Innerlijke weerstanden zoals angst en onzekerheid kunnen je bewustwordingsproces behoorlijk in de weg zitten. Het onbekende dient zich aan en je voelt intuïtief dat je een ontdekkingstocht gaat maken. Spannend, je weet niet wat je op je weg tegen zult komen.
In hoeverre verzet jij je tegen je innerlijke groei? Uit angst voor pijn, verdriet of onzekerheid? De mate waarin we in staat zijn om deze weerstand los te laten bepaalt mede hoe ons proces verloopt.

Collectieve transformatie

We groeien als mensheid van angst en controle naar liefde en vertrouwen. Hetgeen diep in ons verscholen ligt, komt aan de oppervlakte. Zowel onze potentie, maar ook oude pijn en verdriet. Bij de één gebeurt dit geleidelijk aan, bij de ander worden opgestapelde emoties en ervaringen met grote kracht omhoog gestuwd.
Dit gaat met zo’n intensiteit gepaard, dat sommigen zich afvragen hoe lang ze het nog volhouden op deze planeet.
Hoe hou je jezelf overeind? Het is een proces dat geduld, vertrouwen en ook moed vergt.

Innerlijk gevecht

Je innerlijke kern, je Hoger Zelf, is nu eraan toe om te gaan groeien. Jouw evolutie is aangebroken. Vaak veroorzaakt dit een innerlijk gevecht. Een gevecht tussen onze ‘aardse ik’ (ego) en ons Hoger Zelf. Wie herinnert zich nog “The Hulk”? Het personage uit de gelijknamige tv-serie uit de jaren 80 die kon transformeren van gewone sterveling tot een groene, uit de kluiten gewassen reus. Wanneer het tijd was voor een heldendaad scheurde hij uit zijn kleren en groeide tot ongekend formaat. Angstaanjagend om te zien als kind, maar ook fascinerend.

Onzekerheid

Dit is ook hoe veel mensen het bewustwordingsproces, het ontwaken, ervaren. Fascinerend, omdat je een grotere realiteit gaat ervaren. Een realiteit die voorbij gaat aan de fysieke werkelijkheid. Maar soms ook moeilijk en beangstigend omdat het anders is. En je vooral geen idee hebt waar dit proces naartoe leidt.
We lezen over onze zielsbestemming, maar weinigen weten op zielsniveau hoe deze bestemming er op het aardse vlak uit zal zien. Het heeft gevolgen op het gebied van relaties, onze werkzaamheden, contacten met familie etc. Onze vaste ankerpunten blijken ineens niet zo vast meer.
Het is logisch dat dit ons angstig en onzeker maakt. Het fysieke gedeelte van ons houdt van duidelijkheid, structuur en enige mate van voorspelbaarheid. Ons niet-fysieke deel gaat voorbij aan al deze beperkingen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Loslaten van oude ballast

Een veel voorkomend signaal dat het tijd is om te gaan groeien, is het feit dat je je niet fijn voelt. Je hebt last van sombere buien, angsten, stress, burnout of andere (lichamelijke) klachten. Ook hoor ik vaak van mensen dat ze “het gewoon niet meer weten”. Een vage omschrijving, maar velen zullen dit herkennen.
Je voelt dat er een koerswijziging aan zit te komen, maar je hebt geen idee hoe je je hierop af kunt stemmen.

Hoger Zelf

Het feit dat je je niet prettig voelt is een signaal van je Hoger Zelf. Op deze manier zet het universum jou ertoe aan om los te laten. Via ons Hoger Zelf krijgen we een zetje. We maken situaties mee die (oude) angsten, pijn en patronen naar boven brengen. En weggestopte herinneringen komen boven drijven. Herinneringen aan moeilijke en pijnlijke situaties, vaak van lang geleden.

Pijn maakt ruimte voor innerlijke vrede

Om te kunnen groeien, is het nodig om angsten, oude pijn en patronen achter je te laten. Waarschijnlijk verzet je “aardse ik” zich hiertegen. Omdat loslaten moeilijk en pijnlijk kan zijn. We raken iets kwijt, maar weten niet wat daarvoor in de plaats komt. Onze kracht, vertrouwen en ons licht is nog niet duidelijk voelbaar.
Je patronen, angsten en overtuigingen ben je gaan beschouwen als deel van jou, ze maken al deel uit van jou sinds je klein bent. Dit geeft ons de illusie dat we onszelf kennen. Dit geeft houvast en veiligheid.
Wat nu als dit weg valt? Wat blijft er dan van ons over? Kennen we onszelf dan nog terug? En wat te doen met de ruimte die ontstaat? Onze ballast geeft ons de mogelijkheid om onze verantwoordelijkheid niet te hoeven nemen. Want onze pijnlijke ervaringen zijn een rechtvaardiging voor de positie waarin we ons nu bevinden. Onze ‘aardse ik’ vindt het prettig om ons verleden te gebruiken als excuus om niet te hoeven groeien. Zelf had ik vooral een angst voor de leegte. Niet wetende, dat de ruimte die ontstond door het loslaten, plek zou maken voor oneindig mooie ervaringen en inzichten.
De plek waar de pijn zich bevond, wordt opgevuld met iets moois: een nieuw inzicht of een positieve verandering. Het innerlijk groeiproces geeft innerlijke vrede geeft en maakt je minder kwetsbaar voor de buitenwereld. Je veerkracht neemt toe.

Hoe los te laten?

De manier en het tempo van loslaten zijn voor iedereen anders. Om werkelijk los te laten, dien je eerst toe te laten. En daar ervaren we vaak weerstand. Pijn voelen is allesbehalve prettig. Het is rauw, tenminste, dat is hoe we denken dat het zal zijn.
Toch ervaar ik dat het toelaten van pijn op energetisch niveau intens is, maar ook een zekere zachtheid heeft. Wanneer je contact maakt met je pijn op zielsniveau kom je in contact met de diepste laag van je pijn. Ondanks de intensiteit voelt het als een katharsis: een reiniging van je ziel. Je ervaart verlichting doordat je deze last niet meer in je systeem draagt.
Maak bewust tijd vrij voor het voelen van je pijn. Zoek een plek op waar je niet gestoord kunt worden en laat je verdriet toe. Laat je tranen de vrije loop. Muziek of een dierbaar voorwerp kunnen houvast bieden. En vraag de energieën (gidsen, engelen) om je te helpen bij je verdriet.

Angst creëert weerstand

Het loslaten van angsten laat je bewustwordingsproces soepeler verlopen. Angst creëert weerstand, wat je proces vertraagt. Angst om te voelen, angst voor het bestaan, verlatingsangst. Door op een dieper niveau naar je angst te kijken, begrijp je waar deze vandaan komt. En kun je het loslaten.
Sommige mensen hebben een angst om te groeien. Als je je verzet tegen groei (nog) niet los kunt laten, accepteer het dan. Anders ga je je daar óók tegen verzetten. En weerstand maakt alles lastiger: “What you resist persists”.

Boosheid

Ook boosheid kan je proces behoorlijk vertragen. Vaak gaat het dan om hetgeen iemand ons aan heeft gedaan. Ik maak regelmatig mee dat (hoogsensitieve) mensen moeite hebben met boosheid. Omdat ze het daadwerkelijk niet voelen of vanwege het feit dat ze zich niet bewust zijn van hun eigen grenzen. Of omdat ze een negatieve associatie hebben met deze emotie. Boosheid voelt niet prettig, het mag er niet zijn.
Toch is het een belangrijke emotie. Het helpt je om je bewuster te worden van wie je bent.
Door boosheid toe te laten, kun je deze gebruiken om te transformeren. Boosheid is een krachtige energie die ons helpt om in beweging te komen, een katalysator. Het helpt ons om onze grenzen te bewaken en daarmee te kiezen voor onszelf.
Wanneer je je boos voelt over een situatie, neem daar dan de tijd voor. Sta even stil en word je bewust van je gedachten en je lichamelijke gevoelens. Voel je het ergens borrelen? Is je boosheid voelbaar in de vorm van een energie? Richt er bewust je aandacht op zodat het gevoel kan groeien. Door het toe te laten, kun je het ook loslaten. In eerste instantie fysiek, bijvoorbeeld door tegen een boksbal of een kussen te slaan. Naarmate je verder komt in je proces, is dit minder nodig en ben je in staat de boosheid los te laten als jij dat besluit.

Gun jezelf de tijd

Ook ongeduld kan onze groei behoorlijk in de weg zitten. Het zit in de menselijke aard om verder te willen zijn dan het punt waar we ons bevinden. En wanneer we ons dan ook nog vergelijken met anderen en hun proces, wordt het helemaal lastig.
Probeer acceptatie te vinden in het tempo van je proces. En je bewust te worden van je innerlijke blokkades die het tegenhouden. Wat zijn je overtuigingen? Van cliënten hoor ik regelmatig dat ze vinden dat ze al verder hadden “moeten” zijn. Waar is dit op gebaseerd? En kunnen we daar eigenlijk iets van vinden?

Wees trots op hetgeen je al hebt bereikt!

Het feit dat je naar jezelf durft te kijken en bewuster bent, is al een prestatie. Geef jezelf een schouderklopje, je verdient het! Kijk naar de weg die je al hebt afgelegd en de wijsheid die je hebt vergaard. En wees daar trots op. De rest van je weg openbaart zich met de tijd. Stap voor stap.
De aloude spirituele wijsheid “Het gaat om je reis en niet om de eindbestemming” is zeker waar. Probeer ondanks je weerstand te genieten van je reis.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Mooi artikel op het juiste moment, want ik voel heel veel weerstand tijdens mijn leerproces. En laat ik het nou maar eens zien als een proces zonder vergelijking en zonder verwachting.

  2. Zo een mooie artikelen
    Herken mijn zelf daar helemaal in zo weet ik nu dat ik meer geduld zal moeten hebben om te leren Houden van mijn innerlijke zelf .en dat het een stap vooruit is naar ons hogere zelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in