japanse levenslessen
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Kanamori  is een meester van groep 6 op een basisschool in Japan.
Hij weet, door zijn manier van lesgeven, kinderen hun emoties te laten uiten en dat geeft een heel prettige, goede groepssfeer.
Door emoties met elkaar delen, beginnen de kinderen het belang van zorg voor hun klasgenoten te ervaren. ”
Een leerkracht zoals ieder juf of meester wenst te zijn!!

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

10 REACTIES

 1. Heel ontroerend hoe zij met elkaar omgaan. Het zou menig ouder en beroepskracht op een wijs spoor kunnen brengen.

  Een voorbeeld van hoe volwassenen kinderen horen te ‘verstaan’.
  Je ziet duidelijk dat hier een gezonde emotionele basis ligt, die de kinderen hopelijk meenemen in hun verdere leven.
  Mooi hoe ze gebeurtenissen met elkaar delen, vrolijke en verdrietige.
  Door je te uiten, kun je ervaringen ook verwerken, zoals het verlies van een dierbare. Door de gesprekken en het brieven schrijven, durven kinderen hun verhaal toe te vertrouwen, iets dat ze vaak lang voor zich hebben gehouden.

  Kanamori laat de kinderen kennis maken met het leven en de natuur. De kinderen lachen openlijk, hun genieten is totaal en onbevangen. Heel mooi ook en ze doen waardevolle ervaringen op.

  Al snel zie je hoe kinderen een band met elkaar en de leraar opbouwen, maar als een jongen voor straf niet mee mag met vlotvaren, is pas duidelijk hoe ver het gaat. Zijn klasgenoten komen voor hem op, al moeten ze daarvoor de leraar tegenspreken. Ze beargumenteren en willen zelfs niet varen als de jongen niet mee mag.
  Kanamori geeft ze de ruimte en ziet in dat ze in hun recht staan.
  Door deze ‘overwinning’ komen de kinderen weer nader tot elkaar.

  Dit zou iedere opvoeder moeten zien!

 2. Vanuit dit concept kun je alle leervakken koppelen als lezen, schrijven enz. Fantastisch!
  Ik heb zelf in de jaren ’80 op de lagere school, later basisschool gewerkt. Ook toen was er het ideaal om thematisch en vanuit de kracht van het kind les te geven en daar heb ik indertijd mijn steentje aan bijgedragen.
  Ik herken wel een en ander in dit filmpje, maar deze man is en ware ‘meester’ in de meest letterlijke zin van het woord.
  Zou idd geweldig zijn als dit gedachtegoed (weer) opgepakt wordt. Onze kinderen verdienen het!

 3. Waaauw!! Echt prachtig dit!! Wat een prachtig wezen is die leraar. Het raakt me in mijn hart! Inderdaad deze manier van lesgeven is geweldig en hoop dat dat in de toekomst ook meer gedaan zal worden.

 4. iemand ooit het programma “over de streep” gezien? Het komt oorspronkelijk uit Amerkia maar het is nu ook al een paar keer in Nederland gedaan op middelbare scholen. Ik hield het niet droog bij het bekijken ervan. Ik heb dit filmpje nog niet gezien maar heb het gevoel dat over de streep iets soortgelijks is. Tenminste het uiten van gevoelens naar elkaar

  • @rob, Dank je Rob,voor je tip. Voor dit filmpje (hierboven) ga ik vanavond eens goed zitten, maar ik heb ondertussen op YouTube een filmpje gezien van: “Over de Streep”. Zeer emotioneel, ik hield het ook niet droog, maar wel mooi! We hebben meer overeenkomsten dan verschillen. groetjes, Anne Marie

    • @Gordon, Dank je Gordon! Het filmpje van de Japanse klas was trouwens ook bijzonder. Het was mooi om te zien dat de leraar ruimte gaf en luisterde naar de argumenten van de leerlingen die het opnamen voor hun klasgenootje. Hij stond open voor hun argumenten en gaf ze gelijk. Hoeveel volwassenen zouden dat kunnen!? groetjes, Anne Marie

 5. Dat vind ik ook, ik ben onder indruk en wens ook dat dit voor onze kinderen zou mogen komen. De basis is zo belangrijk voor de rest van je leven,respect hebben voor elkaar begint al bij de basis. Dank je voor het plaatsen van dit flimpje en artikel. Liefdevolle groet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in