Je merkt al van begin af aan dat je een hooggevoelig kind hebt. Aan het opmerken en opnemen van details, aanvoelen van jou en je partner, de sferen van plekken die jullie bezoeken en ook aan de prikkelbaarheid wanneer het duidelijk teveel is geweest.

Zelf hebben jullie aardig een weg gevonden in het omgaan met deze karaktereigenschap van jullie zoon of dochter. Je bouwt af en toe een dagje rust in of trekt er lekker op uit het bos in of uitwaaien op het strand. En als het nodig is laat je je kindje nog lekker even een middagslaapje doen op z’n tijd.

Naar school en dan?

Maar.. je kindje is nu bijna 4 jaar. Bijna tijd om naar school te gaan.

Ook al merk je dat je kindje toe is aan meer leren, ontdekken en uitdaging, heb je toch twijfel bij het naar school gaan. Want wat kan jou gevoelig kind met zo’n instituut als school? 5 dagen per week, zo’n 6 uur per dag, in een ruimte met 25 andere kinderen. En slechts één juf ?

Is er überhaupt wel oog voor het gevoelige karakter van je kindje? De creatieve, fantasierijke kant, maar tegelijkertijd ook de ‘even de kat uit de boom kijken’ eigenschap in een grote groep.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je krijgt eigenlijk gewoon een beetje buikpijn bij het idee… en hebt een schrikbeeld een overprikkeld kind ’s middags op te halen vanuit school.

Bekendheid over hooggevoelige kinderen op school

We horen steeds meer over gevoelige kinderen, ook wel hooggevoelige kinderen, de nieuwetijds kinderen. De kinderen van deze tijd zijn gevoelig en uiten hun gevoelig zijn, daar kunnen we niet meer omheen. Zij vragen iets anders van ouders en leerkrachten dan de kinderen van 20 jaar geleden bijvoorbeeld.
Waar ouders zoekende zijn, zijn ook vaak leerkrachten en leidsters zoekende om op een passende wijze met kinderen van deze tijd om te gaan. Een mooie uitdaging om samen aan te gaan. Voor hooggevoelige kinderen scheelt het al enorm als er meer begrip is, zowel thuis als op school.wat moet ik toch met al die gevoelens en emoties van mijn kind

Een paar tips voor ouders en leerkrachten:

– Op veel scholen is het gebruikelijk dat de kinderen bij binnenkomst de juf/meester ‘goedemorgen’ zeggen. Voor een hooggevoelig kind is het heel indrukwekkend om samen met een heleboel kinderen tegelijker tijd de klas in te lopen en de juf meteen gedag te ‘moeten’ zeggen met een hand. Geef als ouder en leerkracht het goede voorbeeld, maar leg niet teveel druk. Laat kinderen ook even aan de nieuwe leerkracht wennen.

– Zorg samen voor een rustige binnenkomst. Kom op tijd, wees duidelijk en blijf als ouder ook niet te lang kletsen ín de groep of bij de deur. Zorg voor een vast afscheidsritueel. Dat maakt het veilig en vertrouwd.

– Bij hooggevoelige kinderen staan vrijwel alle zintuigen op scherp. Wissel af met het aanspreken van de verschillende zintuigen. Op school en thuis. Heeft je kind veel moeten stilzitten en luisteren op school? Laat het bewegen, tastspelletjes doen, tekenen of lekker in het zand spelen. Naar buiten gaan, de natuur in na een lange schooldag is altijd fijn!

– Maak het beeldend. Hooggevoelige kinderen denken lang en diep na, ze raken de draad kwijt in je verhaal doordat hun gedachten ondertussen verder gaan met andere raakvlakken. Dit is geen desinteresse of ongeconcentreerd zijn. Belevend vertellen en beeldend maken helpt.

– Verwacht niet van je kind dat het na schooltijd meteen kan of wil vertellen wat hij die dag gedaan heeft. Vaak komt dit zonder dat je ernaar vraagt, op heel andere momenten. Creëer ruimte voor spontane gesprekken.
– Laat kinderen bijkomen na schooltijd. Even lekker niets is heerlijk! Ruimte voor spontaan spel i.p.v. ‘verplichte’ sportclubjes.

– Merk je dat je kind erg veel moe is na schooltijd, of vaak gefrustreerd, bespreek dit met de leerkracht en probeer samen te kijken naar mogelijke aanpassingen. Voor kleuters is een extra middag rust soms fijn, maar denk ook aan kleine aanpassingen zoals even de ruimte mogen nemen door zelf een werkplekje te kiezen bijvoorbeeld.

– Maak het niet te gemakkelijk. Maak gebruik van de grote nieuwsgierigheid en het leervermogen, gevoelige kinderen kunnen juist ook veel diepgang en uitdaging aan. Sluit aan op de beleving van het kind. Niet zelden ontstaat er frustratie bij kinderen doordat ze juist verveeld raken op school door saai en eentonig werk.

Ga altijd het gesprek aan

Als ouder twijfel je misschien of je de gevoeligheid van je zoon of dochter moet bespreken met de nieuwe leerkracht. Je wil het ook niet te groot maken, maar wil wel dat er begrip is voor je kind. Mijn advies: ga altijd het gesprek aan, vertel vooral hoe jij het als ouder ervaart, wat je ziet en merkt. En wat je hoopt voor je kind in de klas.

Of er wel of geen bekendheid is op school over het begrip hooggevoelig zijn, het is en blijft vooral belangrijk om elkaar te blijven vinden. Ouders én leerkrachten willen immers hetzelfde, een blij kind op en buiten school. Een kind dat lekker in zijn of haar vel zit. Dat vraagt goed kijken, luisteren en voelen naar wat wél werkt voor je kind.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Mijn zoontje is 7 jaar en hoog gevoelig/ nieuwetijdskind en veel problemen op school. We zijn nu op een punt beland dat hij vast gaat lopen en ze mijn zoontje niet verder kunnen helpen. Hun zijn op een punt dat ze speciaal onderwijs naar voren laten komen. Terwijl ik juist weet/voel dat er niks met hem aan de hand is. Alleen hij komt op dit moment niet meer aan leren toe. Hij uit de prikkels doormiddel van druk gedrag, clown gedrag.
    Het is ook lastig om in zijn koppie te kijken. Hij is ook echt een denker/ piekeraar.

    Ik ben nu op een pad beland dat we misschien wel voor een andere school moeten gaan kijken waar hij tot ze recht komt. Ik heb vrije scholen, montessori en dalton onderwijs opgezocht. Dit wilde ik vanaf het begin eigenlijk al maar door omstandigheden is dit anders gegaan.

    Ik wil weer een vrolijk mannetje dat school fijn vindt. Hij ervaart nu veel stress en onrust omdat er zoveel van hem verwacht wordt.

  2. Doe hooggevoelige/nieuwetijds/sterrenkinderen aub naar een Vrije School (Waldorf) of een democratische school. Montessori gaat ook vaak goed. Veel van de in dit artikel vermeldde obstakels kunnen daarmee al vermeden worden.