DELEN
Kerst vieren met familie zonder spanningen

Kerst is niet voor iedereen een periode om naar uit te kijken, sterker nog, meer mensen voelen al ruim van tevoren spanningen voor kerst. Hoe is dat voor jou? Heb jij het fijn met je vrienden of familie en kun jij kerst vieren op een manier waar jij en je gezin gelukkig van worden? Dan wordt het genieten, dan is dit vast jouw maand. Of ben je altijd blij als het weer voorbij is? Wil jij ook kerst vieren zonder spanningen?

Waarom kan kerst soms zo ingewikkeld zijn?

Het is niet de kerst die het ingewikkeld maakt, maar dat wat er gebeurt wanneer je met familie bij elkaar komt. Patronen en rollen van toen die elkaar weer ontmoeten. Het zijn ook de overtuigingen rondom kerst die het nog ingewikkelder maken. Overtuigingen als “het is toch familie, hoe vaak zie je elkaar nu, het moet gezellig zijn, we moeten lekker en gezellig eten met elkaar”. Er moet zoveel. En daar begint de strijd.

De strijd van ‘hoe kan ik het goed doen voor mezelf, mijn gezin en kerst vieren met mijn familie?’. Een strijd die ingewikkeld is en veel spanningen oplevert, ruzie misschien wel.

Het zijn je overtuigingen die het ingewikkeld maken. Vaak hoor ik “Ik zie ze al niet zo vaak, dus die ene avond met kerst kan ik me wel aanpassen” of “Het is toch mijn familie, ik wil ze niet kwijt.” Maar weet je wat het is? Het is niet die ene keer met kerst dat je jezelf opzij zet en inhoudt of anders voordoet, je hart weer even afsluit. Als je dat met kerst doet, doe je dat ook op vele andere momenten. Het is steeds weer een beetje jezelf tekort doen. En er komt een moment dat dit echt niet meer goed voelt.

In dit artikel wil ik je inzichten aanreiken hoe je kerst kunt vieren met familie en toch bij jezelf kunt blijven. Want niet gaan, nee zeggen tegen je familie met kerst om bij jezelf te blijven kan een goede oplossing zijn, maar is misschien niet altijd voor iedereen mogelijk. Inzicht hebben in wat er precies gebeurt, waar het ingewikkelde gevoel vandaan komt en wat je zelf doet, is heel helpend om er al anders in te gaan staan. Vaak is het ook een proces van jaren. Je ervaart dat het niet fijn is en hebt daarna nog een paar keer kerst nodig om het anders te kunnen gaan doen.

Al dat eten met kerst gaat niet over het eten zelf

Je lost een probleem nooit op het niveau op waarop het ontstaat, maar altijd op de diepere laag eronder. Dus stress en spanning over het juiste menu, de beste ingrediënten etc. gaan vaak vooral over ‘wordt het wel gezellig?’ Het gaat over de angst of er niet weer dezelfde conflicten komen, tenzij je je maar gewoon weer aanpast. Het gaat over niet jezelf kunnen zijn, over onuitgesproken issues in een gezin van herkomst, onuitgesproken irritaties die voor inwendige spanningen zorgen. Maar als dit nooit uitgesproken wordt, ontstaan er toch irritaties, je lijf moet het ergens kwijt, je kunt het wel inhouden maar dat wil niet zeggen dat het niet zichtbaar is. En nee, kerst is inderdaad niet het juiste moment om eens uit te gaan spreken wat je al jaren wilt zeggen. Dus slik je maar weer. Het vele eten zou zo maar eens kunnen staan voor iets proberen er te laten zijn wat er niet is, maar waar iedereen wel naar verlangt. Daarbij ga je vaak, zeker als hooggevoelig persoon, over je eigen grenzen.

Hoe blijf je bij jezelf wanneer kerst een uitdaging is?

Bij jezelf blijven vraagt om in verbinding zijn met jezelf. Wanneer kerst een uitdaging is voor je, dan is het nodig dat je de patronen gaat herkennen bij jezelf, maar ook bij de anderen. Van daaruit kan er namelijk compassie ontstaan. Er is een reden waarom de een altijd in de rol van bemiddelaar stapt, of juist de conflicten opzoekt, of niks zegt. Iedereen voor zich reageert op een manier die hem of haar het beste past, die het meest veilig is. Het zijn alleen vaak geen helpende manieren en ze botsen met elkaar.

Het zicht hebben op jullie familiepatroon is de eerste stap. Van daaruit kun je gaan ontdekken waarom je zelf doet wat je doet, wat er geraakt wordt bij jezelf. Waarom je bijvoorbeeld altijd feller reageert op de één dan op de ander. Of waarom je juist dichtklapt.

Kerst is eigenlijk een afspiegeling van hoe het normaal gesproken gaat in je gezin van herkomst, maar dan uitvergroot en intenser.

Bij jezelf blijven met kerst gaat dus over inzicht in je eigen patronen, inzicht in welke pijn er bij jou geraakt wordt. Het opruimen van deze pijn maakt dat je uiteindelijk bij jezelf kan blijven.

De weg naar jezelf

Deze weg bewandel je het gemakkelijkste met een therapeut die diepgaand via het lichaam kan werken, want oude patronen zitten heel diep opgeslagen in je lijf. Wanneer je begint met het onderzoeken van je overtuigingen en het opruimen van oude pijn, ga je ervaren hoe het is om de dingen op je eigen manier te kunnen gaan doen. Je komt dichter bij jezelf en je verlangen uit. Wanneer je eenmaal gevoeld hebt hoe het is om te leven vanuit je hart, precies het juiste te kunnen doen voor jezelf, je partner en je kinderen, dan wil je niets liever meer dan deze weg blijven volgen. De weg naar je hart, naar de verbinding met jezelf.

Je komt uit op een plek waar je je goed voelt, waar je met mensen bent waar je je intens mee kunt verbinden, waar je om geeft. Diep van binnen. Op een plek die je zelf creëert. Een plek waar je leeft vanuit je hart. Nee durft te zeggen tegen de dingen, momenten en mensen die je niet meer dienen. Een plek waar je ja durft te zeggen tegen jezelf, tegen de liefde.

Kerst is weer van jezelf wanneer je voelt dat je niets meer hoeft

Wanneer je met je huispak op de bank kunt zitten, wanneer je intens gelukkig bent met een filmpje en wat lekkere hapjes, met de juiste mensen voor jou en jullie om je heen, dan gaat het over verbinding. Over liefde, jezelf zijn, niets hoeven en moeten. Het vraagt moed en tijd om daar te komen. Doe het stap voor stap, op je eigen tijd, manier en tempo.

11 REACTIES

 1. Zo blij, ik vier geen kerstmis “ik heb Yule gevierd op 21-12” ik heb geen familie dus ik hoef lekker niets. Ik kan gewoon lekker mijn eigen gang gaan zoals altijd. Ik hoef niet twee dagen aan te zitten aan een vreet en zuip diner, ik hoef geen cadeautjes te kopen voor mensen die nooit tevreden zijn en vaak alles al hebben en ik hoef niet mee te doen aan de leugen die kerstmis heet. Jezus is helemaal niet geboren in december maar in september. De katholieke kerk heeft kerst gejat “net als alle andere christelijke feestdagen” van de oude Kelten die Yule vierden of terwijl de winter zonnewende, de terugkeer van het licht. Yule is het eerste feest in de Keltische kalender “met Samhain vierden zij oude en nieuw”.

  Maar goed, we leven in een imperfecte wereld waar leugen en bedrog de dienst uitmaken en de meeste mensen slaafs volgen omdat ze als de dood zijn er niet meer bij te horen. Of nog erger worden ver en beoordeeld door hun eigen clan. Heb een mooie laatste week van het gregoriaanse jaar 2017.

 2. Kerst is vooral moeten, zo ervaar ik dit
  Heeft niets met liefde, licht en respect te maken
  Als men eens zou weten, hoe we doormiddel van familie banden (ketenen) elkaar gevangen zetten, dan zouden we gelijk kappen met alles wat familie is.
  En dan heb ik het vooral over de lichtwezens en hooggevoeligen, die zijn trouw tenkoste van zichzelf en hierdoor het licht verliezen aan degene die het licht schaamteloos tot zich nemen en zich er in warmen
  Het is een waarschuwing, als mensen je verplichten of manupulatief bezig zijn, dan gelijk kappen en liever in je eentje op de bank, dan aan de agenda van zogenaamde liefdevolle familie tegemoet te komen
  Durf vriendelijk te weigeren als dit niet goed voor je voelt en kijk wat er van de liefdevolle familie over blijft, heeft men begrip en zegt men, jij moet doen wat voor jou goed voelt, dan koester die personen, zij zijn het waard en zo niet, neem afstand
  Fijne maar vooral rustige dagen gewenst
  Yvonne

  • Beste Yvonne, ja, het klopt wat je schrijft. Het is alleen niet zo gemakkelijk voor iedereen zoals jij in staat bent om afstand te nemen. En voor die mensen is dit artikel. Het lijkt gemakkelijk, je los te maken uit je familie, die banden losmaken. Dat kan alleen een heel gevecht zijn en ook echt angstig zijn. Het is vaak een proces van jaren. Ik wens jou ook alle goeds en fijne dagen. Warme groet Nadine

   • Dankjewel Nadine, wil nog even melden dat het bij mij ook heel wat jaren heeft geduurd met veel verdriet en steeds weer teleurgesteld heb ik bepaalde stappen kunnen doen, op een gegeven moment heb je geen keus meer, het is of jezelf kwijt raken of de familie.
    Ik wens je vooral innerlijke kracht en rust toe en lieve groet,
    Yvonne

    • Heel herkenbaar Yvonne, het is inderdaad een proces van jaren, steeds een stapje dichter bij jezelf. Dankje voor je mooie wensen. Gun ik jou ook.

 3. Hoe herkennen mijn man en ik ons hierin. Dit jaar hebben we voor onszelf gekozen, en iedereen hoort het donderen in Keulen, ze komen vragen wat er aan de hand is… maar we hebben dit jaar eens gekozen voor onszelf, het niet moeten doen alsof alles ok is, gewoon we willen onszelf zijn, en niet meer doen of er niks aan de hand is, en het smaakt idd. naar meer…
  Het doet deugd dit artikel te lezen, en we verwelkomen het met open armen, dank u wel!!!

  • Heel graag gedaan. Ik ben blij voor jullie dat het een kerst wordt zoals jullie graag willen. Niet gemakkelijk en geniet van alle stappen die je daarna nog gaat zetten omdat het naar meer smaakt. Warme groet en fijne tijd Nadine

 4. Ach ja de moderne mens zo als men dat noemd, mag kiezen, en doet dit dan vaak valikant verkeerd, gooit de menselijke samenlevings traditie overboord, en gaat voor een voorbeeld ooit gezien, getoont, tv of film studio.
  Ons leven was arm aan spirituele momenten, en ook gewoon het geld was er niet altijd, het was de traditie die ons leide, de traditie ondervonden door voorgaande generaties, het door geven van een stukje evolutie.
  Als kind fantastische warme momenten mogen beleven, samen met mijn moeder de stad in, cadeautjes kopen, thee drinken bij hek met een heerlijk gebakje, met een orkest op het balcon,
  zie het zo weer voor me.
  Boomtje optuigen met verzamelde spulletjes van de voorgaande generaties, cadeautjes er onder, grammophoon plaatje op met kerstliederen, ja en mijn ouders waren verfente socialisten, onvergetelijke momenten, van warmte het samen zijn, als ik dit schrijf denk ik aan al die zielige alleen op de bank zittende lieve mensen, dit jaar weer een mooi kerstfeest gewenst, ik hou vol niet voor mij zelf, maar voor mijn familie, om de terug blik te verzekeren, die zo belangrijk kan zijn in je leven.

 5. Zelf hou ik niet van de hypocriete decembermaand.
  “Gezellig samenzijn” … waarom zou je samenzijn ? Als HSP is dit al een uitdaging en dan zeker als er wordt gesproken over het lekkere eten. Als veganist aan een tafel zitten met neanthertalers die een jong dier (hertenkalf of lam) liggen te verorberen…
  Nee, kerst is geen feest, kerst is leed. Een afgietsel van hoe we zouden moeten samenzijn geschreven volgens de boekskes. Een overdosis “zaligheid” over je heen gespoeld krijgen die je niet wenst te ontvangen.
  En voor het eerst in jaren heb ik gekozen om thuis te blijven, in pyama, op de zetel met een goed boek.
  Bij mezelf blijven en niet mee doen aan de gekte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in