DELEN
is het kind in jou nog bang

Het kind en de volwassene

Als mens ontwikkelen we ons van kind tot volwassene. Vaak wordt vergeten dat dat één en dezelfde persoon is. Onze opvoeding vormt de basis voor wie we als volwassenen worden. Dit heeft vaak als gevolg dat patronen en mechanismes die we als kind ontwikkelen ons blokkeren als we volwassen zijn. We willen vooruit en we willen groeien, maar iets van binnen houdt ons tegen.

Door Guus Gelsing – http://bewustzijnisvooriedereen.nl

Hoe kom ik achter mijn patronen?

Ons gedrag is voor onszelf vaak heel vanzelfsprekend. Het gevaar dreigt dat deze gedragingen gewoontes worden en deze gewoontes schadelijk zijn. Het is dus belangrijk om ons bewust te worden van ons eigen gedrag. Meditatie is bij uitstek hét middel om je bewust te worden van je gedachten en emoties.

Een andere techniek is mindful schrijven. Niet schrijven om het schrijven, maar laten vloeien wat er zich in je afspeelt. Niet nadenken, maar je pen op het papier zetten en schrijven wat er in je opkomt. Op deze manier zit je hoofd er niet tussen en schrijf je vanuit je gevoel. Je kunt dit met of zonder timer doen.

Het veranderen van de patronen

Als je je op een gegeven moment bewust bent van je gedrag, dan sta je voor de keuze om het te veranderen of niet. Als je er voor kiest om je gedrag te veranderen, dan zal er onmiddellijk een tegenstander ten tonele verschijnen, namelijk: weerstand. Het patroon dat je wilt veranderen zit verankerd in je onderbewustzijn en in je lichaam. Het zal dus een hoop trucjes uit de kast halen om voort te blijven bestaan.

In de boeddhistische traditie wordt dit wezen je ‘olifant’ genoemd. Je olifant is een gewoontedier en is aan de ene kant genotzoekend en aan de ander kant pijnvermijdend. Het is dus op voorhand al te zeggen dat het beter is om je gedragsverandering te belonen dan abrupt ermee te stoppen.

Geduld en herprogrammeren

Als je zover bent om je gedrag te veranderen, dan is het belangrijk om geduld te hebben en te blijven vertrouwen in jezelf. Het kost namelijk niet alleen tijd voor je geest om zich aan te passen, maar ook voor je lichaam. Je zult jezelf en je lichaam ervan moeten overtuigen dat het nieuwe gedrag veilig is.

Naarmate je meerdere malen door de weerstand heen bent gegaan, zullen de verbindingen in je hersenen die actief waren tijdens je oude patroon verzwakken en krijgt het nieuwe gedrag langzaam meer kracht.

Alles wat je doet, denkt en waar je aandacht aan geeft, verandert de structuur van de hersenen. Jij bent de werkgever en je hersenen vertegenwoordigen je werknemers. Misschien lijkt het vaak dat je brein niet in dienst van jou werkt, maar dat is wel zijn functie. Wees liefdevol naar jezelf en veroordeel niet. Dan zul je sneller in staat zijn je gedrag te veranderen.

“Wanneer je niet veroordeelt, maar compassie hebt. Dan zul je niet je eigen veroordeling ondergaan, maar je eigen liefde ontvangen.”

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in