Ze plukt de spinazie uit haar lange haar, de groene sliertjes blijven lekker kleven. Nog voor ik kan ingrijpen, vliegt er nu ook ravioli over tafel. Ik moet een lach onderdrukken, maar krijg het warm, omdat ik zie dat mijn man mij verwijtend aankijkt en zich inhoudt om niet ontzettend boos te worden.

Zitten jullie ook weer vaker met zijn allen aan tafel in deze tijd, doordat jullie meer thuis zijn? Wel zo fijn als het dan gezellig blijft, nietwaar?

Oogappels

Door de serie ‘Oogappels’ waar mijn oudste dochter en ik elke donderdag naar keken, werd het me weer duidelijk hoe belangrijk het is waar je aan tafel zit en naast wie.

In deze serie gaat het over vier gezinnen in verschillende samenstellingen, met pubers. Dat geeft nogal wat fantastische, hilarische, maar soms ook pijnlijk herkenbare situaties, discussies en problemen. Als ouder en als coach zat ik regelmatig met kromme tenen, maar werd ik af en toe ook keihard geconfronteerd met de spiegel die de kinderen hun ouders voorhouden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat me elke keer weer opviel, was de tafelindeling in het gezin van Merel en Erik.

Merel en Erik zitten altijd tegenover elkaar. Deze zin zegt eigenlijk al genoeg over de sfeer die daar vaak aan tafel heerst. Tegenover elkaar… En de kinderen zitten verdeeld naast hen.

Verdeeldheid en onrust

Wij zaten tot een paar jaar geleden ook zo. Mijn man en ik aan weerszijden van de tafel en allebei een dochter naast ons. De meiden hadden vaak woorden over van alles en nog wat. “Kijk me niet zo aan!” “Wat eet jij vies!” Of ze zaten elkaar te irriteren onder tafel of gooiden zelfs weleens met eten. In ieder geval niet het gezellige zusjes onderonsje en een relaxte maaltijd waar ik op hoopte.

En ik? Ik voelde de verdeeldheid. Niet de saamhorigheid met mijn man ten opzichte van de kinderen die ik graag zou willen. We werden vaak bewust en onbewust uitgedaagd en tegen elkaar uitgespeeld door de meiden. Er ontstonden felle discussies en ik voelde me op die momenten niet gesteund door hem.

Wel invloed

Toen ik in aanraking kwam met het systemisch werken en familieopstellingen en inzicht kreeg in het fenomeen ‘tafelopstellingen’ en de energie die daar in de onderstroom speelt, werd het me duidelijk dat ik wel degelijk invloed kan hebben op de sfeer…

We zijn anders gaan zitten. Systemisch gezien ieder op zijn eigen plek, de juiste plek. Dat vond in eerste instantie niet iedereen fijn. Maar ja, alles moet wennen, heeft tijd nodig.
En sindsdien gaat het veel beter! Het is gezelliger aan tafel. Met leuke, interessante discussies. Het voelt meer als ‘zij tegen wij’, maar dan op een gezonde manier. De twee zussen die ‘samenspannen’ tegen ons en wij die ons meer gesteund voelen door elkaar, als een team. Sterk als partners. Heel fijn!

Hoe zitten jullie aan tafel?

Jij en je partner ook tegenover elkaar met één of meer van de kinderen naast je? Of als je alleenstaand bent, een kind naast je en de ander(en) tegenover je? Is dit bewust gedaan, heb je erover nagedacht of is het gewoon zo ontstaan? Of heb je al van alles geprobeerd en blijft het onrustig?

Weet je, het is vaak uit praktisch oogpunt ontstaan. Het begint met je eerste kind. Dat zat waarschijnlijk in zijn/haar kinderstoeltje op de kop van de tafel en jullie aan weerszijden van hem/haar. Handig, want jullie konden er zo allebei makkelijk bij.
Je kind gooide zijn/haar drinkbeker voor de zoveelste keer weg of knoeide met het eten. Jij vond het schattig en je partner vond het wel genoeg zo. Discussie… Hier begon de verdeeldheid tussen jullie aan tafel. Onbewust gecreëerd door deze opstelling.

Energie en juiste plek

Een tafelopstelling heeft alles met energie en je familiesysteem te maken. Als het bij jullie onrustig is aan tafel, is het de moeite waard om energetisch in de juiste volgorde te gaan zitten. Zit iedereen wel op de juiste plek? En wat is dan die juiste plek en de juiste volgorde?

Heel belangrijk is dat jullie als partners (in crime, haha) náást elkaar zitten aan één kant van de tafel. Vrouw links van de man. Jullie vormen een team op deze manier en steunen elkaar bewust en onbewust. Een front. Je voelt dat echt! En jullie kinderen ook!

Zij zitten tegenover jullie. Als het oudste kind een zoon is dan zit hij tegenover de vader. De andere kinderen zitten van oud naar jong, vanuit de kant van de ouders gezien, naar links richting de moeder. Als het oudste kind een dochter is, dan zit zij tegenover de moeder en haar jongere broertjes en/of zusjes naast haar, van oud naar jong, rechts richting de vader. Zie je het voor je?

Hoewel er bepaalde basispatronen zijn, is het niet altijd zo eenduidig als het nu lijkt. Er is dan kennis en ervaring nodig om te kunnen zien wat kloppend is. Maar als er vaak strijd is bij jullie aan tafel, is het echt de moeite waard om de tafelschikking eens te veranderen om te zien wat er gebeurt.

Wonderbaarlijke resultaten!

Probeer het maar! Wel twee weken volhouden, hoor. Er kan namelijk wat tegengestribbeld worden. Bijvoorbeeld door het kind dat op de koningsplaats (hoofd van de tafel) zat en daar weggehaald wordt of de dochter die op jouw plaats naast je partner zat…

Toch nog gedoe?

Als het na 14 dagen toch onrustig blijft, kan er systemisch gezien meer aan de hand zijn dan dat je zo aan de oppervlakte waarneemt.

Kom je niet uit de volgorde, mijn beschrijving, of heb je een andere gezinssamenstelling en daar vragen over, laat het me dan weten.

Ik gun iedereen meer rust aan tafel, zonder gedoe!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

28 REACTIES

 1. Hoi, ik ben een alleenstaande moeder met een zoon van bijna 14 en een dochter van ruim 3 jaar. De vader van mijn zoon is overleden en de relatie met de vader van mijn dochter is beëindigd. Mijn kids naast elkaar over tegenover elkaar is altijd ruzie. Nu heb ik mijn dochter naast me en mijn zoon tegenover me. Het is tussen die twee wel rustig maar mijn zoon vindt zijn plek niet fijn. Ik heb geen idee hoe ik dit moet oplossen.

  • Bedankt voor je bericht. Dit is een complexere gezinssituatie. Hier speelt op de diepere/energetische laag waarschijnlijk of de plekken van de biologische vaders erkend worden. En of jij in je kinderen het vaderdeel volledig kan zien.
   Praktisch gezien zou het rustiger moeten zijn als je zoon tegenover je zit en je dochter rechts van hem vanuit jou gezien.
   Klinkt wellicht wat vaag. Mocht je uitgebreider uitleg willen, stuur dan even een bericht via mij contactformulier. https://bebrave-coaching.nl/contact/
   Groetjes, Bernice

 2. Dank voor dit leuke, inspirerende artikel! Het heeft me nu wel aan het denken gezet.
  Onze twee zoons zijn inmiddels volwassen en al jaren het huis uit, maar onbewust zitten (en záten) mijn man en ik aan tafel naast elkaar, ook toen onze kinderen nog thuis woonden. Toen wij trouwden hebben we zelfs bewust voor een ronde tafel gekozen waarbij mijn man en ik ook naast elkaar zaten. Onze huidige tafel is ovaal en wanneer we ergens gaan eten, zitten we ook het liefste náást elkaar.
  Maar… wanneer we met het voltallige gezin aan tafel zitten, waar plaatsen we dan de kinderen en hun partners?
  Zoons tegenover de ouders en partners op de ‘koningsplaatsen’ of oudste zoon rechts van vader (=’koningsplaats’), daarnaast zijn partner (= tegenover mijn man), daarnaast jongste zoon (= tegenover mij) en op andere ‘koningsplaats’, links van mij, de (toekomstige) partner van onze jongste zoon?
  Ben best benieuwd wat de beste ‘tefelschikking’ is/zou kunnen zijn :).

  • Wat ‘goed’ dat je onbewust al gevoeld hebt dat naast je partner zitten klopt.
   De partners van je zonen ‘moeten’ links van hen zitten. Jij zit ook links van je man?
   Het is ook een kwestie van uitproberen. Er is geen kant-en-klare oplossing.
   Wat ook kan (een ander uitgangspunt/visie) is met de klok mee gaan zitten van oud naar jong en de partners naast je zonen. Dus jij links van je partner. Dan links van jou je oudste zoon, dan zijn partner. Daarnaast je jongste zoon en vervolgens zijn partner links naast hem en die sluit dan weer bij je man aan. Snap je wat ik bedoel?
   Je voelt wel wat klopt. Zeker nu je je er bewust van bent dat de plek waar je zit de sfeer kan beïnvloeden.
   Op volgorde gaan zitten van ‘binnenkomst’ van de partners in het gezin, is ook nog een mogelijkheid. Maar dat vinden je zoons misschien niet zo gezellig Succes met ervaren! Als het nu rustig is, is het prima, toch?

 3. Dit is herkenbaar en interessant! Ik ben een alleenstaande moeder en heb 3 jongens; 13,9,7 jaar. We hebben een eetbankje en er is vooral strijd om de plek op de hoek van het bankje en dan naast mij. Daarom hebben we een schema gemaakt. Dat gaf rust voor die plek, maar de andere 2 plekken blijven bijna elke keer discussie. Is het slim om daar ook een schema voor te maken? En hoe kijk jij dan tegen zulke schema’s aan? Is de plek in het gezin dan duidelijk, of? Graag hoor ik je zienswijze.

  Groeten, Jantien

  • Schema’s kunnen helpen als iedereen zich hierin gezien en gehoord voelt. En samen opgesteld zijn.
   Een kant-en-klaar oplossing is niet zomaar te geven, zonder verdere context. Er speelt nl meer in de onderstroom met een afwezige vader. In een opvoedopstelling wordt zichtbaar waar het eventueel wringt.
   Je kunt onderstaande wel uitproberen…
   Je drie kinderen plaats je tegenover jou. Rechts naast jou is de energetische plek van de biologische vader. Er zijn twee opties/visies, je plaatst je oudste zoon tegenover de plek van de afwezige vader. Links van hem de middelste en links daarnaast de jongste. De jongste zit dan tegenover jou. De andere optie is om de oudste zoon tegenover jou te zetten en rechts van hem op volgorde van leeftijd zijn broertjes.
   Succes! Wil je meer weten, neem dan vrijblijvend contact met me op. https://bebrave-coaching.nl/contact/

 4. Interessant artikel! Ik ben benieuwd hoe het zit als je een samengesteld gezin hebt.
  Mijn vriend heeft 2 dochters van 11 en 7 jaar oud uit een eerdere relatie. Zij zijn eens in de 2 weken het weekend bij ons.
  Ik heb een dochter van 7 jaar oud uit een eerdere relatie. Zij woont bij ons. Eens in de 2 weken het weekend zijn we dus met zijn allen samen. Wat is dan de beste opstelling?

 5. Heel interessant artikel! Ik ben benieuwd hoe je de opstelling aan tafel het beste doet als samengesteld gezin?
  Mijn vriend heeft 2 dochters uit een eerdere relatie van 11 en 7 jaar. Ik heb 1 dochter uit een eerdere relatie ook van 7 jaar. Mijn dochter is net 1 maand ouder dan de dochter van mijn vriend.

  • Dit is niet zomaar even op te lossen via de mail. In een samengesteld gezin speelt er meer in de onderstroom. Iedereen ‘moet’ energetisch op zijn of haar juiste plek staan. Er is erkenning nodig van jou en je huidige partner nodig op een diepere laag van de ex-partners, de biologische ouders van de kinderen. Dmv een opvoedopstelling wordt zichtbaar waar het eventueel wringt.
   Wil je meer weten neem dan vrijblijvend contact met me op. https://bebrave-coaching.nl/contact/

 6. Wat een leuk en interessant artikel. Herkenbaar ook 🙁
  Benieuwd wat je zou adviseren bij alleenstaande moeder met zoon van 16, dochter van 12 en zoon van 9 😉

  • Jij aan de ene kant van de tafel en de drie kinderen tegenover jou. Rechts naast jou is de energetische plek van de vader.
   Er zijn twee opties of visies. Je kunt ze beiden uitproberen. Je oudste zoon tegenover de energetische plek van vader en dan links naast hem je dochter en links van haar je jongste zoon.
   Of juist andersom, je oudste zoon tegenover jou en rechts naast hem zijn zus en daarnaast de jongste zoon. Dit is dus met de klok mee, van oud naar jong.
   Het is lastig om het zo hier op te lossen, zonder verdere context. Een (opvoed)opstelling zou veel inzicht geven. Met name mbt de plek van vader. In hoeverre heeft hij een plek, energetisch…
   Wil je meer weten, neem dan vrijblijvend contact op met me. https://bebrave-coaching.nl/contact/

 7. Dat wordt een hele puzzel waar ik wel wat hulp bij kan gebruiken. Gezinssamenstelling: moeder ( ik zelf) partner ( niet de vader van mijn kinderen) oudste zoon (24)met zijn vriendin, dochter(21) en jongste zoon(18) Als extra aantekening: jongste zoon (gevoelig ) heeft moeite met mijn partner. Langwerpige tafel met ronde hoeken waar je met 2 personen aan de kopse kant kunt zitten. Als er 1 persoon aan zit voelt dat altijd wat afstandelijk tov diegene aan de lange kant. 2 jaar geleden bewust overgestapt van ronde naar rechthoekige tafel en alleen dat heeft al gezorgd voor hele andere dynamiek. Enige vaste situatie nu is dat mijn partner en ik aan de lange kant zitten, waar hij aan mijn rechter kant zit. De kinderen zijn duidelijk zoekend. Hoe pak ik dit aan om met name mijn jongste tot zijn recht te laten komen?

  • De onrust kan worden veroorzaakt doordat jullie uit verschillende systemen een nieuw systeem hebben. Ik kan hier niet zomaar een kant-en-klare oplossing voor geven. Een (opvoed)opstelling zou hierbij kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in de energetische juiste plek van een ieder in jullie samengestelde gezin. Als iedereen daar op de juiste plek staat, dan voel je dat aan tafel ook. Wil je meer informatie hierover, neem dan vrijblijvend contact met me op. https://bebrave-coaching.nl/contact/

 8. Ik kom van tafel. Een en al gedoe en ik maar bemiddelen. Uiteindelijk ben ik de schuldige(ook nog). Laat me maar met rust. Ter ontspanning en effe afschakelen ga ik mijn mailbox bekijken. En waarempel dit bericht. Toevallig? De nagel op z’n kop. Hoe treffender kon dit bericht binnen komen. Dus de volgende keer Vader rechts, moeder links ernaast tegenover vader de jongste dochter, tegenover moeder de oudste dochter?

 9. interessant en mooi artikel! Vraagje over ons gezin. Wij hebben 3 puber zonen. Oudste tegenover zijn vader gaat lukken en de jongste op de kop naast mij en middelste zoon tegenover mij? Heb ik hem dan op de goede manier te pakken?

  • Het ‘beste’ is om de kinderen alle drie naast elkaar tegenover jullie te zetten. Als dat niet past, dan kun je het neerzetten zoals jij beschrijft. Dat is uitproberen. En anders zijn er nog meer mogelijkheden, maar dat hangt vooral af van de onderstroom, wat speelt er energetisch…?
   Mocht je er meer over willen weten of je komt er niet uit, neem dan vrijblijvend contact op met me. https://bebrave-coaching.nl/contact/

 10. Wij hebben inderdaad de koningsopstelling met het kind aan de kop. Ze is net 3 en heeft nog wel eens hulp nodig. Zeg je dan toch aan de andere kant van de tafel zetten en haar maar zelf laten eten? Of wat is een geschikte leeftijd om haar te verplaatsen? En als ik alleen met haar ontbijt en lunch, moet ik haar dan tegenover me zetten?

  • Dit is nog een lastige leeftijd, ja, ivm de hulp die nodig is. Met de lunch kun je eens kijken hoe het gaat als ze tegenover je zit. Als jullie met zijn drietjes zijn, kun je in deze volgorde gaan zitten: vader, moeder, dochter (met de klok mee) en uitproberen wie er dan aan de kop van de tafel komt als het nog niet lukt om haar alleen tegenover jullie te laten eten. Ga maar eens ervaren wanneer het rustiger is. Succes!

 11. Hoe doen andere alleenstaande ouders dat?
  Wij zijn ook begonnen met de dreumes aan hoofd van de tafel, ouders tegenover elkaar. Totdat zijn gedrag echt niet fijn meer was, hij gedroeg zich als een koning… Toen is hij naast papa gaan zitten en papa en ik schuin tegenover elkaar. Later kwam onze tweede zoon, die is toen naast mij gaan zitten.
  We zijn toen gescheiden.
  Ik ben toen heel bewust aan het hoofd gaan zitten om mijn plek als leider in te nemen. Maar de twee jongens tegenover elkaar vond vooral de oudste heel vervelend. De jongens naast elkaar werd vechten.
  Sinds kort zit ik naast de jongste en de oudste tegenover mij. Dit voelt wel wat rustiger.

  • Als het rustig voelt, is het oke voor nu.
   Je kunt de kinderen tegenover je zetten en de kinderen naast elkaar en uitproberen of het rustiger is als de oudste tegenover jou zit of juist de jongste. De (energetische) plek van vader rechts naast jou is belangrijk. Als er onrust blijft, dan valt er meer te zien/vinden in de onderstroom mbt de erkenning van je ex-partner. Als je hier meer inzicht in wil, neem dan vrijblijvend contact met me op. https://bebrave-coaching.nl/contact/

 12. Super leuk je eerste artikel En zo ja waar ook. Bij ons was deze oplossing aan tafel snel zichtbaar.

  Lieve groetjes, Miluska

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in