‘ Slaap is de beste meditatie’ ~ Dalai Lama

Wat heb ik een ongelofelijke mazzel gehad als kind, denk ik de laatste tijd vaak. Ik groeide op in het noorden van Nederland op het platteland. We woonden drie kilometer van een piepklein dorpje vandaan. De lagere school waar ik op zat telde slechts zesendertig kinderen. Nee, niet in één klas, maar verdeeld over zes klassen.

Omdat het een heel klein dorpje was, waren er ook niet zo heel veel sporten en andere activiteiten. Alleen op de woensdagmiddag kon ik naar turnen, voetbal of atletiek.

We hadden veel dieren thuis en als ik thuis kwam van school was er altijd wel een poes, hond of ander dier waar ik even mee kon spelen en knuffelen. Mijn moeder zorgde altijd voor een kopje thee en nam even de tijd om naar mij te luisteren.

Onze ouders waren oplettend, maar we kregen veel vrijheid om buiten te spelen en KIND te zijn.

Van stress of drukte had ik nog nooit gehoord. Zelfs mijn ouders, die een eigen bedrijf hadden, heb ik nog nooit echt gestrest gezien.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Kinderen zijn moe

Dat is nu wel anders en zeker voor de kinderen in de stad. Ik schets even een ‘doorsnee’ beeld:

Hardwerkende ouder(s), meestal beiden met een baan, of een alleenstaande ouder die nog harder moet werken om de boel draaiende te houden. Minimaal 3 of 4 activiteiten per week, grote prestatiedruk op school, veel harde geluiden in de omgeving, minimaal 25 kinderen in een groep, eigen smartphone of tablet, enzovoort.

Als mij één ding opvalt dan is het dit: Veel kinderen van tegenwoordig zijn MOE. Of liever gezegd uitgeput. Dat vind ik heel erg om te zien. In de les vragen ze mij altijd of ze even uit mogen rusten. En ze vinden mediteren heel erg fijn. ‘Ik word er zo rustig van’. Of ze beginnen te gapen, wat ik allemaal prima vind. Gapen is een natuurlijke manier van het lichaam om vervuilende energie los te laten. Ze mogen in mijn les zijn wie ze zijn en dat is allemaal goed. Ze kunnen niets ‘fout’ doen en er is ook geen competitie.

Wat is er aan de hand dat de druk op kinderen zo groot is geworden? Een kind wil vanuit zichzelf alleen maar spelenderwijs leren en als het moe is uitrusten. SPELEN is niet alleen ontspannend, het is een MUST om een gezonde en sterke volwassene te worden.

De kinderen van tegenwoordig worden overladen met kennis, druk om te presteren en (te grote) verwachtingen. Daarnaast zijn ze ook weleens gesprekspartner voor sommige ouders, die met de kinderen hun eigen problemen willen bespreken. Daar kan een kind ook uitgeput van raken, want het vergt nog al wat van een kind om op op je achtste je ouders advies te geven welke stappen ze moeten gaan nemen in hun leven.

Is yoga de oplossing?

Yoga voor kinderen is al een tijdje upcoming en op steeds meer scholen wordt yoga, meditatie of een mindfulness les aangeboden voor kinderen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat heel veel kinderen hier baat bij hebben. Ze leren om beter om te gaan met prikkels van buitenaf en op een natuurlijke manier te ontspannen.

Maar moeten ze dan ook nog met hun overvolle schema naar yoga en meditatieles? Tja… dat vraag ik mijzelf af, als (kinder) yogadocent. Want voegt het werkelijk wat toe? En mijn antwoord hierop is heel duidelijk: Als het stress oplevert natuurlijk niet. En met een uurtje yoga en meditatie zijn ook niet ineens alle problemen opgelost. (Dit geldt overigens ook voor volwassenen.) Dit is een fenomeen dat ik veel zie: Mensen rennen van hot naar her en dan is er ook nog de wekelijkse yoga. Dat is dan het moment dat er rust kan ontstaan in het hoofd. Vervolgens lopen ze de les uit en gaan direct weer door met hetzelfde ritme: ‘Ik doe aan yoga en meditatie, dus dan is het goed’. Als yogadocent ben ik er wel van overtuigd dat structurele yoga en meditatie voor kinderen en volwassenen uiteindelijk zorgt voor meer rust in je leven en het leren kennen van de werking van je eigen lichaam en geest.

Rust en regelmaat

Rust en regelmaat zorgt voor een stabiliteit van je hele systeem. Voldoende slaap en nachtrust is onze oplader. We nemen wel de tijd om de batterij van onze telefoon op te laden, maar nemen we ook de tijd om voldoende nachtrust te nemen? En krijgen onze kinderen voldoende nachtrust? Veel kinderen hebben al vanaf hun achtste of wellicht nog eerder een mobiele telefoon. Alleen al het licht ervan zorgt voor een verstoring van een normaal bioritme. De aanmaak van Melatonine, een hormoon dat zorgt voor een goede nachtrust, wordt verstoord door de hoeveelheid licht, met als gevolg dat er geen ‘slaperig gevoel’ ontstaat. De prikkel om te gaan rusten is weg. (Dit geldt ook voor volwassenen, nog even je mail checken als je in bed ligt, even een app sturen, een insta-fotootje…). Wanneer je langdurig je slaapritme verstoort, ontstaat er ook een disbalans in je hele systeem. Je lichaam en geest raken uit balans. Je gaat bijvoorbeeld anders en meer eten en je bent sneller emotioneel en overgevoeliger.

Jouw kind aandacht geven voordat het naar bed gaat en samen een rustmoment kiezen werkt heel goed voor een goede nachtrust. Dat kan op verschillende manieren en de meeste kinderen zijn nog steeds heel erg gek op mooie verhalen. Daarnaast kan een gezamenlijke meditatie of mindfulness oefening heel goed werken.

Hoe verloopt een yoga/meditatie les?

Ik kan mijzelf goed voorstellen dat er nog veel mensen zijn die het heel spannend vinden om te mediteren met hun kind, of ook niet weten hoe een yoga- en meditatieles er uit ziet.

Misschien kan ik uitleggen hoe een les er ongeveer uitziet bij mij:

De eerste 5 minuten hebben we een kringbabbeltje. Dan praat ik even over de eerste emoties die ik opvang en waarneem. Dat vinden ze heel prettig, want ze worden gehoord en gezien.

Dan ga ik vrij snel over tot een yogapose in combi met een ademhalingsmeditatie. Ze vinden dat fijn: ‘Ik voel me zo rustig’ hoor ik meestal.

De houdingen die we daarna oefenen zijn gericht op versterking en ontspanning en worden afgewisseld.

Ik voeg altijd een ‘samenzijn’ toe. Even elkaars hand pakken, ECHT contact maken en elkaar aankijken en ZIEN.

Het element natuur is altijd aanwezig in mijn les en ik maak verbinding met het kind en de natuur. De wisseling van de seizoenen speelt ook een grote rol.

Elke les bevat een mindfulness oefening. Hierin voeg ik een spelelement toe waarbij verschillende zintuigen zoals horen en zien geprikkeld worden. Ook dit vinden ze altijd erg leuk.

We eindigen met een diepe ontspanning. Liggend op de grond, handen op de buik en even helemaal niets.

Verbinding maken

Als ouder kun je deze elementen heel makkelijk thuis toepassen. Zolang er maar VERBINDING is. En verbinding betekent ergens AANDACHT aan geven. Aandacht voor rust en welzijn van je kind. Elk kind vind het heel fijn om ECHT samen te zijn met hun ouders, te merken dat er van ze gehouden wordt en dat ze goed genoeg zijn zoals ze zijn.

Namasté

Bewaar voor later op Pinterest:

Is jouw kind ook zo vaak moe

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Ondanks dat ik zelf geen kinderen heb….of juist omdat ik geen kinderen heb….zie ik het gehol en geren van ouders als iets ziekelijks…mensen kunnen niet meer saai of verveeld zijn, de vermaak en vertiermachine gaat 24/7 door, kijk alleen al naar de hoeveelheid festivals, foodfestivals, theater, muziek, overal bij willen zijn….want dan ben je leuk….hip….en actief….druk,druk,druk, want druk, druk, druk is goed! Interessant zijn, iemand zijn, iets maken van het leven.
    En dat, geven we door aan onze kinderen….Het is propaganda, het leven moet Leuk zijn, en als het niet leuk is, dan is er iets mis…..de angst om niemand te zijn, om er niet bij te horen….. Je hoeft niets te voelen als je continu bezig bent, je hoeft dan niet meer te voelen hoe uitgeput je bent van al dat vertier en vermaak.
    Gelukkig hoef ik er niet aan mee te doen en lig ik hier saai en lui op de bank….mij te vervelen….en ik schaam mij er niet voor!