooit het punt van het ware en blijvende geluk, waardoor je als een verslaafde door blijft zoeken.

We hebben gezien dat veel mensen zich er niet bewust van zijn dat ze zich bezighouden met spiritueel gevaarlijke New Age-praktijken. Daar hebben we begrip voor, want ons is in het verleden hetzelfde overkomen.

Daarom hebben we deze lijst gemaakt, om je te helpen deze bedrieglijke praktijken te identificeren en te vermijden. Had iemand maar allang zo’n lijst gemaakt en ons die jaren geleden laten zien! We zijn met deze lijst niet ‘negatief’ en spreken niet ‘uit angst’. Ook bekritiseren we niemand en veroordelen we niemand. Sterker nog, het zou hatelijk van ons zijn als we je niet waarschuwden voor de gevaren van de New Age. We geven om en houden van jou en van iedereen!

Als we kijken naar de lijst, zien we dat Doreen Virtue waarschuwt voor alles wat ze bij de New Age betrekt, waaronder vele gerespecteerde, eeuwenoude handelingen, zoals meditatie, drumcirkels en Feng Shui. Hoewel ze zegt dat ze niet spreekt ‘uit angst’, onthullen haar verkondigingen iets anders. De waarschuwing voor iedere praktijk die niet overeenstemt met het Christendom en de dictaten van de Bijbel, zijn gegrond in de angst voor beïnvloeding door zogeheten demonische entiteiten. Volgens mij zien we hier een fundamentalistisch vooroordeel dat voortkomt uit een beperkt begrip van de aard en het doel van ‘goed’ en ‘kwaad’.

Wat ik zo kon waarderen in een aantal lessen uit de zogeheten ‘New Age’-beweging, was de erkenning dat de tegenstelling tussen goed en kwaad een context geeft aan onze reis van groei en evolutie, maar dat deze tegenstelling niet de uiteindelijke grondslag van ons universum is.

Er is nederigheid en wijsheid nodig om te erkennen dat er vele wegen naar het Ene leiden, die allemaal de soort persoonlijke groei en evolutie steunen waar we naar zoeken. Verschillende mensen hebben behoefte aan verschillende wegen, en het Christendom is er daar zeker een van. Maar de overtuiging dat jouw praktijk het enige ware pad is naar de verlossing, is gevaarlijk. Het is precies deze overtuiging die aan de grondslag ligt van bijna alle grote conflicten op Aarde.

De verleiding van zekerheid

Er bestond een tijd dat Doreen Virtue ervan overtuigd was dat ze een medium was voor welwillende engelen en dat ze de ultieme waarheid deelde over de spirituele wereld door middel van haar goddelijk geïnspireerde engelenkaarten. Dit is wat ze daar nu over zegt:

Engelenkaarten – Demonen vermommen zichzelf als engelen en kunnen verbluffend accurate voorspellingen doen, waarmee ze je vangen in een satanisch web van bedrog. De demonen bieden je een mix van waarheid en leugens, om je binnen te halen en je te misleiden.

Je zou zeggen dat deze ervaring aan Doreen Virtue zelf aangeeft, dat een naïeve zekerheid over je geloof op basis van spirituele ervaringen dient te worden gematigd met kritische oordelen. In plaats daarvan heeft ze alleen haar geloof zelf vervangen. Ze blijft ervan overtuigd dat ze in contact staat met de waarheid van de spirituele wereld, ditmaal via Jezus en het Christendom. Haar overtuiging is gebaseerd op een spirituele ervaring die ze had met Jezus. Haar overtuigingen over engelen vormden zich ook op basis van de spirituele ervaringen die ze had. Dus waarom zet ze nu geen vraagtekens bij haar nieuwe overtuiging, nu ze zegt hoezeer haar vorige beleving ernaast bleek te zitten?

De New Age de schuld geven

Het gaat hier om persoonlijke verantwoordelijkheid. Doreen Virtue lijkt niet te willen erkennen dat ze verantwoordelijk is voor wat ze in haar leven heeft gecreëerd. Ze lijkt geen verband te leggen tussen het niveau van de trillingen van de entiteiten waar ze contact mee had en haar eigen trillingen. Ze kijkt niet naar binnen om in te zien waarom de dingen niet zo zijn gegaan zoals ze wilde en zegt liever dat ‘de New Age me blut en kapot heeft achtergelaten, en ik wil niet dat iemand deze fouten herhaalt, die afkomstig zijn van de leugens van de duivel!’

In het citaat hierboven wijst ze de vinger naar de New Age-beweging, die haar ‘blut en kapot’ zou hebben achtergelaten. Ze kijkt niet naar haar eigen creaties, keuzes of gebrek aan onderscheiding. Ze neemt in feite geen persoonlijke verantwoordelijkheid dat haar leven is zoals het is, en legt liever alle schuld bij de demonen die haar voor de gek hielden. En ook nu blijft ze buiten zichzelf zoeken voor haar persoonlijke verlossing, door te geloven dat het enige pad naar die verlossing ligt in het naleven van de Bijbel.

Dit is een kwestie die de moeite waard is om met veel nuance te bekijken. Er zijn natuurlijk mensen die zogeheten New Age-praktijken toepassen op een zeer oppervlakkige manier, met als enige doelen de bevrediging van het ego en zelfverheerlijking. Het lijdt ook geen twijfel dat er veel vrome christenen zijn voor wie het uitoefenen van hun geloof een wezenlijke katalysator is voor hun spirituele groei. Begrip en respect voor de gemeenschappelijke principes die aan de basis liggen van alle succesvolle spirituele praktijken is wat ons samenbrengt.

De les

Onze gezamenlijke evolutie kan zich niet ontwikkelen door pogingen om de gehele beschaving op hetzelfde pad naar het Heilige te zetten, maar juist door te erkennen dat we allemaal ons eigen pad volgen naar het Heilige. Respect voor en acceptatie van ieders pad is wat ons echt verbindt, op een dieper niveau.

Zoals de Amerikaanse essayist Thoreau ooit schreef:

“Als een man de mars van zijn metgezellen niet bij kan houden, dan komt dat wellicht doordat hij een andere drummer hoort. Laat hem stappen op de muziek die hij hoort, op welke maat of van hoever dit ook mag komen.”

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

53 REACTIES

 1. Interessant toen ik het artikel over Doreen Virtue las. En moest aan mijn dochter denken toen ik bij een vriendin een wanddecoratie zag met voor mij veel donker en weinig licht. Toen mijn dochter zei: Misschien is er geen donker mama! Daar heb je een punt zei ik. Na 9 jaar het pad van donker te hebben gelopen is mijn waarheidsfrequentie nu: Er is idd geen licht en donker. Dus voorbij dualiteit is er geen oordeel?Homo, lesbies, two spirit, licht naar donker, van licht naar donker, niets..etc er zijn zoveel vormen in het universum om tot je authentieke zelf te komen. Ieder op zijn/haar/het eigen manier. Mooi hoe Doreen zelf naast haar keuze voor Christendom kiest voor een andere/ donkere kleur haar. Idd jammer als ze haar Engelenkant afwijst, wie weet komt ook dat goed. Iets wat ik ook deed met mijn donkere kant:afwijzen. Door alle negatieve? ervaringen kwam ik op het dieptepunt: van niets.. Door uiteindelijk kanker wat zich in ons gezin de kop op stak, werd ik zo boos op het universum. Wij verdienden ook voorspoed. Er ontstond zo’n positieve kracht in mij. Jaren moeheid/uitputting verdween. De niveaus FEMS: fysiek (sport, voeding etc), emotioneel (uitten en accepteren/huilen), spiritueel en nu dus mentaal, die ik moest veranderen om in balans te komen.. 9 jaar bezig geweest met mijn waarheid verkondigen. Veranderingen doorgevoerd, verantwoordelijkheid nemen, moed en lef gehad en veel angsten gekend.. 9 jaar mensen op mijn pad die mij niet hoorden, niet bij mij pasten… Je kunt ze ook demonen noemen. Doorgaan was mijn motto: hou vol, alles komt goed. De kaarten, kloktijden/getallen (van Doreen) zeiden: 222 (hou vol en heb vertrouwen).. Of 555 (deze vond ik heel moeilijk gepaard met grote snelle veranderingen.. Soms boos dat het pad zo snel door mijn str.t werd geduwd). Depressief. Weer eruit klauteren. En elke keer zei ik tegen mezelf: waar wordt mijn hart blij van? Die keuze maak ik.. De kaarten en tijden waren voor mij meer een begeleiding. En ik geloofde ze alleen als ze klopten met mijn hart. Ja mooi dat ze er zijn. Mocht Doreen hiermee stoppen dan weet ik dat er anderen zullen komen die hiermee doorgaan. Nu zo dankbaarheid naar mijn donkere kant? waardoor ik deze enorme power in mijn voel. Geen angst meer, maar Blijheid/geluk. Een ik kan alles aan gevoel en is iets niet fijn dan zeg ik het op een aardige manier vanuit mezelf want het ligt niet aan de ander, maar, aan mij… Iets past niet bij mij. Wil me nu alleen nog richten/afstemmen op het positieve, maar dit geldt voor mij. Mijn weg. Voor Doreen is misschien de weg andersom, genaamd een andere weg (meerdere wegen leiden naar Rome) , en vindt zij zichzelf op deze manier. Ik hoop het. Alles is goed!

 2. Hierbij een gedicht.
  In mijn opstandigheid smeekte ik God.
  Aan mij te geven wat ik vroeg.
  Ik heb Hem vaak gegriefd.
  Met mijn gedachten en met woorden.
  Maar gaandeweg leert Hij mij luist’ren en verstaan.
  En schrijft Zijn hand met gratie.
  Ik ben die Ik zal zijn.
  Dat is voor jou genoeg.

 3. Er zit idd heel veel bedrog, afleiding en misleiding in New Age. Net als in het Christendom. Daar zijn religies voor bedacht. Opmerkelijk dat ze van het ene in het andere vangnet loopt. Net als die vent van spirit science als ik het goed heb, Steve Bancarz. Hun ontmoeting met Jezus is naar alle waarschijnlijk een hele mooie en realistische maar technologische invoeging door artificiële intelligentie

 4. Hier nog een praktische tip: ik heb het volledige bedrag voor de online cursussen Certified Angel Cards Reader en Angel Intuitive Course teruggekregen van Hay House. Zij erkennen dat, toen ik begon met de cursussen, ik niet had geopteerd voor iets ‘satanisch’ 🙂
  Verder blijf ik me afvragen of dit niet een publiciteitsstunt van Doreen en consorten is, omdat ze met haar nieuwe materiaal een nieuw publiek aanspreekt en dus weer verkoopt. Dan zou de conclusie zijn dat ze nooit oprecht en integer is geweest. Maar ik weet het niet, dus probeer ik er geen oordeel over te hebben (lastig!).

 5. Ook ik heb dé wijsheid en dé waarheid niet in pacht. Ik meen een parallel betreffende ‘licht en bescherming’ te zien bij zowel religies als de New Age beweging. “Geloof in God en je bent licht en beschermd”, versus: “verhoog je trilling, heel jezelf van pijn en angst en je bent licht en beschermd.

  Het duister (oa demonen) heeft (jouw) licht en energie nodig om zich mee te kunnen voeden. Voor het kwaad vormen licht, zuiverheid en ontwaakte mensen een groot gevaar. Ongeacht volgens welke religie of spirituele stroming mensen groeien, is bewustwording niet wat het kwaad probeert te stoppen?!

  Volgens sommigen zit het duister enkel in slapende mensen die verklaringen van al het negatieve wat hen overkomt buiten zichzelf zoeken. Waarschijnlijk deels terecht maar wat als er een vloek over jou is uitgesproken terwijl jij je hier niet bewust van bent? Hoe weet je zo zeker of de afstemming met jouw gids, engelen etc. zuiver is; dat zij zijn wie zij beweren te zijn? Demonen zijn meesters in vermommen. Zij vertellen deels de waarheid, vooral over dingen die je al wist en/of makkelijk kunt controleren waardoor ze betrouwbaar overkomen.

  Nee, ik wil geen angst aanjagen. Nee, ik heb geen antwoord over hoe de zuiverheid van je bronnen te herkennen. Ik deel een persoonlijke ervaring. Aan jou de vrijheid om er wel of niet iets mee te doen.

 6. Het is toch wel bijzonder hoe iemand in 1 leven zowel het èèn als het ander kan verkondigen, en blijkbaar met zoveel overredingskracht, zoveel miljoenen mensen kan beïnvloeden, waaronder ikzelf.
  Hoe kan dat toch?
  Heb ik echt een ander nodig om mij te vertellen wat waar is?
  Heb ik echt zo weinig vertrouwen, zoveel angst om te leven of om dood te gaan of om het niet goed te doen?
  ….dat ik mij vastklamp aan ervaringen, geloofsovertuigingen en bevindingen van een ander?
  Blijkbaar!!!! En daar schrik ik van!!! Dus DANKJEWEL Doreen voor deze (vast niet zo bedoelde) eye-opener!!
  Ik denk dat Doreen, net als mij, verward is geraakt van haar spirituele of godsdienstige zoektocht en door de bomen het bos niet meer ziet. Maar ikzelf heb die macht aan haar toegekend!! Dus ben weer terug bij af, bij mijzelf. Wat is mijn waarheid en wat werkt voor mij? Wat ervaar IK?
  Zoveel mensen, zoveel meningen. Soms ben ik goed, soms ben ik kwaad. Ik heb mijzelf niet bedacht, en ook geen gebruiksaanwijzing van het leven meegekregen. Dus doe ik maar wat en hoop er het beste van. En daarbij is het mij wel opgevallen dat ik het heerlijk vind om te geven en te zorgen, te genieten van de natuur en van mensen die mij zorg en aandacht geven (lees:dankbaar).
  Mocht ik uiteindelijk “zondig” blijken….so it be. Blindelings vertrouw ik mijzelf en mijn bedoelingen en mijn bereidheid om te leren.
  Niet goed , niet slecht…maar een mens dat naar haar eigen beste wet(t)en probeert te leven.
  En Doreen dus ook!! Wat een geweldige vrijheid, nietwaar?!

 7. Christendom vs New Age is nog steeds dualiteit. Ben wel een beetje nieuwsgierig wat er achter zit eigenlijk. Interessant

 8. Ik geef al vele jaren readings en heb nog nog nooit écht negatieve/duivelse entiteiten ontmoet of gevoeld. Ik heb het gevoel dat Dooreen zoekende is en een hele slag is omgedraaid.
  Ook voor haar zal het een levensles zijn. Hopelijk krijgt ze inzicht en zal ze weer kunnen weten en voelen dat ze juist ontzettend veel mensen heeft mogen/kunnen helpen op welke wijze dan ook.
  Ik wens haar sterkte met deze zoektocht.

 9. Mooi om deze uitwisselingen te lezen.
  Doreen is hoe dan ook op haar pad en zal daar ongetwijfeld van gaan leren.
  Jammer dat ze alles buiten zich legt en haar andere pad ook buiten zichzelf zoekt.
  Maar goed, ieder doet op haar/zijn manier waarvan we in de loop van de tijd veel kunnen leren. Als je daar voor open kunt en wilt staan.
  In mijn beleving gaat het allemaal om bewustwording.
  Leven en laten leven. Proberen niet te oordelen . Wees lief voor elkaar en wat meer verdraagzaamheid zou ook heel mooi zijn.
  We zijn allemaal één. Een schakel van het Grote Geheel. Op weg naar “huis”.

 10. In mijn zoektocht heb ik ook zeer veel van de new -Age in vraag gesteld , zelfs als onwaarheid gevoeld. Ik denk ook dat die ideeën goed uitkomen voor de klasse die aan de macht is .Ik ontdek dat veel machthebbers buitenaards zijn en niet het goed van de mens op het oog hebben, alle huidige dictators en de namen uit het verleden die de mensheid verschrikkelijk misleid hebben door genocides en martelpraktijken , en die hen in slaap gehypnotiseerd hebben. In het verleden stelden buitenaardsen zich oa. voor als goden omdat ze op een zeker vlak meer kennis hadden en mensen imponeerden . Misschien kun je New-Age ook onder de noemer religie plaatsen.
  Maya

 11. Door negatief te denken, ontmoet je negativiteit.
  Door positief te denken, ontmoet je positiviteit.

  Jaren geleden opgeschreven.

  Ontdekking

  Op deze morgen komt bij mij het besef
  Dat ik anderen kan begeleiden
  En naar postiviteit kan leiden
  Door gewoon mijn licht uit te stralen
  Is het mogelijk negativiteit weg te halen
  Gewoon door dit te gaan doen en jezelf te zijn
  Gaat de ander zich beter voelen en dat is fijn
  Ze komen dan in een liefdevolle sfeer
  Door er steeds weer aan te denken, herhaalt zich dat keer op keer
  Zo kun je de wereld steeds een beetje beter maken
  Door de ander in zijn hart te raken
  Het is en blijft een feit
  Voor jou is liefde positiviteit
  Door dit uit te blijven stralen
  En op te schrijven in verhalen
  Kan de ander dit ook beleven
  En aan een ieder mens zijn liefde geven
  Je doet het al met je gedachten
  Want alles wat je denkt heeft krachten
  Je zend het uit, het universum in
  Dus bij alles wat je denkt is dat dan het begin
  Van de verandering die je in je leven zou willen
  Om het naar een hoger plan te tillen
  Zo schrijf ik dit in liefde op
  En voel mij dan ook weer top
  Dat ik dit zo mag beleven
  Gewoon door positief te leven
  Dit was voor deze dag het bericht
  Zend het uit in liefde en licht
  Geef het door, wees blij van geest
  Voor wie nu dit verhaaltje leest

  Auteur. Theo Horstink
  ——

 12. Goed en kwaad zijn uitvloeisels van het gebruik dat we maken van onze geest!
  Zie schoonheid en heelheid!
  Bewijs de dingen voor je zelf.

 13. Spirit is een oud woord en betekent ‘bewust’
  Spiritualiteit betekent dus in wezen niets anders als: kennis en ervaring van bewustzijn.
  Wat jammer dat ze de weg kwijt is, en zichzelf heeft verloochend.
  Ik wil niet over haar oordelen,maar onmiddellijk al haar boeken en kaarten uit de handel,ook al moet ze haar rechten terugkopen.

 14. Toen ik twee maanden geleden op de website van Doreen belandde, was ik geschrokken door de omslag die ze heeft gemaakt. Ik was juist verdiept in haar boek ‘het pad van de lichtwerker’. Tegelijkertijd had ik kennisgenomen over entiteiten en andere parasieten in de geestenwereld, die je negatief willen beïnvloeden (van Tony Sayers – http://www.transcendingtimes.org). Zo kunnen ze leven van jouw negatieve energie. Rond dat moment werd ik me bewust dat als ik juist iets voor mezelf had afgesloten met ‘oké, ik heb er nu vrede mee’, ik toch weer in mijn negativiteit gevoed werd. Iets wat van buitenaf op mijn gevoel inspeelde, alsof het van mijzelf was (bijna niet te onderscheiden). Ik moest wel erkennen dat Tony gelijk had. Nu ben ik me meer bewust van mijn eigen negatieve denken. Iedereen wordt daar wel eens in meegesleurd. Het is belangrijk dit direct te stoppen om die eventuele parasieten niet te voeden, maar vooral voor mijn eigen gemoedsrust. Dus wees niet angstig, maar doorvoel je angst en laat het dan los. Kom niet in zo’n loop terecht dat zich telkens wil afspelen.

  Dus het deel over negatieve of demonische beïnvloeding zou ik niet willen uitsluiten. Toch is de Bijbel voor mij een stap terug in de tijd. Voor een hoop anderen is het misschien precies wat ze nodig hebben.

  Dan het new age gebeuren en ja ik heb van alles gelezen, ontdekt en geprobeerd. Ook vele tarotkaarten gebruikt. Tot het verhaal van Doreen mij bewust maakte dat ik continu mijn angsten probeerde geruststellen door buiten mijzelf bevestiging te zoeken. Daarom besloot ik tarotkaarten niet meer te gebruiken en nu eens echt te gaan vertrouwen in hetgeen mijn hart mij ingeeft en me daarin veilig en beschermd te weten. Er zijn goede dingen in de new age, maar het is vooral belangrijk om bij jezelf na te gaan waarom je ergens voor gaat. Is het uit angst of uit liefde?

  Nu ben ik bewust bezig om vanuit mijn hartsenergie te leven. Elke dag te starten met focussen op mijn hartenergie, de plek die verbonden is met je hogere zelf. Ik ervaar dan de wereld als positiever, heb ik minder angstdenken en zie ik veel meer leuke en interessante mogelijkheden. (Ik ben trouwens ook fan van Sigrid van Heerwaarden, die dit laatste enthousiast promoot).

 15. Zowel in het christendom als in de New Age (als in zovele spirituele tradities) zijn wijsheden te vinden die mij verder helpen op mijn weg om werkelijk mens te worden. Ik probeer steeds voorbij te komen aan de stereotype beelden van christendom en New Age. Dat vraagt om een verder luisteren dan naar het geluid van de hardste schreeuwers. “Blijf altijd zoeken naar waarheid, luister naar wijze lessen en leer van goede raad,” wordt in het Bijbelboek Spreuken (23,23) gezegd. En: “Onderzoek alles en behoud het goede” in de eerste brief aan de Tessalonicenzen (5,21). Voor zover binnen mijn mogelijkheden en in het verlangen die mens te worden die ik in oorsprong en belofte ben, probeer ik dat maar te doen.

 16. Leven in spirit! Vergeten we soms niet waarover dat gaat? Het zal wel zijn dat we verloren lopen in al wat ons wordt aangeboden, ervaringen die we krijgen, ontdekkingen die we doen…. werkt verslavend wanneer je niet alerd bent. Die dingen werken. Kan je ze nog wegdenken en zonder hulpmiddelen verbinding maken? Het gaat om de zuiverheid die we allemaal meedragen en het in-zicht dat je daardoor krijgt, die ons in onze kracht zet. Zo simpel dat we daaraan voorbij lopen. Be in spirit! 😉

 17. Kweet het allemaal niet. Wat maakt het uit. Het gaat om de liefde. Het Leven wil geleefd worden en hoe, en in welke stroming, is het belangrijk?
  Er is iets groters en dat is niet te bevatten maar dat houdt mij in ieder geval nederig en menselijk.

 18. Ik kan alleen maar zeggen dat ik Doreen helemaal snap. Hier dezelfde ervaring na 12 jaar intens bezig geweest te zijn met het samenwerken met engelen en lichtmeesters.
  Voor degene die geïnteresseerd zijn in het volgende boek kun je uitleg en inzicht krijgen van het ontstaan van engelen, maar ook geldsysteem en vele andere dingen die ons gevangen houden en schijn opwekken dat we met verlicht energieën te maken hebben. Het boek heet: opgesloten in een piramide en is geschreven door Peter Toolen

 19. Zij had zo veel licht en was zo´n prachtige, warme, tolerante mens. Ik heb gelezen dat ze problemen kreeg met demonische krachten (of zoiets) en dat ze erg bang voor werd (daar was ik trouwens ook bang voor geweest). Dus wie weet wat er precies gebeurd is, misschien best veel enge dingen. Zij zei zelf dat het nu rustig is. Maar dan bedenkt ik het volgende: veel licht trekt veel duisternis aan. Nu is het bij haar rustig omdat ze dat licht van vroeger niet meer heeft. Als dit klopt, dan hebben de demonen toch gewonnen. (Het is maar mijn interpretatie).

 20. Ik ben jaren lang zoekende geweest. Ik heb heel veel in de new age-wereld rondgedwaald…maar ik miste hierin altijd iets, en had altijd het gevoel dat er iets niet klopte. “Niks is goed of kwaad” is bijvoorbeeld een bekend motto…maar er bestaan wel degelijk absolute kwaden, denk aan Hitler als een duidelijk voorbeeld. maar er gebeurd zoveel meer achter de gordijnen dan de mensen doorhebben, en de maatschappij wordt wel degelijk vanuit zeer kwade intenties negatief beïnvloed, maar dit alles wordt bedekt of gepresenteerd als melk en honing en in een mooi jasje gegoten. Zo ook allerlei doctrines en leringen. Het woord mediteren staat heel vaak in de Bijbel, maar het verschil is dat hier tijdens het mediteren niet alles geaccepteerd wordt en dat het doel is je hoofd leeg te maken, maar juist om je op de Almachtige Schepper te richten met je hele verstand, je hart en je ziel.
  Ik heb ervaren dat God bestaat, en jaren lang geprobeerd dichterbij te komen, heb het in mezelf gezocht, en gedacht ik moet van mezelf houden dat is prioriteit, maar er is een wel degelijk een hogere macht en intelligentie, wij zijn de schepping ervan.
  Bestaat er niet één waarheid ? Iets is waar of niet. Was er een oerknal of was er kwam er een zeer intelligent wezen aan te pas ? Kijk naar de wereld om je heen!
  Is Jezus gestorven aan het kruis ? Of is het een verzinsel of slechts een mooi verhaal waar iedereen iets voor zichzelf uithalen kan? Het is waar of niet… misschien in “jouw waarheid” niet, maar dat je de waarheid niet kent, stopt het niet met waar te zijn!!
  Deze vraag leek mij essentieel, ik heb vele verhalen gehoord soortgelijk als die van Doreen ( waaronder vele bijna doodervaringen met ontmoetingen met Jezus als verlosser en redder) en die hebben me diep doen nadenken. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met het bestuderen van de Bijbel. En ik ben niet te stoppen. Het stilt alle honger in me die ik jarenlang had, de puzzelstukjes vallen steeds meer in elkaar. Als je oprecht zoekt met heel je hart en God blijft vragen, niet opgeeft, dan zal de geest van de waarheid je gaan leiden en je ogen gaan openen.
  Demonen bestaan wel degelijk , ik heb vele getuigenissen gehoord op YouTube van mensen die satanist of iets soortgelijks waren en door Jezus hun leven 180 graden hebben omgekeerd en wat zij voor getuigenissen geven is vaak zo verbluffend; een hele verborgen wereld die aan het licht dient te komen!!
  Mensen ik bid dat jullie je hart blijven openen!! Wij zijn geen god, we zijn slechts geschapen in de gelijkenis van de Schepper, maar HIJ verdient alle eer!! En hij wil een relatie met jou en mij. En dat wij berouwvol zijn voor de duisternis in ons en ons daarvan afkeren, niet omarmen!!
  dit is geen beperking of gevangenschap, maar de waarheid maakt vrij.
  Dat kunnen we niet alleen, daarvoor hebben we God nodig! En wij zijn nu aan zet. Daarna Hij….Vraag hem om je hart en je ogen te openen en je te leiden in waarheid.

  Much love and blessings

 21. Ik ben geen psycholoog, maar als ik dit artikel lees, denk ik meteen aan een psychose, of paranoïde. Al die onzin over boze demonen waar je het slachtoffer van bent, of het slechte van de new age, dat allemaal gebaseerd is op eigen oordeel, gevoelens van zwakte en slachtofferschap, en de waan te menen dat je het nu allemaal wel zeker weten. Daarnaast kan elke schrijver, ten alle tijden, zijn boeken (of kaarten) van de markt halen. Misschien moet Doreen zich eens verdiepen in dat wat voorbij de duivel en de engel gaat, voorbij goed en kwaad, voorbij de waanzin van de dualiteit. Als er maar een God, hoe kan er dan iets anders bestaan? Nog niemand die de Bijbel bestudeert, heeft me dat kunnen uitleggen.

 22. Jammer, ik heb veel geleerd en troost gehad van de boeken en kaarten van Doreen en dat hoor ik ook van andere. Een paar weken geleden heb ik een documentaire op de Duitse tv gezien. Verschillende priesters hebben nonnen verkracht en seksueel misbruikt over de hele wereld. Als ouders denk je dat je dochter die in een klooster leeft beschermt is. Deze vrouwen hebben vreselijke trauma’s beleeft zelf als Christen vond ik het vreselijk om het allemaal te zien. De Paus was op de hoogte en er werd niet ingegrepen. Liefde, licht en kracht voor iedereen.

 23. Volgens mij heeft Doreen heel wat narigheid in haar leven meegemaakt, en heeft ze ons als het ware deelgenoot gemaakt van haar ontstane existentiële zoektocht en bevindingen. Wat erg dapper is (want zij stelt zich daarmee kwetsbaar op voor een groot publiek) en waar veel mensen iets aan gehad hebben.

  Ze lijkt nu een hele andere kant op te gaan. Als deelgenoot zijnde van haar bevindingen of zoektocht kunnen wijzelf uit haar bevindingen halen wat ons persoonlijk aanspreekt. Ook kunnen wij zo ons eigen onderscheidingsvermogen oefenen. En de les leren dat we ons niet helemaal afhankelijk moeten maken van spirituele leermeesters of goeroe’s, maar zelf blijven nadenken.

  Ik vertrouw erop dat Doreen het juiste midden wel weer zal vinden tussen alle tegengestelden die ze in haar leven mocht ontmoeten.

 24. “In werkelijkheid bereik je echter nooit het punt van het ware en blijvende geluk, waardoor je als een verslaafde door blijft zoeken” Hier ben ik het wel mee eens en dat zie ik ook echt onder new-age aanhangers (en heb het ook in mezelf opgemerkt).

  Verder voelt het same shit, different jacket

 25. Goed om dit soort onderwerpen te beschrijven om mensen mee te nemen in verschillende visies, levenspaden en crisis of is het juist groei…
  Tip: schrijf een stuk al deze liever gebasseerd op feiten. Ik lees heel veel aannames en vraag me dan af of er voldoende objectiviteit is en hoeveel oordeel er bij de schrijver zit naar Doreen. In feite ga je dan mee in dat wat Doreen nu doet: veroordelen van de ander.

 26. Zonder negatief te willen zijn, zou het kunnen dat haar leven en carrière niet liep volgens haar dromen, wensen en ze nu van de duistere kant een fantastische aanbieding heeft gekregen ?

 27. Ik gun Doreen haar eigen waarheid, maar dan moet ze alle door haar gemaakte Engelen kaarten eigenlijk ook uit de hele verkoop halen. Want op deze manier profiteert zij nog wel heel erg van “haar dwaling ” op het new age pad en dit lijkt mij erg tegenstrijdig.
  Maar goed, dit is duidelijk haar pad en ik gun het haar met liefde, ik hoop dat ze vindt waar ze naar op zoek is.

  • Doreen heeft de kaarten en boeken wel geschreven maar het eigendomsrecht ligt waarschijnlijk bij de uitgever en die blijft het uitgeven zolang er vraag is vermoed ik. Al zal ze er dan wel royalties voor krijgen.

 28. Ik lees steeds vaker over mensen die en andere spirituele richting uitproberen en dan de oude richting demoniseren en aanduiden als het kwaad. We zijn allemaal mensen met een lichte kant en een schaduw kant, op de ene schouder een engeltje en op de ander schouder een duiveltje. Het is juist belangrijk om een goede balans te vinden en je eigen schaduw te leren kennen waarvan je heel veel kunt leren als je gelukkig en tevreden voelen in je eigen licht. De dualiteit is juist mooi en creatief en erg leerzaam voor ons mens zijn, ik wil juist mijn duistere kant kunnen omarmen en er licht op kunnen schijnen vanuit mijn mooie goddelijke liefdes kanaal. Soms dans ik met de duivel en het volgende moment wordt ik aangeraakt door een engel. Ik zie de schoonheid en creativiteit in beiden. De engel en de duivel verdienen allebei een plekje en geven beiden verschillende inzichten voor een mens voor een leven in liefde voor beiden kanten.

 29. Mooi, en helemaal mee eens.
  We hebben allemaal onze eigen weg te volgen en mijn weg hoeft niet de weg van een ander te zijn.
  Dankjewel

  • Ik heb in het verleden evangelische vrienden gehad. De zekerheid van die mensen over hun eigen gelijk en de waarheid van het christendom is zo gigantisch sterk, echt niet te geloven. Ik heb als kind op een christelijke school gezeten en vond het geloof maar saai. Toen ik spiritueel begon te ontwaken heb ik echt heftige discussies met die vrienden gehad. Zo overtuigd, zo verbeten. Het vloog me af en toe gewoon naar mijn keel. “Shiiiit stel dat ik er nou echt helemaal naast zit”. Maar die kerk voelde voor mij gewoon nooit goed. Die overtuigingskracht van de evangelischen is echt fenomenaal. Ze schakelen je intuitie uit. Je durft er niet meer naar te luisteren. Ik heb even op Doreens site gespiekt. Precies het zelfde. Die oude twijfel kwam gewoon weer even naar boven. Brr…..

   • Merel de evangelische en katholieke kerk zijn iets anders dan het “Christendom” het zijn interpretaties via plaatselijke overtuigingen, bvb zoals in de Islam er zoveel verschillende culturele uitingen en belevingen zijn die elkaar onderling bestrijden. In Duitsland is de evangelische kerk erg aanwezig en al die overtuigingen zijn erg dogmatisch. Heel de geschiedenis door hebben al die religies die gelijk wilden hebben elkaar bestreden en uitgemoord .Dit is zeker niet de bedoeling van het christendom en zeker niet van God. Het christendom is humaan en verdraagzaam .
    Mensen stonden ook onder invloed van zogenaamde “Engelen” of “geesten “uit een vierde of een lagere dimensie die hen lieten geloven dat ze met Jezus of met God spraken . Hun enige bedoeling daarbij was onenigheid en oorlog veroorzaken omdat zij daar hun energie uithalen.
    Ik hoop dat je hier iets aan hebt,
    Maya

    • Ben het met je eens Merel,
     Ik ben een ex-overtuigd christen(geboren en wedergeboren). Uit evangelische kringen. Ik ben heel blij dat ik ervan “verlost” ben. Van de religie en de kerk. Het kostte mij heel wat om eruit te komen. Existentiële crisis enzo pff. Mijn wortels kwijt, wat nu?
     Het had inderdaad totaal mijn intuïtie verwoest. De overtuigingskracht is inderdaad enorm. Ik schaam mij nu echt hoe ik was tegenover mijn niet gelovige vrienden. Het kostte mij heel veel om weer een normaal mens te worden.
     Het christendom legt “slecht” buiten zichzelf. Eigenlijk alles buiten zichzelf. Ik heb heel veel moeite moeten doen om mijzelf weer te vinden. Ik ben nu gelukkig. Het is voor mij dan ook een raadsel hoe iemand als Doreen zich wil laten inpassen in een keurslijf als christendom en bijbel. Brr moet er niet aan denken, ze is wellicht nog niet zover om zichzelf te mogen zijn. Ik was toen(als christen) alleen maar een klein deel van mijzelf.
     Ze zal wel nog zoekende zijn.
     Mijn vriend zegt altijd: voor de verlichting is het “water halen” en na de verlichting is het “water halen. Met andere woorden, hoe je ook denkt en veranderd, je blijft zelf verantwoordelijk voor wat je doet en iedereen moet werken voor de kost.
     Ik ben nu niet meer zo spiritueel bezig ik ben nu gewoon Dorenda…
     Bedankt voor wat je heb gedeeld.

 30. Zeven jaar geleden overkwam me iets soortgelijks. Ik blokte alles af wat met licht te maken had vanuit dezelfde overtuiging toen en voelde me omringt door duister waarvan ik beetje bij beetje het goede ontdekte. Ik stuurde aanvankelijk hetzelfde soort berichten mijn kenissenkring in. Uiteindelijk vond ik doorheen dit alles mijn pad naar binnen in en mijn visie over goed en slecht wijzigde. Ik ontdekte levensvreugde en persoonlijke kracht en raakte verbaasd en verwonderd over de schoonheid ek mogelijkheden van ons leven hier. Ik leer nog elke dag bij ondanks dat ik er eerst bijna mijn verstand aan verloor. Het doet me denken aan de woorden van een sjamaan die me vlak voor die periode zei je sterft drie keer voor je oprijst. Een keer fysiek, een keer mentaal en de derde vergat ik.

  De kans is groot dat ze momenteel een gelijkaardige persoonlijke crisis doormaakt. Mogelijk leert ze hieruit en wordt er een nieuwe Doreen geboren en mogelijk blijft zij vasthouden aan haar overtuigingen en bestaat de kans dat ze zichzelf in het hele proces verliest.. Zoals hier al gezegd volgt iedereen zijn eigen pad en krijgt iedereen zijn lessen te verwerken, enkel laat zij in haar geval de wereld meekijken.

 31. Dit lijkt me vooral een persoonlijke crisis waarvoor ze de new age en Jezus gebruikt om te verklaren. Het is een mooi voorbeeld van hoe oorlogen ontstaan. De behoefte om de verantwoordelijkheid voor je eigen ongeluk buiten je te leggen en iets groters te gebruiken om dat te bevestigen. Ik vind het interessant dat het Christendom zo bang is voor ‘spiritueel’. Spirit betekent geest en wat is een van de belangrijkste woorden in het Christendom? Geest. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille met een ander sausje.

  • , een zuivere visie, dank je.
   Waar we naartoe evolueren is het erkennen van het goddelijke in onszelf ipv ons te verliezen in de buitenwereld. Dat is de enige weg om die eeuwige zoektocht naar geluk, liefde of wat dan ook te verstillen en vrede te ervaren in onszelf en daardoor rondom ons. Uiteindelijke komen we er allemaal wel, de manier waarop speelt geen rol. Prachtig, hoe deze boodschap ons bewustzijn weer een beetje laat schuiven. Dank

  • Het reguliere Christendom heeft ook het Esoterisch christendom te vuur en te zwaard bestreden die voornamelijk de innerlijke strijd predikte, geweldloos is/was en geen autoriteit aanbad. Persoonlijk heb ik niets met New Age die alleen licht en liefde predikt en niet over het kwaad wat er wel degelijk ook is. Zo boven zo onder.

 32. Het is opvallend dat als Jezus aangaat verschijnt ze dit als waarheid aanneemt en de engelen als demonen. Ze overweegt niet dat Jezus ook een demoon kan zijn. Volgens mij gaat het van het ene spinnenweb in het andere! Opzoek naar houvast.

  • Ieder loopt zijn eigen pad!,maar alles zit in ons.En alles is een . Heb vertrouwen leef positief en geef je licht en liefde door.,in iedere cel zit deze energie mens planten dier water noem maar op.
   Geloof in je zelf bij een ander kun je niks vinden t zit in ons .Geniet van t leven en leef je leven. Jij mag er zijn,want jij bent zijn.

    • Spirit is een oud woord en betekent ‘bewust’
     Spiritualiteit betekent dus in wezen niets anders als: kennis en ervaring van bewustzijn.
     Religies zijn verschillende wegen die op het zelfde punt samenkomen.
     Wat maakt het uit dat we verschillende wegen nemen als we het zelfde doel bereiken.
     Hemel en hel zijn maar frequenties.
     Het is maar waar je je op afstemt.
     Waarheid,dankbaarheid en liefde zijn de drie hoogste frequenties in het universum- in die volgorde met liefde de hoogste frequentie van allemaal.
     Waarheid leidt naar dankbaarheid,wat leidt tot liefde.
     Dit zijn de stappen op het pad dat leidt tot het hoogste punt van ascentie is mij geleerd.
     Niet makkelijk maar er naar streven,en als je een zijweg inslaat dan moet je zelf de obstakels die je gecreëerd hebt verwerken en opruimen.
     Als Doreen die zijweg inslaat om te ervaren ,dan wel boeken en kaarten uit de handel halen hoeveel het ook kost.
     Verantwoording dragen voor je handel en wandel.

     • Lieve mensen

      Het bijzondere vkenmerk van De Waarheid is, dat er maar één van is. Al het andere is leugen.

      Yeshua/Jezus zegt: ‘Ik ben De weg, De Waarheid en Het Leven-
      niemand komt tot de Vader dan door Mij’ (Johannes hfdst 14 vers 6)
      Als je van Zijn Levende Water drinkt zul je nooit meer dorst hebben (Joh. 4:14)

      hartelijke groet en Zijn shalom

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in