Jezelf krachtiger maken en jezelf afschermen
Leestijd: 5 minuten

Veel HSP-ers zijn zo gevoelig en ontvankelijk dat ze als sponsen allerlei energieën meenemen. Ze krijgen ook teveel prikkels te verwerken. Soms teveel voor hun welzijn. Soms voelen ze zich dan droevig, of geïrriteerd en zelfs boos zonder aantoonbare reden. Straffer nog, die droefheid, angst of boosheid is niet eens iets van henzelf. Ze hebben mogelijk iemands anders ballast meegenomen en die andere vaart daar wel bij.

Oei, ze kunnen dus ballast wegnemen bij anderen en er zelf mee opgezadeld blijven? Ja, hoogsensitieve personen hebben daardoor zelfs een helende natuur. Helend voor anderen, maar uiteraard ook voor henzelf want het ‘helend’ aspect zit ook in andere dingen. Velen onder hen (als ze mentaal, psychisch en spiritueel) in balans zijn) zijn zelden ziek. Toch als ze die dingen op tijd kunnen laten afstromen.

Bestaan er remedies? Jezelf ontladen en jezelf afschermen!

Je kunnen ontladen is dan geen overbodige luxe. Zoek een manier die past bij je karakter of bij hetgeen je graag doet. Ik ontlaad graag in de natuur. Ik ben geen stadsmens. Aangename muziek of sound hebben natuurlijk eenzelfde effect, maar het blijft  allemaal gerelateerd aan frequenties (vibraties en afstemming of een volledige herstemming naar een bepaalde trilling).

Het is dan ook een veel voorkomende vraag: ‘Als ik zo moe word van mij tussen anderen te begeven (sociale stress), of van cinemabezoek of feestje,  van een treinrit op een piekmoment, een drukke vergadering of van het onder collega’s vertoeven, hoe scherm ik mij dan het beste af? Ik kan toch niet permanent in afzondering gaan leven? Ik wil ook geen zonderling worden en ‘onderprikkeld’ geraken, want dan word ik vast ook droevig en weinig levenslustig.

De mogelijkheden zijn in feite eindeloos. Besef enkel hoe het werkt en verzin eventueel zelf een ritueel. Visualisaties kunnen daarbij helpen, al merk ik dat velen niet in deze methode kunnen of durven geloven. Ze zeggen me dan ‘zo simpel kan het toch niet zijn’? Zelf had ik aanvankelijk precies dezelfde reactie. dus het duurde een hele tijd eer ik het zelf toepaste. En ja, ik moet toegeven dat het wèl helpt. En steeds beter. Geloof durven hechten aan je eigen intentie heel belangrijk want je moet het ook menen. En je kan deze intentie sterker maken via een visualisatie. Je ziet mogelijk (nog) niet meteen wat er gebeurt, maar wat je beoogt, dat gebeurt. Je eigen gedachten sturen het aan.

Enkele voorbeelden van visualisaties:

 • Breng een goudkleurige paraplu boven je hoofd en dan is je kruinchakra afgeschermd. Sommigen draaien denkbeeldig hun kruinchakra ¾ toe
 • Je kan ook het volgende visualiseren: dat je je in een kubus bevindt, met onderaan een gat. Duw nu de platina plaat die zich bovenaan in de kubus bevindt in gedachten langzaam naar beneden. Die plaat neemt al je energie mee en duw dan alles in dat zwarte gat. Herhaal het een paar keer. De zware energie is weg en de energie die echt bij jouw eigen systeem hoort (en die zou beter moeten zijn), die vult terug je auraveld. Zuiver wel je toxische of donkere gedachten want anders vervuil je in feite zelf de aarde. De aarde kan ze niet gebruiken.
 • Voel je je echt aangetast door een zware energie, visualiseer dan het violette vuur dat de zware energie verbrandt en zo omzet naar heel wit licht. Vul jezelf ermee op of baad erin. Visualiseer niet wit licht want het trekt entiteiten net aan.
 • Je kan (je) zware energieën (grote angsten, woede, wrok, boze gedachten) ook in een blauwe schaal naar de bovenwereld brengen en daar aangekomen vraag je aan je helpers of ze die schaal in ontvangst willen nemen en die energie willen omzetten naar zuiver wit licht. En dan reis je in die visualisatie weer mee naar beneden en zie jezelf nu als vervolledigd met wit licht.
 • wil je alle chakra’s afschermen, bedek het dan je lichaam in je gedachten met een goudkleurige mantel voor je een drukke plek binnenwandelt of een plaats waar je volgens jezelf bijna zeker energieverlies zal leiden.
 • Wil je je hartchakra afschermen, hang dan voor dit chakra een edelsteen. Vraag hieromtrent advies aan een specialist.
 • Beeld je niet in dat je onder een glazen stolp zit want zo verklein je jezelf.

Weet je nog een probleem is? Als je zegt ‘mijn batterij is leeg, ik ben volledig leeggeraakt’ dan doe je zelf een affirmatie (dus geef je woordelijke bevestiging) die daarvoor ook werkelijk zorgt dat je je leeg blijft voelen.Je geeft zo een foute opdracht aan je lichaam. In feite kan je op elk ogenblik en op elke plek jezelf weer opladen want bevoorradingsmogelijkheden zijn er permanent.

Hoe kan je jezelf weer opladen?

 • Ik ga hiervoor alleen in de natuur wandelen/zitten en ik visualiseer dan dat ik mij verbind met de aarde of met de prachtige boom waar ik tegen leun. Ik spreek ook de intentie uit mij te verbinden met de middelste zon. Zo voel ik mij geconnecteerd. Visualiseer nu dat er wortels groeien vanuit je voetchakra’s naar het midden van de aarde. Eigenlijk voel ik dan meteen de energie terug in mijn systeem vloeien.
 • Jezelf opladen kan net zo goed via een visualisatie: Je begeeft je dan in gedachten (al dan niet begeleid door snel tromgeroffel of zang) naar die krachtplek die je zo gelukkig stemt en je leunt er tegen diezelfde boom etc… en het hele proces voltrekt zich (toch als je chakra’s voldoende open zijn)
 • Aarden doe je door bezig te zijn met water en materie, of door te creëren. Door te werken in de tuin, door te planten, onkruid te wieden, thee te maken, eten te maken, gewoon de vaat te doen…. Door met de blote voeten in het zand en het gras te lopen. En hierboven leerden we dat zelfs visualisaties ons daarin kunnen ondersteunen, wanneer je je in de natuur bevindt.

‘Aarden’ is dus ook jezelf opladen!

Veel mensen vergaten dat wij bij de aarde horen zoals het zand bij de woestijn. Deze aarde-connectie is dus belangrijk om ons goed te kunnen voelen. De aarde voedt ons, behoedt ons, voorziet ons van voedsel, drinken, huisvesting maar ze geeft ons ook haar energie. Indien je voetchakra’s niet meer open zouden zijn, laat ze dan weer open maken door iemand die daarin bekwaam is en gebruik eventueel erna ook magneten om ze open te houden. Het is namelijk via de chakra’s dat je systeem aan energie-uitwisseling doet, altijd en overal. Het is meestal geen bewust proces. Het gebeurt sowieso, of je dit nu wil of niet.

De man of vrouw met groene vingers, die is vanzelf goed geaard. De land- en tuinbouwer ook. Hoogsensitieve personen zijn vaak niet voldoende geaard. Daardoor komen ze wat zweverig over. Ze zijn vaak in gedachten verzonken, zoeken vaak ‘trance’ op. Dagdromen kan je al zien als in lichte trance zijn. Veelvuldig computergebruik, het gebruik van drugs en narcotica, het ontwikkelen van smetvrees zijn niet bevorderend om goed te aarden. Zeker niet. Sommigen zijn gewoon te weinig actief met hun handen en het zijn nochtans je werktuigen.

Besluit

Teveel mensen zeggen me dat hoogsensitief zijn voor hen een kwelling is. In feite is het een zegen; je kan een heel rijk gevoelsleven hebben, je voelt dingen en de natuur scherper aan, je bent mogelijk heel creatief en hebt nood aan diepgang en echtheid rondom je. Er zijn ook nadelen, maar door rekening te houden met bepaalde dingen en jezelf op tijd te ontladen of opgenomen energieën te laten afstromen, ontdek je vast de voordelen van deze manier van zijn. Het is alleszins geen ziekte. En deze wereld heeft nu nood aan deze meer empathische mens, ze moeten zich dus niet leren aanpassen aan de niet-empathische of te rationele mens. Bovendien, ondertussen zijn we reeds met velen!

Voetnoot:

Chakra’s zijn energieknooppunten en ze kunnen zich openen en ze kunnen zich ook volautomatisch weer sluiten. Iemand die permanent wordt gekwetst, die zal soms een hartchakra hebben dat volledig dicht is, maar ook dicht blijft. Ze gaan dan nog moeilijk hartsrelaties aan want ze vertrouwen de andere niet. Het sluiten van dat chakra is gewoon een verdedigingsmechanisme dat dan in werking treedt. Het is oké dat het dat doet, maar niet indien het permanent gesloten blijft. Je begrijpt wellicht dat er dan meteen ook wat schort aan de energiebevoorrading naar je fysieke en fijnstoffelijke lichamen. Die persoon voelt zich sneller uitgeput. Onze lichtlichamen hebben ook daglicht (energie) nodig, net zo hard als lucht, water en voedsel. Niemand wordt beter van permanent te slapen of in het donker te vertoeven. Je dooft bijna letterlijk uit. Velen worden er depressief van. Werken in nachtshiften, het vraagt veel van je lichaam want het bioritme raakt dan verstoord. Er is veel onwetendheid op dat vlak, maar best volgt men zoveel mogelijk de grote en kleine cycli van de natuur, inclusief de rustpauzes. Opstaan wanneer de zon opkomt, gaan slapen wanneer ze gaat slapen, maar wellicht is dit niet altijd haalbaar. De winterrust (en vastentijd), het is ons niet meer gegund in deze hectische maatschappij.

10 REACTIES

 1. Ik kreeg ooit heftige plotselinge nekklachten. Toen bleek dat ik met een vrouw met een tumor in haar achterhoofd had gewerkt. Zodra ik dit hoorde, dacht ik: als dit niet van mij is, moet ik het NU loslaten. Werkelijk op slag waren mijn klachten met 80% verminderd. Verder werk heeft de rest doen verdwijnen gelukkig en ik heb er nog maar zelden last van.
  Toen had ik nog nooit gehoord van HSP of energie of wat dan ook. Ik ben erg blij met de artikelen op deze website.

  • Je zette een intentie en als je vertrouwen hebt in je eigen intenties, dan werkt het inderdaad. Het lijkt voor velen onwaarschijnlijk vreemd, maar het is inderdaad ‘waar’. Een goede tip, waarvoor oprechte dank!

 2. Ivm de empathische eigenschap van HSP-ers: Vaak wordt hen sterk aangeraden zich niets meer van anderen aan te trekken omdat het energieverlies geeft, maar ergens druist dat ook tegen hun natuur in die ziels- of karaktereigenschap regelrecht te negeren. In een kapitalistisch systeem als het onze wordt alle zorg immers vergoed of betaald. Werkelijk? Alle? Hoe specialistisch ook, de zorgsector kan nooit de leemte van het hart opvullen of echte menselijke solidariteit vervangen. Een geïmmigreerde vrouw uit Congo die nu hier in de zorg werkt, wees me er deze week nog op hoe eenzaam en verlaten vele mensen hier wel zijn, net door dat kapitalistische denken (niets voor niets). In Congo schiet iedereen elkaar ter hulp, gevraagd of ongevraagd. HSP-ers moeten hierin gewoon een gezonde balans leren vinden voor zichzelf en die andere…

  • Is idd ook een goede tip. Heeft ook te maken met een gebrekkige afgrenzing. Als je wat voelt van een ander, moet je er niet noodzakelijk mee aan de slag… als je bijv. sterk empathisch bent. Laat die ander dat signaal maar geven.

 3. Ik ben echt zo dankbaar dat ik dit bericht nu lees. Ik heb nog steeds niet altijd door dat ik makkelijk de energie van de ander meedraag maar gelukkig kan ik er nu beter mee om gaan en kan ik het makkelijker uit mijn systeem halen. En idd, ook ik kan intens gelukkig zijn en genieten.

  Dank je

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in