Kan heilige geometrie helpen je bewustzijn te ontwikkelen

We vinden heilige geometrische patronen terug in veel aspecten van het leven, de natuur en het universum. Het is een ongelofelijk interessante studie die de immense schoonheid en patronen onthullen die bestaan binnen de perfectie van onze wereld.

Welke patronen van symmetrie en balans herken je, in je eigen leven of in de buitenwereld? Welke zijn asymmetrisch en uit balans? Door patronen te herkennen kunnen we ze uitbreiden als ze gezond zijn en afbreken als ze niet gezond zijn. De continue verandering tussen asymmetrie en symmetrie is het proces van groei en evolutie. Heilige geometrie biedt ons een prachtige reflectie om over te denken terwijl we de uitdagingen van het leven bevaren, op zoek naar balans en harmonie.

De wiskunde is het alfabet waar God het universum in heeft geschreven. – Galileo

Wat is heilige geometrie?

Heilige geometrie gaat over heilige, universele patronen die we terugzien in het ontwerp van alles in onze realiteit. Het komt het meeste terug in architectuur, kunst en de natuur. Het fundamentele idee is dat geometrie en wiskundige verhoudingen, harmonieën en proporties allemaal ook terugkomen in muziek, licht en kosmologie. Het zijn de onzichtbare patronen die onze fysieke wereld animeren, net zoals spirituele tradities geloven dat de ziel het lichaam animeert.

Vormen, patronen en visuele composities hebben het vermogen om onze ogen te verleiden en onze fantasie te fascineren. Of het nu meesterlijke kunstwerken zijn of in de natuur voorkomt, deze biologering kan zo emotioneel beroerend en ontzagwekkend zijn, dat men het van nature verbindt met transcendentie, het bovennatuurlijke of het spirituele. Aan de basis van deze patronen liggen verhoudingen die kunnen worden gemeten, genummerd, nagebootst en gedefinieerd. Dit wiskundige en esoterische domein van onderzoek en observatie staat bekend als heilige geometrie en zal je verlichten, mystificeren en je uitnodigen om anders naar de wereld te kijken.

Kan heilige geometrie helpen je bewustzijn te ontwikkelen?
Natuurlijke spiraalgeometrie

Geschiedenis van de heilige geometrie

De vroegste samenlevingen, zoals die van de Christenen, Hindoes, Grieken en Egyptenaren, erkenden al het bestaan van verschillende patronen of geometrische vormen die de natuur herhaalde. Ze kwamen er ook achter dat er een correlatie of verbinding was tussen de verschillenden elementen die op Aarde en in de sterren voorkwamen. Deze heilige geometrische patronen werden gespiegeld op de grond en in de hemel, en oude beschavingen geloofden dat deze patronen in het hele universum voorkwamen. De moderne wetenschap heeft bewezen dat deze heilige geometrische patronen weergave zijn van de moleculaire vormen die de basis zijn van al het leven in dit universum.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Is het echt heilig?

Het onderwerp is enorm breed en hoewel het voor velen spiritueel inspirerend is, zijn er genoeg wiskundigen die neerkijken op het idee om geometrische formules te correleren aan mysticisme. Om die reden zal ik niet proberen om betekenis aan deze patronen toe te schrijven of ze te verbinden met specifieke spirituele tradities in deze korte, inleidende blogpost. Simpelweg het waarnemen en herkennen van deze visuele verhoudingen in de natuur, samen met hun overweldigende invloed op kunst, architectuur en muziek, is al meer dan genoeg om je te vervullen met verwondering!

heilige geometrie
Je kunt de invloed van heilige geometrie duidelijk zien in de architectuur van deze moskee.

Als student was ik nooit goed in wiskunde, maar geometrie vond ik wel leuk, omdat ik dan vormen mocht tekenen met mijn grafiekpapier, geodriehoek en passer. Het idee om nummers voor te stellen als visuele vormen, of als muziek, is een erg bijzonder voorbeeld van hoe abstracties (nummers, formules) kunnen worden afgespiegeld in de fysieke wereld. Dit maakt van wiskunde een boeiende wetenschap die flirt met de afstand tussen fysiek en niet-fysiek.

Die afstand tussen fysiek en niet-fysiek wordt meestal aan de kant gezet voor kunst of spiritualiteit. Juist daarom is het zo interessant om wiskundige formules te vinden die de kloof overbruggen. Het is ook een van de redenen waarom deze geometrie als ‘heilig’ gezien wordt. Als je geïnteresseerd bent in specifieke nummers en formules, dan is Math is Fun een geweldige website voor je. Door meer te leren over de verschillende vormen uit de heilige geometrie en hoe ze in oude samenlevingen gebruikt werden, kun je leren gebruik te maken van hun kracht.

spiraal-heilige-geometrie
De gouden ratio

De gouden ratio

De gouden ratio staat ook wel bekend als phi of de gulden snede, en werd door de Grieken vereerd als de wiskundige wet of representatie van schoonheid. Het is de numerieke vertegenwoordiging van de oneindigheid en een onbereikbare benadering. Als geen ander daagt het je uit om te overwegen of een transcendent nummer kan bestaan. De Fibonaccispiraal komt voort uit het Gouden Vierkant en zien we terug in bloemen, slakkenhuizen, dennenappels en andere delen van de natuur. Het Gouden Vierkant en de Fibonaccispiraal worden gebruikt in de vervaardiging van muziekinstrumenten, zoals cello’s en violen, en ook toonladders worden gemaakt volgens dezelfde wiskundige formules. Deze formules werden gebruikt in ontwerpen en architectuur vanaf ten minste 4.000 jaar geleden en zien we terug in historische gebouwen als het Griekse Parthenon.

heilige geometrie helpen je bewustzijn te ontwikkelen
De levensbloem

De Levensbloem

Een ander zeer krachtig symbool dat men wereldwijd terugvindt, dateert van tussen de 6.000 en 10.000 jaar geleden. Dit symbool bestaat uit gelijkmatig verspreide, overlappende cirkels met zesvoudige symmetrie, zoals een zeshoek, en lijkt op een bloem. De levensbloem kun je zien in Egypte, in de Tempel van Osiris; in de Verboden Stad van China; in synagogen in Galilea, Israël; in tempels door heel India; in La Mezquita, Spanja; in Turkije, Japen en op nog veel meer plekken. Leonardo da Vinci besteedde een groot deel van zijn leven aan het spelen met en bestuderen van de vorm van de levensbloem en gebruikte de wiskundige verhoudingen ervan in zijn kunst. Door alleen al te kijken naar het symbool, of door de cirkels te tellen, wordt je geest bespeeld. Geen wonder dat mensen van de oudheid tot nu zo verliefd zijn op de levensbloem.

De zaad des levens
De zaad des levens

In de bloem zit de zaad

heilige geometrie
Nieuwetijdskind Magazine’s eigen Logo is de levensbloem

De zaad des levens is een symbool dat zich ín de levensbloem bevindt, alsook in vele andere symbolen met grote betekenis, zoals de Kubus van Metatron. Deze vormen worden polygonen genoemd en hebben per definitie zijden van gelijke lengte. Hieronder vallen de kubus, tetraëder, dodecaëder, icosaëder en octaëder, samen door Plato de vijf regelmatige veelvlakken genoemd. Al deze vormen zijn te zien in de levensbloem als je rechte lijnen trekt om het middelpunt te verbinden met de verschillende cirkels. Het is fantastisch om te zien hoe deze symmetrie zich onthuld in één compact patroon, dat gemaakt wordt door wiskunde. Aangezien vele tradities geloven dat cirkels en rondingen het vrouwelijke vertegenwoordigen, terwijl hoeken en rechte lijnen het mannelijke vertegenwoordigen, laat dit symbool ook een goddelijke balans van beiden zien.

Spiritualiteit en de heilige geometrie

Hogere frequenties van energie en bewustzijn worden door middel van heilige geometrie uitgezonden. De heilige geometrie onthult de wiskundige of abstracte patronen die de basis vormen voor wat we zien in de fysieke wereld. Hoe kunnen we dit verbinden met onze persoonlijke reis van het integreren van wetenschap en spiritualiteit? Onze interne overtuigingen creëren patronen die langzaam naar buiten ons golven en zich manifesteren in fysieke ervaringen. Het onzichtbare geeft vorm aan het zichtbare. Heilige geometrie is een visualisatie en metafoor van de verbondenheid van al het leven, het raakvlak tussen abstractie en de fysieke realiteit. Als we de wiskundige formules, de verhoudingen, veranderen, dan veranderen we ook de fysieke vormen. Dat vormt de leer van vele mystici.

De wisselwerking tussen asymmetrie en symmetrie is het proces van groei en evolutie. Net zoals een symfonie of een film de spanning opbouwt tot een grote climax en oplossing, bewegen wij als mens ons altijd door deze continue staat van verandering. Gebruik je tijd om naar deze symmetrische patronen te kijken als een manier om je resonantie met symmetrie en balans te versterken. Misschien kun je zelfs proberen om wat van deze patronen te berekenen en te tekenen in je vrije tijd, of ze in te kleuren met markers… Er is een reden dat spirituele tradities eeuwenlang deze wiskundige patronen gebruikten. Door ze in je leven te brengen ben je goed op weg naar een meer gebalanceerd en gelukkiger leven!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Hallo,
  Ik zie deze patronen vaak met mn derde oog als ik s nachts wakker word. Hele grote mandala’s in mooie kleuren en andere patronen zoals kubussen en cirkels en de Golden Ratio en fractals. Zou graag willen weten wat de specifieke patronen te betekenen hebben voor mij of voor het collectief.

 2. Als wiskundige met een awakened left/right brain ben ik er inmiddels van overtuigd (want zelf ervaren) dat de heilige geometrie ons rationele en intuïtieve brein in harmonie en synchronisatie brengt en ons bewustzijn verruimt. Deze Ancient Knowledge heeft ruim 2000 jaar in de elementen van Euclides gestaan en is in de tijd van de Grieken in het Quadrivium onderwezen maar verdwenen uit de schoolboeken. Wie meer wil weten: zie jain108academy
  en zijn “Expand your consciousness” cursus. Enjoy the ride!

  The translation of number into art and art into number is a meditation of the heart.

  Zie ook Cosmology en Mathology

 3. Fijn en interessant artikel.
  Benieuwd naar opleidingen, trainingen of workshops. Of een gids in persona…

 4. Mooi en interessant artikel! Is er in Nederland een architect die conform de golden ratio (1:1,61….) ontwerpt, exterieur en interieur? En helemaal mooi als het wordt gecombineerd met feng shui.

  Het is niet voor niets dat mensen die als zeer knap worden ervaren, zeer symmetrisch zijn. Er zijn overigens voldoende manieten om jeelf symmetrischer te maken. En gebouwen die als prettig worden ervaren.