Je gedachten creëren je werkelijkheid

Het is een algemeen geaccepteerde overtuiging bij volgers van het spirituele pad dat je gedachten je werkelijkheid creëren. Het wordt ook wel de wet van de aantrekkingskracht genoemd. Maar klopt die theorie eigenlijk wel? Ik zou er wat kanttekeningen bij willen plaatsen…

Ja, je creëert inderdaad voor een belangrijk deel je eigen werkelijkheid door je gedachten, vooral als die voortkomen uit sterke overtuigingen. Maar als je te rechtlijnig beweert dat je gedachten en overtuigingen altijd werkelijkheid worden dan zou dat betekenen, om maar iets te noemen, dat mensen die erg angstig zijn en altijd het ergste vrezen, voortdurend de meest vreselijke dingen zouden overkomen. In werkelijkheid is dat in de meeste gevallen niet zo. De rampen die deze mensen steeds voor zich zien als ze liggen te malen in hun bed, worden gelukkig slechts zelden realiteit. En een hypochonder die altijd denkt dat het kleinste lichamelijke pijntje het begin van een ernstige ziekte moet zijn, zal over het algemeen niet zo heel veel vaker ziek zijn dan een ander.

In positieve zin geldt dit eveneens. Zo heb ik zelf ervaren dat de meeste dingen in mijn leven waar ik echt heel blij mee ben, me overkomen zijn zonder enige gedachte vooraf dat het zelfs maar mogelijk zou zijn dat deze mooie ervaringen mij ten deel zouden vallen. Terwijl het op momenten dat ik werkelijk heel graag iets wilde en me daar sterk op concentreerde, vaak heel anders liep dan ik gedacht had en het menigmaal tot teleurstelling leidde.

De wet van de aantrekkingskracht mag dan wel werken, maar het is niet het hele verhaal (volgens mij).

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De wet van de aantrekkingskracht en het zielsplan

Als je uitgaat van het zielsplan, dan zijn cruciale gebeurtenissen en ontmoetingen met personen voor een belangrijk deel van tevoren gepland. Er is weliswaar een grote mate van vrijheid in de uitwerking van je zielsplan, maar je levenspartner(s), je loopbaan en de huizen waarin je zult wonen, zijn meestal opgenomen in je levensplan en daarvan is het de bedoeling dat je ze op je pad tegen zult komen, op het juiste moment in je leven.

Volgens mij is het daarom niet zo gek dat als jij uitzendt dat je een bepaalde partner wilt of je ideale baan of woonplek visualiseert, het lijkt of je het gecreëerd hebt op het moment dat je wensen uitkomen. Je hebt dan in feite contact gemaakt met de onbewuste kennis van je levensplan die jij als persoon misschien niet hebt, maar je ziel natuurlijk wél. Daarom werkt het ook alleen maar als je wensen in overeenstemming zijn met je zielsplan. Je gidsen zorgen ervoor dat je wens op het juiste moment in je opkomt en jouw sterke gedachten en gevoelens werken zeker mee om het je gidsen mogelijk te maken het op dat moment voor jou te creëren. Zij maken daarbij gebruik van hun enorme vermogen om situaties en personen zodanig te beïnvloeden dat het gewenste resultaat werkelijkheid wordt. Maar ook als jij die intenties niet uitzendt kun je toch precies krijgen wat je weliswaar niet bewust wenste, maar wat je desondanks kunt herkennen als iets wat goed voor je is en bij je past.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je wanhopig verlangt naar iets wat je nooit krijgt, omdat voor jou iets anders bedoeld is. Dan kun je proberen te creëren wat je wilt, maar lukt het niet. Je kunt daar heel ongelukkig van worden en denken dat je niet genoeg je best doet met je positieve affirmaties. Waarom zijn die mooie verhalen over wat je allemaal kunt creëren als je je maar sterk genoeg concentreert op je wens, niet op jou van toepassing? Zolang je nog in de ban bent van je ego, is het heel moeilijk om onderscheid te maken tussen de behoeften van de ziel en die van het ego. Het gevaar is dus groot dat je iets wenst wat niet bijdraagt aan je groei en niet past in je zielsplan. Hoe harder je iets wenst, hoe meer je de verkeerde kant op kunt gaan, want je laat dan geen ruimte voor alternatieven.

Het beste kun je je maar zoveel mogelijk ontspannen en je overgeven aan je innerlijke leiding die weet wat voor jou de bedoeling is. Het is goed om aandacht te schenken aan je diep gevoelde verlangens en daar wat over te dagdromen, maar doe dat niet te fanatiek, laat het ook weer los en accepteer wat op je pad komt, ook al is het niet wat je in gedachten had. Vaak is het, zeker achteraf gezien, veel mooier dan wat je had kunnen bedenken en soms is het iets waar je niet blij mee bent, maar wat je uiteindelijk toch verder helpt. Die scheiding of ontslag kunnen een ‘blessing in disguise’, een geluk bij een ongeluk, zijn waarvan je pas later de waarde ontdekt.

Heling via intenties

‘Ik weet het zeker’

Een voorbeeld van het gevaar van te fanatiek iets wensen wat niet de bedoeling is, vormt het verhaal van een jonge vrouw die bij mij komt voor een consult. Ze heeft het gevoel dat ze een goed contact heeft met haar innerlijke leiding, maar nu weet ze het even niet meer. Ze loopt vast op een stage die ze vanuit haar opleiding moet volgen en waarbij steeds wat misgaat. De plek waar ze haar zinnen op heeft gezet, krijgt ze niet of de stage verloopt niet goed. Ze krijgt steeds meer last van faalangst, maar blijft koppig volhouden dat ze weet dat deze richting, het werken met jonge kinderen, voor haar de juiste is. Dat kan niet anders, ze voelt het heel sterk. Ze krijgt volgens haar ook steeds aanwijzingen in die richting. Dít is wat ze moet doen en haar wilskracht en doorzettingsvermogen zijn enorm. Ik vraag haar om te proberen ook andere mogelijkheden te onderzoeken, omdat het erop lijkt dat er te veel tegenwerking is. Ik probeer haar in te laten zien dat ze door zo stellig te vertrouwen op wat in haar ogen de juiste richting is, andere mogelijkheden blokkeert en daardoor kansen die op haar weg komen, niet kan zien. Die vallen af omdat ze niet passen bij wat zij zich gewenst heeft. Het duurt lang voordat ze haar ideeën los kan laten. Ze zoekt hulp bij een psychotherapeut en komt erachter dat ze veel beter met demente bejaarden kan werken dan met kleine kinderen. Nu ze dat weet, loopt verder alles op rolletjes. Ze vindt direct een plek waar ze volledig tot haar recht komt, waardoor haar zelfvertrouwen enorm toeneemt. Zo ontdekt ze dat ze zich kan ontspannen en zich meer over kan geven aan de leiding van haar gidsen, waardoor dat wat ze nodig heeft voor haar ontwikkeling vanzelf op haar pad zal komen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. ik vraag mij af hoe het dan zit met voorgevoelens. Ik heb een zware angststoornis maar eigenlijk is het een dubbele angststoornis omdat ik alle nare dingen die ik ga meemaken (de leuke dingen helaas niet) aanvoel van te voren.
  Waardoor ik die nare dingen dus eerst 'voorbeleef' en in paniek ben omdat ik het gevoel heb dat ik er nog iets aan kan doen, en dan telkens tegen omstandigheden aanloop waardoor het praktisch gezien niet mogelijk is op dat moment de nare situatie te voorkomen.
  Waarna ik dus vervolgens ook nog eens de nare dingen waar ik voorgevoelens over had moet beleven.
  Dubbel pech dus, want op deze manier beleef ik nare dingen steeds twee keer, en voel ik mij daarna ook nog eens schuldig omdat ik de nare gebeurtenissen van te voren had aangevoeld en er dus wellicht met meer moeite toch iets aan had kunnen doen om het te voorkomen….
  Ik zou niet weten wat ik hier nou aan zou kunnen doen, maar knap lastig is het wel.
  Dus als iemand iets weet :).
  En nee, 'gewoon vertrouwen hebben' (zoals men dat vaak zo makkelijk zegt) lukt mij ook niet, daarvoor is mijn basisvertrouwen teveel aangetast.

  • Jouw verhaal spreekt wat de schrijfster zegt (en waar ik het helemaal mee eens ben.. hehe, eindelijk iemand die door de gehypte onzin heen prikt.) niet tegen. Te vaak wordt de Wet van Aantrekking neergezet als ‘wie niet succesvol is, doet dus iets fout’.

   Zouden jouw voorgevoelens een selffulfilling prophecy kunnen zijn? Dat je er zo van overtuigd bent dat je weer iets ergs gaat overkomen dat je je er onbewust naartoe begeeft?

   Ik denk dat je nog het meeste last hebt van je gedachtes hierover. “Ik moet dit voorkomen” en achteraf “ik heb weer gefaald en niet hard genoeg mijn best gedaan”.

   Wat als de vervelende dingen nu eenmaal deel van jouw pad zijn en jij ze prima aankunt omdat je een hele sterke ziel bent? Tenslotte ben je er nog toch? Wat als ze je willen leren om met opgeheven hoofd door te gaan en jouw kracht te waarderen en je zelfvertrouwen te hervinden? Denk dat je juist trots mag zijn op wat jij kunt doorstaan.

   Zou je ipv schrap zetten kunnen accepteren dat er iets naars komt?

   Angst is overigens goed te behandelen. En denken denken in rampen is misschien zo deel van je geworden dat je er met meer mildheid naar kan kijken? “Daar ga ik weer en dat is ok. Ik ga mezelf troosten en op den duur met een beetje humor naar dit deel van mezelf kijken.”
   Niet dat dit gemakkelijk is, maar je kunt het leren…..

   Respect!

 2. De Wet van aantrekking is veel verfijnder dan alleen maar wat je denkt. Diegene die nog regelmatig op youtube Abraham Hicks volgen weten dat. Het universum luistert namelijk naar wat je bedoelt en niet naar wat je zegt of denkt (Abraham Hicks). Bovendien gaat het vooral over de vibratie die je uitstraalt. Wat je uitstraalt trek je aan, en daar zijn we heel vaak niet bewust van. Inderdaad heb je een zielepad/levenspad of karma bepaald voor je geboorte, maar het lukt niet altijd voor iedere ziel om die uit te werken. De Wet van aantrekking werkt wel degelijk, maar is niet zo simpel terug te brengen tot wat je denkt of wenst. Belangrijk namelijk is ook of je iets denkt/wenst vanuit gebrek/angst of vanuit overvloed en vertrouwen. Dat is vaak een subtiel verschil, maar wel belangrijk. Iedereen die zich verbonden voelt met deze Wet, raad ik aan wat vaker en meer te luisteren naar de nog steeds gemaakte lezingen en beantwoorde vragen. Namasté

 3. Mooi artikel. Naar mijn ervaring gaat het over het openen van je eigen hart naar jezelf en daarmee gaan ook je authentieke verlangens leven. We denken vaak te weten wat we willen. Ik denk dat het enige wat we hoeven doen is openstaan voor wat we voelen en alles laten zijn. Overgeven en dankbaarheid voor alles wat in ons en om ons heen gebeurt. Open je hart en dan gaan de juiste deuren open.

 4. Mooi en positief benaderd, ik kan me voorstellen dat je vraag tekens hebt bij de wet van aantrekkingskracht.
  Na mijn beleving is de wet van aantrekkingskracht ook opgenomen in je zielenpad, levenspad. Je gidsen mogen niet zonder deze toestemming " afspraak vd ziel" gedachtes in je leven brengen zodat je " opeens" een leuke baan vind. Na mijn inziens zal de gene die zich persoonlijk heeft ontwikkeld wel een heldere toegang tot gidsen. En dan nog is het de vraag of wensen die mensen denken nodig te hebben ingewilligd worden. Positieve "wensen worden sneller gematrialiseerd als het bij het zielenpad hoort. Angsten en dergelijke die mensen uitzenden worden door gidsen en meesters engelen geneutraliceerd mits ze niet op je zielenpad behoren.

  Dit is mijn filosofie, en geloof ook dat deze wet en vele andere wetten voor iedereen anders kan zijn in haar of zijn leven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in