Ken de kracht van je kernkwaliteit

Je bewust zijn van je kernkwaliteit is belangrijk. Dit geeft zelfvertrouwen en daardoor sta je sterker in een sollicitatie of op je werk. Het komt ook voor dat de vraag ‘ik wil ander werk, maar ik weet niet wat’ kan worden beantwoord door je bewust te worden van je kwaliteit én uitdaging. Ik geef een voorbeeld uit de praktijk.

A. vraagt zich af of ze misschien een andere baan moet zoeken, maar ze heeft geen idee wat ze wil. ‘Ik heb een goede baan, leuk werk dat goed betaalt en leuke collega’s. Maar ik twijfel, is het wel zinvol wat ik doe.’ Tussen neus en lippen door vertelt ze me dat het contact met de manager wat minder is. Als we verder praten over de situatie komt dat aspect weer terug. Ik heb het gevoel dat hier iets zit, en dat blijkt als ik doorvraag.

Je kwaliteiten waarderen 

A. voelt zich niet gewaardeerd door haar manager. ‘Ze vindt dat ik onzeker overkom. Ik ben introvert. Mijn collega’s vinden dat fijn, die zitten graag naast me vanwege mijn rust. En ze weten, als ik iets zeg, dan klopt het ook. Ik ben niet onzeker, ik weet dat ik goed ben in mijn werk.’ De manager blijkt een nogal aanwezige persoon te zijn. ‘Ze houdt niet op met praten,’ aldus A., ‘en dan word ik juist stiller.’

Deze situatie leidt ogenschijnlijk tot een loopbaanvraag, maar eronder zit een persoonlijk stuk dat vraagt om ontwikkeling. Het gaat er niet zozeer om dat ze van baan moet veranderen, dat is mogelijk een vlucht uit een idee dat ze niet goed is. Volgens mij is de essentie van persoonlijke ontwikkeling dat je uiteindelijk in zoveel mogelijk situaties jezelf kunt zijn. Dat kan als je zelfvertrouwen hebt en weet dat jouw kernkwaliteit iets specifieks toevoegt aan een team.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Bewust jezelf zijn 

Dit geldt net zo goed voor introverte mensen, hun rust is nodig. Maar ook hun vermogen om zich te uiten is nodig. Deze kwaliteit is over het algemeen wel aanwezig, zeker in potentie, maar wordt niet altijd ingezet uit onzekerheid, of gebrek aan (zelf)waardering. Als A. wordt geconfronteerd met een extraverte persoon, heeft ze de neiging om door te slaan naar stilvallen. Ze ergert zich aan de ander, die zich op haar beurt aan haar stilte ergert. Dit kan van kwaad tot erger gaan, tenzij A. het patroon weet te doorbreken.

Hier doet zich mijns inziens een interessante ogenschijnlijke tegenstelling voor. Je bewust zijn van je kernkwaliteit en deze positief waarderen, helpt om je uitdaging aan te gaan. Ik probeer het A. duidelijk te maken.

‘Als jij jezelf waardeert in jouw kwaliteit van introvert zijn, in plaats van je afhankelijk te voelen van de waardering van je leidinggevende, voel je je sterker in het contact. Dan kun je haar een weerwoord geven,’ zeg ik tegen A.
‘Dat verwacht ze ook van me. Ze wil dat ik haar informeer en meer vertel.’
‘Dus ze geeft je haar gebruiksaanwijzing,’ zeg ik, ‘dat is mooi. Want als je die toepast, kom je tegemoet aan haar behoefte aan gesprek en wordt de irritatie kleiner. Dat is jouw uitdaging, zelf meer aan het woord zijn. Hoe kun je dat doen?’
Hoe? A. weet het best. ‘Ik kan in vergaderingen echt wel het woord voeren, en in een gesprek met mijn leidinggevende ook.’

Collage van Lusanne bij kernkwaliteit
Collage van Lusanne

In je kracht staan 

Het is belangrijk om te beseffen dat de kwaliteit van je uitdaging ook in je aanwezig is en dat het goed is die in te zetten omdat de ander dat echt van je nodig heeft. Dit inzicht kan je helpen bewust de uitdaging aan te gaan. Dan kun je in balans komen, in plaats van door te schieten naar de valkuil of allergie.

Als je weet dat je valkuil niet een slechte eigenschap is, maar een doorschieten in je kwaliteit, ben je je én bewust van je kwaliteit én krijg je zicht op een onbewust mechanisme in jezelf. Daarbij is het goed je af te vragen wat maakt dat je in je valkuil schiet. Want hier zit vaak de kern van de onbalans en van de onvrede. Als je die weet op te lossen, dan kom je echt in je kracht.

‘Waarschijnlijk zal dat de relatie zodanig verbeteren, dat je er gewoon kunt blijven werken,’ zeg ik afsluitend tegen A. ‘Met plezier.’ ♡

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in