genen & DNA veranderen met je gedachten

Samengevat: Volgens meerdere onderzoeken is er een goede kans dat we, onder de juiste omstandigheden, onze genen en DNA kunnen veranderen met onze gedachtes en intenties. Staan we ervoor open om zo te denken dat we ook dit soort discussies serieus kunnen nemen? Voor sommigen gaat dit idee in tegen alles wat ze over de wereld denken te weten.

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om een genen-netwerk te maken dat we kunnen besturen met gedachtes. Martin Fussenegger, professor aan ETH Zürich, laat met dit project zien wat de potentiële kracht is van onze gedachtes. Dit onderzoek is nog geen hard bewijs dat we zelf onze genen en DNA kunnen beïnvloeden, maar deze ontdekking wijst wel in die richting.

Dat klinkt waarschijnlijk nogal vreemd voor de wetenschappelijke mensen onder ons. Het heersende idee is juist dat we een soort slachtoffer zijn van onze genen. Dat we geen bewuste controle hebben over hoe ons lichaam functioneert. Toch geeft de epigenetica ons langzaamaan een ander beeld. Dat is het veld in de wetenschap dat bestudeert hoe biologische systemen worden beïnvloed door alles buiten het DNA, zoals de interactie tussen cellen, de effecten van onze omgeving en van verschillende energieën.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Volgens celbioloog Dr. Bruce Lipton bewegen we dankzij deze nieuwe biologie weg van het idee dat we slachtoffer zijn en richting het idee van beheersing – van controle over je eigen gezondheid. Hij vertelt zelfs dat onze gedachtes en emoties invloed hebben op onze genen.

“Nieuwe ontdekkingen veranderen ons begrip van de biologie. Dit ‘nieuwe’ begrip is eigenlijk al een jaar of 10 toonaangevend binnen de wetenschap. Het duurt altijd zo’n 10 tot 15 jaar voordat de wetenschap iets ontdekt en het zo uit kan leggen dat ook de rest van de wereld er iets van snapt. Anders gezegd loopt alles wat je nu in boeken leest 10 tot 15 jaar achter op de praktijk. Wat je nu gaat horen is wat er in de boeken van de toekomst zal staan.” – Dr. Bruce Lipton

Opvangen van menselijke hersengolven

DNA veranderen met je gedachtenMarc Folcher, professor in Biotechnologie aan de afdeling Bio-systemen in Bazel, hoorde bij het team van Martin Fussenegger. Samen met hun team lukte het ze om hersengolven op te vangen en daarmee genen om te zetten in eiwitten (de manier waarop een gen zich uitdrukt). Dat deden ze met een compleet nieuwe methode om genen te beïnvloeden.

“Dit is de eerste keer dat iemand menselijke hersengolven opving en ze draadloos overbracht naar een gen-netwerk. Hoe de genen zich uitdrukten in dat netwerk was afhankelijk van het soort gedachte dat we opstuurden. Controle hebben over die uitdrukkingen met de kracht van onze geest, dat is een droom die we al meer dan tien jaar najagen,” vertelt Martin Fussenegger.

Het team presenteerde hun systeem in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. In dat artikel leggen ze uit hoe het systeem hersengolven opneemt en draadloos verstuurt naar een implantaat. Het implantaat maakt gebruik van een led-lampje met bijna-infrarood licht. Dat licht schijnt op een bakje met genetisch gemodificeerde cellen, die afhankelijk van het licht wel of geen eiwitten aanmaken.

“Om de hoeveelheid aangemaakte eiwitten te beïnvloeden, werden de proefpersonen ingedeeld op basis van drie geestelijke toestanden: biologische feedback, meditatie en concentratie. De hersengolven van proefpersonen die het videospel Minecraft speelden – oftewel, die zich concentreerden – leidden tot gemiddelde waardes van het eiwit SEAP in het bloed van de muizen. Bij volledige ontspanning (meditatie), zagen de onderzoekers zeer hoge SEAP-waardes terug in de testdieren. In de categorie van biologische feedback konden de proefpersonen het led-licht van het implantaat zien in het lichaam van de muis. Ze konden het licht bewust aan of uit zetten met die visuele feedback. Dit zagen we terug in het verschil in hoeveelheid SEAP in het bloed van de muizen.”

Het idee voor dit nieuwe genen-netwerk komt uit een videospel genaamd Mindflex. Voor dat spel moeten de spelers een speciale headset dragen. Met een sensor op je voorhoofd kun je met je gedachtes een klein balletje door een hindernisbaan loodsen. De headset registreert het EEG van de speler en zet het over naar het spel.

Gedachtes en hersengolven met zoveel kracht, dat lijkt rechtstreeks uit een sciencefictionfilm te komen. Maar eigenlijk houdt dit idee ons al eeuwen bezig. Zelfs de grootste denkers geloofden dat alles in de wereld met elkaar verbonden is en dus elkaar kan beïnvloeden. Denk maar aan Albert Einstein, Leonardo Da Vinci en Nikola Tesla, die het daar allemaal over hadden.

Andere voorbeelden

In 2002 verscheen er in het tijdschrift van de Amerikaanse Vereniging voor de Psychologie een artikel van professor Irving Kirsch van de University of Connecticut. Hij had ontdekt dat 80 procent van de gevolgen van antidepressiva zijn toe te schrijven aan het placebo-effect. Dat wil zeggen dat de medicatie werkt omdat we erin geloven, niet omdat de chemische samenstelling echt iets doet. Kirsch moest zelfs een speciale aanvraag doen voor Vrijheid van Informatie over de klinische onderzoeken van de grootste producenten van antidepressiva.

genen en DNA veranderen met je gedachtenIn een ander artikel uit 2002, dit keer in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine, wordt gekeken naar chirurgie voor patiënten met ernstige kniepijn. De meeste chirurgen zeggen dat er bij chirurgie geen placebo-effect komt kijken. Tenminste, dat denken ze. In het onderzoek werden patiënten ingedeeld in drie groepen. Bij de eerste groep werd het beschadigde kraakbeen in de knie behandeld. In de tweede groep spoelden ze het kniegewricht uit om zo alles weg te halen wat de ontsteking zou veroorzaken. Dit zijn allebei standaardmethodes voor mensen met ernstige artrose in hun knieën. De derde groep kreeg een ‘neppe’ behandeling: de patiënten werden alleen maar verdoofd en werden verteld dat ze gewoon chirurgie hadden ondergaan. Bij deze patiënten maakte de artsen de incisies en deden ze zout water op de knie, precies zoals bij de echte behandelingen gebeurt. Maar zonder verder iets te doen, hechtten ze de incisies weer dicht en hield de behandeling daar op. Alle patiënten kregen daarna dezelfde rehabilitatie. De resultaten waren verbazingwekkend. De placebogroep ging net zo veel vooruit als de twee groepen die echte chirurgie hadden gekregen.

“Mijn kennis en kunde als chirurg voegden niets toe voor deze patiënten. Alle verbeteringen van de osteoartritis in de knie waren te danken aan het placebo-effect.” – Dr. Moseley, een van de chirurgen uit het onderzoek

Voorbij de ontkenning van de Nieuwe Wetenschap

DNA veranderen met je gedachtenBij iedere nieuwe, grote ontdekking of ingrijpend idee zijn er mensen die zich stug vasthouden aan de huidige manier van denken. Ze lachen om de dromers en grote denkers van onze tijd die onze grenzen proberen te verleggen. Het idee dat bewustzijn een bepaald effect heeft op onze werkelijkheid, wordt afgeschilderd als ‘zweverig’ of ‘zien wat je wilt zien’. Terwijl de wetenschap zelf aangeeft dat de mogelijkheid bestaat. Kunnen we niet beter deze fascinerende mogelijkheid verder verkennen in plaats van het blindelings aan de kant gooien?

Misschien is dit tijdperk wel een belangrijk keerpunt voor onderzoek naar bewustzijn. Ieder jaar komen er grote wetenschappers bij, stuk voor stuk met intrigerend onderzoek. Maar ook al komt er steeds meer bewijs naar boven, er lijkt ook steeds meer scepticisme en haat over deze tak van de wetenschap bij te komen. Is het omdat het in gaat tegen de stugge, afgesloten manier van denken die de wetenschappelijke wereld in zijn greep heeft? Of is er gewoon nog veel meer onderzoek nodig voordat ons wereldbeeld verandert?

Wat het ook is, het is duidelijk wat voor nu het belangrijkste is: ervoor open blijven staan en niet toestaan dat ons geloof ons tegenhoudt om de waarheid te vinden. Juist nu is het belangrijk dat we ons leven betekenis kunnen geven. En inzien hoe je informatie in waarheid verkent is de sleutel. Daarvoor moet je eerst een stap terugdoen van de informatie die je krijgt en je opnieuw verbinden met je innerlijk.

“Een fundamentele conclusie uit de nieuwe natuurkunde is dat de waarnemer de realiteit maakt. Als waarnemer zijn we persoonlijk betrokken bij de creatie van onze eigen werkelijkheid. Natuurkundigen worden gedwongen om toe te geven dat het universum, in de woorden van de baanbrekende natuurkundige Sir James Jeans een ‘mentale constructie’ is.

“De stroom van kennis kabbelt richting een niet-mechanische werkelijkheid; het universum begint steeds meer te lijken op een grote gedachte, niet op een grote machine. De geest lijkt niet langer een onbedoelde indringer in de wereld van de materie. We zouden de geest juist moeten vereren als de maker en gouverneur van de materie. Leg je erbij neer, accepteer de onbetwistbare conclusie. Het universum is immaterieel-mentaal en spiritueel.” – R.C. Henry, professor in Natuurkunde en Astronomie aan de Johns Hopkins University

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in