Leestijd: 3 minuten

Hoe goed zien wij ons zelf? Accepteren wij onszelf, precies zoals we zijn? Ook met onze minder leuke kanten? Waarderen wij wie we zijn? Weten we wanneer we getriggerd worden en nemen we dan even een time out om het te laten uitrazen in ons? Zodat we even later vanuit rust en begrip kunnen antwoorden?

Van binnen naar buiten

Wij leven en zijn opgegroeid in een geconditioneerde maatschappij met veel gedragsregels en leefregels, die niet altijd overeenkomen met wat jij van binnen wilt. Sterker nog, velen van ons volgden een van te voren uitgestippeld pad: school, een vervolgopleiding (die een goed betaalde baan opleverde), promotie enz. Voor sommigen is dit precies wat ze nastreven, voor anderen weer niet.

Wat wij diep vanbinnen wilden, kwam tijdens de opvoeding minder aan de orde. Wij werden niet altijd gezien in onze intenties, wijsheid, nieuwsgierigheid en verlangens. Terwijl we dat wel nodig hadden om helemaal tot bloei te komen! Om datgene te doen wat we het liefste willen doen. Om te leven van binnen naar buiten, als authentiek persoon.

Omarm jezelf

Om te kunnen voldoen aan alle verwachtingen en eisen die aan je gesteld werden in je opvoeding, heb je je eigen verlangens, behoeftes en intenties in meer of mindere mate, opzij gezet. Deze onderbelichte delen laten nu van zich spreken door stress, spanning, pijnen of opgekropte emoties die ineens naar boven komen.
Je kent vast wel van die situaties waarin je ineens getriggerd wordt en heel boos of verontwaardigd reageert. Terwijl de heftigheid van de emotie niet in verhouding is met wat er gebeurde. Door op een later tijdstip aandacht te geven aan die emoties en ze te doorvoelen, kun je ze daarna loslaten.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Deze week bijvoorbeeld had ik last in mijn onderrug. Ik ademde liefdevol met al mijn aandacht door de pijn heen. Ik hoorde de zin: ‘Durf het niet!’ Ik schrok van de boosheid en angst in die stem. Ik bleef doorademen en even later zag ik een boos en bang innerlijk kind in gedachten voor me. Ik keek het liefdevol aan en vroeg wat ze nodig had. Het innerlijk kind gaf aan dat ze aandacht wilde. Ze vertelde vervolgens waarom ze boos en bang was. Ik omarmde haar en gaf haar liefdevol geborgenheid.

Voelen en loslaten

De uitdaging is dus om onszelf met compassie te benaderen en elk ongemak en elke emotie welkom te heten. En dan geheel aanwezig te zijn voor dat deel in ons dat gezien wil worden. Je hoeft niet zozeer in het gevoel te gaan als wel te observeren hoe datgene dat gevoeld en gezien wil worden, door je lichaam gaat en dan als het ware oplost. Je observeert in plaats van dat je je identificeert met het gevoel. Soms is het nodig te vragen wat het gevoel nodig heeft. En het dan te geven. De beloning is dat je je steeds vrijer voelt om jezelf te zijn.

Geef het door!

Wij kunnen kinderen deze vaardigheid van voelen en loslaten van jongs af aan leren. Door het vóór te leven. Want kinderen doen ons soms letterlijk na.

Verder helpen we onze kinderen door rustig en vriendelijk aanwezig te blijven als het bijvoorbeeld boos of verdrietig is. Wat ook helpt is het gevoel te benoemen: “ik zie dat je verdrietig bent”. Gevoelens ebben vaak na korte tijd vanzelf weer weg. Blijft een kind in een gevoel hangen, dan kun je liefdevol en met aandacht vragen: “Wat heb je nodig?” Dit brengt je kind in contact met de behoefte die onder de emotie ligt. Zo leren ze vanzelfsprekend zelf te voelen wat hun behoefte is.

Vertoont een kind vaak hetzelfde gedrag en triggert het bij jou steeds opnieuw een bepaalde emotie, dan kan het zijn dat het kind je spiegelt. Dan helpt het als je bij jezelf onderzoekt welke behoefte onder jouw emotie ligt.

Kinderen zijn goed, precies zoals ze zijn

Door de gevoelens van je kind te erkennen en ruimte te geven en door het de ruimte en het vertrouwen te geven zijn of haar nieuwsgierigheid te volgen, stimuleer je het om vanuit zijn of haar hart te (blijven) leven. Zodat het ontspannen, vol zelfvertrouwen in het leven staat en opgroeit tot authentieke volwassene. Die doet waar hij of zij plezier in heeft en die plezier heeft in wat hij/zij doet. Dat gun ik iedereen!

Jezelf zijn

Ik ben blij dat in gezinnen en op scholen steeds meer aandacht wordt gegeven aan yoga, mindfulness, meditatie, dans, muziek en andere ontspannende en artistieke uitingsvormen. Voor focus, plezier, rust en harmonie. Zodat kinderen de skills leren hoe ze kunnen ontspannen en zich goed in hun lijf (blijven) voelen. Daar hebben ze hun hele leven wat aan!

Als je ontspannen in het leven staat, is het makkelijker om je eigen emoties en die van je kind of leerling aandacht en ruimte te geven. Vandaar deze video die ik speciaal voor jou en je kinderen/leerlingen heb opgenomen. Voor ontspanning, vertrouwen en plezier. Om steeds meer jezelf te zijn.

 

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in