DELEN
jezelf zijn

Altijd jezelf zijn. Kan dat? 

Ruim 10 jaar geleden zei iemand tegen mij:“Je moet altijd bij iedereen jezelf kunnen zijn”. Ik vond het raar, dat kan toch niet? Je hebt toch steeds een andere rol? Ik paste me meestal aan iedereen aan. Als de ander maar gelukkig of tevreden was, dan werd ik het ook…dacht ik. Misschien is dit voor meer mensen herkenbaar? Van nature ben ik zorgzaam en zet de ander op de eerste plaats. Zo ben ik ook opgevoed. Dat deed ik tevens bij mijn (ex-)man. Samen kregen we na veel geduld vijf jaar geleden een geweldige dochter. Ik was dolgelukkig. Bij haar kon ik onvoorwaardelijk mezelf zijn en andersom natuurlijk ook.jezelf zijn

Kinderen zijn machteloos

Als moeder werd me snel duidelijk dat het mij enorm raakt als kinderen niet lekker in hun vel zitten en als zij niet gehoord of gezien worden. Kinderen zijn vaak machteloos en hebben het best zwaar. Hun mening nemen volwassenen niet altijd serieus of vinden het brutaal of bijdehand als zij ergens tegenin gaan. “Het is maar een kind”, werd er vroeger bijvoorbeeld wel gedacht. Kinderen mogen regelmatig vanwege onze gejaagde, veeleisende maatschappij niet zichzelf zijn. Ouders of leerkrachten delen ervaringen met elkaar zoals: “Ik weet me echt geen raad met mijn kind, hij is zo lastig”.

Het nieuwe opvoeden

Ik heb veel behoefte gekregen om voor het kind op te komen, maar ook om ouders te laten zien dat kinderen van deze tijd heel veel wijsheid en liefde in zich hebben en veel aanvoelen. Zij spiegelen. Het is een nieuwe generatie die een andere omgang nodig heeft dan wij vroeger kregen in de jaren 70/80. “Jij luistert naar mij, omdat ik het zeg”…werkt meestal niet meer. Kinderen hebben ook een mening en willen het liefst dat ouders gelukkig en zichzelf zijn en de overtuigingen en opvoeding van vroeger meer loslaten. Zij laten ons zien dat alleen maar ratio of macht niet meer werkt. Je hart volgen, open en eerlijk zijn en luisteren naar je intuïtie helpt je verder. Oprechte aandacht en begrip voor kinderen voelt beter. Dat willen wij zelf toch ook graag? Eerlijkheid en begrip. Kinderen zeggen tegen mij regelmatig: “Jij begrijpt mij tenminste en bij jou kan ik echt mezelf zijn”.altijd-jezelf zijn

ADHD

“Ik ben toch ook goed terecht gekomen? Dus ik hanteer dezelfde opvoeding als 40 jaar geleden”, hoor ik ouders zeggen. Het is heel fijn als je lekker in je vel zit en doet wat bij je past. Maar hoeveel mensen van onze generatie zitten niet aan de anti-depressiva, valeriaan of zijn verslaafd aan alcohol of blowen. En hoeveel kinderen hebben tegenwoordig Ritalin gekregen vanwege mogelijke ADHD of hoogsensitiviteit? Om van alles te onderdrukken. Van vroeger…van nu. Opvoeden is ook niet makkelijk. Ik heb dan ook veel respect voor alle leerkrachten en ouders. Iedereen doet het tenslotte op zijn manier met de beste bedoelingen. Maar als er onrust of chaos is thuis of in de klas zou het toch heerlijk zijn als je daar iets aan kan doen? Zonder meteen boos naar een druk kind te wijzen. Kijk ook hoe je zelf iets anders kan insteken of zelf nog iets te verwerken hebt waar je mee zit. Door liefdevolle verbinding te zoeken, kinderen complimenten te geven en een positieve insteek voel je jezelf uiteindelijk ook beter.

Harmonie in huis

Mijn dochter wil uitleg waarom iets wel of niet mag. Zij voelt veel aan, ook mijn spanning of stress. Als ik een vol hoofd heb, reageert zij fel, wordt druk of sneller boos. Zij heeft veel meer prikkels te verwerken dan ik in de jaren 80. Ik wil voorkomen dat zij aan de medicatie moet, of later verslaafd raakt. Zij volgt kindercoachtrainingen met kinderyoga erin verwerkt, mindfulness, creativiteit en tips voor op school en thuis. Hatha_yoga_kinder-yogaHet doel is harmonie in het gezin en de klas door kinderen meer te laten ontspannen, afschermen tegen teveel prikkels, en zichzelf te laten zijn. Maar daar zijn ook de ouders en leerkrachten bij nodig. Dus die krijgen ook tips en ouderbijeenkomsten. Iedereen straalt daarna, het is hartverwarmend en dat geeft veel voldoening.

Mijn wens voor 2016 is dat iedereen Dol-fijn zichzelf mag zijn!

Nienke Postma

www.dolfijnjezelfzijn.nl

4 REACTIES

 1. Ik ben dankbaar en gelukkig met alle ervaringen, belevenissen die op mijn pad zijn gekomen, komen en zullen komen.
  Alles heeft zijn betekenis en we leven in de dualiteit.
  Het heeft me gemaakt die ik nu ben en ik groei verder naar IK BEN.
  Mijn kind (en alle andere mensen die mijn pad zijn gekruisd) ben ik dankbaar voor al wat ik van hem heb mogen leren/meesteren.
  Leven in het moment en de leiding overgeven aan je innerlijke stem.

 2. Lieve nienke

  Ik ben onder de indruk van jou verhaal.
  Je lijkt mij een geweldige moeder om te hebben.
  Ik herken er ook veel van.
  Onze jongste dochter heeft ritmische massage gehad met lavendel olie.
  Het wat een bonk spanning in dat lijfje.
  Bij onze andere dochter masseerden ik haar schouders af en toe.die spier waren keihard van de spanningen.
  Ik heb als kind nooit lekker in mijn vel gezeten. de sfeer op school was niet goed voor mij.
  Het heeft mij jaren achtervolgd.
  Ik ben wel weer blij dat mijn eigen kinderen de lagere school periode als prettig hebben ervaren.
  Onze kleindochter is op haar beurt heel gevoelig voor prikkels en drukte.
  Ze heeft ook een tijdje bij iemand gelopen om meer te leren omgaan met alles.
  Het zal bij haar altijd wel moeilijker gaan als bij haar broertje. maar mijn dochter doet er alles aan
  om voor haar de meest mogelijke dingen , die haar helpen alles los te laten , b v paardrijden.
  Beesten zorgen ook voor ontspanning. dat is niet voor iedereen weggelegd dat weet zij ook.
  Maar thuis kan je ook oefeningen doen. het hoeft niet persé geld te kosten.
  Ik hoop ook dat zij ook leerd te zijn wie ze werkelijk is. bij mij is dat anders verlopen vroeger.
  Ik ga nu al jaren erg goed hoor. ik ben er zelf bovenop geklommen.
  Dat heb ik op eigen houtje gedaan. ik ben trots op mijzelf. want ik moest van ver komen.
  Zonder een druppel alcohol , niet blowen of antidepressiva.
  Ik heb echt bewondering voor bepaalde leerkrachten gehad. die op een ontspannen manier
  met de kinderen omgingen. want dat is een gave denk ik.

  Bedankt nienke voor jou fijne artikel. ❤️
  Mooie kerstdagen en prachtig nieuwjaar. ❤️

  Liefs Jannie.

  • Lieve Jannie,

   Bedankt voor je mooie woorden! Wat fijn dat jij het herkent en er ook iets mee hebt gedaan.
   De afgelopen 10 jaar heb ik onder andere door coaching en training geleerd meer mezelf te zijn, een sterkere intuïtie gekregen en veel dingen losgelaten. En dat geeft ook meer rust en zelfvertrouwen.

   Ik wens je een fijne tweede kerstdag en een mooi, liefdevol 2016.

   Liefs Nienke

 3. kan mezelf helemaal vinden in nienke…heb dezelfde ervaring alleen met ex-stiefkinderen..als er iets was probeerde ik dat met spiegelen en voorstellingen zonder hun mening onder te graven er gezamelijk uit te komen…dat boosheid,razernij en verdriet buien bij kwamen hoef je niet te onderdrukken…het zijn mensen in wording en hebben recht op hun emoties…en ritalin is alleen naar mijn mening handig als de focus en concentratie wordt ondermijnd door gedrag..is op school wel nodig…maar alsjeblieft zeg,teveel energie???…niks leuker dan af en toe mee te doen en met pannen en lepels door de kamer te rennen….of even lekker het beest uit te hangen met apekooitje ofzo…we hoeven ze toch niet te beperken enkel alleen omdat we het zelf niet meer willen???
  was vroeger een buitenkind,dromerig lopen in de zon,starend naar het water of rennen met de rest…is toch niet raar met alle media aanbod dat sommigen teveel thuiszitten en hun wezen niet kunnen laten vliegen…mijn moeder ging met ons mee vissen,meefeesten…is toch veel leuker!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in