DELEN

door Lorna Byrne
www.lornabyrne.com, vertaling door Fran Tielemans

Enkele maanden geleden hielp ik mee met de balletshow van de dansschool die mijn dochter Megan bezoekt. Ik kreeg de grote groep meisjes van vier tot acht jaar oud, gekleed om het podium op te gaan. De engelen zegden me elk meisje te laten weten dat ze mooi was, nadat ik ze klaarmaakte. Ik deed dat zoals me gevraagd was.kinderen-ballet

Ik zal nooit het zes jaar oude meisje vergeten dat daar zwijgend stond en mij aankeek met grote ogen en zei: ‘Ik wist niet dat ik mooi was!’

We zijn allemaal mooi en het is nodig om dat af en toe te horen. Wanneer we dat horen, helpt het ons te zien wat mooi is aan onszelf – en we ZIJN allemaal mooi! Veel te vaak concentreren we ons op wat volgens ons niet perfect is. Jij bent mooi – zie de schoonheid in jezelf vandaag, en vertel de mensen rondom jou zeker dat ze mooi zijn.

Je eigen schoonheid zien is een van de manieren waarop we leren meer te houden van onszelf.

Zoals zovelen onder jullie weten, hebben de engelen me geleerd liefde te zien als een fysieke kracht. Elke pasgeboren baby die ik zie is pure liefde. Pasgeboren baby’s zijn net uit de hemel gekomen en voelen complete liefde voor zichzelf. Ze weten dat ze perfect, lief en uniek zijn. Toch zie ik al van de eerste maanden van het leven van een baby die gloed van liefde vervagen, en vanaf de leeftijd van tien jaar hebben de meeste mensen – en ik bedoel meer dan negen op de tien – een belangrijk deel van hun liefde voor zichzelf en anderen opgesloten.

We kunnen liefde wel opsluiten, maar we kunnen ze niet vernietigen en we hebben altijd het potentieel om ze vrij te laten. We laten ze vrij door eerst weer te leren houden van onszelf. Wanneer we niet in staat zijn te houden van onszelf, vervaagt alle andere liefde.

Een manier om die liefde vrij te laten is je eigen fysieke schoonheid te zien en te erkennen.

Ik herinner me een meisje die me vele jaren geleden kwam opzoeken. Ze was heel ongelukkig en rond haar, op hartniveau, kon ik iets zien wat leek op een stalen band – hij zag er ijskoud uit; ze had haast al haar liefde opgesloten, en hield helemaal niet van zichzelf. Ze vertelde me dat ze zich lelijk voelde en haatte hoe ze eruit zag. Haar beschermengel stond naast haar en zei me alleen dit: ‘Zeg haar wat je ziet, Lorna’.

Dat deed ik. Ik zei dat ze prachtige ogen had, en een prachtige glimlach. Ik vertelde haar hoe knap ze was, en dat was ze ook.

Toch wist ik dat ze veel moeite had om me te geloven. Haar beschermengel zei me dat ik haar moest vragen of ze van bloemen hield. Ze zei van wel, en dat madeliefjes haar favorieten waren. Haar beschermengel vroeg me toen haar te zeggen dat ze op diezelfde manier naar zichzelf moest kijken als ze keek naar een madeliefje.madelief Ik deed wat me werd gevraagd.

Ongeveer een jaar later kwam ze me opzoeken, en ik kon onmiddellijk zien dat ze veranderd was. Ik kon de liefdeskracht uit haar zien stralen, en zich opnieuw naar haar keren, haar zo zacht besprenkelend met de liefde die vanuit haar binnenste kwam. Ze was veel gelukkiger en had veel meer zelfvertrouwen. Ze zei me dat elke keer ze negatief dacht over hoe ze eruit zag, ze dacht aan de perfectie en schoonheid van een madeliefje. Ze zei me dat ze een foto van een madeliefje in de hoek van haar spiegel had gehangen om haar eraan te helpen herinneren. Ze was zo dankbaar, en zei dat ze niet dacht dat ze er zonder mij nog zou geweest zijn. Ik zei haar dat niet ik dat gedaan had, maar dat het zijzelf was die geluisterd had naar haar beschermengel en dat zijzelf de stappen ondernomen had die nodig waren om weer van zichzelf te leren houden.

De engelen hebben me verteld dat we allemaal kunnen leren meer van onszelf te houden, en dat een van de manieren om dit te doen, het erkennen van onze schoonheid is.

De engelen vertellen me dat ik elk van jullie moet zeggen – net wat ik zei tegen die kleine balletdanseres: JIJ BENT MOOI!

Moesten we dit allen meer beseffen en geloven, dan zou er meer liefde in onze wereld zijn.

3 REACTIES

 1. “De engelen hebben me verteld dat we allemaal kunnen leren meer van onszelf te houden, en dat een van de manieren om dit te doen, het erkennen van onze schoonheid is.”

  “JIJ BENT MOOI!”

  Ik snap heus wel dat ieder mens zo in zijn/haar bewustzijnsproces zit.

  Dat de meeste mensen nog aanmodderen met ‘leren meer van jezelf te houden’ en tranen in de ogen krijgen van ‘JIJ BENT MOOI’.

  En als ik wijs was dan stopte ik nu met schrijven.

  Maar kan iemand mij nou zeggen/schrijven waarom ik nou in Engelennaam moet leren van mezelf te houden en wie nou die JIJ is die zogenaamd MOOI is.

 2. Er gaat spontaan een rilling door mij heen. Toen ik dat
  Verhaal van Lorna Byrne las.
  Want ook ik had vroeger een laag zelfbeeld.
  Ik moest altijd aan horen hoe schattig mijn jongere zusje was.
  En ook hoe het kwam dat ik zo witjes was. En / of ik soms ziek was.
  Dit doet een kind niet bepaald goed. ze dachten zeker dat ik hun gefluister
  Niet kon verstaan. Ik ving alles op. Zeker die ondoordachte uitlatingen.
  Jaren en jaren heb ik erover gedaan om hier bovenuit te komen.
  En nog drijft het soms boven. Al ben ik nu wel tevreden met mijzelf.
  In het verhaal van Lorna kwam het weer even naar boven.
  Jammer dat mijn ouders niet in staat waren om ook eens de plus
  Punten van mij op te noemen.
  Het waren gerust lieve mensen. Maar daar schoten ze tekort in.
  Ik heb zelf drie dochters en heb ze altijd een compliment gegeven.
  Niet alleen over hun uiterlijk. Maar ook hun specialiteiten. Empathie o à
  En ook de warmte en liefde die ze uitdragen.
  Ik hoop dat ik het goed heb gedaan. Dit was mijn doel in ieder geval.
  Voor de rest moeten ze het zelf doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in