Onvoorwaardelijke liefde een hype of iets wat echt bestaat
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De term ‘onvoorwaardelijke liefde’ kom je tegenwoordig overal tegen. Iedereen past het te pas en te onpas toe. Is het een hype? Wat houdt onvoorwaardelijke liefde eigenlijk in?

Liefde

Vaak wordt liefde gekoppeld aan het beeld dat alles goed is en harmonieus. Je gaat vredevol met elkaar om, er wordt van elkaar gehouden en er heerst harmonie. Het is een vreugde om bij elkaar te zijn. En dat is ook de liefde die je vaak ervaart op het moment dat je verliefd bent. Je vindt het prettig om in elkaars gezelschap te zijn. Je geniet van elkaar en alles wordt door een roze bril bekeken. Het bekende ‘rozengeur en maneschijn principe’. Dit is een bepaalde vorm van liefde, de meest bekende vorm.

Onvoorwaardelijke liefde omvat deze vorm van liefde ook, echter is deze vorm van liefde géén onvoorwaardelijke liefde.

Het kernwoord is ‘onvoorwaardelijke’, dat is wat het onderscheid maakt met het bekende begrip ‘liefde’.

Voorwaarden

Onvoorwaardelijke liefde is de bron van de liefde. Dat is waar alle vormen van liefde uit ontstaan zijn en wat dus ook alle vormen van liefde omvat. Hoe meer de mens zich is gaan bezighouden met het begrip ‘liefde’, hoe meer ze hun eigen voorwaarden eraan opgehangen hebben. Mensen willen alles kunnen begrijpen, grip erop kunnen hebben en houden, dus letterlijk controle erop uitoefenen. Maar reflecteren ook alles naar hun eigen maatstaven en ervaringen. De mensen hebben er op deze manier voorwaarden aan vastgemaakt. En die voorwaarden houden in dat er beperkingen aan zitten. Deze beperkingen komen weer voort uit de angsten en beperkingen van de mensen zelf.

Beperkingen

Als iets zo groots is als onvoorwaardelijke liefde, dan is het ongrijpbaar. Dan kun je er géén controle over houden, dan kun je je er alleen maar aan overgeven. Dit is iets wat voor veel mensen ontzettend eng is, want als je niet weet wat er gaat gebeuren, dan betekent het dat je vertrouwen moet hebben in wat er gaat komen. En wat er gaat komen is onbekend. En het onbekende boezemt weer angst in. Dus houden we het begrip liefde zo klein mogelijk, zodat de mogelijkheden zo gering mogelijk blijven.

Op deze manier hebben we de meeste kans dat we wat er gaat komen al eens meegemaakt hebben, waardoor het bekend terrein is. Hierdoor weten we beter hoe we kunnen handelen en dat geeft weer een gevoel van veiligheid, waardoor we er beter mee om kunnen gaan. Tegelijkertijd creëren we zo een schijnveiligheid en houden we onze angsten, onze beperkingen en daarmee onze voorwaarden in stand.

Onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde omvat alles, dus ook datgene wat niet zo liefdevol is. Onvoorwaardelijke liefde (ver)oordeelt niet. Onvoorwaardelijke liefde houdt van alles, anders zou het géén onvoorwaardelijke liefde zijn.

Onderscheid tussen de mens en z’n handelen

Ieder mens op deze aarde is goed. Het handelen kan echter (nog) zoveel beter.

Dit is ook ons leerproces, onze groei in bewustzijn. We mogen leren hoe we wel op de goede manier kunnen handelen. Hoe we kunnen handelen in dezelfde trilling als ons hart.

Handelen van de mens

Het trillingsniveau van ons hart is hoog. Als je je bezighoudt met handelingen die niet overeenkomen met deze trilling, dan heb je het over handelingen die je letterlijk naar beneden halen qua trillingsniveau en in gedrag. Dat zijn dus de handelingen die een negatieve lading met zich meebrengen. Dat zijn de handelingen die we afkeuren en veroordelen. Maar dat zijn ook de handelingen die ieder mens in zich heeft. De één in een hogere mate dan de ander, maar ieder mens draagt daar nog iets van mee.

De intensiteit waarmee we handelen vanuit die lagere trilling (dus vanuit negativiteit), hangt samen met de hoogte van ons bewustzijnsniveau. Hoe hoger je bewustzijnsniveau is, hoe meer je je bewust bent van je handelen en de gevolgen hiervan en hoe minder je je dus bezig zult houden met handelingen die jou naar beneden (kunnen) halen.

De mensen die (nog) handelen vanuit een negatieve inslag, een lagere trilling, die hebben nog niet het bewustzijn bereikt waarin ze (de trilling van) liefde kunnen voelen en dan vooral de liefde voor zichzelf, want als je echt liefde kunt voelen voor jezelf, zal je jezelf nooit in zo’n afbrekende energie neerzetten.

Ook als je een hoog bewustzijnsniveau hebt, kun je handelen met een negatieve lading. Dit komt dan doordat er een (tijdelijke) blokkade zit in de energiestroom waardoor je niet (meer) in staat bent om volledig bij je hartenergie te komen en er dus een (tijdelijke) verlaging ontstaat in je trillingsniveau.

Handelen vanuit een lagere frequentie

Een terrorist pleegt een bomaanslag, omdat hij denkt dat hij daarmee op de juiste manier handelt. Dat hij op deze manier zijn liefde voor zijn land of zijn God vormgeeft. Wat hij echter nog niet kan voelen, is dat hij zichzelf daarmee totaal vergeet en verlaagt, als mens, en zichzelf in de meest liefdeloze situatie brengt die maar mogelijk is. En daardoor slaat hij de plank volledig mis als het op liefde aankomt.

Wees je er dus bewust van dat het handelen verkeerd is, maar de mens zelf niet. Dit negatieve handelen heeft héél veel geduld, maar vooral onvoorwaardelijke liefde nodig om te kunnen veranderen. Om te kunnen transformeren naar aanvaardbaar en meer liefdevoller gedrag. Naar zichzelf en daarmee naar de omgeving.

Dit betekent dus dat we de mensen die zich bezighouden met vreselijk, negatief en vaak crimineel handelen (zoals terroristen, verkrachters, moordenaars, dictators etc,) juist nog meer liefde mogen sturen, om ze te helpen bewuster te worden dat het handelen heel anders kan. En daarmee helpen we de wereld verder.

Helaas reageren de meeste mensen ook weer met haat, agressie en strijd (ze strijden voor de vrede…) en dat voedt juist weer de negativiteit, waardoor de kracht van het negatieve handelen juist wordt versterkt. Het is niet voor niets dat uit negatief handelen een kettingreactie aan negativiteit ontstaat. Een voorbeeld hiervan is dat de terrorist die iemand doodt, wordt veroordeeld tot de doodstraf. Dit is kwaad met kwaad bestrijden. Tenminste dat wordt dan gedacht. Het enige wat we echter doen, is het kwaad voeden en daardoor krachtiger maken. We maken het zo tot een voedingsbodem voor nieuw kwaad.

Vanuit onvoorwaardelijke liefde zul je het handelen afkeuren, maar de mens liefhebben.

De grootheid van onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde is dus een hele grote, onbeperkte liefde. Die héél veel bewustzijn, geduld en letterlijk alle soorten liefde met zich mee draagt. Dus voordat we het hebben over onvoorwaardelijke liefde, mogen we ons er eerst wel eens bewust van worden wat dat precies inhoudt.

Onvoorwaardelijke liefde is zo ontzettend groots en vaak zijn we als mens nog zo ontzettend klein. We doen het allemaal naar ons beste kunnen en daardoor zijn we juist weer groots. Allemaal op ons eigen niveau. De vorm van liefde die het dichtste bij onvoorwaardelijke liefde komt, is de liefde die we voor onze kinderen hebben. We houden van ze wat ze ook doen. We keuren niet altijd hun gedrag goed, maar we blijven van ze houden. We mogen ons echter beseffen dat we nog héél veel te leren hebben voordat we de onvoorwaardelijke liefde kunnen hanteren op grotere schaal.

Dit betekent niet dat onvoorwaardelijke liefde alles goedkeurt. Het betekent alleen dat onvoorwaardelijke liefde accepteert dat het (nog) een onderdeel is van de (onwetendheid van de) mens. En daardoor veroordeelt onvoorwaardelijke liefde de mens niet, maar heeft er compassie voor en zal er alles aan doen om te laten voelen dat het handelen niet klopt. Dat het handelen liefdeloos is, dat het jezelf verlaagt en daarom voor jezelf (en daarmee ook voor de omgeving) beter is om dit gedrag te veranderen.

Strijd

En misschien voel je nu een weerstand opkomen of krijg je het gevoel dat ik er helemaal naast zit, want liefde is liefde en géén strijd of pijn. Dus dan is er géén ruimte voor strijd of negativiteit binnen het gevoel van liefde. Maar dat is weer wat de mens ervan heeft gemaakt. Liefde is puur, zacht, positief en verwarmend. De strijd die erdoor kan ontstaan, is de strijd die wij (nog) binnenin onszelf voeren. Die strijd koppelen we als mens weer aan liefde. En dat hangt weer samen met onze eigen angsten en beperkingen. Zo is het cirkeltje weer rond.

Hoe meer je het negatieve in de mens veroordeelt, hoe meer je ertegen strijdt. Hoe meer afstand je neemt door het negatieve in de mens te veroordelen, hoe meer afstand je neemt van de onvoorwaardelijke liefde.

Onvoorwaardelijke liefde kent géén oordeel en veroordeelt nooit. Vanuit onvoorwaardelijke liefde neem je afstand van het gedrag, maar omarm je de mens in liefde…altijd!

Onvoorwaardelijke liefde omvat alles, dus ook de strijd, de pijn, de onmacht, het gedrag, de mens in z’n geheel en de manier hoe je tegen liefde aan kijkt en ermee omgaat. Het is aan jezelf hoe je de liefde wilt benaderen en daarmee welke vorm van liefde je zult (be)leven en op welke manier je liefde zult ervaren.

Mijn vraag aan jou is: “Is onvoorwaardelijke liefde een hype of bestaat het echt? “

vitaal water
vitaal water
vitaal water

27 REACTIES

 1. Al lezend leg ik de link met het (Christelijk) geloof.
  Zou onvoorwaardelijke liefde hetzelfde als God/goddelijk kunnen zijn? Hoe denk jij daarover Karin?

  • Lieve Hanneke,

   Voor mij is God een labeltje, dat is een benaming zodat het voor mensen duidelijk maakt. Voor de één is het God, voor de ander Allah, Buddah, The Spirit, de Bron etc..maar inderdaad is de oorsprong van het grotere geheel (hoe je het dan ook wilt noemen) hetzelfde. Dat is waar de basis van de onvoorwaardelijke liefde uit ontstaan is. Hoe de mensen er daarna mee omgegaan zijn, dus welke interpretatie ze eraan gegeven hebben mbt hun handelen, is weer het menselijke/beperkende deel en dan kan ik niet zeggen dat het nu nog steeds zo is. Maar onvoorwaardelijke liefde is goddelijk…absoluut ♡

   Liefs, Karin ♡

 2. En wat als je voor een narcist komt te staan? Ik geloof nog steeds in onvoorwaardelijke liefde, het is voor mij eerder een manier van leven… Als alles met een reden gebeurt en als al lijkt je leven even helemaal niet wat het zou moeten zijn je toch daar bent waar je precies moet zijn…
  Ja dat brengt me tot rust, maar wat lost onvoorwaardelijke liefde op… want eerlijk, omdat ik begrip heb voor keuzes, lessen, juiste plaats en tijd. Lijkt het mij eerder dat ik eens met mijn hand op tafel moet slaan eer er beweging komt het lijkt me eerder of je opgaat in de mist. Als ieder zijn mening mag hebben en we blijven die mensen onvoorwaardelijke graag zien, hoe kom.je dan op voor jouw mening? Of is die er dan niet meer?

  • Lieve Marie,

   Ik beantwoord een deel van je vraag met wat ik ook aan Leonie heb geschreven. ♡

   Onvoorwaardelijke liefde betekent niet dat je alles maar moet toestaan. Dat is wat ik ook schrijf. Het betekent alleen dat je het verschil ziet tussen de mens en zijn/haar handelen. De persoon zelf is puur, echter door allerlei emotionele wonden en littekens kan een mens daar niet naar handelen. Wil je vanuit onvoorwaardelijke liefde handelen (vanuit jezelf!!!) betekent het dat je dus niet negativiteit met negativiteit beantwoord. Het betekent alleen dat je vanuit onvoorwaardelijke liefde je grenzen aangeeft. En dat is juist héél belangrijk. Dus niet geven wat iedereen maar wil, maar geven wat goed voor de persoon is en die persoon kan jij ook zelf zijn, want jouw onvoorwaardelijke liefde komt op de eerste plaats te staan. Eerst onvoorwaardelijke liefde naar jezelf leren voelen en daarna handelen en dan naar de ander toe. Het betekent dat je je grenzen zeker stelt, maar vanuit puurheid en niet om de ander kapot te maken. ♡

   Je bent dan niet tegen een ander, maar vóór jezelf en dat kan ook inhouden dat je afstand neemt van iemand. Jezelf en de ander ruimte geeft om te helen, zonder dat de haat/strijd gevoed wordt. ♡

   Jouw mening is altijd belangrijk!! Weet echter dat jouw mening gebaseerd is op jouw waarheid en de ander heeft een andere waarheid. En juist door jouw mening te laten horen, zonder strijd!!!, zonder dat je de ander moet overtuigen, maar omdat het voor jou zo voelt en je dus jouw gevoel uit, zo neem je jouw unieke plek hier op aarde in. ♡

   En de één is verder qua heling en bewustwording dan de ander, maar dat betekent niet dat we de onvoorwaardelijke liefde niet allemaal in ons hebben zitten. Het betekent alleen dat de één er beter bij kan komen dan de ander. ♡

   Dus als je verder bent qua heling en bewustwording, hou dan jouw energie zuiver door vanuit onvoorwaardelijke liefde te handelen, ongeacht wat de ander doet. Het gaat erom wat jij doet. Ik zeg altijd: als een ander ruzie met mij heeft en tegen mij strijdt, betekent het niet dat ik ruzie met de ander moet hebben of tegen de ander moet strijden. Dus dan is de strijd een éénrichting verkeer, want ik doe er niet aan mee. Ik ben er misschien wel onderdeel van (omdat de ander de strijd tegen mij voert), maar ik hoef er zelf niet aan bij te dragen ♡

   En jouw mening is zéér zeker waardevol, dus uit je gevoel en geef je grenzen aan vanuit onvoorwaardelijke liefde naar jezelf ♡

   Liefs, Karin ♡

 3. Zeven jaar lang leefde ik de liefde vanuit de onvoorwaardelijke liefde. Bij alle weerstand die ik ervoer ging ik naar binnen, ontmoette vorige levend, ging door de emoties heen, vergaf en kwam opnieuw thuis. Totdat ik na zoveel jaar ontdekte dat ik niet langer kon doen alsof gedrag van een ander niet meer acceptabel was voor mij. Ik uitte mijn grenzen en deze werden niet herkend of erkend. Het lag aan mij. De ander volgde slechts de liefde! En zo ontdekte ik dat onvoorwaardelijke liefde bestaat en ook niet bestaat. Ik hou nog steeds van mijn geliefden, maar i zie hen niet meer omdat het te pijnlijk is geworden. Ik kon de liefde voor mijzelf en mijn (onbeantwoorde) verlangens niet langer ontkennen, noch mijn zelfrespect. Vanuit de ziel begrijp ik alles. Nu oefen ik in onvoorwaardelijke liefde voor mijzelf, en uiteraard is dat verbonden met mijn ego dat het voertuig is van mijn hart en mijn ziel. Ik schrijf er een boek over; Bethlehem. We kunnen onze persoonlijkheid niet ontkennen, hoeveel onvoorwaardelijke liefde we ook inzetten…

  • Lieve Leonie,

   Onvoorwaardelijke liefde betekent niet dat je alles maar moet toestaan. Dat is wat ik ook schrijf. Het betekent alleen dat je het verschil ziet tussen de mens en zijn/haar handelen. De persoon zelf is puur, echter door allerlei emotionele wonden en littekens kan een mens daar niet naar handelen. Wil je vanuit onvoorwaardelijke liefde handelen (vanuit jezelf!!!) betekent het dat je dus niet negativiteit met negativiteit beantwoord. Het betekent alleen dat je vanuit onvoorwaardelijke liefde je grenzen aangeeft. En dat is juist héél belangrijk. Dus niet geven wat iedereen maar wil, maar geven wat goed voor de persoon is en die persoon kan jij ook zelf zijn, want jouw onvoorwaardelijke liefde komt op de eerste plaats te staan. Eerst onvoorwaardelijke liefde naar jezelf leren voelen en daarna handelen en dan naar de ander toe. Het betekent dat je je grenzen zeker stelt, maar vanuit puurheid en niet om de ander kapot te maken. ♡

   Je bent dan niet tegen een ander, maar vóór jezelf en dat kan ook inhouden dat je afstand neemt van iemand. Jezelf en de ander ruimte geeft om te helen, zonder dat de haat/strijd gevoed wordt. ♡

   Succes met het schrijven van je boek!! ♡

   Liefs, Karin ♡

 4. Hallo lieve Karin,
  Wat een mooie artikel van onvoorwaardelijke liefde !
  Ja en iedereen heeft het in zich. Alleen worden wij mensen ook beproefd om dit altijd toe te passen.
  Toen mijn ouders nog leefden, ging ik altijd naar hun toe als ik vast zat met mijn boosheid of verdriet wat anderen mij aan hadden gedaan.
  Mijn ouders gaven mij altijd het advies om voor hen te bidden en een kaarsje aan te steken en ook hen te vergeven.
  Dat was en is nog steeds liefde te sturen naar onwetenden.
  Voor mij is dat onvoorwaardelijke liefde hoe moelijk her voor mij geweest was.
  Ik ben mijn ouders , hiervoor zeer dankbaar!
  En ook jij hierin Karin en auteurs zoals Wayne Dyer en Louis Haye etc.
  Prachtige mensen ! Bedankt dat het onvoorwaardelijke Liefde nog steeds wordt beschreven in artikelen of boeken!
  Veel liefs en licht van Annemieke Tejoarubun

  • Lieve Annemieke,

   Ik lees je verhaal en ik krijg kippenvel en een warm hart ♡ Dit is voor mij altijd een teken dat er pure oprechtheid recht vanuit het hart komt ♡ Ik geniet van je prachtige verhaal en voel met je mee ♡
   Het is voor mij mijn levensmissie om mensen naar hun kern te brengen en de liefde voor zichzelf te voelen … de basis van alles ♡

   En zolang mensen er zelf (nog) niet bij kunnen, is het aan degenen die het wel kunnen om het te verspreiden…net zoals jij het op jouw manier doet ♡ En hoe je het doet maakt niets uit, het gaat erom dat het vanuit oprechtheid en een warm hart komt ♡

   Dank je wel voor je warmte en liefde die jij verspreidt ♡

   Liefs, Karin ♡

 5. Beste Karin, Ja het bestaat!!!!! Dat is het grootste kado dat we van de universum mee hebben gekregen. Het is de kunst om je eigen ego te overwinnen en de liefde toe te laten. Heel veel mensen zijn er bang voor. Zelfs hebben ze bij hun eigen kinderen voorwaarden, door eigen tekortkomingen in hun jeugd. En ik voel me een rijk mens, elke dag geniet ik van onvoorwaardelijke liefde. En idd daar hoort alles bij het volledig accepteren van…… uitdagingen die het leven een avontuur maken.
  Dankjewel voor de goede beschrijving van het artikel.

  • Lieve Engelina,

   Ik word zo warm van binnen als ik mensen zo enthousiast over onvoorwaardelijke liefde hoor praten ♡ Dat is mijn drijfveer om altijd weer op zoek te gaan naar de liefdevolle kern die ieder mens heeft en ja er zit bij veel mensen (nog) een hele laag aan “vertroebeling” omheen en het is voor mij ook een avontuur om tijdens mijn behandel/coachsessies en in de het dagelijkse leven de uitdagingen die ik dan tegenkom aan te gaan, want als ik dan weer bij de kern aankom….als ik mensen weer in aanraking kan en mag brengen met dat prachtige deel in zichzelf…dan is het iedere seconde, iedere dosis energie waard geweest en kan ik allemaal met een warm hart genieten van al dat moois wat dan weer naar boven komt ♡

   Liefs, Karin ♡

 6. Beste Karin,

  ik zou graag opmerken dat als je je aanhef met ‘lieve’ begint, je in mijn optiek van de ander vraagt of hij of zij lief wil zijn voor wat dan daaronder volgt, namelijk wat we mogen doen en hoe het volgens jou (?) zit.
  Ik vind dat verre van onvoorwaardelijke liefde en vermoed dat er in liefde ook veel pit zit.
  Vriendelijke groet, Katja

  • Lieve Katja,

   Ja, ook naar jou toe reageer ik met lieve ♡ Je hoeft helemaal niet lief te zijn of het met me eens te zijn. Ik open met lieve, omdat het voor mij zo voelt. Ik zie en ervaar altijd het liefdevolle deel wat in ieder mens zit en of de ander mij wel of niet lief vindt, maakt voor mij niets uit. Ik geef mijn liefde onvoorwaardeljik, dus ik verwacht er ook niets voor terug. ♡ Wil je er iets voor teruggeven, omdat het voor jou goed voelt, dan mag dat. Heb je er een andere mening over, dan is dat ook goed ♡

   Jij vult voor mij in dat ik iets van je terug wil en dat is niet zo, dus voel je vrij om het anders te zien of te ervaren ♡

   En ja, onvoorwaardelijke liefde bevat ook veel pit…dat is waar ik ook over geschreven heb….niet alleen geven wat je wilt, maar wat je nodig hebt en dat kan soms een “schop onder je kont” zijn of iets wat je niet als prettig ervaart, maar wel wat goed voor je is ♡

   En beste is voor mij nog altijd een bepaalde afstand en ik wil géén afstand houden, ik maak contact met de kern van de mensen en dat vraagt om een verbinding. Het betekent niet dat ik met iedereen “vriendjes” moet zijn, maar ik maak wel de verbinding met de mooie en liefdevolle kern die ieder mens in zich heeft ♡

   Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk voor je is ♡

   Liefs, Karin ♡

 7. Heel mooi artikel. Toch zit ik nog met een vraag. Ik snap wat je schrijft over misdadigers, hun gedrag en de maatschappij die op hun beurt straft en zo kwaad met kwaad bestrijdt.Yang met Yang bestrijden is zeker niet de oplossing. Maar je kan deze mensen toch ook niet loslaten in de maatschappij en hun ‘bedelven’ onder liefde? Sommige van deze mensen zullen het in dit leven niet inzien. Hoe zou hier dan mee moeten omgegaan worden?

  • Lieve Wendy,

   Je kunt de mensen niet hun gang laten gaan en dat betekent dat er ook wel sturing aan gegeven mag worden. Het gaat alleen om de intentie die erachter zit. ♡

   Op het moment dat het je duidelijk is dat er een verschil is tussen de mens en z’n handelen, dan ga je de mens als individu niet meer veroordelen of haten, maar richt je je op het handelen. ♡

   Dat betekent dat je iemand die iets vreselijks heeft gedaan als een mens die (nog) niet in staat is om z’n handelen om te draaien losziet van z’n handelen. Dus dan richt je je op het handelen en zult daar sturing aan geven/een halt toe roepen, maar dat betekent niet dat je de mens zelf gaat veroordelen. Praktisch gezien….je sluit iemand niet buiten, je brengt iemand niet ter dood omdat hij een moordenaar is enz. Je zoekt een ingang waardoor je wel dichterbij iemand kan komen. ♡

   En ja, dat zal eerst meer tijd en energie kosten en misschien zinloos lijken, maar als we er nooit mee beginnen, zal er ook nooit een verandering op kunnen treden. Dus blijf je de haat en de onvrede voeden. De grootste strijd ontstaat door het grote onbegrip en het gevoel van “alleen staan en afgekeurd worden” in de maatschappij ♡

   Als je gesprekken ziet van misdadigers die benaderd worden als mens ipv als hun misdaad, dan komt altijd hetzelfde thema naar voren….ze hoorden er niet bij, ze voelden zich niet gewaardeerd, ze stonden gevoelsmatig tegen een muur en hadden niets te verliezen. Daardoor verhardden ze en dat resulteerde weer in gewelddadig gedrag ♡ Iemand die zich begrepen, gehoord, gezien en geliefd voelt, zal dit niet doen ♡

   Dit zie je ook bij de terroristen en hun idealen/geloven…ze voelen zich niet gewaardeerd…ze hebben het gevoel dat ze hun plekje moeten verdedigen, opeisen…op welke manier dan ook ♡

   Dus ergens zullen we een ommekeer in ons EIGEN handelen mogen gaan toepassen. En dat betekent niet dat ik alles maar accepteer, maar ik accepteer wel dat er zoveel mensen zijn die er niet bij kunnen en als ik er dan wel bij kan, dan is het aan mij om daar ook gebruik van te maken, anders brengt het mij op hetzelfde niveau als de misdadiger….dan handel ik ook misdadig…..ik kan erbij en weiger dat…en dan vermoord ik misschien iemand niet letterlijk, maar wel energetisch en emotioneel en dat heeft dezelfde uitwerking …het is alleen minder tastbaar ♡

   Is het zo duidelijk voor je? ♡

   Liefs, Karin ♡

 8. onvoorwaardelijke liefde JA HET BESTAAT, prachtig mooi omschreven wat onvoorwaardelijke liefde is, en wat de mens er mee doet, dank je wel Karin Walda Namasté, In Lak’ech Ala K’in, ik wilde in een reactie van alles zeggen “mijn ego aan het werk zeg maar” ik heb drie keer na gelezen voor mij is alles gezegd en verwoord in dit artikel, en inderdaad onvoorwaardelijke liefde is zo groots, tegelijk maakt het leven hier op aarde zo simpel, dat dit heel lastig maakt ons als mens dit te herinneren “uitzonderingen daar gelaten” helaas denken wij mensen te moeilijk, waardoor wij de simpelheid van het leven over het hoofd zien, alleen door te luisteren/voelen naar je hart ga je het weer herinneren is mijn ervaring. Harte groet, Ruurd

  • Lieve Ruurd,

   Dank je wel voor je heerlijke enthousiaste reactie, ik kreeg meteen een glimlach op mijn gezicht en mijn hart lachte mee ♡

   Het is inderdaad dat we te moeilijk denken. En het denken is verbonden aan beperking, twijfel en angst….dus ja, als je veel denkt, dan wordt het allemaal heel moeilijk ♡

   Dus laten we met elkaar het voelen verspreiden en juist ook de mensen een warm hart toedragen die er zelf (nog) niet bij kunnen komen…anders laten we hen in de kou staan en dat zegt dan weer iets over onze eigen moeilijke gedrag ♡

   Zoals mijn gids zo mooi zei…. “als je zo graag wilt denken, gebruik dan je gezonde verstand en niet het aangetastte verstand” ♡

   Liefs, Karin ♡

 9. Het bestaat echt! In bijna alle gevallen, zie ik meteen de goede bedoelingen, of het verdriet dat achter het verkeerde handelen zit. Dan (ver)oordeel ik niet, dat kan ik niet. mijn hart is ook vol liefde en compassie voor mensen die slechte dingen doen. In gesprekken daarover echter, zegt men vaak tegen mij dat ik alles maar goed vind, of goed praat, of dat ik naïef ben, of wereldvreemd, of dat van mij alles maar mag. Dat is niet zo! Ik vind het hándelen verkeerd, dáár moet je ook wat mee! Ik heb de wijsheid niet in pacht, ik kan ook niet voor alles en iedereen een benadering bedenken die werkt. Ik heb geen oplossing voor alles. Dat is dan vaak de “zwakte” in mijn betoog, waarop men mij een beetje medelijdend gaat aankijken. Gelukkig heb ik het in de opvoeding van mijn kinderen wél in de praktijk kunnen brengen. Waardoor “straffen” niet nodig was. Wel duidelijkheid en regels om prettig samen te leven. Bij boosheid of opstandigheid werkte een time-out goed. Daarna áltijd een gesprek(je) op het niveau van het kind. Ik heb altijd gezegd, dat ik van ze blijf houden, wát ze ook doen en hoe boos ik ook lijk. Nu zijn de kinderen 40-ers en spreken zij hun waardering uit voor hun opvoeding, zeker nu ze zelf pubers hebben. Ik ben heel blij, dat ze zelf ook een liefdevol hart hebben, ook al weten ze er soms geen raad mee.
  Het bestáát, onvoorwaardelijke liefde. Het is niét makkelijk in de praktijk te brengen. Regelmatig wordt je er om veroordeeld. Maar ondanks alles kún je niet anders.

  • Lieve Ineke,

   Ik had je bericht gemist, vandaar m’n late reactie ♡

   Wat omschrijf je het prachtig en ja zo is het ook. Het handelen is niet altijd correct en daar mogen we dan ook zeker wat mee doen, maar de liefde voor de persoon blijft altijd bestaan ♡

   Ik herken het dat je vaak veroordeeld wordt voor het feit dat je het goede in iedereen ziet, maar dat is voor mij juist een reden om dicht bij mezelf en mijn gevoel te blijven, want de veroordeling komt voort uit de eigen angst of onwetendheid en wie iets niet kan of er nog niet bij kan, wie nog niet het (in)zicht heeft, kun je ook niet veroordelen voor de veroordeling ♡

   Ik heb ook altijd tegen mijn zoon gezegd, mama is boos omdat ik het niet fijn vindt zoals je doet, maar ik hou heel veel van je en dat is belangrijk om steeds weer te benadrukken. Een kind mag leren en voelen dat het gedrag afgekeurd wordt, maar het kind zelf niet ♡
   Dat de liefde het handelen overstijgt ♡

   En het is géén zwakte als je niet de oplossing hebt, het is ook niet jouw taak om de oplossing te hebben. Je bent tenslotte niet de therapeut van iemand. En daarnaast is het zo dat je alleen maar iets kunt aandragen en wat de persoon er zelf mee doet, ligt aan de persoon zelf. Maar als een ander (tegen jou) aan het strijden is, betekent het niet dat jij ook moet gaan strijden. Ik zeg ook vaak…je hebt ruzie met mij, maar daarom hoef ik geen ruzie met jou te hebben. En daarmee ontneem je de persoon de mogelijkheid om op jouw energie door te strijden. Als hij/zij wil strijden zal dat tegen kosten gaan van zijn/haar eigen energie en niet van die van jou ♡

   En ja, onvoorwaardelijke liefde komt van binnenuit en je hoofd is het er soms ook niet mee eens, maar door de innerlijke kracht, kun je niets anders dan liefdevol zijn en blijven ♡

   Dank je wel voor het delen van je liefdevolle en krachtige inzichten ♡

   Liefs, Karin ♡

 10. Het bestaat Echt . Zelf als persoon herkende ik zowat alles, al zeg ik het zelf. Liefde is dat je vol genade zit voor alles en iedereen om je heen; veel mensen koppelen dat weer aan “God” of “de Heer” , maar Dat is juist wat niet bestaat – God is een kort samengesteld woord uit een vrij oude taal (van 2000 jaar terug sws) dat hier als symbool voor staat: gewoon de pure natuur. Ieder universum heeft zo wel ‘n eigen Bron; bij ons is dat de Yin-Yang eigenlijk (ligt eraan hoe je ‘m uitdrukt) , maar omdat het nu helemaal Yang gedomineerd is moet er iemand komen die meer “intern” is ongesteld – dus die meer voelt ipv dat die zegt alleen “ik zie wat ik zie.”
  Denk dat dat de Bron is (nadat de wereld van nationaal naar Internationaal is overgestapt) waar het nu allemaal mee weer moet beginnen; om dus die disbalans weer weg te krijgen – ook onvoorwaardelijke liefde dus

  • Lieve Siri,

   In de beleving van andere mensen bestaat dat wel en is het dus wel aanwezig en ook dat mogen we omarmen. Het zijn allemaal “labeltjes” waardoor we het voor onszelf beter kunnen hanteren. ♡

   En inderdaad is het evenwicht weg, daardoor zijn we teveel in ons denken gaan zitten ipv in ons voelen. Het denken is gerelateerd aan de buitenkant, aan beperking en aan materie. Het voelen is gerelateerd aan de binnenkant, aan mogelijkheden en aan energie. En nu is het belangrijk dat het evenwicht weer hersteld wordt en daarvoor mogen we weer naar binnen keren…naar onze kern ♡

  • Lieve Ira J,

   Dank je wel voor je reactie ♡
   Ja voor mij is dat ook zo, niet iedereen kan er bijkomen, maar dat betekent niet dat het er niet is ♡

   Liefs, Karin ♡

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in