jij-staat-aan-het-roer-van-jouw-leven

Ken je het gevoel dat het leven altijd hetzelfde lijkt? Het gevoel van sleur die alleen door vakanties wordt onderbroken? Vraag je je wel eens af of het leven dat je leidt, nog bij je past? Dat kan een teken zijn dat je stuurloos ronddobbert.

Door Stephanie van Schie – www.inspiredbylife.nl

Dat ik wat?!

Of het nu bewust of onbewust is, jij staat aan het roer van je leven. Jij bepaalt de koers, jij bepaalt welke wateren je bevaart. Daarmee heb je invloed op wat je onderweg tegenkomt. Het is vervolgens ook aan jou om te bepalen hoe je hiermee omgaat. Jij bent immers de kapitein op het schip… en dat schip vaart in de door jou aangegeven koers. Je stuurt jouw leven als het ware een bepaalde richting uit en vervolgens koerst het in afwisselend kalme en roerige (ge)tijden naar de bestemming.

De juiste koers

Wanneer je je er bewust van bent dat je zelf de koers bepaalt, vaar je zeer waarschijnlijk in de richting die je uit wilt gaan. Ben je je hier echter niet te allen tijde volledig bewust van, dan is de kans groot dat je een willekeurige richting uit gaat. Afhankelijk van wat zich in je leven afspeelt, kan die richting bij het minste of geringste veranderen en ook nog eens op ieder (on)gewenst moment. Hierdoor dobber je rond alsof je op een stuurloos schip bevindt en zo voel je je waarschijnlijk ook.

Het geeft je het gevoel dat je geen invloed hebt op wat er in je leven gebeurt. Het geeft je de indruk dat veel van wat je wilt bereiken, mislukt. Dromen komen niet uit en je werkelijkheid blijft zoals hij was. Je leven blijft zich bewegen binnen dezelfde cirkel. Het is zo slecht niet, het is wel prima, je hebt een goed leven. Maar toch knaagt er iets, je bent zoekende. Je wilt … juist, een richting!

Neem het roer in handen en dat betekent: stel een doel en zet de koers uit! Een doel geeft richting en laat jouw schip ‘doelbewust’ in de juiste richting gaan … weg uit die vicieuze cirkel … op naar jouw bestemming. Een bestemming die extra zin geeft aan je leven, een reis waar je voldoening uit haalt.

Tijd voor actie!

De invloed die je hebt op het verloop van je leven is ongekend groot en de mogelijkheden zijn eindeloos. Mogelijkheden die ontstaan zodra jij bewust aan het roer gaat staan. Het stellen van een doel is een eerste stap. Vervolgens is het belangrijk om subdoelen te stellen. Je kunt niet dat hele eind naar je bestemming varen zonder onderweg aan te leggen in havens om bij te komen (je succes te vieren), voorraden aan te vullen (inspiratie op te doen), zodat je weer vol energie je weg kunt vervolgen.

Zo’n reis gaat niet vanzelf dus blijf vooruit kijken en volhouden. Keer niet om doordat de wind uit de ‘verkeerde’ hoek komt, want dan blijf je alsnog op hetzelfde stuk heen en weer varen. Blijf je bewust van de richting die je uit wilt gaan en houd je bestemming voor ogen!

1 – kies jouw doel
2 – bepaal subdoelen
3 – onderneem actie
4 – houd focus

Welk punt is voor jou een aandachtspunt? Heb je moeite met het stellen van doelen of bijvoorbeeld juist met het in zicht houden van je doel? Hoe ga je daarmee om? Ik ben benieuwd, laat het me weten in een reactie op dit blog.

 

4 REACTIES

  1. Oh, prachtige metafoor! Lang was mijn doel niet duidelijk, en dobberde ik dus doelloos, teleurgesteld en afgeleid rond, klungelend om de zeilen telkens bij te zetten. Ikzelf, en de buitenwereld schreeuwde mij toe : Wat is je doel! Maar ik wist het niet. Uiteindelijk ben ik moedeloos teruggedobberd naar de haven. En dat was nu juist het doel. Eerst rust, stil worden( dat lukt niet op een roerige zee). Jaren waren nodig om uit te rusten van al wat op zee voorviel, het een plek te geven en los te laten. En nu? Ik maak mijn schip gereed, en ga varen , met een doel. Ik heb er zin in.
    De moraal van mijn verhaal , je mag ook in de haven zijn, zonder doel, gewoon zijn.

    • Wat mooi geschreven Anna! Inderdaad, periodes van rust zorgen ervoor dat je bij jezelf komt en juist daardoor vind je je doel. Heel veel succes, maar vooral plezier (en vergeet niet, dat wanneer je de haven mist, je je anker kunt uitgooien 😉 (ofwel: blijf dicht bij jezelf))

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in