spiritueel ontwikkeld

Als zielen komen wij naar de Aarde  voor een ​​menselijke ervaring, ieder van ons op zoek naar verschillende lessen om te leren en verschillende mensen om te hebben ontmoet. We zijn allemaal op een ander, eigen pad, en voor degenen onder jullie in relaties, zul je merken dat je eigen pad mischien afwijkt van die van je partner. Voel je je meer spiritueel ontwikkeld dan je partner? En zo ja, wat betekent dat?

Denken dat je ‘meer spiritueel ontwikkeld’ bent dan de ander kan wijzen op…

Veronderstellen dat je spiritueel meer geëvolueerd bent dan een ander wezen, kan een aanwijzing zijn dat je aan je eigen zelf-groei moet werken. Deze manier van denken kan een scheiding tussen jezelf en anderen creëren, een illusie die je innerlijke Goddelijke aanwezigheid niet weerspiegelt. Een deel van ‘meer spiritueel verbonden voelen’ wordt verkregen door het beoefenen van niet-oordelen. Als je merkt dat je anderen beoordeelt op hun ‘niveau van spiritualiteit’, dan kan dat afkomstig zijn van je Hogere Zelf dat je aanmoedigt meer innerlijk werk te verrichten. We zijn allemaal een afspiegeling van elkaar, dus anderen beoordelen als minder spiritueel is misschien de manier van je ziel om je te vertellen wat je nodig hebt om meer naar binnen te gaan.spiritueel ontwikkeld

Er bestaat tevens een gemeenschappelijke overtuiging dat wanneer je eenmaal bent ‘uitgegroeid tot een spiritueel wezen’ je dat moet laten zien door middel van meditatie, yoga, veganisme en andere verschijningsvormen. Hoewel beoefening van deze praktijkvormen mij in mijn persoonlijke ontwikkeling heeft ondersteund, betekent het niet dat ze nodig zijn voor spiritualiteit. Bovendien bestaat er niet iets zoals ‘een spiritueel wezen worden’, aangezien we allemaal al spirituele wezens zijn. Als je dus denkt dat je je meer spiritueel ontwikkelt dan je partner dan zou dat jouw ego wel eens kunnen zijn, waardoor er uiteindelijk druk op je relatie kan komen te staan.

Om een voorbeeld te noemen, vier jaar geleden begon ik met een plantaardig dieet als brandstof voor mijn interesse in spirituele ontwikkeling. Ik begon meteen mijn ex-partner aan te moedigen hetzelfde te doen omdat ik dacht dat het hem net zo goed zou doen als het mij deed. Het heeft lang geduurd voor ik begon te begrijpen dat dit, in sommige opzichten, geen goede invloed had op de relatie met mijn partner. We zullen moeten accepteren dat er geen goed of slecht bestaat wanneer we in contact zijn met ons Hogere Zelf. We zijn allemaal onderweg op onze eigen spirituele reis en er zijn talloze wegen die naar verlichting leiden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hoe bevorder je en gezonde relatie bij het bewandelen van verschillende wegen?

Binnen de New Age Spiritualiteitsbeweging bestaat de volgende onjuiste gedachte: dat het beter is geen relaties te onderhouden met mensen die niet dezelfde spirituele overtuigingen hebben als jij. Je hoeft echter je oude relaties niet weg te doen; sterker, het kan zijn dat je van deze relaties meer leert dan van relaties met gelijkgestemde mensen. En voor wat betreft je eigen relatie, onthoud dat het onnodig is om je gedachten met je partner te delen of jouw kennis aan hem op te dringen. Door je te concentreren op je persoonlijke groei en het verhogen van je eigen trilling, verhoog je tevens de trilling van het collectieve bewustzijn en in het bijzonder de trilling van degenen die je het dichtst na staan.

Mijn ex-partner en ik waren vier jaar samen. Gedurende onze relatie zijn we beiden enorm veranderd. Onze normen en waarden, onze overtuigingen en interesses wijzigden ingrijpend; we onderhielden echter een liefdevolle en gezonde relatie, door het hebben van een open geest naar elkaar en het vermijden van elkaar informatie opdringen. Begrijp me niet verkeerd, we hebben veel van elkaar geleerd en elkaar constant gestimuleerd tot nieuwe inzichten, maar we begrepen ook dat we er niet altijd aan toe waren om tegelijkertijd dezelfde kennis te ontvangen en te accepteren. We hebben veel van onze overtuigingen met elkaar besproken, maar wisten ook wanneer te zwijgen, waardoor we uiteindelijk samen groeiden in plaats van ieder voor zich.

Misschien ben je meer ‘spiritueel ontwikkeld’ dan je partner.

Voor de duidelijkheid, in mijn optiek bewandelen we allemaal ons eigen pad van waarheid en zijn er geen exacte definities van meer of minder spiritueel. Als je echter worstelt met het feit dat jij en je partner allebei sterk verschillende wegen bewandelen, dan volgen hierna enkele kwaliteiten die ik heb gezien bij mensen die naar mijn idee ‘in lijn’ lopen op hun spirituele pad:

 • Niet-oordelend
 • Liefhebbend, medelevend en vriendelijk
 • Open geest
 • Bereid om overal over te praten (inclusief over moeilijke onderwerpen)
 • Opgeleid (niet per sé door conventioneel onderwijs, maar eerder door een diepe nieuwsgierigheid naar de kosmos en de samenleving)
 • Niet egocentrisch
 • Maken geen vergelijk tussen succes en geld
 • Altruïstisch en genereus
 • Goede luisteraars
 • Praktiseren onthechting
 • Eerlijkheid (ook eerlijk naar zichzelf)
 • Geen schaamte voor het voelen van extreme emoties, de negatieve in het bijzonder (dat zie ik vaak bij New Age Spiritualiteit, dat er een stigma rust op het hebben van negatieve emoties. Als er werkelijk iets fout was aan het voelen van emoties, dan zou onze ziel niet gekozen hebben om te incarneren in een lichaam met zo’n breed gevoelsspectrum).

Het is oké om verliefd te zijn met iemand die niet al deze kwaliteiten belichaamt; het is zelfs prachtig! Echter, als je hinder ondervindt van het feit dat je partner niet over één of meer van deze kwaliteiten beschikt of jij werkt aan het bereiken van deze eigenschappen en je partner niet, dan is het misschien tijd je relatie te heroverwegen.

Hoe ga je om met het loslaten van je partner?

spiritueel ontwikkeldDenken dat je je spiritueel meer ontwikkelt dan je partner kan ook intuïtie zijn, een teken dat je ziel je vertelt dat het tijd wordt alleen verder te gaan. Mensen komen in en gaan uit ons leven met een groter doel, elk mens leert ons een belangrijke les. Als je erkent dat je partner zijn/haar doel in jouw leven heeft vervuld, dan is het goed om die persoon te laten gaan. Wees dankbaar dat jullie een relatie hebben gehad en van elkaar hebben geleerd, maar heb ook de kracht om je partner te laten gaan als de tijd daarvoor gekomen is. Als je ervoor kiest je relatie te beëindigen, of omgekeerd, als jouw partner ervoor kiest de relatie met jou te beëindigen, probeer jezelf te verplaatsen in de schoenen van je partner. Empathie is een van onze grootste bondgenoten bij het navigeren door donkere tijden. Begrijpen waarom jij en je partner elkaar niet langer van dienst kunnen zijn kan heel erg nuttig zijn bij het wederzijds aanvaarden van het einde van een relatie.

In je hart duikenTijdens de laatste maanden van onze relatie sprak mijn ex-partner zijn onzekerheid uit over onze toekomst. Ik had moeite met begrijpen waarom, totdat ik probeerde onze relatie door zijn ogen waar te nemen. Zodra ik in zijn schoenen ging staan snapte ik eindelijk waarom hij zo voelde en wist ik diep in mijn hart dat hem loslaten de beste beslissing voor ons beiden was. In plaats van opsplitsing noemden we onze scheiding een sabbatical. Dat maakte onze ‘sabbatical’ makkelijker, aangezien het niet de bedoeling was dat onze vriendschap of de aangeboren liefde die we voor elkaar voelen zou worden beëindigd. We waardeerden elkaar en waren dankbaar voor hoeveel we van elkaar hadden geleerd, maar wisten uiteindelijk dat het romantische aspect geen van beiden meer diende. Door in elkaar in te leven en het vertrouwen te hebben dat het Universum ons zou begeleidden op onze eigen weg, beëindigden we onze relatie net zo mooi als het begon en zijn we nog steeds goede vrienden.

Een laatste gedachte…

Allemaal definiëren we spiritualiteit op onze eigen manier en je zult ontdekken dat je eigen definitie verandert naarmate je groeit. Als iemand anders gelooft dan jij, erken de schoonheid in individualiteit en dualiteit. Onthoud dat liefde je kan blokkeren te weten wanneer je je partner moet vrijlaten en dat anderzijds het ego je kan verblinden waardoor je de ware schoonheid van je partner niet ziet. Of je nu een relatie hebt of niet, weet dat de liefde die je met een ander deelt ook in jezelf gevoed kan worden.

“Op het moment dat ik mijn eerste liefdesverhaal hoorde, begon ik met zoeken naar jou, onwetend hoe blind dat was. Geliefden ontmoeten elkaar niet zomaar ergens. Ze zijn de hele tijd al bij elkaar.” – Rumi

Gerelateerde artikelen:

6 REACTIES

 1. Loslaten kan ook betekenen : respect voor de persoonlijke evolutie van elk ander.
  Los laten is ook een daad van liefde.
  Los laten is ook bevrijdend, maar betekent niet noodzakelijk ‘laten vallen’.
  De eenheidsband is immers voor altijd
  Rita

 2. De ziel en ons levenspad is uniek en bijzonder,maar gebaseerd op het voort bestaan van de aarde en mensheid in het universum.
  Alles wat bestaat in het nu is de vorm zoals deze moet zijn, maar is onderhevig aan een constante verandering. Vanuit het bewustzijn dat alles energie trillingen zijn ( frequentie )En dit geldt voor alles. Ook de gedachten en gevoelens de factor welke bepaald is de omgeving waarin we ons bevinden.
  Wat betreft er nu op aarde plaats vind in de verschuiving van het bewustzijn is dan ook veranderingen in de frequentie wat we ervaren zowel lichamelijk als geestelijk.
  Voor een ieder is dit nog steeds uniek en staat in verbinding met vele factoren welke de reden zijn van de status van ontwikkeling in bewustwording. Dit weten we zelf niet maar komt gaande weg door verschillende manieren tot ons.
  Omdat we zelf niet precies weten wat dit inhoud en hoever dit doorgaat, met daarnaast nog het omgaan met deze nieuwe energieën willen we dit graag delen en neerleggen bij andere om zo te kunnen zien of het juist is, dit noemt men ook wel gelijkgestemde die bevestiging kunnen geven.
  Echter is dit niet echt nodig als je beseft dat we naar EEN gaan vanuit het IK ( ego ) door dit te willen delen in je relatie komt dit eigenlijk weg vanuit onzekerheid en wil bevestiging hebben, als we dit van onze partner eisen is dit het ego en niet de onvoorwaardelijke liefde waar je naar op weg bent.
  Echter kan er nu hierdoor wel een proces loskomen welke je kunt zien als, dat je eigenlijk al niet meer helemaal gelukkig was in de relatie en heb je hiermee een excuses gevonden om deze te ontbinden. De groei van het bewust zijn staat hier los van en heeft er niks mee te maken,omdat deze eenmaal is wat het is en daar kun je niet omheen of aan twijfelen. Juist door de verschillende fase van een ieder kun je juist jou voortgang en status hierin zien door deze te vergelijken.
  Niet door een ander te veroordelen of te etiketteren vanuit jou standpunt vanuit het ego.
  Jezelf te zijn in deze nieuwe bewustzijn situatie is de enige manier om die het nog niet zijn te verleiden naar dezelfde status van bewustzijn.

 3. Ik heb mijn relatie verbroken op dit thema……hij wilde alles in blijven vullen op de oude manier en stond niet open voor mijn zienswijze….want dat was allemaal 'eng'….de enige mogelijkheid die voor mij toen nog openstond om in liefde afscheid van hem te nemen in respect voor de weg die hij gaat en ook in respect voor de weg die ik ga…..ik was opgebrand vanwege mijn begrip en geven aan hem…..

 4. Ik heb het hier bijzonder moeilijk mee. Dit artikel lijkt wel een pleidooi om uit elkaar te gaan.
  Ook de term "plantaardig dieet" wringt mij enorm. Veganisme is geen dieet, wel een levensstijl.

  • Lieve Mela, Ik lees dit artikel heel anders dan jij zie ik. Dit artikel is juist geen pleidooi om uit elkaar te gaan. Er staat te lezen, dat je niet op hetzelfde niveau van spirituele ontwikkeling hoeft te zitten om toch een goede relatie met elkaar te hebben. De basis daarvoor is openheid en respect voor elkaars kijk op het leven. Mijn man en ik zijn heel verschillend. Ik ben veel bezig met spiritualiteit, hij niet. Hij geniet van muziek en zit in verschillende bands, waardoor hij veel moet repeteren thuis en dus veel alleen zit met zijn gitaar. Dat is zijn manier om zijn pad te volgen. Hij laat mij geheel vrij om alles te doen wat ik fijn vind. Wat toch betekent, dat we elkaar niet vaak zien buiten de maaltijd en gezamenlijke activiteiten met vrienden en familie. Het is goed. Zo kun je binnen een relatie elkaar het best gunnen. Op het moment dat je niet mag groeien of je eigen pad kunt gaan binnen een relatie, kun je overwegen of je nog bij elkaar past. Een relatie is goed als je je vrij voelt en de ander ook vrij kunt laten zijn/haar pad te laten lopen. Het moet je niet verstikken. Liefs en warme kerstdagen, Willy.

 5. Lopen we niet allemaal in lijn met ons spirituele pad? We zijn immers allemaal spirituele wezens die hier een menselijke ervaring opdoen. Zelfs de moordenaar, de verslaafde en de dief zijn spirituele wezens die deze aardse ervaringen opdoen én een spiegel vormen voor anderen.

  Altruïsme herken ik als een eigenschap wat ik graag wil afleren en staat niet (meer) op mijn lijst van hoogstaande doelen. Maar dat is mijn persoonlijke pad!
  Zelf kom ik uit een relatie, waarin mijn altruïsme beloond werd terwijl dit ten koste van mijzelf ging. Ik ben deze partner dankbaar dat dit patroon mij nu duidelijk is geworden, zodat ik deze negatieve spiraal/trauma of karma achter mij kan laten. Ik kies nu in liefde voor mij zelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in