ons niet meer aangevallen te voelen

‘Ik weet het 100% zeker!’ Of: ‘daar hoef ik niet over na te denken, ik heb het geregeld’. Ken je dat? Je verdedigt jezelf en op een rustig moment komt er een stemmetje in je hoofd dat een vraagt stelt: weet je het echt zeker? Heb ik het echt gedaan of dacht ik er alleen aan….?

Oh jee, een scheurtje in het zeker weten. Vaak is dat het begin :-). Toelatend dat het wel eens anders zou kunnen zijn als dat je in eerste instantie dacht is soms best slikken. Vaak is de moeilijkste stap het toegeven aan jezelf. Het daarna aan een ander toegeven is iets minder moeilijk. Pfff… het voelt goed om het te toe te geven. Toegeven dat je er naast zat. Zonder dat je jezelf helemaal naar beneden hoeft te halen. Meer vanuit een houding, zoals je ook een ander zou kunnen benaderen: ‘ach joh, kan gebeuren. Je bent mens he’.

Nadat je het toegegeven hebt ontvang je meteen een opening waarin je vanuit een nieuw perspectief naar de situatie kan kijken. Je kan kijken vanuit deze nieuwe opening waardoor er een nieuw licht valt op deze – of andere – situaties.ons niet meer aangevallen te voelen

Een voorbeeld: mijn man vraagt aan mij of ik voortaan de kraan goed wil dichtdraaien want anders blijft hij druppelen. Ik voel me aangevallen en reageer ‘ik doe de kraan altijd goed dicht, dat gaan automatisch, ik vergeet dat niet’. Dan volgt op een rustiger moment dat zinnetje: doe ik altijd de kraan dicht? Zou het kunnen dat ik het af en toe wel vergeet? Ineens zie ik het beeld voor mij dat ik vanmorgen haast had en de kraan daarbij vast niet goed dichtgedraaid had.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Oké, ik geef aan mijzelf toe dat ik dácht dat ik altijd de kraan dichtdeed. Een stukje in mij wil graag gelijk (ego) maar het wijze stukje in mij laat toe dat ik het vergeten ben en vast vaker vergeet. Het wijze stukje haalt haar schouders op en geeft ruimte aan mijn menselijk zijn. Ik kom hier ook nog even op terug bij mijn man. Zo, dat was dat.

In de opening die is ontstaan schijnt licht. Het is een klein kiertje omdat mijn ego de boel nog probeert dicht te metselen. Dat geeft niet, ik laat het er zijn en richt mij op het licht. Waardoor er ontspanning volgt en het licht zich kan uitbreiden. Het kiertje wordt groter. In de ruimte die nu ontstaat zie ik mijzelf in een ander licht.ons niet meer aangevallen te voelen

Ik zie dat het mij moeite kost om mijzelf te zien zoals ik helemaal ben. Ik laat mijzelf zijn op die gebieden waarbij het mij geen moeite kost. Op die gebieden waarbij ik het liever weg poets daar voel ik mij aangevallen.

Zoals die collega die vraagt of je ergens nog aan gedacht hebt om te doen. Of een onbekende in de winkel reageert op de inhoud van je boodschappen. Of de leerkracht op school die iets zegt over je kind. Of tijdens het uitlaten van je hond, volgt er een reactie. Zit er een voorbeeld bij dat je herkent? Anders kan je er vast wel één verzinnen. 🙂

We voelen ons aangevallen omdat die ander ons laat zien waar onze verborgen schaduwkanten zich bevinden. We weten vaak wel dat het niet om ons kind, hond, boodschappen of de lekkende kraan gaat. Maar dat neemt niet weg dat we ons aangevallen kunnen voelen.

Is het de bedoeling van het leven om ons niet meer aangevallen te voelen? Volgens mij niet. Misschien dat je wel verschil merkt door het leven heen dat je steeds makkelijker situaties buiten jezelf kan houden omdat het je niet meer raakt. Dat is mooi meegenomen.

Verder denk ik dat het leven ons laat zien waar onze schaduwkanten zich verborgen houden om ons ervan te bevrijden. Wat denk jij? Ik denk dat de manier, waarop we ons ervan kunnen bevrijden, zeer eenvoudig kan zijn.

En voor nu? Sla maar eens extra je armen om jezelf heen wanneer je je aangevallen voelt. Omdat je dacht het écht zeker dacht te weten.

Laat je zelf maar weten ‘het is oke’. Daar ben ik wel zeker van. Het is oke 😉

Mariëlle

www.healingpraktijkmarielle.nl

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. Hai Sabinientje sunshine

  Ik wordt ook ontiegelijk vrolijk van aart.
  De vrolijke noot op deze site.tevens bijbaan aarts – bengel. ✨✨
  Ik zou bijna zeggen als aart er niet was. wat moesten
  wij dan beginnen snik , snik. ( grrr mijn symbooltje doet het niet)
  Maar dat geld ook voor jou. zodra ik jou naam zie verschijnen
  Wordt ik al blij.
  Ik lig in een deuk. wat is het toch heerlijk als je gezegend bent met een
  Dosis humor.
  Daar hou ik van alles op een humoristische manier. schrijven en benaderen met een knipoog.
  Anders wordt alles zo zwaar. en dat willen we niet toch !!!
  we gaan dit jaar lekker door met dromen en kijken wat er gaat komen
  Ook voor jou Sabine een fantastischjaar.✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
  Dat jou schrijfsels maar net zo grappig blijven.
  Ik denk dat je dan een eigen fanclub kan beginnen. Hi hi hi .

  ❤️✨Liefs ✨❤️
  Jannie.

 2. Ha ha ha Sabine het is een prachtige zondagochtend in januari 2016.
  Ik ben zo helder als kristal, voor nu en altijd.
  Maar aart roert zijn staart. Hij heeft het voortdurend over het ego.
  Kan hij niet beter blijven spelen met zijn lego.!!!

  ✨✨Jannie. ❤️

 3. dankjewel, is een goed artikel, ik voel me dikwijls aangevallen, als ik niet gehoord word of begrepen word. Maar ik kan me ook enorm aangevallen voelen als iemand rascistische uitingen geeft of geld boven menselijkheid stelt enz , en dat geeft dan niets met mij te maken maar ik krijg het niet weg en is echt wel lastig voor mezelf want dan uit in ruzie soms. zo zijn er nog dingen die me enorm boos maken. ik krijg het niet of met moeite gedraaid . de rode draad is in elk geval vergeten worden opzijgezet enz

 4. De keren waarop ik me, als HSP- er aangevallen voel, is als ik een gevoel over iets of iemand deel en er negatief of bagatelliserend op gereageerd word.
  Dan ga ik dus twijfelen aan mijn eigen gevoel.

  Ik dacht het dus niet ' echt zeker te weten ', het is ook zo!!!

 5. Ik herkende een situatie van wat ik nog weleens mee maak.
  Die situatie van een vrouw laatst die vroeg wat ik wel niet gekocht had.
  Jullie zijn toch maar met zijn tweeën vroeg ze en openden mijn tassen.
  Ze zei het op een zo toontje, dat ik ontzettend uit mijn slof schoot.
  Dat ze in mijn tassen keek , werd ik al een beetje boos van. oudwijf.
  Ik hoef mij toch niet te verantwoorden wat ik insla voor de hele week.
  Al is het de hele buurt. dat gaat een ander niks aan.
  Ik doe meestal 1 x p / w boodschappen.
  Ja ik voelden mij aangevallen. ik was moe en kwam ook net uit mijn werk dat speelden ook.
  Toch luchten het op dat ik zei dat zij zich met haar eigen dingen bezig moest houden.
  ja ik flapten het er uit. Ze ging over mijn grenzen heen.
  En ja ik moet toegeven van mijn standpunt uit, ik voelden mij boos maar bevrijd.
  Ik slikten het altijd weg. en dat is ook niet goed.
  Nee ik voel mij toch niet schuldig. maar kan soms beter met dat soort dingen omgaan als ik niet moe ben.
  Natuurlijk zal het stukje ego ook meespelen.
  Ach morgen kan het zomaar weleens lichter zijn. dan verwerk ik het weer anders, haal mijn schouders op en loop dan door. maar soms !!!!

  Bedankt Mariëlle

  ❤️Jannie.

  • Ha ha ha Sabine het is een prachtige zondagochtend in januari.
   Ik ben zo helder als kristal, voor nu en altijd. ✨✨✨✨
   Maar aart roert zijn staart. Hij heeft het voortdurend over zijn ego.
   Maar kan hij niet beter blijven spelen met zijn lego. !!!

   ✨✨Jannie.

   • Hee lieve Jannie♡☆
    Fijn om te lezen dat het ook zo goed bij jou gaat♡♡ 😉 Trouwens de beste wensen nog voor jou en je familie he 🙂 🙂 dat al jullie dromen en wensen maar mogen uitkomen♡♡

    En onze lieve Aart…ach die is ook zo Cristalclear…..ik ben blij met zijn schrijfsels! Ben al vrolijk van nature….maar als ik Aart lees, schiet ik weer volledig in de lach….en nee ik lach hem niet uit, maar ik lach om hem en ik lach hem toe…… Hij is mijn reddende engel…Aartsengel geweest 😉 dat God hem maar mogen zegenen met 7 zonen…. 🙂 🙂 knuffel van mij xxx♡♡♡

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in