holistisch helen

Een vrouw vraagt of ze bij me mag komen zitten. Op het terras. In de zon. Na een tijdje praten we voluit. Ze was ziek geweest. Ongeneeslijk ziek. Ze wilde het niet geloven. Second opinions in het buitenland. Met allemaal hetzelfde antwoord. Haar man stelde alvast de erfenispapieren op. Zij de scheidingspapieren. Ze verbond met haar oerkracht en gooide haar leven om. Volledig. En ze genas. Ze verbaasde iedere dokter. En haar ondertussen ex-man.

Holistisch helen

Holistische gezondheid is geen wetenschap. Geen beschermd vakgebied. Het is menselijkheid. Het is diep waarnemen wat zich afspeelt. Het is luisteren naar het ongesproken woord. Wat zie ik als ik in mijn eigen ogen kijk? Welke indrukken hebben mij geraakt? Welke zinnetjes spelen zich dagelijks af in mijn hoofd? Holistische gezondheid is een baken van waarheid in een oceaan die alsmaar door deint. Het is even je hoofd neerleggen en de tijd nemen om jezelf te zien. Te horen. En te voelen wat er door je heen gaat. Het mag er zijn.

We zijn het niet gewend en het voelt vaak confronterend. Mijn oma lag op latere leeftijd dikwijls in het ziekenhuis. Ze was in haar nopjes. Ze kreeg continu aandacht van verpleegsters en familie. Diep van binnen was ze eenzaam. Voelde zich afgesneden van de wereld. Maar ze sprak het niet uit. Het valt ons zwaar. Terwijl het zo bevrijdend werkt. En diepe heling kan plaatsvinden. Liever lossen we het symptoom op. Tijdelijk. Met ons hoofd. Soms zijn we opgewekt wanneer we anderen informeren over onze kwalen. Stiekem wetende dat we daarmee in dezelfde cirkel blijven draaien. Ons hoofd heeft zich er mee geïdentificeerd. Het geadopteerd. Gemaakt tot wie we zijn. We worden geregeerd door onze overtuigingen. We zitten ingemetseld. Onbereikbaar voor een frisse wind.

Het verleden helen

Een lichamelijke kwaal. Een ruzie met je partner. Patronen met je ouders. Er is helemaal niks mis mee. Het hoort bij het leven. Bij ons pad. Het zijn allemaal uitnodigingen om naar binnen te gaan. Wat is er gaande? Waarom heb ik zo last van mijn rug? Waarom word ik jaloers? Waarom heb ik de steun zo hard nodig van deze persoon? Je gaat in gesprek met jezelf. Je gaat inzien dat je kwalen, je emoties en patronen vaak weerspiegelingen zijn van een stukje onopgelost verleden. Dat een onbewust programma oproept. Dat je al jaren draait. Dat je misschien als kind hebt aangeleerd als reactie op volwassenen. Dat niets meer met de huidige jou te maken heeft. Je kunt deze programma’s herschrijven. Ieder moment. Ze staan niet vast. Ze kunnen alleen in stand blijven door herhaling. Door hoe jij tegen jezelf praat. Iedere dag opnieuw.

Bewustzijn komt met verantwoordelijkheid. Ze gaan hand in hand. Je gaat jezelf verantwoordelijk houden voor wat zich afspeelt in jouw leven. Je houdt het bij jezelf. Het ligt niet aan de ander. Het is mijn programma. Mijn intentie. Of mijn staat van bewustheid. Ik ga staan voor wie ik ben. En wat ik doe. Ik neem het heft in eigen handen. Ik open mijzelf. Ik sta toe om kwetsbaar te zijn. Altijd en overal. Om mijn ware beweegredenen te doorgronden. Ik geef me over. Aan het universum. Waar liggen mijn blokkades? Vastgelopen overtuigingen. Of diepgewortelde emoties. Ik wil eraan werken. Ik wil ze doorzien. Doorvoelen. Zodat ik ze kan helen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je leven helen

Holistische gezondheid is een samenspel. Alles is met elkaar verbonden. Het gaat over veel meer dan fysieke gezondheid alleen. Er ontstaan mentale verschuivingen. Je hoeft niet altijd ergens meer iets van te vinden. Je hebt een open houding, ook wanneer iets niet gaat zoals je wilt. Je bekijkt wat jouw aandeel is. En wat je onbewuste reactie zou zijn. Je emoties gaan weer synchroon lopen met het huidige moment. Er vindt emotionele onthechting plaats. Je wordt niet langer geleefd door het verleden. En je gaat steeds meer leven vanuit je eigen waarheid. Vanuit je eigen kracht. Je gaat doen waar jij je goed bij voelt. Je toont je unieke talenten. In verbinding met al wat is. Je voelt je diep verbonden met de natuur en alle levende wezens. Je kunt groots zijn met het besef dat je klein bent. Je ervaart onvoorwaardelijke vreugde voor het leven.

Ingenieus. Dat is het woord wat in de buurt komt. Om aan te geven hoe onze ziel in elkaar steekt. Het is vindingrijk. Je hoofd probeert het nog te omzeilen. Redenen te vinden. Ik ben er niet aan toe. Het is te confronterend. Ik heb er nu geen tijd voor. Je ziel doet alsof het meewerkt. En zoekt ondertussen een nieuwe manier om je bewust te maken. Met een lichamelijke kwaal. Een situatie. Of een persoon die in je leven verschijnt. Keer op keer word je uitgenodigd. Om naar binnen te gaan. Om jezelf te ontleden. Om los te laten wat je niet meer nodig hebt. Om je leven te helen. Om je dokter en partner te verbazen. Over het wonder dat we het leven noemen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Het komt mogelijk ook door omschrijvingen die men geeft aan… Soms zijn beide hetzelfde in het ervaren van…

  Maar doordat ik ooit heel diep naar binnen keerde, kwam ik juist ‘vast’ te zitten. En ging ik juist identificeren. Naar mezelf toekeren, houdt een ‘afstand’. Belangrijkste is: we zijn ermee bezig, toch?

  Mooi stukje wat je schreef voor mij is: Ingenieus. Dat is het woord wat in de buurt komt. Om aan te geven hoe onze ziel in elkaar steekt. Het is vindingrijk. Je hoofd probeert het nog te omzeilen. Redenen te vinden. Ik ben er niet aan toe. Het is te confronterend. Ik heb er nu geen tijd voor. Je ziel doet alsof het meewerkt. En zoekt ondertussen een nieuwe manier om je bewust te maken. Met een lichamelijke kwaal. Een situatie. Of een persoon die in je leven verschijnt. Keer op keer word je uitgenodigd. Om naar binnen te gaan. Om jezelf te ontleden. Om los te laten wat je niet meer nodig hebt. Om je leven te helen. Om je dokter en partner te verbazen. Over het wonder dat we het leven noemen.
  groetjes, Nora

 2. Naar binnen keren is voor mij juist ontkoppelen van je illusie(s). De onbewuste identificaties doorzien. In het dagelijkse leven. En daar van loskomen.

 3. Naar binnen keren is een illusie. Naar jezelf toekeren is iets anders. In het naar binnen keren, zijn vele mensen spiritueel opgesloten geraakt in een ‘atelier’ van bewustwording.

 4. Dankjewel Gerke!
  Hier wordt ik heeeeel blij van!
  Zó mooi!
  Een cadeau voor de wereld, dank!
  Warme groet,
  Wilma