Je moet een ezel zijn om lasten te dragen.
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Lieve mens, wie ben jij? Waarom doe jij wat je doet? Wat wil het leven en je lichaam je tonen? Waar trek en sleur jij aan?

Zelfanalyse, jezelf steeds weer in vraag stellen, is de weg naar bewustwording om zo bewust-zijn te verwerven. Zolang je leeft vanuit automatische piloot mag je er 100% op rekenen dat je een lastig leven zal ervaren.

Is er dan een leuk leven ook mogelijk? Jazeker, alles staat of valt met hoe lastig jij het jezelf ‘wil’ maken. Dat is echt je eigen vrije keus. En geloof me, ik was er tot mijn 44ste een meester in om het mezelf aardsmoeilijk te maken. Totdat ik me overgaf, leefde vanuit acceptatie en zo mijn leven kon bewust sturing geven. Dan begon het pas leuk te worden.

Je gedragen als een ezel

Ik was het prototype van een koppige muilezel. Eén en al wilskracht en koppige volharding en alles op alles zetten om te kunnen overleven of stand te houden.

In West-Vlaanderen kennen wij wel een paar kleurrijke uitroepen waarin de ezel voorkomt:

 • ‘wees geen ezel’ of ‘gedraag je niet als een ezel’
 • ‘gij stommen ezel’
 • ‘gij koppige muilezel’
 • ‘gij steenezel’

Ze verwijzen naar idioot, eigenzinnig en koppig gedrag. Is dat verkeerd? Nee hoor, alleen zolang je deze krachten tegen jezelf gebruikt, wordt het een lastig verhaal of parket, waarin jij jezelf duwt.

Zolang jij je kracht koppig blijft gebruiken tegen jezelf,  ga je tegen het leven in. Om het met een metafoor te duiden, zolang jij probeert om een volle kar op de berg te duwen, maak jij het jezelf heel moeilijk en bevind je je in een gevaarlijke situatie. Want de zwaartekracht is altijd werkzaam dus de kar zal steeds weer proberen naar beneden te rollen.

Stel jezelf de vraag: Ben ik een ezel? Nee? Mooi; tijd dus om je te gedragen als jezelf. Hoe doe je dat? Door de krachten van de ezel te gebruiken om ja te zeggen tegen een fijn leven = j-ezel-f.

Wat is de meerwaarde van de ezel?

Een ezel is kleiner, beter bestand tegen extremen, gemakkelijk te hanteren en te voeden. Ze zijn zeer tredzeker, eigenzinnig vanuit hun grote intelligentie en voorzichtigheid. Bij gevaar verstarren ze in plaats van te vluchten. Zien ze gevaar dan kan je ze met geen stok meer in beweging krijgen. Krijg je hun vertrouwen zijn ze zeer mak en volgzaam.

De les van de ezel is, als je jezelf wil zijn:

 • dien je de dingen klein te houden: dat wil zeggen eenvoudig, bij de essentie blijven en uit het drama en de emoties blijven
 • ben je bestand tegen extremen: in het leven is er altijd een pro en contra, die breng je samen door te luisteren en te leven vanuit je gevoel
 • ben je gemakkelijk te hanteren: reik jezelf de hand i.p.v. je eigen vijand te zijn
 • voed je jezelf: maak keuzes vanuit je hart i.p.v. uit noodzaak
 • ben je tredzeker: draag de volle verantwoordelijkheid van je keuzes
 • ben je eigenzinnig: volg je eigen zingeving, pas dan kan je gelukkig zijn
 • heb je grote intelligentie en voorzichtigheid: laat je niet uitdagen door anderen, leef vanuit je innerlijk weten,
 • verstar je bij gevaar: teveel mensen blijven hun leugen energie geven zodat ze dieper en dieper in dat drijfzand geraken, leer op tijd stop te zeggen

Je kan kiezen om vreugde te dragen in plaats van lasten

Lasten en plichten dragen is altijd een keus, die jij zelf maakt. Dat is toch wat ik zelf ontdekt en ervaren heb in mijn eigen leven in het leven van mijn klanten. Helaas weten de meeste mensen dat nog niet of ze begrijpen nog niet hoe dit juist werkt.

Als je leeft vanuit je gevoel weet je wat je gemakkelijk afgaat en een goed gevoel geeft en wat niet. Handel je tegen je gevoel in, dan kies jij ervoor om het jezelf lastig te maken. Er zijn dus enkel gemakkelijke en moeilijke keuzes. Je hebt altijd een keuze en ook al laat de situatie je geen keuze, dan maak je de keuze eerst in je mind. Je leven veranderen doe je door eerst je kijk op de dingen te veranderen, dan pas kunnen je omstandigheden ook veranderen.

Bij de gemakkelijke keuzes zet jij jezelf op de eerste plaats, bij de lastige cijfer jij jezelf weg en zet jij de ander of een omstandigheid op de eerste plaats.

Eenmaal je deze dualiteit onder de knie hebt, wordt je leven heel leuk en boeiend. En ik kan je dit met stelligheid zeggen, want ik ben hier ervaringsdeskundige in.

Weer voeling krijgen met jezelf

Het kost tijd om terug voeling te krijgen met jezelf, maar dan kan het van de ene op de andere dag lukken. Zo verging het mezelf. Tot aan mijn 44ste was het knokken om niet te verzuipen en toen van de één op de andere dag, heb ik de knop omgedraaid. De last van het overleven viel van me af en ik kon eindelijk het leven verwelkomen.

Ik ben geen ezel meer, ik wil geen lastige, zware karretjes meer de berg opduwen. Door te leren vertrouwen op mezelf voel ik geen noodzaak meer om bergen te beklimmen en al zeker niet meer om dingen mee te sleuren. Ik weet dat als ik leef vanuit mezelf, ik altijd krijg wat ik nodig heb. Leven voor het geld, status of materie (= de zware kar) is enkel ballast. Leven voor jezelf zorgt ervoor dat je alles krijgt wat je op dat moment nodig hebt.

Het verschil tussen beide is MAAR een andere kijk of levenshouding, doch het geeft je een wereld van verschil.

Veel succes

vitaal water
vitaal water
vitaal water

1 REACTIE

 1. Tja, maar wat als je MOET werken om de rekeningen te kunnen betalen? En als gevolg daarvan moet je jezelf toch weer elke dag onder de knoet laten stellen, je werk te doen, geen eigen leven hebben daardoor, want fulltime 40-45 uur per week bezig de baas te plezieren…
  En dan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in