Leestijd: 3 minuten

Informatie op deze site is geen vervanging voor medische zorg

De informatie op deze website noch de gebruiksmogelijkheden kunnen gezien worden als een vervanging voor medische of andere professionele hulp, zorg, advies, ondersteuning of informatievoorziening en is niet bedoeld als hulpmiddel bij het stellen van een (zelf-)diagnose. Nieuwetijdskind.com raadt u uitdrukkelijk aan ten alle tijden voor medisch advies naar een gediplomeerd arts te gaan.

Wat is een depressie?

Tijdens je leven maak je situaties mee die een indruk op je achter kunnen laten. Dit aspect heeft twee kanten. De ene kant is positief en de andere is negatief. Het positieve wil je wel graag voelen, het negatieve vaak niet. De gevoelens die je niet wilt voelen blijven achter in je aura en vormen blokkades. Deze blokkades stagneren de energieflow in het energiesysteem. Door deze stagnatie kunnen er psychische en uiteindelijk ook lichamelijke problemen ontstaan.

Een depressie ontstaat geleidelijk. Die is er niet opeens. Door de blokkades in het energiesysteem ontstaan negatieve gedachtenpatronen. Deze negatieve gedachtenpatronen trekken negatieve energieën aan. En deze negatieve energieën kunnen nergens heen, want ze kunnen niet gevoeld worden en zetten zich ook vast in het energiesysteem. Vervolgens wordt er steeds meer negatief gedacht waardoor er steeds meer negativiteit ontstaat in het energiesysteem. Dit is een neerwaartse spiraal waarin je vast kunt komen te zitten. In wezen is dit wat een depressie is.

Waarom blijft het negatieve komen?

Elke keer als je (onbewust) beslist dat je een negatief gevoel niet wilt voelen, blijft het omhoog komen, omdat het graag gevoeld wil worden. Tot nu toe heb ik gesproken van negatieve en positieve gevoelens. Dit zou betekenen dat het ene goed is en het andere niet. In wezen is dat niet zo, want ook gevoelens die je niet wilt voelen zijn het waard om gevoeld te worden en los te laten. Dus daarom zal ik vanaf nu refereren naar lage en hoge gevoelens.

Tijdens je leven zullen alle lage gevoelens, die je eerder niet wilde voelen, zich blijven laten zien. Daardoor komen deze lage energieën in je aura en trek je nog meer lage energieën aan. Doordat je ze blijft onderdrukken en niet wilt voelen kunnen deze lage gevoelens op een gegeven moment echt heel heftig gaan aanvoelen. Dit is omdat deze gevoelens je echt ‘dwingen’ om te voelen. Op het moment dat je die gevoelens niet meer kunt onderdrukken en ze zich echt manifesteren als gevoel kun je in een depressie raken.

Tegelijkertijd dat je die gevoelens voelt, blijven je negatieve gedachtenpatronen lage gevoelens naar zich toetrekken. Die gedachtenpatronen spelen zich eigenlijk af als een bandje dat zich continu herhaalt.

Een depressie doorbreken

Wat je moet doen om een depressie te doorbreken is: uit de neerwaartse spiraal stappen door gedachtenpatronen te veranderen, leren gevoelens te accepteren en positieve gevoelens te gaan aantrekken.

Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. En het is dan ook erg belangrijk om te beseffen dat je zelf die depressie (onbewust) gecreëerd hebt, maar dat je het ook zelf (bewust) kunt veranderen

Een stappenplan:

1 – Begin bij het begin en leer jezelf te aarden om weer een stroming te krijgen in je energiesysteem.

2 – Leer om positief te denken, lees bijvoorbeeld het boek van Louise Hay over affirmeren.

3 – Leer om bewust te worden wanneer je negatief denkt over jezelf of een situatie waar je in zit. En besef dat je bij elke negatieve gedachte lage gevoelens naar jezelf toe trekt.

4 – Leer om je gevoelens tijdens meditatie te accepteren. Dit is het belangrijkste, omdat het je ‘tool’ zal zijn om in de toekomst te voorkomen dat je weer in een depressie komt. Je oude lage gevoelens zullen gedurende je leven omhoog blijven komen. Als je deze weer gaat onderdrukken creëer je hetzelfde als waar je nu in zit. Het is een blijvend proces om al je gevoelens te voelen en te accepteren.

5 – Vraag om hulp. Je hoeft niet alles alleen te doen. Zoek hulp bij healers, coaches, of iemand anders waar jij naar toe getrokken wordt

Heb geduld met jezelf. Wees niet ontmoedigd als je merkt dat je bent teruggevallen, maar herpak jezelf weer en ga verder waar je gebleven bent.

Over de auteur
Mijn naam is Marla Knoop en ik run vol passie mijn praktijk aan huis in Rotterdam. Tijdens sessies maak ik gebruik van chakrapsychologie en healing van het innerlijke kind. Artikelen schrijf ik vanuit mijn hart in samenwerking met mijn spirituele begeleiders. Neem gerust een kijkje op mijn website voor nog meer artikelen.
www.ellai.nl

14 REACTIES

 1. het zgn. positief denken is het zelfde als het zgn. negatief denken, beide zijn twee kanten van dezelfde pool. Positief denken is verspilde moeite, we sturen onze gedachten niet, dat gaat als het ware vanzelf. We hoeven niet weg te lopen van pijnlijke gevoelens en van het zwarte, het donkere in ons. Dat is ook een deel van ons zijn en VERTELT ONS IETS, in plaats het te proberen te veranderen (wat per definitie toch verspilde energie wat je er via de voordeur uitgooit komt er via de achterdeur weer in) kunnen we er beter contact mee maken, wat heeft het ons te vertellen en juist in dit contact maken zit de verlossing, de bevrijding. Depressie en alle andere moeilijke gevoelens, als we er daadwerkelijk in kunnen zijn, mee kunnen zijn en dat vooral zo MAG ZIJN is een opening een weg naar fundamentele transformatie. Als het ene voor het andere wilt inruilen (positief voor negatief of net anders om) dan blijf je gewoon in hetzelfde rondje ronddraaien, en dan kom je het ongetwijfeld later weer tegen.

 2. Wat ik mis in de omschrijving van wat een depressie is, zijn de fysieke kenmerken. Het gaat niet alleen om negatieve gedachten, maar ook om verandering in dag-nachtritme, gebrek aan eetlust, angstgevoelens, fysieke uitputting….
  Na verschillende depressies te hebben meegemaakt, weet ik dat ik in zo'n periode niet in staat ben om te mediteren, dat ik wel positief wil denken, maar dat mijn lichaam signalen afgeeft van onrust, angst, uitputting. Pas als mijn lichaam weer in balans is (in mijn geval dmv medicijnen) ben ik in staat om mijn gedachten weer te sturen, open te staan voor positieve energieën en alle goede tips die in jouw stuk beschreven worden. En helaas, ondanks alle positieve gedachten en verwerking van mijn blokkades en "lagere" emoties…is het geen garantie dat een depressie toch weer zijn kop op steekt.
  Omdat er verschillende soorten van depressies bestaan …..kun je niet alles over één kam scheren. Een depressie na het overlijden van een geliefde, of een echtscheiding, is anders dan een depressie die ontstaat door een ontregeling van neurotransmitters in de hersenen.

 3. Vindt het een beetje te rooskleurig neer gezet over uit een depressie komen (dan zet ik het er nog netjes in). Jammer genoeg werkt dit niet voor een hele hoop mensen. En komt er veel meer bij kijken dan een paar stappen die hier staan om uit een depressie te komen. Ik zou eerder zeggen dat dit goed is voor mensen die door op korte termijn alles even tegen hebben en dan deze punten volgen. Maar mensen met een echte depressie hebben hier niks aan. En willen er ook niks van weten dan.

  • Hoi Linda,

   Mag ik vragen of jij zelf misschien op dit moment in een depressie zit? Ben benieuwd vanuit waar je praat in jouw reactie namelijk. Heb zelf o.a. een opleiding tot psycho-sociaal werkende en life coach genoten, en heb een jaar of 25 terug zelf een depressie meegemaakt, en ik moet zeggen dat ik de tekst prima geschreven vindt hoor.

   gr van Karin

   • Hoi Karin,
    het is fijn dat de tekst op en bij jouw plaatje van kennis en ervaring past.
    .
    Alleen het plaatje depressie is (vaak) veel omvattender dan in deze tekst/in dit artikel beschreven wordt.
    .
    Ook het uit een depressie komen is (vaak) veel omvattender dan dat het in dit artikel beschreven staat.
    .
    Er is niks mis met de kenmerken die in deze tekst worden genoemd.
    Of met de manieren die genoemd worden om met deze kenmerken (zoals negatieve gedachten en negatieve energieën) om te gaan.
    .
    En fijn als mensen zich erin kunnen herkennen en/of er iets voor zichzelf uit kunnen halen.
    .
    Maar de titel en sommige kopjes en bepaalde woorden suggereren iets wat (vaak) veel groter en complexer is dan wat in de tekst beschreven wordt.
    .
    Groetjes N.G.

  • Ik snap dat je dat zo zegt. Ik heb zelf depressies ervaren in mijn leven. Deze punten hebben mij hieruit geholpen.
   Tijdens mijn depressieve periodes voelde ik mij vaak erg leeg, negatief en zonder energie. En ik wilde ook er gewoon niks aan doen, want ik wilde dat anderen mij beter lieten voelen. Dus ik snap dat het gevoel er kan zijn dat het niet kan helpen. Maar voor mij heeft het wel geholpen en dat wilde ik graag delen, omdat het ook wel kan.

 4. Er staan interessante dingen in dit artikel over negatieve gedachtes en negatieve energieën en hoe je daar mee om kan gaan.
  .
  En altijd fijn als iemand zich daarin herkent of zich daardoor geholpen of ondersteund voelt.
  .
  Waar ik moeite mee heb is dat er staat "wat is een depressie", en dat wat er beschreven wordt niet is wat een depressie is.
  .
  Dit artikel gaat over negatieve gedachtes en negatieve / lagere energieën. En niet over depressie.
  .
  Soms krijg ik het idee dat iemand die een cursus of een korte opleiding volgt en een praktijk begint, ineens denkt overal verstand van te hebben.
  .
  Ik twijfel niet aan de goede intenties van deze schrijvers, of in dit geval van deze schrijfster. Ik twijfel ook niet aan de talenten van deze mensen m.b.t. gevoeligheid of kennis en inzicht over bepaalde dingen.
  .
  Wat ik bekritiseer en betwijfel is hoe sommige dingen als waarheid worden beschreven.
  .
  Te meer omdat er veel mensen zoekende zijn en nog minder weten. En als snel dingen aannemen van anderen die er verstand van lijken te hebben.
  In het land der blinden is één-oog koning…
  .
  Dus ik hoop dat mensen met de beste intenties blijven schrijven over hun passie, over hun kennis en waar ze anderen in kunnen ondersteunen.
  .
  Maar wel dat ze daarbij beter na gaan denken wat ze willen schrijven. En daarover schrijven.
  En niet over dingen die hun expertise te boven gaat.
  .

 5. Er staan interessante dingen in over negatieve gedachtes en negatieve energieën en hoe je daar uit kan komen.
  .
  En altijd fijn als mensen zich daarin herkennen, daardoor gesteund en/of geholpen voelen.
  .
  Waar ik moeite mee heb is dat er staat "wat is een depressie" en wat er beschreven wordt niet is wat een depressie is.
  .
  Het artikel gaat over negatieve gedachtes en negatieve energieën. En niet over depressie.
  .
  Soms krijg ik het idee dat mensen een cursus of korte opleiding hebben gedaan, een praktijk beginnen en ineens denken overal alles vanaf te weten.
  .
  Ik twijfel echt niet aan de intenties van deze schrijvers, en in dit geval deze schrijfster. Ik twijfel ook niet aan de talenten i.v.m. gevoeligheid of aan de kennis en inzichten die sommige mensen hebben.
  .
  Ik bekritiseer en betwijfel wel de manier waarop er dingen worden beschreven en als waarheid worden neergezet.
  .
  En dat vind ik weleens kwalijk omdat veel mensen zoekende zijn en nog minder weten. En dingen aannemen als ze er iets in herkennen.
  In het land van de blinden is één-oog koning..
  .
  Dus ik hoop dat alle mensen met de best bedoelingen blijven schrijven over dingen waar ze passie voor hebben, waar ze goed in zijn, en waar ze in kunnen ondersteunen.
  .
  Maar dat ze beter na gaan denken wat ze nu eigenlijk willen zeggen. En daarover schrijven.
  En niet over dingen die hun expertise te boven gaat.
  .

 6. Ik vind het een prachtig en nuttig geschreven artikel..
  Dat wij met ons allen, die "lijden" daar baat bij mogen gaan vinden.
  En vooral de adviezen opvolgen☺️
  Dank je wel Marla bloemetje virtueel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in