DELEN
speekseltest-autisme

Het is belangrijk om Autisme Spectrum Stoornis (ASS) of Autisme tijdig vast te stellen, zodat behandelingen en therapieën sneller kunnen worden gestart, welke kunnen resulteren in betere functionele behandelingen. Om bij dit proces te helpen, zijn onderzoekers op zoek naar een biologische marker om de stoornis te kunnen identificeren.

In afwezigheid van zo’n biologische marker, evalueren medisch specialisten de sociale vaardigheden en gedragspatronen, welke kunnen leiden tot de diagnose autisme.

Maar de aanpak schijnt nu te veranderen. Onderzoekers testen speeksel eiwit op vroege tekenen van autisme, alvorens de gedragspatronen zichtbaar worden voor clinici, begeleiders en ouders.

Nieuwe eiwitten zijn gevonden in speeksel, welke gebruikt kunnen worden als biologische markers voor ASS, welke kan helpen bij een tijdige vaststelling van ASS bij patiënten. Deze ontdekking is gedaan door wetenschappers aan de Clarkson Universiteit, Potsdam New York.

Volgens de onderzoekers van de State Universitair of New York, Platsburgh, en de Clarkson Universiteit, kan autisme op een dag worden vastgesteld met slechts een beetje speeksel.

Het eerste gepubliceerde onderzoek geplaatst door de wetenschappers van deze universiteiten, toont aan dat er verschillen zitten tussen het eiwitgehalte van kinderen met ASS in vergelijking met normaal ontwikkelende kinderen. Dit onderzoek is gepubliceerd in de 27 januari editie van het tijdschrift “Autism Research”

Het onderzoek

Armand Gatien Ngounou Wetie, Doctorandus aan de Clarkson Universiteit, heeft het team geleid dat het onderzoek heeft uitgevoerd. De onderzoekers hebben het speeksel van 6 kinderen met autisme, en dat van normaal ontwikkelende kinderen onderzocht, beiden in de leeftijd 6 tot 16 jaar. Ze hebben de verschillende eiwitten in het speeksel van deze twee groepen gemeten. Hierbij is gebruik gemaakt van de techniek massaspectometrie.

Het resultaat

Tijdens dit onderzoek, werden er door de onderzoekers 9 verschillende eiwitten ontdekt welke opvallend veel aanwezig waren in het speeksel van de kinderen met ASS, en drie eiwitten waren afwezig of aanwezig in zeer kleine hoeveelheden.
De onderzoekers concludeerden dat deze informatie kan helpen bij het creëren van een bepaald profiel of opmaak voor de risico indicatie van Autisme Spectrum Stoornis en de aanwezigheid hiervan.

Alisa G. Woods, onderzoekster welke werkzaam is bij zowel het SUNY Plattsburgh Centre voor Neurobehavorial Health als bij de Clarkson Universiteit heeft gezegd:

“We hebben negen eiwitten gevonden welke overduidelijk verhoogd waren in het speeksel van de mensen met autisme en drie welke lager waren of zelfs afwezig.”

Zij is een van de onderzoekers die dit onderzoek hebben geleid. Ze voegt hier aan toe,

“Dit is het eerste onderzoek om veranderingen in het speeksel te kunnen vaststellen, welke een relatief makkelijk te verkrijgen biologische vloeistof is om te gebruiken voor klinische- als ook voor onderzoeks doeleinden.”

De vastgestelde eiwitten spelen een primaire rol in de reactie van het immuunsysteem. Deze eiwitten zijn aanwezig in verhoogde concentraties bij individuelen welke lijden aan gastro intestinale problemen. Deze ontdekking sluit aan bij voorgaand onderzoek, welke suggereert dat een overactief immuunsysteem en ontsteking verhoogd kan zijn bij ASS. De wetenschappers hebben ook bepaald dat veel van de ontdekte eiwitten op elkaar inwerken.

Costel C. Darie, Assistent Professor scheikunde en biomoleculaire wetenschappen aan de Clarskon Universiteit, een proteomica expert en co-lead auteur, zegt “We zijn de eerste ter wereld welke een eiwitcomplex hebben voorgesteld als potentieel biomarker, welke ons niet alleen informatie geeft over eiwitten, hun relatieve aantallen en aanpassingen, maar ook over hun werking met andere eiwitten.”

Lactoferrine, een van de ontdekte eiwitten, kan daadwerkelijk gebruikt worden als een marker ter vaststelling van gastro-intestinale ( met betrekking tot maag en darm- redactie)problemen met autisme.
Zulke individuen kunnen worden geconfronteerd met moeilijkheden in het uitdrukken van potentiële symptomen.

Het onderzoek heeft bewezen veelbelovend te zijn, wanneer het aankomt op het ontwikkelen van een diagnostische test voor autisme. Het gebruik van speeksel maakt de benadering een stuk makkelijker, omdat het makkelijk en van patiënten kan worden verkregen. Echter zullen er nog een groot aantal onderwerpen onderzocht moeten worden om daadwerkelijk te kunnen bevestigen dat de markers een blijvend verschil aantonen bij individuen met autisme.

Ngounou zegt, “We hebben interessante eiwitten gevonden welke verschillen van kinderen met autisme vergeleken met normaal ontwikkelende kinderen en ik denk dat de volgende fase is om zoveel mogelijk materiaal te verzamelen waardoor deze ontdekking kan worden bevestigd.”

De onderzoekers willen de verschillen in eiwit verder onderzoeken, in grotere groepen met kinderen met autisme en sommige autistische sub types.

Hier kunt u het onderzoeksrapport lezen

Dit baanbrekende onderzoek staat nog aan de beginfase van de ontwikkeling. Op dit moment is het nog niet duidelijk of er direct verband bestaat tussen de ontwikkeling van speeksel eiwitten, gastro intestinale problemen en problemen met het immuunsysteem bij individuen met ASS.

Auteurs biografie

Chloe Paltrow werkt al 10 jaar als psychiater, met Autisme Spectrum Stoornis als specialisme. Op dit moment onderzoekt ze hoe effectief de hyperbare zuurstofkamer is bij de behandeling voor autisme en is ze part time werkzaam als psychiater bij Oxyhealth. Daarnaast vind ze het leuk om nieuwe ontwikkelingen en onderzoek over autisme en ASS te delen.

2 REACTIES

  1. Dit kan een serieuze doorbraak zijn. Er is nog werk aan de winkel maar ben overtuigd dat de basis gelegd is

  2. Klinkt interessant!Ben benieuwd of deze methode ook voor en na allerlei inentingen getest wordt. Dan weten we ook hoeveel invloed dat heeft op de ontwikkeling van jonge kinderen. De link,dat dat een van de (mede) veroorzakers van autisme is zou ik ook graag beantwoord zien! Misschien een aanvullend onderzoek………..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in