We hebben allemaal conversaties met onszelf, de meeste ervan gebeuren in de intimiteit van onze gedachten. In deze conversaties nemen we beslissingen, argumenteren we, geven we kritiek, veroordelen we, en bepalen we de loop van elk aspect van ons leven, en dit creëert onze realiteit, maar bepaalt ook hoe anderen met ons zullen contact maken en hoe ze in relatie staan tot ons. Deze innerlijke dialoog speelt een belangrijke rol in ons leven, en spijtig genoeg is die meestal negatief. We hebben vaak niemand in ons uiterlijk leven nodig die gemeen tegen ons doet, die kritiek op ons levert en ons veroordeelt. We doen dat zelf wel. En we kunnen onszelf uit een situatie praten voordat ze zich zelfs maar kan ontplooien.

Deze innerlijke dialoog kan twee paden volgen: hij kan statisch zijn, en ons in dezelfde oude negatieve mindset houden, ons neer duwen van zodra we proberen opwaarts te gaan, of hij kan dynamisch, expansief zijn, ons vooruit brengen, en een positieve verheffende kracht zijn in ons leven.Thumbnail

Indien onze innerlijke dialoog statisch is, dan reflecteert hij onze angsten en twijfels. Bijvoorbeeld, wanneer je in de spiegel kijkt, zeg je dan: ‘Ik zie er goed uit vandaag.’? Of zeg je: ‘Ik weeg te veel, ik zie er oud uit, ik haat mijn haar, ik zou een nieuw gelaat kunnen gebruiken.’, enz.? Deze statische dialoog houdt ons vast in dezelfde oude patronen van denken en gedrag.

En om onszelf daaruit te halen, moeten we de manier waarop we tegen onszelf praten veranderen, zodat dat dan zal gereflecteerd worden in de manier waarop anderen tegen en over ons praten. Ook al is onze innerlijke dialoog vooral privé, toch heeft die een eigen energie die anderen oppikken. Heb je gemerkt dat, wanneer je je niet goed voelt bij hoe je eruit ziet, iemand een opmerking daarover zal maken? Ze pikken de negatieve energie op die je genereert vanuit jouw statische innerlijke dialoog.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wanneer onze innerlijke dialoog dynamisch is, neemt die onze angsten en twijfels wel waar, maar gaat hij er toch aan voorbij. Een dynamische innerlijke dialoog zou toch iets positiefs vinden aan hoe je eruit ziet, hoe onbeduidend ook, en zou daar dan op focussen. Ja, je weegt misschien teveel, maar je hebt een prachtige glimlacht bijvoorbeeld, of je draagt leuke kleren, je bent vriendelijk, je hebt leuk haar, je hebt tegen iedereen iets vriendelijks te zeggen. Wanneer onze innerlijke dialoog dynamisch is, creëert hij positieve energie rondom ons, zodat anderen ons positief gaan benaderen. Dynamische innerlijke dialoog creëert de energie die we nodig hebben om veranderingen aan te brengen in ons leven.

Wat is het verschil tussen de twee? Beeld je in dat je gaat solliciteren, en je die job echt wil. Je zit voor de personeelsdirecteur, je zegt alle juiste dingen, draagt de juiste kleren, maar je innerlijke dialoog zegt: ‘Ik weet dat ik die job niet zal krijgen.’ Wat zal de interviewer volgens jou dan oppikken, dat ze dan zal gebruiken om de beslissing te nemen of ze je aanneemt of niet? Dat is wat er gebeurt wanneer je positieve uiterlijke veranderingen probeert te maken en je innerlijke dialoog statisch of negatief is. Het is als proberen een auto te besturen met een voet op het gaspedaal en de andere op de rem. Je schommelt tussen voorwaarts gaan en stoppen en nergens makkelijk, snel of vlot raken. De focus van onze innerlijke dialoog bepaalt de loop van ons leven, zodat we moeten zorgen dat hij positief en dynamisch is, onze zelfwaarde, waardering en perfectie bevestigt, en zich ver weg houdt van kritiek, oordelen en negativiteit.

Telkens er een angst naar boven komt, erken die dan – je weet dat hij er is, dus probeer niet hem te verbergen of te ontkennen. Zoek dan een manier om die te veranderen van statisch in dynamisch, zodat je er doorheen kan en kan creëren wat je wil in je leven. Eens je innerlijke dialoog dynamisch is, zal de uiterlijke jij zelfvertrouwen en vreugde uitstralen, en zal je mensen, ervaringen en situaties aantrekken die de positieve energie die je om je heen creëert, weerspiegelen.

Let deze week eens op je innerlijke dialoog. Is hij statisch of dynamisch, bekritiserend of liefdevol? Veroordeel jezelf niet, verander gewoon de negatieve, veroordelende, bekritiserende dialoog in een dialoog die positief, zelfbevestigend en liefdevol is, en kijk hoe die verandering weerspiegeld wordt in je leven en in hoe anderen in relatie staan tot jou.
Jennifer Hoffman
vert. Fran Tielemans

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Innerlijke dialoog, hoe ontstaat die waanzin.

  Wat is de basis van het ontstaan van een innerlijke dialoog.

  Kan de mens zonder.

  Allemaal oude energie die ratelt in de mind, toch.

  Ik ben gestopt met luisteren.

  HEERLIJK, dat zonder zelfbeeld.

  • Hallo Aart,

   Wat een mooie video, ik heb ervan genoten!
   Ja, alles heeft een positieve en een negatieve kant, de positieve kant is natuurlijk het leukst en om die te zoeken en te vinden is zeker de moeite waard. Ik woon nu 8 jaar met 3 mensen in mijn huis, mijn leven is daardoor helemaal positief geworden. Ik vond het 16 jaar lang elke dag verschrikkelijk om alleen te zijn, het heeft mij wel de kans gegeven om door die eenzaamheid heen mijn wil te sterken om een andere weg te gaan zoeken en te vinden, zie onze website http://www.contactmuziek.nl. Ik ben daar heel dankbaar voor.

   liefs
   Leonoor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in