Je spirituele gids

Als je dat oprecht wenst is het voor iedereen mogelijk om op een bewuster niveau contact met je persoonlijke spirituele gids te krijgen. Jouw gidsen willen niets liever dan dat je je meer bewust bent van hun begeleiding, zodat ze hun taak nog beter uit kunnen voeren en met je samen kunnen werken.

Ze zijn er voor je, ongeacht of je dat duidelijk ervaart of er niets van merkt. In dat laatste geval zeggen mensen vaak: nou, ík heb geen spirituele gids gids hoor! Maar iedereen heeft op zijn minst één persoonlijke gids en meestal meerdere. Omdat er zoveel misverstanden bestaan over gidsen en hun begeleiding, wil ik er in dit artikel wat meer helderheid over verschaffen.

Wat is een spirituele gids?

Een spirituele gids is geen engel. Ze zijn menselijk en hebben veel aardse levens geleid alvorens ze de verantwoordelijkheid op zich nemen om een geïncarneerde ziel te begeleiden. Veelal hoeven ze zelf niet meer te incarneren op aarde. Overleden familieleden kunnen zeker helpen bij de begeleiding, maar zijn niet je hoofdgids. Je belangrijkste spirituele gids ken je meestal al heel erg lang, want deze gids is met jou verbonden tijdens al je levens op aarde en tussen levens in. Gidsen zijn veel persoonlijker dan aartsengelen of Meesters, die veelal grote aantallen mensen op aarde begeleiden en inspireren. Vaak worden beschermengelen en spirituele gids door elkaar gehaald. Omdat ik niet zo thuis ben in het werken met engelen zal ik daar verder niet op in gaan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hoe onze spirituele gidsen ons begeleiden

Mijn eigen ervaring

In 1994 kwam ik, zonder er ook maar enigszins op uit te zijn, in contact met mijn persoonlijke spirituele gids. Ik was verrast en verrukt over dit onverwachte contact en mijn leven nam hiermee een volkomen nieuwe wending.

Het bleek de bedoeling te zijn dat ik mensen zou gaan begeleiden en boeken zou gaan schrijven. Dat was helemaal niet in lijn met wat ik zelf voor ogen had, want ik was nu juist een aantal jaren geleden gestopt met lesgeven in de beeldende vakken aan een lerarenopleiding en heel gelukkig met mijn werk als kunstenaar in mijn atelier. Maar ik vond het ook wel spannend wat er allemaal gebeurde en ik voelde dat mijn gids mij niet onder druk zette en steeds herhaalde dat ik alleen maar hoefde te doen wat goed voelde voor mij en dat ik alle hulp en ondersteuning zou krijgen die ik nodig had.

Veel later pas begreep ik dat deze wending in mijn levensloop gepland was voor mijn geboorte en dat ik daar als ziel volmondig mee had ingestemd. Ik zou de mensen gaan vertellen over de bijzondere mogelijkheden die het biedt om samen te werken met je gidsen en hoeveel lichter en vreugdevoller je leven daardoor wordt. Daarvoor moest ik dat eerst zelf ervaren. Om die reden kreeg ik een ware scholing door mijn eigen gidsen.

Communiceren met je gids

Het contact met mijn spirituele gidsen verliep via een pendel, dromen, tarotkaarten, schrijven en het rechtstreeks ontvangen van informatie. Tevens merkte ik van alles in mijn lichaam. Er werd als het ware gewerkt aan mijn energiesysteem; mijn energiekanalen werden versneld geopend, zodat ik in directe verbinding met ‘boven’ zou staan. Steeds werd me uitgelegd wat er gebeurde en waarom. Ik leerde in die jaren enorm veel.

Regelmatig werd me aangeraden bepaalde boeken te lezen, dan werd ik gewoon in de bibliotheek of de boekhandel naar die boeken toe geleid. Tegelijk werkten ze therapeutisch met me, vooral ’s nachts, maar ook overdag. Ik ontdeed me op die manier van onverwerkte ballast uit mijn jeugd; een opruimproces waar ik al langer mee bezig was, sinds ik enkele jaren daarvoor gedurende twee jaar in psychotherapie was geweest. Overigens is dat proces nog steeds gaande. Af en toe word ik gestimuleerd om daar opnieuw wat hulp bij te zoeken, maar vaak is het voldoende dat er op een ander bewustzijnsniveau aan gewerkt wordt. (zie ook het artikel: De nacht als parallel bestaan. Wat gebeurt er als je slaapt?)

Tien jaar na mijn eerste contact met mijn spirituele gids schreef ik het boek Vederlicht – leven en werken met spirituele gidsen, waarin ik mijn ervaringen beschrijf en de gidsen zelf vertellen over hoe zij ons begeleiden. Het was werkelijk nooit mijn ambitie geweest om een boek te schrijven en ik moest er echt toe overgehaald worden, maar toen ik eenmaal begon ging het vanzelf door alle hulp die ik erbij kreeg.  En ik bleek het heel leuk te vinden! Zo leuk dat ik daarna nóg twee boeken schreef en nu met een vierde bezig ben.

Samenwerken met jouw eigen spirituele gids

Waarom is het zo belangrijk om te weten dat je spirituele gidsen hebt en dat je met ze samen kunt werken? Het is hun taak om ons te helpen ons zielsplan uit te voeren dat we voor onze geboorte met onder andere hun hulp opgesteld hebben. Iedereen komt hier op aarde met een bepaalde doelstelling en een plan om dat doel te realiseren: ons levensplan.

Een spirituele gids helpt ons door mensen en gebeurtenissen op ons pad te sturen, die ervoor zorgen dat we bepaalde thema’s in ons leven steeds weer tegenkomen, tot we ze meester zijn geworden. Maar ook helpen ze om de moeilijkheden die we daarbij onvermijdelijk tegen zullen komen het hoofd te bieden. En juist dat is zo fijn: ze steunen je, bemoedigen je, laten je soms worstelen zonder in te grijpen, maar zijn altijd liefdevol aanwezig, vol zorg voor jouw welzijn, al is dat vooral het welzijn van je ziel.

Dat loopt lang niet altijd parallel met het welzijn van je ego, dat vooral uit is op prettige, comfortabele situaties. Je ziel leert juist van het overwinnen van obstakels. Daar kun je sterker, verantwoordelijker, liefdevoller en wijzer van worden.Hoe je kunt profiteren van de hulp van je gidsen in werksituaties

Laat je leiden door jouw spirituele gidsen

Je spirituele gidsen zijn vol mededogen, begrip en geduld, al kunnen ze je soms ook stevig aanpakken als dat nodig is. Ze hebben gevoel voor humor en  zijn wijs. Ze zijn jouw beste vriend en wijze raadgever en ze verheugen zich erop om op een bewuster niveau met je samen te kunnen werken, als jij je daarvoor open wilt stellen.

Je kunt op ze vertrouwen en de leiding van je leven voor een belangrijk stuk uit handen geven door te luisteren naar je intuïtie en de stem van je hart. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je de tijd neemt om naar binnen te keren en om alles wat zich daar aandient de ruimte te geven en aandacht te schenken. Daarbij is het belangrijk dat je gevoelens en gedachten, van welke aard ook, er gewoon laat zijn. Als je vervolgens jouw innerlijk weten volgt door ernaar te handelen, kun je ervan uitgaan dat je samenwerkt met je gidsen en je door hen laat leiden.

Je kunt ter ondersteuning gebruik maken van een vorm van communiceren met je spirituele gids (en) die bij jou past: schrijven, tekenen of andere creatieve uitingen, orakels, kaartspelen, dromen, visualisatie, of wat je maar wilt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Ik praat al jaren tegen van alles en nog wat maar nooit ook maar iets terug ontvangen. Ik let dan ook op andere signalen maar als je een teken verwacht ga je die ook zien en jezelf misleiden met zogenaamde tekens. Als je wil kun je overal een betekenis in zien. Het heeft mij eerder verward dan iets gebracht. Monty python geeft dat goed weer in één van hun films.

  • Ja, het is lastig. Ik ben er zelf altijd van uitgegaan dat het universum niet altijd hoeft te reageren als ik een vraag stel. Dus als ik een kaart trek als spiegel voor mezelf, hoefde deze van mij nooit te kloppen. Want het universum is niet een marionet, die op commando mij antwoorden geeft.
   Ook was ik altijd bang voor bijgeloof. Vanuit mijn christelijke achtergrond was ik sowieso altijd bang om bijgelovig te worden. En ik weet hoe beinvloedbaar mensen zijn.
   Toch heb ik langzamerhand toch toe moeten geven, dat kaarten en het leggen van I ching mij regelmatig spiegels voorhouden, die mij op het juiste spoor brengen. Ik trek ook regelmatig, dezelfde kaarten, die ook vind ik bij mij passen. Na jarenlange ervaring moet ik toch concluderen dat ik leiding ontvang.
   Maar het blijft een zoeken. Zelf zoeken vind ik belangrijk, niet zomaar iets aannemen van een ander, via een boek of anders

 2. Bedankt Ellen voor het delen van dit mooie artikel, uw eigen ervaringen en dat u er een boek over hebt geschreven. Ik denk dat ik het boek binnenkort ook ga bestellen, of in ieder geval op mijn (verlang)lijstje schrijf, haha.

  Door dat stukje over het ego heb ik weer iets bij mogen leren want daar was ik mij nog niet bewust van.

  Zelf ben ik al een aantal jaren bezig met schrijven (gebeurtenissen, gevoelens, dromen), kaarten voor mijzelf te leggen en meditatie.

  Het onderwerp 'gidsen' interesseert mij heel erg. Ik word er ook zeer enthousiast van om erover te lezen. Daarom kan ik niet wachten om (nog) meer met mijn gidsen samen te mogen werken.

  Groetjes!

 3. Heel herkenbaar: mijn gids kondigde zich aan (ook in de 90-tiger jaren) op een bijzondere wijze: ik werd tijdens een wandeling naar huis gestuurd, kreeg een enorme drang om naar huis te gaan.
  Eenmaal thuis (ik zag op een heldere wijze de kleur brons-bruin), moest ik op dezelfde wijze gaan zitten.
  De brons-bruine kleur is de huidskleur van mijn gids als hij zich laat zien.
  En toen hoorde ik heel duidelijk zijn stem en sprak luid en langzaam zijn naam uit.
  Ik ben opgeleid door hem en meerdere gidsen en werk nu (samen met hen) als healer en energethisch therapeute.
  Hoe bijzonder dit is gegaan is een mooi verhaal.
  Ik ben er zeer dankbaar voor.

  Samen met mijn hoofdgids schrijf ik (d.m.v. het automatisch schrift) berichten en plaats dit op een facebook pagina. het is dankbaar werk

 4. "In 1994 kwam ik, zonder er ook maar enigszins op uit te zijn, in contact met mijn persoonlijke gids"

  En zo hoort het te gaan. Prima dat ze contact willen ik sta er open voor. Maar zoeken naar gidsen is niet de weg. Mijn deur staat open.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in