zo boost je je immuunsysteem

Je immuunsysteem is de natuurlijke weerstand van je lichaam. Ook wel je afweersysteem of immuniteit genoemd. Die verdedigt zich hiermee tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals bacteriën, virussen en infecties. Voor een normaal werkend immuunsysteem heb je goede voeding met voldoende vitamines en mineralen nodig. Daarnaast is een gezonde levensstijl belangrijk. Wij geven je verderop de beste tips waar je vandaag nog mee kunt beginnen.

Weerstand verhogen voeding

Met gezonde voeding kun je je weerstand verhogen. Volgens het Voedingscentrum krijg je door het eten van de Schijf van Vijf alle benodigde nutriënten binnen. We kennen allemaal het advies; minimaal twee ons groente en twee ons fruit. Helaas schiet dat er bij de meeste mensen vaak bij in. Daarnaast behoort tot goede voeding:

  • volkoren producten;
  • variëren met peulvruchten, noten, eieren en vlees, vis of vegetarische voeding;
  • calcium uit zuivelproducten of gezonde vervangers;
  • dagelijks een handje ongezouten noten;
  • goede balans in omega vetten;
  • zo min mogelijk bewerkt;
  • weinig suiker;
  • voldoende vocht, liefst water.

Kies bij voorkeur voor biologische voeding. Zorg daarbij niet alleen voor diversiteit van producten maar ook in de manier van bereiding. Bepaalde voedingsstoffen kunnen bijvoorbeeld verloren gaan bij het koken of schillen.

Wist je trouwens dat het niet alleen uitmaakt wat je eet, maar ook hóe vaak je eet? Elke keer dat je voedsel of drinken tot je neemt, reageert je immuunsysteem met een ontstekingsreactie. Dit is een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen potentieel vijandige bacteriën. Dit proces kost veel energie, dat ook nodig is voor andere processen in je lichaam ten behoeve van de weerstand. Dus beperk daarom je maaltijdfrequentie.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Vitamines en mineralen die je weerstand verhogen

Welke vitamines en mineralen uit voedingsmiddelen zijn belangrijk voor je weerstand? Er zijn in totaal 13 soorten vitaminen, die hun eigen kenmerken en werking hebben. Je hebt ze allemaal nodig voor een goede gezondheid. Daarnaast heeft je lichaam ook mineralen nodig. De volgende vitamines en mineralen zijn specifiek nodig voor een goed werkend immuunsysteem:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in