Volgens de Keltische astrologie bestaat een kalenderjaar uit 13 delen. Hierdoor werkt de Dierenriem, zoals we het kennen in het Westen, iets anders volgens de Kelten.

Het systeem van de Keltische boomastrologie is heel anders dan de Westerse dierenriemtekens waar we meestal over schrijven. Dit type astrologie is gemaakt door druïden, leden van de prominente professionele klasse in oude Keltische culturen. Het schijnt dat Keltische boomastrologie werd ontworpen via de natuurlijke verbinding die druïden hadden met de cycli van de aarde en de heilige kennis die bomen zouden onthouden.

De druïden dachten dat bomen een geest hadden, en ook enorme hoeveelheden kennis en wijsheid. In de Keltische astrologie staan bomen in hun geheel symbool voor leven, dood en vernieuwing. De druïden gaven verschillende boomsoorten betekenissen aan de hand van hun kenmerken, waarvan ze opviel dat het overeenkwam met kenmerken van kinderen op basis van hun geboortedatum.

Binnen de Keltische astrologie wordt het kalenderjaar opgebroken in 13 delen (of maanden). Elke maand is verbonden aan een andere boom. Of je nu gelooft in deze antieke kennis of niet, hier zijn de 13 boomtekens zoals beschreven in de Keltische astrologie!

Berk: “de presteerder”

24 december – 20 januari

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Omdat dit een tijd is van oneindig duister met weinig zonlicht, voelden de druïden dat berkbaby’s zich altijd uit moesten rekken, op zoek naar licht. Ben je een berkbaby, dan ben je zeer gedreven, motiverend en ambitieus. Mensen van de berk zijn taai, weerbarstig, natuurlijke heersers en leiders, charmant en publieklievelingen.

Lijsterbes: “de denker”

21 januari – 17 februari

Volgens de Druïden staan lijsterbessen bekend om hun filosofische, visionaire geesten en hun creativiteit, originaliteit, afstandelijkheid en innerlijke passie en motivatie. Lijsterbesbaby’s hebben een rustig uiterlijk, omdat ze deze passies voor zichzelf houden, en zijn vaak afstandelijk tijdens gesprekken. Hun aanwezigheid kan de energie in situaties veranderen, omdat hun stillere gang van doen zeer invloedrijk kan zijn omdat het zo weinig voorkomt. Ze houden vaak niet van beperkingen en conformatie, omdat ze echte ‘out-of-the-box’ denkers zijn.

Es: “de betoveraar”

18 februari – 17 maart

Zoals de titel al zegt, beschrijft de Keltische boomastrologie de es als vrije denkers, betoverend, fantasierijk, intuïtief, artistiek en “zien de wereld in kleur”. Ze kunnen wat humeurig zijn, maar raken zeer geïnspireerd door de natuur en genieten van kunst, literatuur, wetenschap en spiritualiteit. Sommigen zien de es als teruggetrokken en introvert, maar eigenlijk houden ze gewoon van de wereld die ze voor zichzelf hebben gemaakt! Ze zijn goed in het balanceren van hun artistieke en intellectuele kanten, wat ze zowel idealistisch als realistisch maakt.

Jouw boomsterrenbeeld

Els: “de pionier”

18 maart – 14 april

Volgens de druïden konden elzen gemakkelijk hun ware pad vinden en waren ze niet bang die te volgen. Ze pionieren met een passie, en krijgen daarmee vaak een gevolg en supporters. Ze zijn charmant en gemakkelijk om mee te praten, het soort mensen die het met iedereen lijken te kunnen vinden. Elzen hebben vaak veel zelfvertrouwen, zijn gefocust, zelfverzekerd en niet oppervlakkig. Elzen houden er niet van om tijd te verspillen, want ze zijn dapper, competitief en fantastische ouders en ondernemers.

Wilg: “de observant”

15 april – 12 mei

Volgens de Keltische astrologie zijn wilgen nauw verwant met de maan en zijn ze zeer creatief, intuïtief, intelligent, realistisch en geduldig. Volgens de druïden waren wilgen vaak zeer psychisch begaafd en hadden ze een goed begrip van cycli en seizoenen. Ze houden ervan meer kennis te vergaren en hebben een uitstekend geheugen. Hun grootste vijand zijn ze zelf, omdat hun angsten hen tegenhoudt. Blijkbaar is familie erg belangrijk voor ze en zouden ze goede docenten zijn.

Meidoorn: “de illusionist”

13 mei – 9 juni

Meidoorns zijn normaliter vanbinnen erg verschillend van wat men in het algemeen van ze aanneemt, en daarmee de echte vertegenwoordigers van “je moet een boek niet op de kaft beoordelen”. Ze zijn gepassioneerd, creatief, nieuwsgierig, goede luisteraars, inzichtelijk, grappig en heel goed in het zien van het grote plaatje, maar je leert ze wellicht nooit kennen voor wie ze echt zijn. Ze zijn goed in optreden, vooral voor groepen, wat ze hun ‘illusionist’ titel geeft.

Eik: ‘de stabilisator”

10 juni – 7 juli

Eiken zijn vaak sterk, beschermend, voedend, vrijgevig, behulpzaam, zelfverzekerd en optimistisch dat ‘alles wel goed komt’. Eiken houden ervan te leren over geschiedenis en herkomst, omdat ze er veel respect voor hebben. Daarom zijn ze ook vaak goede docenten. Eiken houden blijkbaar van structuur en het gevoel van controle, zeker als het aankomt op hun eigen levens. Ze houden ervan grote families te hebben en deel uit te maken van hun gemeenschap.

Hulst: “de heerser”

8 juli – 4 augustus

Voor de druïden waren hulsten nobel, natuurlijke leiders en mensen met macht, die wel van een uitdaging houden. Hulsten gaan alle obstakels tegemoet en vervullen elke taak, omdat ze toegewijd zijn aan het behalen van hun doelen. Ze zijn competitief, ambitieus, zelfverzekerd, maar ook gul, aardig en liefhebbend. De dingen komen ze redelijk makkelijk tegemoet, wat ze vaak een interesse geeft in de wetenschap en ze van nature begaafd maakt. Ze kunnen perfectionistisch zijn en vinden het geen probleem om een ondersteunende rol aan te nemen in plaats van een leidende.

Hazelaar: “de kenner”

5 augustus – 1 september
Binnen de Keltische astrologie zijn hazelaars doorgaans intelligent, georganiseerd, efficiënt, academisch en, omdat ze een uitstekend geheugen hebben, erg vaardig in het opnoemen en herinneren van informatie. Ze houden ervan op de hoogte te zijn en lijken nog wel eens ‘betweters’. Ze zijn gericht op details, wat zelfs enigszins obsessief/compulsief kan worden. Ze houden van alles met getallen, wetenschap en analyses en houden zich aan de regels. Ze zijn fantastische planners en organisatoren!

Wijnstok: “de gelijkmaker”

2 september – 29 september
Gezien de veranderende seizoenen, geloofden de druïden dat de persoonlijkheid van de wijnstokken net zo vloeiend en veranderlijk is als de seizoenen. Ze kunnen onvoorspelbaar zijn, tegenstrijdig met zichzelf, en ook besluiteloos. Maar dit heeft zo zijn voordelen, want hierdoor kunnen ze gemakkelijk de beide kanten van een verhaal zien en houden ze er niet van een kant te kiezen, wat ze zeer empathisch maakt. Hoewel hun humeur sterk kan wisselen, zijn ze ook charmant, elegant en, ondanks hun vloeibaarheid, hebben ze vaak een kenmerkende smaak en houden ze van verfijning. Ben je een wijnstok, dan houd je wellicht van de ‘verfijndere dingen’, zoals eten, wijn, muziek en kunst.

Klimop: “de overlever”

30 september – 27 oktober
Klimop is doorgaans medelevend, loyaal, gevend, helpend, spiritueel, zacht sprekend en charismatisch. Ze kunnen hun mannetje staan in sociale situaties. De druïdes geloofden, omdat ze worden geboren onder de ‘tanende zon’, dat het leven voor hen zich moeilijker kan voordoen, wat veel klimoppen wellicht zien als oneerlijk. Maar dit sterrenbeeld kan obstakels vaak heel sierlijk overkomen, omdat ze een gestage toevoer van energie hebben.

Riet: “de ondervrager”

28 oktober – 24 november
Volgens de Keltische astrologie is riet heel goed in het houden van geheimen, maar houden ze er ook van geheimen te ontdekken, omdat ze echte waarheidszoekers zijn. Riet zal altijd tot de kern van de zaak graven en houdt van een goed verhaal, dus ze voelen zich aangetrokken tot roddel, schandalen, legendes en samenzweringen. Dit maakt van riet ook uitstekende journalisten, detectives enz. Rietmensen houden van mensen, omdat ze staan voor de mysteriën die ze kunnen onthullen. Riet kan wat manipulatief zijn, maar zijn doorgaans ongevaarlijk in hun handelen. Ze hebben een sterk gevoel van waarheid en eer en kunnen jaloers zijn.

Vlier: “de zoeker”

25 november – 23 december
Vlieren zijn vaak vrije geesten en spanningzoekers. Omdat vlieren worden geboren wanneer het licht ‘zeer vluchtig’ is, geloofden druïden dat vlieren dezelfde aanpak voor het leven hadden: ze leven vaak met hun schoenen in de startlokken. Vlieren lijken misschien extrovert, maar zijn eigenlijk teruggetrokken, bedachtzaam en filosofisch. Vlieren zijn vaak behulpzaam, eerlijk en uitgesproken, met de neiging om aan te nemen dat ze altijd gelijk hebben, door hun intellectuele aard.

Laat ons weten of jouw Keltische boomsterrenbeeld bij jou weerklank vindt!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

  1. Excuus. Vreemd genoeg opende de pagina niet helemaal. Tweede keer zag ik hele artikel. dank je!

  2. Ik mis de maanden februari en begin maart. Jammer want ik wilde best wel lezen wat of 16 maart dan is…

    groetjes

  3. Deze horoscopen kloppen niet. Misschien goed om even Wikipedia erop na te slaan en de juiste bomen bij de juiste maanden te zetten. Riet hoort echt niet thuis in een bomenhoroscoop. Wil jullie ook gerust mijn boek hierover lenen, om een juist artikel te schrijven.

  4. Als ik op Google zoek naar keltische boomteken of boom astrologie, komen er heel andere data en bomen uit. Zijn er meerdere theorieën? Wat is de bron van dit artikel? Van welke bomen theorie kun je het beste uitgaan?

    Overigens vond ik de tekst bij Es zeer toepasselijk!