perfectionist
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
 • moet alles “juist” zijn voor jou
 • denk jij ook vaak:” ik zou het beter zelf doen, je kan op niemand rekenen”
 • het moet zo zijn en niet anders
 • denk je ook vaak:”had ik het maar zelf gedaan, het zou dan tenminste goed zijn”

Zelf ben ik vele jaren (bijna mijn hele leven) perfectionist geweest. De angst voor de beschuldigende vinger was de zweep waarmee ik me door het leven joeg. De angst om iets “fout” te doen zat altijd op mijn schouder, als de koets menner die zijn paarden voort joeg. Kss, kss,  de lat nog wat hoger, je kan nog meer, er zijn geen grenzen dus ga lekker over je eigen grenzen.

En zo ploeter je verder, ervoor zorgend dat je alles tot in de puntjes onder controle houdt (verstikt is eigenlijk een betere beschrijving). Lichamelijke ongemakken, chronische vermoeidheid, burn-out, depressie, …. alles kwam meespelen maar niet getreurd de wilskracht van een perfectionist is niet te stuiten, of toch bijna niet. Leven is minder belangrijk maar het jezelf staande houden, het proberen vat te houden/krijgen op wat speelt en het overleven waren de basis pijlers. Ondertussen was er wel de bereidwilligheid om te groeien en het leven te begrijpen maar alles natuurlijk netjes binnen het kader van het perfectionisme. Tot het moment dat je echt op je knieën zit, het mooie moment van de overgave van het loslaten. Het alles kan nu de boom in, doe met mij wat je wil maar ik doe niet meer mee. En dan plots het wonder van eindelijk te leven.

Pfff alleen al het schrijven bracht me eventjes terug in het gevoel van toen. Nu besef ik,  dat ik me weliswaar actief, doch slepend door het leven sleurde. Heb ik echt zovele jaren op die manier geleefd? Dit terwijl het vanzelf kan gaan, terwijl het zoveel leuker is als je de controle loslaat, kan accepteren wat is in het leven en vanuit die positie gewoon bijsturen in de zin van: dat wil ik in mijn leven.

Een perfectionist zoek zekerheid en veiligheid

Hij/zij wil nooit meer de pijn ervaren van afwijzing.

Een perfectionist is iemand die zich op de één of de andere manier afgewezen gevoeld heeft, heel vroeg al (kan tijdens de conceptie, zwangerschap, baby/peuter tijd) en die nu met man en macht probeert te bewijzen dat hij/zij waardevol is, dat hij/zij ok is zoals hij/zij is. Anticiperen op de buitenwereld want in zijn/haar beleving is het de buitenwereld die hem/haar pijn doet.

De oplossing is gewoon geen “fouten” meer maken.

Maar klopt die stelling wel? Geen fouten meer maken? Wie zegt dat fouten bestaan? Wie zegt dat je idee klopt dat die ander je afgewezen heeft en dat ze je terug zullen afwijzen? Misschien handelde die ander toen uit een eigen pijn en angst en heeft het helemaal niks met jou te maken? Was er geen intentie om je af te wijzen. Enkel het feit dat je toen niet in de mogelijkheid was om het gebeuren aan een nader onderzoek te onderwerpen is de reden van je huidig probleem. Maar nu ben je wel in die mogelijkheid en kan jij elke situatie aan een bewust onderzoek toetsen. Ben je bereidt om nu de verantwoordelijkheid voor je eigen waarheid op te nemen?

Ja maar ik ervaar het toch wel in mijn leven !

Als jij bang bent voor afwijzing, ga je je automatisch schrap stellen d.w.z. verdedigend, mogelijks een beetje aanvallend al. Ogenschijnlijk is er geen vuiltje aan de lucht maar energetisch is de boodschap duidelijk en de ander reageert onbewust afwijzend op je verdedigende stellingname en hopla het spel zit op de wagen. Je krijgt bevestiging dat jij fout, dat jij waardeloos bent want kijk nu eens de ander wijst me af.

Je zal altijd bevestiging krijgen van je handelen. Jouw visie op het leven is dat wat je handelen aanstuurt, dus is het logisch dat je het resultaat krijgt van waar je op aanstuurt!

De angst voor de pijn van afwijzing zorgt ervoor dat jij je afsluit van je gevoel daardoor gebruik je de buitenwereld als leidraad. Door dit afsluiten ben jij je zelfs niet bewust van de duidelijk voelbare druk van binnen af die zich kenbaar maakt via de voelbare fysieke ongemakken. 24/24u leef je met je voelbare, fysieke druk en daar besteedt je geen aandacht aan, echter wel aan het idee dat je waardeloos bent voor de buitenwereld. Dat is het mooiste bewijs dat de kracht van de gedachten boven de materiële wereld staat!!!! Als jij steeds denkt aan:”oei ik ga afgewezen worden” is dat het enige waar je bewust voor bent en waar je voor openstaat!

Who's Perfect Köln- perfectionist
By ZH2010 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL , via Wikimedia Commons
Als ik in mijn handen klap zal ik een klapgeluid horen. Ik kan moeilijk stilte verwachten als ik klap. En toch redeneren we zo.

Voorbeeld: Ik ben vriendelijk maar zet me schrap. Echte vriendelijkheid is uit liefde, schrapzetten is angst. Volgens mij is angst net het gebrek aan liefde. Maar toch verwacht je dat de ander vriendelijkheid bij je ziet/ervaart????

Wakker worden lieve mensen, we zijn allemaal scheppers, of je je daar nu van bewust bent of niet. Beter is om er je van bewust te worden zodat je bewust kan besluiten wat je wil scheppen, dan kan je samenwerken met je onderbewustzijn.

Isabelle Lambrecht   www.isahealing.eu

vitaal water
vitaal water
vitaal water

14 REACTIES

 1. Jeps, ben er eentje die daarom nu thuis zit ;-). NIet de eerste keer dat ik er aan werk, maar deze keer hopelijk de laatste! Ik ben al zo ver dat ik te veel in mijn hoofd leef en meer in mijn lichaam 'hart' moet gaan leven 🙂

 2. Nee ik kan niet zeggen dat ik een perfectionist ben.
  Maar op sommige gebieden, zoals op werk gebied vind ik het wel moeilijker om op mijn fouten
  gewezen te worden.
  Maar het maakt erg veel verschil op welke manier het word gezegd door diegene en wat er vanaf hangt.
  Ik ben wel wat onzeker.
  Ik denk dat ieder mens wel een klein beetje perfectionisme in zich heeft, al is het maar op 1 bepaalt gebied.

 3. Een perfectionist is iemand die alles en iedereen onder controle wil houden. Hij handelt puur vanuit angst. Angst om afgewezen te worden. Zolang hij de controle houdt is alles goed. Van zodra hij merkt dat hij die controle niet meer meester is trekt hij zich terug en voelt zich afgewezen. Het is ook iemand die een laag zelfbeeld heeft, iemand die niet meer kan genieten, iemand die niet kan leven.
  Zij hebben ook de neiging, als ze zich goed voelen bij een bepaalde persoon, om zich daaraan vast te klampen. Zij kunnen die niet meer los laten … zij zoeken voortdurend bevestiging vanuit de buitenwereld.

  Er is niet zoiets als goed en fout. Wat jij als "goed" en "fout" ervaart is dat niet noodzakelijkerwijs voor iemand anders.

  Wet van aantrekking : waar jij aandacht aan geeft zal je krijgen of het nu positief of negatief is.

  • Nou een perfectionist ben ik zeker maar een laag zelfbeeld had ik misschien vroeger een beetje maar al jaren niet meer. Genieten en volop leven heb ik altijd gedaan en zal ik blijven doen, aan iemand vast klampen waar ik me goed bij voel is ook best overdreven, ga net zoals ieder mens graag met personen om waar ik me goed bij voel.

   Misschien ben ik een perfectionistische uitzondering?

   • "Genieten en volop leven heb ik altijd gedaan en zal ik blijven doen". Niet bepaald een uitspraak van een perfectionist. Zolang je er niemand mee schaad, inclusief jezelf.

  • Je kan perfect perfectionist zijn "en" de wetten van aantrekking kennen hoor ;-). Zo was ik nog enkel perfactionistisch op mijn werk en lukte het mij thuis al om dat los te laten. Het is echt niet zo dat alle perfectionisten niet beter weten hoe het allemaal zou moeten. Er zit soms een grote kloof tussen iets 'weten' en iets 'doen'. Het is bij mij in vele stappen gegaan, alleen het 'doen' blijft telkens achter. Daar ben ik NU mee aan het werken met mijn 'doen'.

  • Ik ben perfectionist, al een stuk minder dan vroeger. Het heeft inderdaad te maken met de angst om afgewezen te worden. Maar een laag zelfbeeld heb ik niet nee, zeker niet. En net als Erik geniet ik ook van het leven, ook al is het vaak niet makkelijk. Daarbij klamp ik me aan niemand vast. Ik klamp me alleen aan mezelf vast, met mezelf moet ik het doen en ik ben steeds meer tevreden met mezelf.
   Michele, zoals jij een perfectionist beschrijft is nogal zwart/wit.

 4. Niemand is perfect. Als je doet wat je doet zo goed mogelijk en dienstbaar bent voor jezelf en de anderen dan wordt alles beter. Fouten maken we allemaal, omdat we nu eenmaal mens zijn. Hartegroet, Lutje

  • Ik ga het proberen met veel in de natuur komen en meditatie. Meditatie vind ik alleen nog moeilijk, ik heb dit al vaak gedaan maar is me nog maar enkele keren 'echt' gelukt. Maar oefening baart kunst he 😉

 5. Heel herkerbaar Isabelle, je hebt het mooi verwoord, dankjewel! Gelukkig kan ik het ook steeds meer loslaten 🙂
  Lieve groet Laura

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in