Is het egoïstisch om van jezelf te houden

Wanneer is eigenliefde egoïsme, en wanneer is eigenliefde creërend? Een mooi issue om over te filosoferen…..Eigenliefde wordt vaak in verwarring gebracht met Egoïsme. Maar is dat wel zo? Is het egoïstisch om van jezelf te houden?

Het ligt eraan vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Juist, omdat je van jezelf houdt en dat het voor jezelf nodig is om bepaalde keuzes te maken, kan het zijn dat je omgeving op dat moment vindt dat je egoïstisch bent. Vanuit hun eigen perspectief bezien.

Vanuit jouw perspectief vindt je je beslissing juist liefdevol, omdat je wellicht een hoger doel wilt bereiken, of bijvoorbeeld een bijzondere studie wilt doen, om uiteindelijk voor velen een helper, leraar of voorbeeld te zijn.

Soms is het zo tegenstrijdig…..

Wat voor de een zijn voordeel is, is voor de ander een nadeel en noemt jou dan egoïstisch. De waarheid ligt bijna in het midden. Maar nog het meeste bij jezelf! In het leven ontkom je er niet aan om keuzes te maken. In je werk, je relaties of bijvoorbeeld je spirituele ontwikkeling.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Alles hangt met elkaar samen. We zijn allen met elkaar verweven. Wanneer iemand een besluit neemt, betekend dat voor een ander een consequentie. Op zijn minst creëer je bij een besluit, voor de ander een verandering.

Verantwoordelijkheid nemen

Besluiten nemen vanuit liefde voor jezelf, en de consequenties voor de dichtbije betrokkenen daarin mee laten afwegen, is mooi en liefdevol. Verantwoordelijkheid nemen voor je leven en je dierbare naasten. Het is niet altijd de gemakkelijkste en kortste weg, maar wel de meest leerzame, respect,- en liefdevolle weg. Ook voor jezelf.

Wanneer je besluiten kan nemen vanuit eigenliefde én liefde voor je omgeving zal dat altijd scheppend en groeiend zijn. Een liefdelóze beslissing getuigd van weinig eigenliefde. Waardoor er steeds weer iets stopt in het leven. Er is geen stroming en daardoor kan er niets groeien. Ook dat komt veelvuldig voor in vele levens-issues.

Wanneer jij het gevoel hebt ‘slachtoffer’ te zijn van een besluit van een ander, besef dan dat de ander alleen maar jouw pijn, waar je je niet bewust van was, welke dus al in je zat, aan je spiegelt. Welke situatie het ook is. In ieder geval vaak lastig en verdrietig maar ook erg leerzaam.

Ga van jezelf houden!

Het is een teken dat het tijd wordt om van jezelf te gaan houden. Om eigenliefde te creëren. Laat je kwade gevoelens over jezelf en de ander los, stop met negatief over jezelf en de ander te denken en praten. Hoe lastig het ook is….

Maak weer contact met de liefdevolle vonk die ook in jou zit. Vraag het Universum, jouw God, Engelen of andere helpers om je te helpen helen. Vraag om inzichten en werk aan jezelf. Wonderen kunnen gebeuren, Ook met jou. Geloof daar in! En werk daar aan!

Omdat je het waard bent. Die waarde zien, dat is eigenliefde!

Lieve groet, Esther Buijs

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Voor mij is egoisme hetzelfde als eigenliefde. Egoisme heeft door de maatschappij een negatieve bijklank gekregen, omdat er ongenuanceerd over het begrip wordt gesproken. Egoisme is voor mij een deugd, want als je niet van jezelf houdt kun je ook niet van een ander houden. Wat anders is het wanneer egoisme omslaat in een daad die ten koste gaat van anderen. Daar zouden we een goed treffend woord voor moeten bedenken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in