Je intuitie gebruiken bij het maken van keuzes

Ik zie heel veel mensen worstelen met keuzes maken. Er worden lijstjes gemaakt van voors en tegens en er wordt eindeloos nagedacht over wat de juiste of beste keuze zou kunnen zijn. En ook na het maken van de keuze is er vaak nog twijfel of het wel de juiste keuze is geweest.

Ik verbaas me er dan over dat niet meer mensen gebruik maken van hun intuitie als ze een (belangrijke) keuze moeten maken. Het is namelijk heel eenvoudig en makkelijk toe te passen. En als je je intuitie betrekt bij je keuzes, kun je met veel meer vertrouwen en rust je eigen weg gaan volgen, met alle keuzes en beslissingen die daarbij horen.

Maar hoe doe je dat dan, intuitief keuzes maken?

Ik gebruik zelf altijd mijn lichaam als mijn instrument om met mijn intuitie te verbinden als ik een belangrijke keuze moet maken. Het is een eenvoudig proces dat niet lang hoeft te duren. Geef jezelf ongeveer 10-15 minuten om ongestoord te kunnen zitten (en zet je telefoon uit of op stil zodat je de wereld ook echt even los kunt laten!).

Vervolgens kun je afstemmen op je intuitie:

 1. Haal een paar keer diep adem en voel je lichaam. Grond jezelf door daarna verbindingen te visualiseren tussen je voeten en de aarde en tussen je basischakra (bij je stuitje) en de aarde. Laat je gedachten wat rustiger worden door even helemaal op je lichaam en/of je ademhaling te focussen. Als je wilt, kun je gebruik maken van mijn grondingsmeditatie

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
 1. Haal je dan de keuzemogelijkheid voor de geest. Ga na welke keuzes je hebt. Kies dan één van de opties en doe alsof je die al gekozen hebt. Je kunt het zelfs hardop uitspreken: ‘Ik kies ervoor om… (optie A)’.
 2. Observeer wat er gebeurt in je lichaam, in je gedachten, in je emoties. Observeer hoe je je voelt, zonder oordeel.
 3. Laat het dan los en keer terug naar je centrum en je ademhaling. Kies vervolgens de andere optie: ‘Ik kies ervoor om…(optie B).’ en observeer wat er gebeurt in je lichaam, gedachten en emoties. Herhaal eventueel nog eens met een derde optie.
 4. Vergelijk de reacties in je lichaam en je hebt je antwoord!

Dit klinkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook. Een paar kanttekeningen:

In een aantal gevallen kan het moeilijk zijn om een duidelijk antwoord te krijgen.

Soms is het niet de juiste tijd is om die beslissing te nemen. Een simpele vraag ‘is dit het juiste moment om hierover te beslissen?’ en je open te stellen voor het antwoord dat in je opkomt is vaak voldoende om dat uit te sluiten.

Ook als er heel veel emoties bij de keuze betrokken zijn kan het moeilijker worden om de duwtjes van je intuitie te voelen. Die zijn dan als het ware bedolven onder de emoties en gedachten die door je hoofd tollen.

Een algemene richtlijn is dat je intuitie altijd een ondertoon van rust en een gevoel van ‘het is goed’ heeft, ook al triggert het nog zoveel emoties in je. Het voelt ruimtelijk. Bij sommige mensen voelt intuitie letterlijk als warmte in hun lichaam. Door regelmatig bewust op je intuitie af te stemmen kun je ontdekken hoe jouw intuitie werkt.

Ook wanneer je heel moe bent of overweldigd door dat wat er gedurende de dag al is gebeurd is het lastiger om af te stemmen op je intuitie. Bijvoorbeeld omdat je dan minder gegrond en drukker in je hoofd bent en sneller van een mug een olifant maakt. Ik raad altijd aan om dit soort oefeningen te doen als je (redelijk) uitgerust bent.

Omdat bij grote levensveranderende keuzes zo vaak veel emoties komen kijken is het handig om regelmatig te ‘oefenen’ met afstemmen op kleinere, minder belangrijke onderwerpen. Bijvoorbeeld:

 • Wil ik naar …. (een evenement, workshop, feestje, afspraak) of is het beter om tijd voor mezelf te nemen? (de antwoorden zullen je soms verrassen! Soms kun je meer dan je denkt en andere keren geeft je intuitie al ruim van tevoren aan dat het niet zo’n goed idee is om iets te gaan doen)
 • Wannéér wil ik ….? (mijn verjaardag vieren, een afspraak maken met X, een dagje vrij, etc)
 • Met wie wil ik …. ?
 • Wat vind mijn lichaam vandaag fijn om te eten?

De mogelijkheden zijn eindeloos en ook al maakt de uitkomst in veel gevallen niet zo heel veel uit, toch is het elke keer weer een oefening om met je intuitie te verbinden en zal het je helpen wanneer je de echt grote keuzes moet maken, omdat je dan precies weet hoe jouw intuitie werkt en hoe je erop af kunt stemmen.

Meer van Irene Langeveld:

Open-je-intuitie

Leer je intuitie te openen én erop te vertrouwen 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Een prima artikel over intuïtie , gelukkig werkt dat bij mij uitstekend
  Het heeft mij al voor zoveel dingen behoed. Zowel positief negatief.
  Dank je wel Irene .

 2. Dat zijn twee fijne meditaties weer Irene. Eerst de gronding, dan de intuïtie. Het verschil tussen beide opties die ik voorhanden had was in dit geval duidelijk, een glimlach bij de eerste optie en een blokkade bij de tweede optie. Ik vind je meditaties altijd heel fijn en ook je één op één-coaching. Dank je wel 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in