licht schijnen
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Je licht voelen en laten zien, is niet vanzelfsprekend in een wereld waarin je van alles moet zijn en moet doen. De wereld stelt tal van eisen aan je, legt je verwachtingen op en duwt je in een bepaalde richting. Misschien wel een richting die je helemaal niet bevalt. Bijvoorbeeld de druk om succesvol te zijn en iets van je leven te maken. Je krijgt het idee dat je altijd moet ‘shinen’.

Die druk van buitenaf appelleert wellicht aan een verlangen in onszelf om de potentie die we in ons dragen te verwezenlijken. Je kunt je talenten immers niet onbenut laten. Streven we niet allemaal naar een manier om ons licht neer te zetten?

Persoonlijke- en spirituele ontwikkeling

Zelf ben ik gefascineerd door alle tips die we krijgen en de boeken die er zijn over persoonlijke- en spirituele ontwikkeling. De ene stroming zegt: affirmeer jezelf gelukkiger en kies voor positieve gevoelens. Dat lijkt me een heel bruikbaar concept, maar dat betekent niet dat je alle negatieve emoties daarmee kunt ‘goed denken’. Het helpt vast, maar ik weet ook uit eigen ervaring en in die als coach dat van lichter en positiever worden, juist je schaduw mee naar boven komt. En dat is maar goed ook, want dan heb je de kans om alles aan te pakken, wat nog niet licht is. De donkere stukken die we allemaal hebben worden niet onzichtbaar of onvoelbaar wanneer we een persoonlijke en/ of spirituele groei doormaken, ze resoneren gewoon mee.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Moeilijke fases

Je licht neerzetten gaat over zelf de leiding nemen en je licht terughalen naar het hier-en-nu, in je lichaam. Het heft in handen nemen en zowel proberen je weg lichter te maken, als ook het donker in jezelf aan te pakken. Veel van mijn cliënten denken dat als ze een dip hebben, of door een moeilijkere fase gaan, ze een terugval hebben. De gevoelens die deze cliënten ervaren lijken zo op wat hen bekend is als problematisch, dat de radartjes in hun hoofd de emoties van eerder en nu simpelweg aan elkaar verbindt. De conclusie ligt voor de hand: ondanks al het innerlijk werk, is alles nog hetzelfde. De vooruitgang die er leek te zijn, is slecht een illusie, want ze zijn weer terug bij af. In dezelfde put als eerst.

Maar dat is natuurlijk niet waar. Elke put en elke uitdaging in je leven is er één. De vraag is wat je doet in jezelf op een moment van kwetsbaarheid, moeilijkheden of pijn. Ik beschouw een put, om maar even in de metafoor te blijven, als een wensput. Op de bodem is altijd wel iets moois te vinden. Een sleutel of een schat, een inzicht dat me verder helpt. Iets dat helderheid geeft en licht brengt. En hoe meer licht je hebt, hoe meer kracht, bewustzijn en innerlijke leiding.

Innerlijk waarnemen

Ook zonder dat je in een put terecht komt, kun je actief bezig zijn met het vergroten van je eigen licht. Het onderhouden van je Lichtkracht in je lichaam vergt aandacht voor jezelf en het monitoren van je vier energieniveaus: het fysieke, emotionele, mentale en energetische niveau. Het scannen van hoe je je op elk van deze niveaus voelt is iets wat je de hele dag door kan doen. Stilstaan bij de tekenen die je krijgt, geeft je richtlijnen en helderheid. Weet je niet of je iets moet doen of niet? Je lichaam, emoties, je denken spreken boekdelen! Je zet jezelf bij wijze van spreken innerlijk schrap, of je bent open en klaar om ergens voor te gaan.

Als je serieus en toegewijd bezig bent met je innerlijke waarneming en het versterken van je licht, merk je dat het enorme veranderingen teweeg brengt in de manier waarop je tegen dingen aankijkt, in de keuzes die je maakt, in wat je doet en de impact die dat heeft.

Bewuste actie

Je licht over alles laten schijnen betekent dat je alles wat er in je leven gebeurt, bewust beleeft en je daarop reageert. Dat je ‘erbij bent’, dat je jezelf laat zien in wat er door je heen gaat. Dat kan met een gerichte actie, zoals je emoties te tonen of iets terug te zeggen. Niets doen is in die zin ook een bewuste actie, namelijk van het jezelf terughouden iets te doen. In sommige gevallen is dat wijs om te doen, omdat jezelf terughouden meer effect kan hebben dan jezelf ergens in mengen.

Wie de intentie heeft om in zijn/haar eigen licht te blijven en dat licht te versterken, verstaat de kunst om leiding te nemen waar het nodig is en mee te bewegen waar het kan. Het is mogelijk om volop in het leven te staan qua drukte en tegelijkertijd alles bewust te ervaren.

Alles bewust beleven komt misschien op je over als onmogelijk. Je komt handen en voeten tekort om alles bol te werken. Laat staan dat je overal je licht over moet schijnen. En toch levert het zoveel meer op om ook bewust te kiezen voor meer licht, dan onbewust je leven te leiden. Met meer licht gaat het scannen van je innerlijke belevingswereld sneller en het antwoord op welke vraag je ook hebt, vind je sneller (in jezelf). Dat scheelt eindeloos gepieker en twijfel, zodat je die energie die anders daaraan verloren zou gaan, op een mooie manier kunt gebruiken voor de juiste dingen. De dingen die jou goeddoen en waarvan je licht groeit.

2 REACTIES

  1. Als het donker niet bestaat…….
    Zal het licht nooit kunnen schijnen.
    Een lichtje in het donker, zie je beter dan in de zon…
    Het leven bestaat uit Ying & Yang …allebei zijn ze nodig om tot Eènheid te komen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in