Als we (ernstig) ziek worden, zijn we als bewust levende mensen best bereid om te kijken wat we zelf kunnen doen om ons genezingsproces te bevorderen. We gaan (nog) gezonder eten, schrappen wellicht een aantal ongezonde gewoonten en gaan sporten of mediteren. Of we zoeken naar alternatieve geneeswijzen die ons kunnen helpen naast, of soms in plaats van, de reguliere behandelingen en medicijnen die we voorgeschreven krijgen. We komen echter zelden op het idee om een belangrijke mogelijke oorzaak van onze ziekte te onderzoeken, namelijk de invloed van traumatische, of zeer stressvolle gebeurtenissen in ons leven, die plaatsvonden lang voordat we ziek werden. Omdat het oorzakelijk verband niet zo duidelijk is door de factor tijd, komen we meestal niet op de gedachte dat deze oude, onverwerkte gebeurtenis een belangrijke trigger kan zijn geweest voor onze ziekte of aandoening.
De invloed van trauma’s op onze gezondheid
In mijn boek Van ziek zijn word je beter. Luisteren naar een verborgen boodschap dat gaat over de rol van ziekte in ons ziels- en levensplan, staan verhalen van mensen die op bijzondere wijze zijn genezen van uiteenlopende ziekten. Onder andere het verhaal van Taro, dat een goede illustratie vormt van de enorme invloed die oude onverwerkte trauma’s kunnen hebben op onze gezondheid.
Het verhaal van Taro
Taro wordt geboren, niet lang na de oorlog, bij een moeder die eigenlijk geen kinderen wilde. De eerste zes weken huilt ze onophoudelijk. Na een jaar neemt haar moeder de baby mee naar het ziekenhuis waar ze allerlei onderzoeken met haar doen. Taro schreeuwt het uit als ze proberen haar beentje recht te trekken. Ze zetten haar been in het gips en leggen haar in een soort couveuse. Het is het begin van een eindeloze reeks opnamen in klinieken en ziekenhuizen. Het gaat steeds slechter en uiteindelijk raakt ze volledig spastisch verlamd. Men heeft nog steeds geen definitieve diagnose gesteld, tot ze op haar drieëntwintigste eindelijk te horen krijgt dat ze lupus heeft: een vorm van reuma die ook de organen aantast en die in die tijd binnen een aantal jaren tot de dood zou leiden. Ze slikt een enorme hoeveelheid medicijnen, maar wordt alleen maar steeds zieker. Ze besluit dat het genoeg is en dat ze het heft in eigen hand gaat nemen.
Hypnotherapie
Als eerste komt ze bij een acupuncturist terecht, die haar van de medicijnen af helpt. Langzaam gaat het beter. Deze acupuncturist stuurt haar door naar een therapeut die hypnose toepast om verborgen trauma’s op te sporen. Zo komt de oorzaak van haar ziekte aan het licht.
Taro vertelt: “Onder hypnose ervoer ik dat mijn moeder een kussen op mijn hoofd had gedrukt, toen ze radeloos was van mijn onophoudelijke geschreeuw als baby, zodat ik bijna stikte. Dat veroorzaakte het trauma dat de trigger was voor mijn ziekte. Na die gebeurtenis ontstond het probleem met die knie pas. De oorzaak van mijn geschreeuw was niet die knie, zoals men dacht. Bij de herbeleving voelde ik de overweldigende paniek die ik ervaren had door de verstikking. Ik had gevochten voor mijn leven. De therapeut hielp me om die geweldige kracht die kennelijk in mij school te benutten om te vechten voor de terugkeer van mijn gezondheid.”
Ze kan weer lopen
Met behulp van hypnose raakt ze verlost van haar spasmen en kan ze ontspannen. De spastische schokken blijken een reactie van haar lichaam te zijn, veroorzaakt door de schok van de verstikking. Deze therapie, in combinatie met de behandelingen van een healer in Denemarken, zorgt ervoor dat Taro na zes jaar weer kan lopen. Dat is natuurlijk fantastisch, maar dan ontdekt ze dat werkelijk geluk in iets anders zit dan weer kunnen lopen. Een belangrijk deel van de rest van haar veelbewogen leven besteedt ze aan de zoektocht naar wat haar echt gelukkig maakt; met succes. Maar dat is weer een ander verhaal….
Jeugdtrauma’s
Net als bij Taro kan het best zijn dat het oorspronkelijke trauma geheel uit ons bewustzijn verdwenen is, omdat het op zeer jonge leeftijd plaatsvond, omdat we het verdrongen hebben, of omdat we ons niet kunnen voorstellen dat het zoveel impact heeft gehad.
Gebeurtenissen die plaatsvinden in ons leven, zoals een ontslag, een ziekte of overlijden van een dierbare, een scheiding, een verhuizing, het uit huis gaan van kinderen, pensionering of een onopgelost conflict met familie of op het werk kunnen de trigger zijn waardoor traumatische gebeurtenissen in onze vroege jeugd, die we nooit goed verwerkt hebben, geactiveerd worden. Onzekerheid, onveiligheid, verlatingsangst, de angst niets waard te zijn, niet te voldoen aan de normen van anderen, diepe schuld- en schaamtegevoelens, wrok en haatgevoelens kunnen naar boven komen door een verhoudingsgewijs weinig dramatische, maar wel stressvolle aanleiding.
Overlevingsmechanismen
Ons ego zal er alles aan doen om ons weg te houden van het voelen van deze diep verankerde, maar vakkundig weggestopte emoties: dat is gevaarlijk, dat overleef je niet! Inderdaad, als kind zou je het emotioneel niet overleefd hebben als je geen ijzersterke overlevingsstrategie ontwikkeld had, in de vorm van vlucht-, vecht-, of bevriesreacties. Maar nu ben je volwassen en hoef je niet meer voor je leven te vrezen. Toch voelt het wel zo en daarom doen we alles om ons af te leiden van het voelen van deze emoties, waardoor allerlei verslavende gewoontes ontstaan. Het vereist dan ook veel moed om die onwelkome en verborgen emoties onder ogen te zien en ermee aan het werk te gaan, eventueel ondersteund door verschillende vormen van therapie.
Regressie- en reïncarnatietherapie
Het kan zijn dat we via hypno- of regressie therapie in onze jeugd terecht komen en daar heftige emotionele gebeurtenissen tegenkomen, maar soms moeten we ook nog verder terug in de tijd. Vaak blijkt het jeugdtrauma verband te houden met nog veel oudere trauma’s. Het verblijf in de baarmoeder kan onveilig gevoeld hebben, bijvoorbeeld door ernstige psychische of lichamelijke stress van de moeder. En nog verder terug kunnen we ontdekken dat onverklaarbare angsten en fobieën of lichamelijke aandoeningen uit één of meerdere vorige levens stammen. Soms kan door een enkele sessie bij een reïncarnatietherapeut een al lang bestaande ogenschijnlijk ongeneeslijke ziekte of aandoening genezen.
Marianne Notschaele, reïncarnatietherapeut, noemt enkele aansprekende voorbeelden hiervan uit haar eigen leven en haar praktijk in mijn boek Van ziek zijn word je beter.
Een kans om je leven te helen
Een ziekte biedt je de kans om je leven te helen. Hopelijk brengt dit artikel je op het idee om te onderzoeken of er misschien traumatische gebeurtenissen of situaties uit je verleden zijn die je, al dan niet met behulp van therapie, kunt helen door ermee aan het werk te gaan. Je geneest dan mogelijk niet alleen je lichaam, maar ook je hart en je ziel.
klinkt als dianetics.
Ik kan me helemaal vinden in het bovenstaande stuk en heb zelf hele goede ervaringen met opstellingen opgedaan. Afgelopen zaterdag ben ik naar de lezing van prof. Franz Ruppert geweest in Culemborg die dit uitgebreid onderzocht heeft. Maar dat is niet het hele verhaal. Dat ziekte veroorzaakt kan worden door opgelopen of geërfde trauma’s klopt helemaal maar veel mensen worden ook ziek door externe oorzaken en 1 van de minst onderzochte externe oorzaken maar die grote impact kan hebben is elektriciteit. Of liever gezegd, elektromagnetische straling. Door stralingsbronnen zoals elektriciteitsleidingen in de woning of op het werk, zendmasten, wifi, bluetooth, elektrische apparatuur, computers en beeldschermen, wateraders onder de woning en zelfs de zon kun je behoorlijk ziek worden. Er zijn maar weinig mensen die dit bewust voelen maar iedereen is er in principe gevoelig voor. Proeven met muizen hebben uitgewezen dat bij een verblijf in de buurt van een hoogfrequente stralingsbron met lage intensiteit, 80 % van die muizen kanker ontwikkelde. Op aardstralen was het percentage 55%. (zie boek G.L. Playfair, S. Hill, In de ban van het heelal) Dat je straling belast bent is te meten met een simpel wangslijmmonster. Deze straling belasting veroorzaakt een slechtere celcommunicatie en dat geldt ook voor je hersencellen.
Beste Margot en Ns,
Ik heb zelf twee maal een Helende Reis of Yourney ondernomen. Ik vertel daarover in het artikel ‘Mijn Helende Reis naar meer lichtheid en plezier’ van september 2018. Je komt er door in de alinea met de kop ‘Overlevingsmechanismen’ te klikken op ‘aan het werk’.
Er zijn nog veel meer goede methoden en therapieën maar die moeten wel bij je passen. De juiste therapeut is ook heel belangrijk.
Misschien is het goed om eens te kijken bij traumaverwerking. Voor jouw moeder kan een reguliere benadering misschien ook waardevol zijn, of zelfs passender als ze niet zo vertrouwd is met een meer spirituele benadering.
Hartelijke groet, Ellen
Wauw wat een waardevolle inzichten, misschien (hopelijk) zijn er tips voor het verhaal die ik in het kort hier onder wil en ga proberen te vertellen.
Een paar jaar geleden was ik bij een energetisch coach en hadden we het over mijn moeder. Ze vertelde mij dat mijn moeder in de loop van de jaren ‘om lang verhaal kort te maken dementie zou krijgen ‘. Nu is het 2019 en heeft mijn moeder veel te veel dingen mee gemaakt waardoor ze lichamelijke klachten maar ook psychische klachten heeft gekregen en dus ook veel meer vergeet en soms dingen ontkent of herhaald. Toen ik dit verhaal hier boven las kreeg ik zo veel inzichten maar het lijkt op slot te zijn. Ik hoop dat jullie mij hier in kunnen helpen en ik mijn moeder kan helpen want zoals beschreven van ziek zijn wordt je beter dat is ook waar ik sterk in geloof.
Ik bedoel natuurlijk http://www.thejourney.com
Beste Eveline, dank voor het mooie verhaal.
Je noemt hypnotherapie en regressie.
Ken je de Journey of Helende Reis methode?
Volgens mij is het de moeite waard deze methode in dit verband ook te noemen.
Dank je wel,
Kijk op http://www.thejoyrney.com of
http://www.nvjp.nl, ned beroeps vereniging
Groet, Margot de Hoest
Beste Eveline,
Ja, dat is een vervelende samenloop van omstandigheden: het boek is tijdelijk (ongeveer een week) niet via de reguliere handel verkrijgbaar, maar wel bij mij. Als je op mijn website kijkt bij ‘Boeken’ en dan gaat naar ‘Bestellen’ bij ‘Van ziek zijn word je beter’, dan stuur ik je het boek snel op als je het geld hebt overgemaakt.
Hartelijke groet, Ellen
@ Eveline ,
even een tip 🙂
heb je de bibliotheek al geprobeerd?
een 3 maanden lidmaatschap , kost minder dan een boek
& je kan de catalogus van het hele land bibliotheken doorzoeken , ook op titel of auteur.
eenmaal gevonden , dan kan je het reserveren 😉
uit welke locatie bieb het ook moet komen , binnen ong een week , ligt je gereserveerde boek in de bieb in jou buurt , klaar voor je 🙂
Mooi stuk. Jammer dan dat als ik het boek wil bestellen: van ziek zijn, word je beter, er dan niet meer is….
God, zeg Ellen, mooie teks; laten we echter niet vergeten dat veel mensen (ook) gebukt gaan onder psychische ziektes, aandoeningen; veel van deze psychische ziekten komen inderdaad voort uit zich waardeloos te voelen, die ziekten kennen regelmatig (ook) hun oorsprong in de hele vroege jeugd: peuter tijd, kindertijd en zelfs eventueel uit een nog eerdere tijd!
Maar ik denk dat veel mensen zichzelf wat wijsmaken: voel je niet waardeloos, ga wat nuttigs doen, leer wat; al deze dingen zorgen ervoor dat je jezelf waardevol kan voelen; bovendien kost zoiets niet veel, ‘k heb de nu vintage stropdassen-collectie van mijn vriend gekregen en heb mezelf al zowat stropdasknopen geleerd, ik amuseer me er kostelijk mee! Bovendien leer je zo je handen evnt. beter gebruiken en/of gebruiken!
Bovendien vind ik’ t dragen van een stropdas nuttig: lekker warm aan je nek en heb ergens gelezen dat je met een stropdas event. iemands leven kunt redden!
Dus een stropdas dragen is best nuttig ook!