weerstand

Je weerstand onderzoeken op een creatieve manier 

Herken je dat… dat je boos bent op iets of iemand, en dat je gewoon weet dat er meer speelt dan wat die ander nu doet. In het artikel “Je weerstand: een innerlijke ontdekkingsreis” kon je al lezen hoe je kunt onderzoeken wat jouw weerstand over jezelf en je eigen kwaliteiten en uitdagingen vertelt. Ben je visueel ingesteld, dan zijn visualiseren en acteren geweldige manieren om je weerstand te onderzoeken. 

Met visualisatie de kwaliteit ontdekken achter ‘irritant’ gedrag van een ander

Je bent je waarschijnlijk niet bewust van al je eigen schaduwkanten en blinde vlekken. Je weerstand kan je helpen die verborgen kant te zien.

Een voorbeeld: Ik had een collega die mijn weerstandsbellen deed rinkelen: ik vond dat deze persoon dingen onzorgvuldig deed. Toen ik me fysiek in hem ging inleven, alsof ik hem speelde in een film, ontdekte ik dat mijn borst zwol. Mijn blik verschoof naar iets hoger boven de grond, als een helicopter view. Ik begreep toen dat, als het gaat om overzicht, grote lijnen, leidinggeven op targets: … details niet belangrijk zijn! Vanaf dat moment waardeerde ik mijn collega veel meer en leverde samenwerken me minder stress en weerstand op.

Hoe ontdek je zelf de kwaliteit achter gedrag waar je weerstand tegen voelt?

Neem minimaal 5 minuten de tijd! Liefst meer.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
  1. Bedenk personen met eigenschappen waar jij je aan irriteert (iemand die je persoonlijk kent, of die je uit de media kent).
  2. Visualiseer die persoon met zijn/haar eigenschappen en overdrijf ze een beetje. Voel in je spieren, botten en huid hoe die ander zich neerzet/voelt/praat/…
  3. Keer het dan om en zeg: “Ik ben <… >”. Zeg op de plaats van de puntjes de naam van die persoon en daarna alles wat die persoon doet/voelt/laat zien. (“Ik ben Peter; ik kijk over mensen heen, ik voel dat ik heel veel weet,… “)
  4. Voel wat er gebeurt, wat het met je doet. Én … voel welke voordelen dit gedrag geeft.

Iemand waaraan je je vreselijk kunt irriteren, kan een spiegel voor je vormen die je delen van jezelf laat zien die je niet fijn vindt. Ontdek dit, door je voor te stellen dat jij ook deze eigenschap hebt. Waardeer deze eigenschap in jezelf, ook al is het maar eventjes. Misschien is de eigenschap ondergesneeuwd in jouw persoonlijkheid. Als je wilt, kun je je er in de toekomst op gaan focussen om ‘m weer terug te krijgen. Maar als andere tegengestelde vaardigheden van jou té sterk zijn, kan dat best lastig zijn… Je kunt ook deze persoon vragen meer met je samen te werken: jullie beide kwaliteiten vullen elkaar wellicht enorm aan. Je zult de vaardigheden van die ander ook meer waarderen nu.

Ontdek ook je eigen kwaliteiten met deze visualisatie

Het leuke is dat dit ook werkt met eigenschappen van mensen waar je tegen opkijkt, die je heel erg waardeert! Jouw mening over die ander weerspiegelt jou. De eigenschap die jij zo gaaf vindt van een ander, is vaak een eigenschap die je zelf gewoon bezit, zonder dat je het door hebt. Wil je dit ontdekken? Je hoeft alleen maar de stap-voor-stap instructies van hierboven door te lopen, startend met stap 1 “bedenken van mensen die je bewondert”.

Weerstand is een innerlijke ontdekkingsreis. Welke weerstand in jou is rijp voor zelfonderzoek?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap