DELEN
Je bent niet je hooggevoeligheid

Hoe je weer terugkomt bij je eigen essentie.

Het verlangen om van hooggevoeligheid je kracht te maken hoor ik steeds meer om me heen.

Vaker hoor ik nog dat mensen last hebben van het hooggevoelig zijn, hoe jonge mensen soms moeten afhaken tijdens studies omdat de druk te groot is. Ik hoor dat mensen hun verlangen niet kunnen neerzetten omdat ze te moe zijn. Ik hoor en voel het innerlijke gevecht van zichzelf willen neerzetten en tegelijkertijd ervaren dat dit niet lukt als HSP’er in deze overweldigende maatschappij.

In dit artikel deel ik graag mijn visie op hooggevoeligheid met jou. En hoe jij terug kunt komen in je eigen kracht.

De tegenstrijdigheid van tips

Er gaan heel wat artikelen en tips rond op internet waar je veel aan kunt hebben als je hooggevoelig bent. De essentie is steeds ‘maak ruimte voor jezelf, erken jezelf in wie je bent’. En ‘zorg goed voor jezelf, maak verbinding met wie jij ten diepste bent, kom thuis in je lichaam, kom weer in balans’.

Dit zijn goede tips, ik zou geen betere tips weten.

Nu is het alleen zo dat ik vaak hoor ‘Ik doe zo mijn best om de tips toe te passen en toch blijf ik er maar last van houden.’ Of ‘ik weet wel dat ik nee moet zeggen en ik probeer het ook, maar ik ben zo bang voor de reactie van de ander’.

Met andere woorden: de tips kunnen je juist soms in een innerlijk gevecht brengen omdat ze echt wel iets van je vragen. Tips als ‘erken jezelf in wie je bent’, vraagt een aardige dosis zelfvertrouwen van je. Nee zeggen tegen het feestje met je familie omdat je te moe bent of omdat de activiteit voor jou te overweldigend is, vraagt ingaan tegen de verwachtingen. En dan kom je terecht in gevoelens als ‘ik stel iedereen weer teleur, ik doe het niet goed’.

Het vraagt rust en innerlijke balans om naar jezelf te kunnen luisteren, laat staan er naar te kunnen handelen. Verbinding kunnen maken met je diepste kern, thuiskomen in je lichaam, vraagt van je om de pijn aan te durven gaan die daar nog diep opgeslagen ligt.

Thuiskomen in jezelf betekent thuis durven komen in wat er is.

En in veel gevallen betekent dat ‘thuiskomen in de oude pijn die nog ligt opgeslagen in je lijf’.

In ons lijf liggen oude ervaringen opgeslagen die ons gevormd hebben. Zowel goede als minder fijne ervaringen. En de één heeft meer negatieve ervaringen opgedaan dan de ander. Wanneer je een ervaring hebt die te groot is voor je, en als kind is iets al gauw te groot, dan zet jouw lijf ergens een blokkade om niet te hoeven voelen wat er is. Zo kun je functioneren in het gezin waarin je opgroeit. Je lichaam ontwikkelt op dat moment, zo klein als je bent (ook al bij je geboorte), een manier om om te gaan met wat er zo moeilijk is. Later herken je dit als je overlevingsstrategie. Deze strategie heeft je lang geholpen, maar er komt ook een moment dat die strategie niet meer helpend is. Je ervaart het dan als overleven. Steeds wordt je dan weer geconfronteerd met de pijn die verbonden zit aan die strategie. En steeds wordt je geconfronteerd met dat je dingen anders wilt, maar elke keer doe je toch steeds weer hetzelfde. Het zijn hardnekkige dingen, die oude patronen.

En als ik dan kijk en luister naar wat iemand zegt die last heeft van zijn hooggevoeligheid, hoor ik, vanuit mijn visie van de Innerscoremethode, dat het juist de oude patronen zijn die als zo lastig ervaren worden. Dat het juist de oude pijn is die zo dwars zit. Alleen is diegene zich daar (nog) niet zo bewust van.

Last van hooggevoeligheid of je oude pijn?

Het is naar mijn idee niet je hooggevoeligheid waar je last van hebt maar de oude pijn die ligt opgeslagen in je lijf, al dan niet onbewust.

Hooggevoeligheid is een kwaliteit, dat is zoals je bent.

De last die je ervaart in het leven heeft te maken met hoe je omgaat met wat je tegenkomt. En dat heb je opgebouwd in je kindertijd. Je hebt de levenskunst afgekeken van je ouders. Je hebt van hen geleerd hoe je omgaat met verwachtingen, emoties, hobbels op je pad, relaties. Je eigenwaarde heb je opgebouwd in je kindertijd door hoe je ouders jou benaderden.

In zoverre klopt het dus helemaal dat wanneer jij in balans bent, je jouw hooggevoeligheid als een kracht kunt ervaren en inzetten. Maar dat is in alles met het leven. Het zijn je overtuigingen, je angsten, je onverwerkte verdriet die jou belemmeren in het leven. Niet je hooggevoeligheid.

En dat maakt dat je altijd hooggevoeligheid kunt zien als je kracht, ook als je het moeilijk hebt. Het ervaren van je oude pijn staat daar helemaal los van.

Oude pijn opruimen

Het opruimen van oude pijn maakt de weg vrij voor je hooggevoeligheid. Vrij zijn van oude pijn brengt jou weer terug naar wie je bedoeld bent te zijn.

Hooggevoeligheid wordt zo je kracht.

De tips die je leest op internet wanneer je last hebt van je hooggevoeligheid, hebben naar mijn idee pas resultaat wanneer je werkt aan jezelf, wanneer je in balans bent. Daarvoor moet je dus eerst je oude pijn opruimen. Oude pijn zoals ‘eenzaamheid, verdriet, boosheid, niet gezien en gehoord zijn, te weinig liefde gekregen hebben’ en belemmerende overtuigingen zoals ‘dit kan ik toch niet, ik begin er maar niet aan want het lukt me toch nooit, ik heb niet het recht om nee te zeggen, als ik nee zeg wordt de ander boos of ik moet voor de ander zorgen’, maken dat je ver verwijderd bent van je verlangen, je oorspronkelijke kern. Door te kijken naar jezelf (een video-analyse van je gezicht helpt je dit op een zuivere manier te doen) ontdek je de bron van je problemen. Het opruimen van deze bron en pijn uit je lijf, geeft ruimte voor je verlangen. Je kunt vanuit je diepste kern een nieuw besluit nemen.

Thuiskomen in jezelf

Het vrij zijn van oude pijn, iets wat je niet zomaar doet, maakt wel dat je de tips kunt gaan toepassen. Dat je verbinding met je hogere zelf een verrijking is en geen last. Dat jouw kracht een vanzelfsprekendheid wordt.

Thuiskomen in jezelf wordt een acceptatie van dat wat er is. Je kunt hanteren wat er op je pad komt, weet wat je nodig hebt, wat goed is voor je en je leeft ernaar. Zonder angst, zonder schuldgevoel.

Thuiskomen in je lichaam wordt een liefdevol ontdekken dat er iets speelt in je leven, in jezelf. Je weet wat er om aandacht vraagt. En je hooggevoeligheid helpt je daarbij.

7 REACTIES

 1. beste lezers
  Wij zijn hier voor een reden op aarde gekomen om de rest van mensheid er op attent te maken er is meer.
  Eeuwen lang is hun verteld over de dualiteit en niet over de polariteit , ik verklaar nader de religies zijn mannelijk georiënteerd, er is geen evenwicht tussen vrouw zijn en man zijn, daarom wordt de nadruk op alle mannelijke kwaliteiten gelegd en niet op de vrouwelijk Emoties.
  Als we ook leren met onze emoties om te gaan en daar ook in op scholen in les te geven leer al je voorbij je leeftijd 28 jaar liefde te ontwikkelen.
  Nu in onze samenleving is dit niet het geval al onze besluiten is geen hartverbinding te ontdekken.
  Als je voorbij de je 35 jaar bent emotioneel kun je met pas met liefde communiceren naar elkaar toe, al mijn tekst is mededoor het Chakra model uitgelegd, elke Chakra duurt 7 jaar voor het volledig ontwikkeld is en gezien dat we 7 hoofd Chakras hebben duurt dit 49 jaar.
  Je hebt dan een samenleving waar wij gezien worden en begrip er is voor ons.
  dikke knuffels Peter Gulpers

 2. Ik voel dat ik de oude pijn van vroeger die ik nu voel moet doorvoelen maar ben bang dat ik niet meer uit dat zwarte gat ga geraken. Kben klaar om mezelf te helen voel het in heel men lichaam .. maar ben best wel bang

 3. Hallo Nadine,
  Ik ben nu 34, moeder van 3 en heb de moeilijke reis gehad. Alle pijn van vroeger gevoeld en de wonden geheeld. Mijn hooggevoeligheid zorgt ervoor, dat ik goed kan inschatten, wanneer ik een situatie moet vermijden, of als ik er toch in zit, hoe hiermee te dealen. Ik ben niet bang meer en heb ook geen paniek meer. Dat is wanneer je echt sterk wordt. Met 2 zinnen of naast iemand te staan, weet ik al hoeveel energie ik in een persoon kan steken. De sociale contacten hebben hierdoor tijd nodig. Ik wijs koffie drinken bij iemand regelmatig af, maar behoud mijn vriendelijke contact en kom soms sterk terug, waardoor mensen een prettige ervaring van mij krijgen! Uitendelijk wprdt je zelf een magneet en plakken de mensen die bij jouw energie passen vanzelf aan je vast. Dat betekend ook dat jij vaak kunt bepalen welke weg je inslaat. (Moeilijk onder woorden te brengen). In mijn werk ben ik gastvrouw en door snel de negativiteit los te laten, maakt dat mijn batterij niet zo snel leeg loopt. Alleen bij mensen die ik de moeite waard vind mijn energie te geven. Meestal zijn dat collega’s die het thuis moeilijk hebben. Zijnzeggen vaak rustig te worden bij mij. En sommige mensen denken dat ik nooit stress heb! Wat een moeilijke reis heb ik gemaakt. Eentje die ik bijna vroegtijdig gestopt ben, maar hier ben ik dan. Supersterk. Hooggevoelig, maar de afstandsbediening gevonden. Bedankt voor je mooi stukje en mensen, het kan! Hoe moeilijk ook. Groetje Mireille

  • Hoi Mireille, wat mooi wat je schrijft. Het is inderdaad een pittige reis, maar jij bent wel een voorbeeld van hoe mooi de bestemming kan zijn. Fijn voor je. Het kan inderdaad. Warme groet, Nadine

 4. Hallo Nadine,
  ik denk dat het inderdaad een combi kan zijn. Het is als met ziek zijn: je hebt een ziekte maar hoeft hem niet te zijn. Hooggevoeligheid is een kracht die je ontwikkelt omdat je door je kwetsbaarheid heen durft/durfde te gaan.
  Maar ik denk dat het aantal mensen dat hier last van heeft zo enorm groeit omdat onze maatschappij steeds meer vraagt en (minder of) nauwelijks rust brengt. Dat dwingt je om steeds in de (negatievere) lagere energie te gaan terwijl je , evolutionair gezien, al afgestemd bent op andere/hogere energie. Dat put uit!
  Maar alleen door dat te ervaren kunnen we dat zelf en met elkaar veranderen……dan kiezen we vanuit een andere verbondenheid. En wordt hooggevoeligheid een kracht!
  Dank voor het delen!

  • Hoi Emmy, mooi wat je schrijft. Ja het is inderdaad zo dat er veel gevraagd wordt, hoge verwachtingen en dat het lastig is in deze tijd om bij jezelf te blijven. Door je kwetsbaarheid heengaan, je kwetsbaar opstellen, vooral ook naar jezelf, maakt inderdaad dat je kunt gaan werken aan wat je tegenhoudt om in je kracht te staan. Warme groet, Nadine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in