keuzes

Ik weet niet wat voor studie of werk bij mij past.
Ik weet niet of mijn huidige partner wel de ware is.
Ik weet niet of ik überhaupt nog wel een partner wil.
Ik weet niet wat ik leuk vind.
En ik weet al helemaal niet waar ik gelukkig van word.

En als iemand me vraagt wat ik wil eten of drinken, dan zeg ik: maakt mij niet uit, doe maar wat. Of ik vraag: “Wat neem jij? Doe mij dat ook maar!”

Ik kan gewoon geen keuze maken

keuzes

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik vind het zo moeilijk om te kiezen en ik weet niet hoe dat komt.

Misschien wil ik ook wel helemaal geen keuze maken. Want dan ben je alle andere opties direct kwijt. Het verlies is in eerste instantie dus altijd groter dan de winst wanneer je een keuze maakt. En dat kan pijn doen.

De keuzemaatschappij

We leven in een keuzemaatschappij. Vroeger had je niets te kiezen en was je leven grotendeels al uitgestippeld op het moment dat je geboren werd. Maar tegenwoordig hebben we overal tig keuzeopties. Zelfs wanneer je heel duidelijk hebt dat je een broodje kaas wilt eten, dan nog kun je kiezen uit 20 soorten brood en 10 soorten kaas.

We willen ook graag een keuze hebben, maar wanneer we de keuze dan ook echt moeten maken krijgen we het benauwd.

Ja maar….
Wat als het mis gaat?
Wat zullen anderen dan denken?
Wat als het de verkeerde keuze is?

Als je kijkt naar de mensen die moeilijk kunnen kiezen, dan heb je daar twee groepen. De een denkt: ik kies gewoon maar wat – iene miene mutte – dan ben ik er vanaf. En de tweede groep denkt: laat maar… en stelt de keuze uit. Maar beide groepen zijn hier niet tevreden mee.

Ook na de keuze ben je er nog niet!

keuzes
Dan heb je een keuze gemaakt, je gaat rechtsaf. Maar dan ben je er nog niet. Want terwijl je daar loopt, besluipt je de gedachte: deze weg is wel lang en saai, misschien had ik toch beter naar links kunnen gaan, misschien was die weg wel leuker of korter geweest…

Vervolgens heb je spijt van je keuze terwijl je geen flauw idee hebt of het echt beter was geweest als je een andere keuze had gemaakt. Je vergelijkt jouw keuze met jouw fantasiebeeld van de andere optie. Wat in feite een oneerlijke vergelijking is, want jouw fantasiebeeld is waarschijnlijk positiever en niet gelijk aan hoe het er werkelijk uitgezien had als jij die keuze had gemaakt. Je kunt namelijk niet weten hoe het was geweest als je een andere keuze had gemaakt.

Daar komt het spreekwoord ‘het gras aan de overkant is altijd groener’ ook vandaan.

Mijn tips

1- Gebruik bij het maken van een keuze zowel je verstand als je gevoel, je hebt ze beide niet voor niets. Wanneer je ze laat samenwerken, maak je de beste keuzes. Je gevoel wijst je de weg. Je verstand wijst je de kuilen in die weg zodat je niet valt.

2- Maak een keuze. Uitstellen, afwachten of van alles wat willen maakt je niet gelukkiger. Zelfs als je keuze achteraf niet zo uitpakt als je had gehoopt, ben je gelukkiger dan wanneer je geen keuze had gemaakt. Regie pakken over je leven maakt je gelukkiger.

3- Sta voor 100% achter je keuze. Geef het een eerlijke kans. Wanneer jij direct na het maken van een keuze bezig bent met hoe het was geweest als je een andere keuze had gemaakt, krijgt jouw gemaakte keuze geen eerlijke kans. Ga er dus eerst 100% voor en probeer het beste te maken van jouw gemaakte keuze en pas als dat niet blijkt te werken ga je verder kijken.

4- Je mag altijd weer een nieuwe keuze maken. Geen enkele keuze hoeft voor altijd te zijn. Je mag er altijd op terugkomen. (Nadat je het een eerlijke kans gegeven hebt.)

5- Elke keuze geeft je ofwel geluk ofwel wijsheid. Foute keuzes bestaan op die manier dus niet. En wanneer je weet dat foute keuzes niet bestaan en dat elke keuze je iets oplevert, dan wordt het ook meteen makkelijker om een keuze te maken.

Hopelijk helpen deze tips je bij het maken van je keuzes, groot of klein. Welke tip spreekt jou het meeste aan? Laat het me weten in de reacties.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Keuze 4 spreekt mij het meeste aan omdat ik mijn keuze meestal geen eerlijke kans geef, ik ga daar nu meer aan werken en op letten! Bedankt;)

  2. Er zijn de laatste tijd heel veel mooie programma’s op YouToube. Zang met Bert van de Wetering. Iedere morgen meditatie met Tein Touber en Course of miracles. Keuze genoeg om positief te blijven geloven in Liefde, Licht en Vrede.

  3. Goedemorgen,

    Optie 3! Echt 100% achter de keuze staan. Vaak blijf ik hangen in het ‘ verlies’ en ga ik twijfelen over de keuzes, waardoor ik nooit blij ben met de keuze, eigenlijk. Maar als ik er 100% achter sta voelt dat gelijk krachtiger, meer vertrouwen enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in