hoogsensitiviteit de baas

Hoogsensitiviteit wordt regelmatig als lastig, moeilijk en zwaar bestempeld, door onszelf en ook door anderen. De kracht en het mooie ervan is soms ver te zoeken en lijkt voor velen zelfs nog steeds een onmogelijke taak, maar toch is het uiteindelijk makkelijker dan je denkt.

Wat is hoogsensitiviteit?

Volgens Elaine Aron hebben hoogsensitieve kinderen en volwassenen niet alleen betere zintuigen dan gemiddeld, maar ze verwerken de binnenkomende informatie dieper en uitvoeriger. Ze merken veel details op, zowel in hun omgeving als in hun innerlijk leven. Ze zijn vooral anders, omdat hun brein anders is. Daar waar normaal gesproken 2 a 3 details worden geregistreerd, registreert een hoogsensitief persoon wel 12, 16 of nog meer details. En daarom is er ook meer tijd nodig om alles te verwerken.hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve mensen (en kinderen) hebben niet alleen meer tijd nodig om te herstellen, er is meer. Zij passen zich meer aan en willen het een ander graag naar de zin maken, juist omdat ze de ander zo goed aanvoelen. Ze helpen graag en voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van een ander, omdat ze als geen ander weten wat het is als het niet goed met je gaat en bovendien willen ze het graag goed doen.
Het lijkt erop dat dit komt door onze hoogsensitiviteit en ook al voelen we intenser, als je gewoon in balans bent, is er niet zoveel aan de hand ….

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het energieveld

Een gezond mens dat in balans is, heeft een aura (het energieveld om ons heen) van ongeveer een armlengte wijd, staat dicht bij zijn eigen kern (waar te nemen in het gebied van je hartchakra) en communiceert vanuit zijn eigen kern. Als we geboren worden en vinden veiligheid en geborgenheid bij onze ouders, dan is de kans groot dat we eenvoudig onze plek op aarde en in ons lichaam kunnen innemen.

Veel hoogsensitieve mensen hebben een (hele) grote aura, soms wel van tien tot tientallen meters verspreid rondom het lichaam. Met deze grote aura sta je in verbinding met het energieveld van andere mensen. Omdat je aura zo groot en zo gevoelig is, verlies je veel energie, maar neem je ook energie op, die niet zo goed voor je is. Dit noemen we leeglopen, vervuilen en vervloeien.

Ook mensen met een traumatische ervaring of een onveilige jeugd bij ouders die emotioneel niet in balans zijn, kunnen zo’n grote aura ontwikkelen. In dat geval geeft een dergelijke aura een gevoel van veiligheid, als een soort van vlucht omdat de situatie waarin zij zitten, te heftig is.

Kinderen met een grote aura imiteren vaak de ouder(s), maar het is ook mogelijk dat het een eigen stuk is. Als deze kinderen volwassen zijn en ondertussen een veilige omgeving hebben gecreëerd voor zichzelf, blijft de aura toch nog vaak in de volwassen leeftijd doorgroeien. Met alle nadelen vandien.

Zo werd mijn dochter geboren met reflux en koemelkallergie en anderhalf jaar lang sliepen wij in ploegendiensten. Ook na deze tijd bleef zij erg onrustig slapen en werd ’s nachts vaak overstuur wakker. Maar toen ik voor het eerst een paar nachten van huis was, sliep zij gewoon door. Later kwamen we er ook achter dat als ik aanstalten begon te maken om naar bed te gaan, zij al wakker begon te worden … daar kwam mijn aura van zeker wel meer dan 30 meter bij haar al om de hoek kijken en dat voelde zij en daar reageerde zij op ….

Ik kwam er ook achter dat ik met enige regelmaat ‘spul’ mee naar huis nam, waardoor mijn dochter bepaalde ruimtes niet meer in wilde, niet kon stoppen met schreeuwen en zichzelf pijn begon te doen door aan haar haren te trekken, helemaal in paniek’.

Een grote aura voelt onveilig en om niet zoveel te voelen, plaatsen we vervolgens onszelf buiten onze eigen kern, buiten ons lichaam en nemen vanaf daar de wereld waar. Dan voelen we anderen heel goed aan, maar hebben we minder contact met onszelf. Dan weten we heel goed wat die ander nodig heeft, maar voor onszelf niet, want we voelen ons zelf niet meer ….

Als de aura groter en groter wordt en het contact met je contact met je eigen kern verder afneemt, stroomt de energie die bij de kruin ons lichaam binnenstroomt, ook niet meer goed door. Als de energie wel goed doorstroomt, dan zouden we weer meer contact met ons lichaam hebben. Maar dat willen we niet, want dan voelen we meer van onszelf en dat willen we niet. Dat alles maakt dat we de kat uit de boom kijken, we durven de confrontatie met het leven niet aan. Waar dat dan ook mee te maken heeft. We blijven liever wat ijl. Daardoor verloopt de aarding matig tot zeer slecht.hoogsensitiviteit

Dan hebben we ook nog chakra’s. Via onze chakra’s wordt energie uitgewisseld, zowel naar binnen als naar buiten toe en alle informatie die binnenkomt wordt gescand op veiligheid. Sommige chakra’s zijn gericht op het donker en dat beïnvloedt in hoge mate hoe we ons voelen. Vaak zijn we ons daar helemaal niet van bewust en is het een manier van leven geworden.

Mensen met chakra’s die op het donker zijn gericht, hebben vaak ook een grote aura. De aura en chakra’s werken dan samen om de omgeving te scannen op negatieve gedachten. Zo staat alles met elkaar in verbinding in ons contact met de buitenwereld en als we onszelf niet meer kunnen ontladen, lopen we uiteindelijk vol en worden we ziek.

Symptomen

Van alle klachten is er één klacht die het meest in het oog loopt en dat is moeheid. Anders dan een normale moeheid: het is doodop zijn, zonder aanwijsbare reden in termen van inspanning, overbelasting of ziekte, alsof alle kracht uit je weggevloeid is. Vervolgens komt er hoofdpijn bij, spanningsklachten en/of misselijkheid. Of emoties zoals angst, boosheid, verdriet en eenzaamheid. Je concentratie vermindert, je kunt niet meer helder nadenken en je gedachten zijn niet te stoppen en gaan maar door. Je kunt je vervuild voelen, niet meer als jezelf en vaak heb je vooral behoefte aan rust, ruimte voor jezelf en niemand om je heen. Je reageert anders op anderen en op je gezin, bent snel boos en geïrriteerd en ook anderen zien jou anders dan anders …

Het meest bijzondere van deze klachten is dat ze er vaak zomaar ineens daar zijn. Zonder aanleiding. Uit het niets – in alle heftigheid. Als je weet waar ze vandaan komen en hoe je hier effectief mee om kunt gaan, kun je het ook zo weer omdraaien en terugsturen.

Als je constant wordt blootgesteld aan een stroom van negativiteit, gaat dit zich vast nestelen in je lichaam. Met als gevolg dat de klachten steeds ernstiger kunnen worden. Dan gaat vermoeidheid over in een depressie of burnout, en kunnen er onder andere hartklachten bijkomen (die medisch gezien niet zijn aan te tonen) en uiteindelijk kunnen zelfs ziektebeelden als CVS of psychosen ontstaan.

Als je dit begrijpt, begrijp je vast ook wel dat een energetische behandeling heel heilzaam zal zijn. Als je echter inzicht krijgt in wat jij hebt doorleeft, dan kan er nog veel meer voor je veranderen.hoogsensitiviteit

 

Mogelijke oorzaken van vervuilen, vervloeien en leeglopen

Met onze aura en chakra’s staan we in verbinding met de buitenwereld. Normaal gesproken stroomt je eigen energie na elk contact automatisch weer terug, maar voor hoogsensitieve mensen is dit niet altijd zo’n vanzelfsprekendheid. Zij nemen snel energie over en geven energie weg aan de ander.

In de eerste plaats nemen we snel emoties zoals bijvoorbeeld verdriet, eenzaamheid, jaloezie, slachtofferschap en neerslachtigheid over. Of we nemen een dwingende energie waar. Dan vervuilen we.

Daarnaast hebben we de neiging om te vervloeien met de ander, dan worden we de ander en gaat jouw aura op in de ander. Dit gebeurt vaak als we ons als kind extreem hebben aangepast, uit angst voor de gevolgen of uit angst om geen liefde te krijgen. Het kan ook zijn dat we ervan overtuigd zijn dat we het zelf niet kunnen of nooit goed kunnen doen.

En in de derde plaats kunnen we makkelijk onze eigen energie verliezen in onze contacten, dan lopen we leeg. Dit gebeurt als je niet in je eigen kracht staat of niet handelt vanuit je eigen kracht, als je iets doet wat niet voor jezelf is of als je iets doet om er iets voor terug te krijgen. Dan geven we onze eigen energie weg, maar het lijkt alsof de ander je leegzuigt.

Je geeft je energie weg als:

– je pijn en lijden van een ander niet kunt verdragen en gaat helpen, dan hoef je zelf ook geen pijn meer te lijden;

– je geeft, omdat het rechtvaardig voelt, als je het leed in de wereld moeilijk vindt of niet kunt verdragen of je vindt het moeilijk dan anderen zoveel geluk hebben;

– je geeft om liefde te krijgen, maar als je liefde niet herkent, dan kun je het geen plaats geven. Dan ontstaat er een patroon om waardering en liefde te krijgen, maar daardoor krijgen andere mensen de kans jouw energie weg te nemen (dit gebeurt vaak bij mensen die een grote behoefte aan waardering, aandacht en liefde omdat ze deze hebben moeten missen in hun kinderjaren);

– je erkent emoties die een ander met zich mee draagt, waardoor er op onbewust niveau een opening voor de ander kan ontstaan en jouw energie wegvloeit.

Zelfvertrouwen

Een ander veelvoorkomend probleem waar we vaak mee te maken krijgen, is een gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Als hoogsensitief kind werden we lang niet altijd erkend, we werden niet gezien of gehoord, voelden ons vaak onzichtbaar, onbegrepen, afgewezen, eenzaam en alleen, afgekeurd en buitengesloten.

Als kind konden we daar prima mee overweg en vanuit een natuurlijk (beschermings)mechanisme wisten we ons er doorheen te slaan, om niet te hoeven voelen. Als kind werkte dat prima, maar vaak blijven we als volwassenen hetzelfde doen en het zelfde geloven. We nemen deze onverwerkte emoties en ongeheelde delen van onszelf mee ons volwassen leven in. Daarmee trekken we ervaringen aan in ons leven, maar denken we dat een ander ons iets aan doet of dat het de omstandigheden zijn waarom we ons niet fijn voelen.

Er is altijd een Oorzaak

Een onbalans – een verstoord energieveld – heeft altijd een reden, het is er niet voor niets. En er komt altijd een moment dat je er wel klaar mee bent. En als je dat moment bereikt, komt er hulp op je pad, iets of iemand waar je mee verder kunt en je verleden een plek kunt geven.

Jezelf in balans brengen

Er zijn mensen die ervan overtuigd zijn dat je kunt leren om zelf je energieveld in balans te brengen, door je aura te leren intrekken, je kern te voelen, jezelf te aarden, je chakra’s in het licht te zetten, met kleuren werken, jezelf te reinigen(link), beschermen, etc. …… Ik ben zelf een behoorlijke doorzetter te noemen en heb dit jarenlang proberen te doen, zowel voor mijzelf als voor mijn kinderen maar het heeft mij/ons uiteindelijk niet zoveel gebracht.aura

Als dat niet werkt, dan is er meer nodig om de liefde (lees: energie) in jou weer te laten stromen. Dan is het tijd om inzicht te krijgen in de processen van jouw leven die je reeds hebt doorleeft. En dan is het nodig dat je begrijpt waarom je in het nu tegen problemen aanloopt, zodat je je verleden achter je kunt laten en alles om kunt zetten. Dat heeft zowel voor mij als voor mijn gezin alles anders laten worden.

‘Als ik een zaal binnenkom, weet ik – waarschijnlijk net als velen van jullie – precies met wie ik wel en met wie ik niet wil praten. Ik had vooral een probleem met afstandelijke mensen, daar werd ik heel naar van, zoals anderen dat bijvoorbeeld kunnen hebben met bijvoorbeeld ‘negativiteit’. Uiteindelijk zag ik in dat het met mezelf te maken had, want wat maakt het mij het eigenlijk uit dat een ander zich afstandelijk gedraagt. Als ik dan nu tegen mezelf zei: ‘Dit is ok, dit is het recht van een ander’ en doordat ik mezelf de vraag stelde: ‘Wat zegt dit nu over mij?’ kon de energie van de ander bij de ander blijven en mijn energie bij mij en hoefde ik mij niet meer naar te voelen. Sinds ik er niets meer van vind, van het gedrag van anderen, kan ik me veel makkelijker in het openbaar vertoeven, zonder dat ik daar last van heb.

Overal om mij heen zag ik depressieve mensen, die hulp konden gebruiken. Ik wilde eigenlijk dat al deze mensen met zichzelf aan de slag gingen, want ik werd er zelf ook naar van. In feite was ik voortduren afgestemd op het ‘negatieve’ in de ander. In mijn eigen omgeving bood ik ook vaak mijn hulp aan, maar dat werd niet altijd gewaardeerd. Ik kon dit pas loslaten toen ik begreep dat ik een dwingende energie uitstraalde: ‘Jij hebt hulp nodig en je doet het niet goed’ is wat ik dan in feite tegen iemand zei. En sinds ik snap dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen proces en daar zolang in mag blijven zitten als nodig is (want anders was het er niet) en sinds ik erop vertrouw dat een ander alles in zich heeft om zelf tot een oplossing te komen, zie ik veel meer blije gezichten in de stad rondlopen. Ik had eindelijk mijn systeem toestemming gegeven om zich weer op het positieve in de ander te richten. Nu kan ik gewoon de stad weer in zonder dat ik ergens last van hoef te hebben.

Als ik ‘s avonds met een vriendin in een restaurant zit en last heb van de drukte en prikkels om me heen, dan weet ik nu dat dat niets met de drukte en prikkels zelf te maken heeft, maar dat ik gewoon wat te druk ben geweest en te weinig rust heb genomen.

En als ik me eenzaam, alleen of buitengesloten voel, dan weet ik nu dat ik dat alleen zelf kan doen. En niemand anders. Dan treedt ik de wereld de volgende dag gewoon weer anders tegemoet en dan ziet het er ook weer heel anders uit. Dan ben ik gewoon weer onderdeel van alles en iedereen’.

Alles draait om Acceptatie

Uiteindelijk draait alles om een totale acceptatie van dat wat zich aandient. Acceptatie van je gevoeligheid, acceptatie van alles wat er in je verleden is gebeurd en acceptatie van alles wat er nu gebeurt.

De eerste belangrijke stap die je zelf kunt zetten, is het accepteren van je hoogsensitiviteit met alle eigenschappen die daarbij horen. Zolang jij je blijft verzetten tegen wat dan ook, dan kan het niet anders dan dat je problemen alleen maar groter worden ….

Laat anderen zijn wie ze zijn, jij bent niet verantwoordelijk voor het proces van een ander. Sterker nog, je helpt hem er niet eens mee. en: Pas als jij anderen kunt laten zijn wie zij zijn, kun je zelf ook worden wie jij bent.

Als je vervolgens kunt beseffen dat wij met onze eigen ervaringen en overtuigingen onze eigen wereld creëren en dat het huidige moment daarom altijd klopt, hoeft het niet meer anders te zijn. Dan kun je beginnen met ontspannen. Met zijn. En voelen. Het is wat het is blijft er dan over.best-friends-914826_1280

Uiteindelijk kun je je beseffen dat je huidige omstandigheden gecreëerd zijn in je verleden, maar dat je nu andere gedachten kunt kiezen. Als je dan de stilte in jezelf opzoekt, dan kun je leren om naar de eerstvolgende gedachte te zoeken, waardoor jij je weer wat beter kunt gaan voelen. Dan kan daar vervolgens meer van komen.

Het kost je even wat tijd, maar het is echt een stuk eenvoudiger om anders te leren denken, dan een leven lang een ander te moeten coachen of situaties leefbaarder te maken …..

Tot slot

Als je uiteindelijk in een accepterende flow terecht komt en kunt kijken naar alles wat zich aandient en voelen wat je voelt – zonder dat het weg hoeft, dan kom je in het ZIJN. Daar wordt je leven een stuk leuker van, of je nu sensitief bent of niet! Dat beloof ik je.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

  1. Dank je J.Zappey, wat fijn dat het je zoveel (h)erkenning geeft! Als je nog niet zo bekend bent met de materie,dan is herhaling inderdaad heel erg handig. Dat is een hele goede tip! Dank je wel daarvoor. Ook fijn als je het weer wilt opfrissen merk ik bij velen of als geheugensteun op het moment dat je even vastloopt.

  2. Dank je Janine, fijn te horen! Het lukt me zelf ook niet altijd om in die flow te zitten, maar wel steeds meer. Je kunt wel leren om er steeds weer naar terug te keren en uiteindelijk zul je er steeds vaker en langer in kunnen blijven zitten. Dat is een heel mooi proces. als mensen naar binnen keren, waarbij het lijkt alsof ze zich van je afkeren, dan is volgens mij op onbewust niveau er een soort van 'dwingende' energie aan het werk – de Wet van Aantrekking is er altijd – en kan iemand ook op onbewust niveau het gevoel krijgen het niet goed te doen. en vaak heeft het niet eens met jou zelf te maken, maar alles met het proces van de ander. Hoe mooi is het als je dan kunt leren vertrouwen op het proces van een ander :). Alles draait uiteindelijk om acceptatie …

  3. Dank je wel Simone. Een prachtig artikel. Ik denk dat de mensen dit wel een paar keer moeten lezen om alle aanwijzingen en universele wetten erin te herkennen. Voor mij een fijn moment van veel (h)erkenning en zelfs iets nieuws geleerd over de grootte van het aura en mogelijke oorzaken.

  4. Wat een prettig artikel Simone. Het is heerlijk om in een flow te zijn en alles te accepteren zoals het zich aandient. Toch heb je soms plotseling weer van die dagen dat je die flow ineens kwijt bent. Bij enkele personen die krachtig zijn maar ook qua gevoel dicht bij mij staan, vind ik het dan nog steeds erg lastig om te accepteren dat zij zich zelf ook prima kunnen helpen als ze ergens mee zitten en ik me niet als een soort Moeder Theresa hoef aan te dienen, zeker niet als ze juist op dat moment zelf steeds meer afstand creeren. Acceptatie is hierbij denk ik inderdaad het sleutelwoord om ook in die flow te blijven en je bevrijd te voelen van gedachtenpatronen die zorgen voor fysieke ongemakken. Mindfulness helpt daar zeker aan bij. Dank je wel voor je artikel, ik zal hem nog regelmatig teruglezen als ik mijn flow weer even kwijt ben!

  5. Mooi artikel, dank je wel. Accepteren is idd een fijne manier om te dealen met dagelijkse pijn en ongemak en irritaties. En ook de problemen van anderen bij de ander laten zonder er iets mee te moeten of op te lossen maar te accepteren is ook een fijn advies wat ik nog wel eens vergeet! Vriendelijke groet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in