Mag ik voelen wat ik voel? Als ik me blij voel, maar mijn omgeving is verdrietig… pas ik me dan aan? Mag ik mijn waarheid uitspreken? Vaak voel ik wat er aan de hand is. En toch, ik hou me in en denk, ach laat maar. Laat maar? De vraag is: wie laat ik? Het lijkt alsof ik de ander help, maar in werkelijkheid laat ik mijzelf in de steek. Ik sluit mijn eigen gevoel af om mijn omgeving te behoeden voor mijn waarheid.

Herken je dit? Vaak denkt je hoofd ‘ach, zo zielig’ of ‘ze bedoelen het vast niet zo’, ‘ze doen ook hun best’ en in ‘t ergste geval zadel je jezelf nog op met een schuldgevoel. Deze verborgen zelfsabotage zijn we zelfs gewoon gaan vinden. Basaal betekent het op celniveau dat je niet kiest voor leven. Je ontneemt jezelf de toegang tot je eigen levensenergie. In werkelijkheid verberg je jezelf en ben je bang om te gaan staan voor wie je bent. Van binnen huil je! Hoe lang hou je dit vol? Het is wat ons uitput, somber en ziek maakt. Wanneer durf jij jezelf te omarmen en te gaan leven waar jij naar verlangt? Eerlijk zijn naar jezelf brengt leven en maakt jouw leven liefdevoller en daarmee de wereld om je heen.

Het pad van angst

Diep vanbinnen weet je dat je jezelf voor de gek houdt. Je voelt je niet schuldig naar de ander, maar naar jezelf. Eerlijk zijn zou te pijnlijk zijn of veel emoties kunnen losmaken. Vaak zitten bijvoorbeeld de pijn van verlies of de angst voor verlating aan de basis. De angst houdt je wond veilig dicht. Het is je comfortzone.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De aansturing van angst doet nog meer. Het maakt je alert naar je omgeving, verstrakt je fysieke lichaam, waardoor je gevoel en verlangen afgesloten worden en je de helende levensenergie niet kunt ontvangen. Het stimuleert de productie van overlevingshormonen zoals cortisol, noradrenaline, cytokinen en histamine. Dit kost je lichaam veel energie en is schadelijk als de angst aan blijft houden.

Het belangrijkste dat angst creëert, is dat je wordt geconfronteerd met je angst! De universele wet van aantrekking. Het angstgevoel zendt een frequentie uit dat door het universum beantwoord wordt door signalen en situaties waarin je oog in oog met je angst komt te staan. Dit is het pad van angst. Het universum geeft je de kans om je angst te herkennen, de opening tot heling.

Wanneer luister je?

Het kunnen zeer uiteenlopende signalen zijn waarmee het universum ons probeert wakker te schudden. Vaak begint het met kleine signalen. Een lekke band om je af te remmen. Een accu die leeg is; hoe is ‘t met je eigen accu? Ik viel pas van mijn fiets en lag languit op straat. Ik voelde me gehaast terwijl ik nergens naartoe hoefde. Diep in me voelde ik de druk om mijn omgeving tevreden te houden. De angst voor verlies lag aan de basis, realiseerde ik me.

In mijn praktijk kom ik vaak verlatingsangst tegen. Het valt me op dat juist diegenen die vanuit angst alles doen om de ander aan zich te binden, worden verlaten. Ook ziektes zijn signalen. Mijn broertje werd geconfronteerd met uitgezaaide kanker, maar door opnieuw te kiezen echt te gaan leven, heelde hij. Hij is zijn eigen gevoel en verlangens gaan volgen in plaats van die van de omgeving. Naderhand zei hij: “Het universum moest een levensbedreigende ziekte op mijn pad sturen, want bij een aandoening als Psoriasis was ik niet wakker geschud.” De vraag is: wanneer kies je te luisteren en jouw leven te gaan leiden?

Is de omgeving de boosdoener?

Vaak wordt de omgeving als obstakel gezien om jezelf te kunnen zijn. Maar je maakt de omgeving belangrijker dan jezelf vanwege je angst voor verlating, uitstoting of verlies. Je probeert de omgeving te vriend te houden door contact te maken ten koste van het contact met jezelf. Ik noem het ‘levellen’. Bijvoorbeeld: als een ander verdrietig of teleurgesteld is, zet je je eigen blijdschap opzij. Je richt je op die persoon en probeert hem te helpen of blij te maken of af te leiden. Of: de ander voelt ‘unheimisch’ aan. Door heel aardig te doen probeer je diegene in te palmen zodat jij je veilig lijkt te voelen. Bij al deze pogingen geef je jouw energie weg en neem je bovendien de last van de ander op je. Je verliest je eigen gevoel, levensenergie en passie. Je verliest jezelf.

Neem de regie terug over je leven

Voor mij is er maar een oplossing! Je mag zó veel van jezelf houden, dat je eerlijk gaat durven luisteren naar je verlangens en kunt besluiten die te volgen. Jezelf en je leven zoveel waard vinden, zodat je vanuit zelfliefde keuzes gaat maken die goed zijn voor jou, ongeacht hoe je omgeving zich voelt of erover denkt!

Denk je weleens: ‘oh, dit heb ik weer…’ of ‘waarom moet het mij overkomen’. Dit zijn slachtoffer gedachtes en pas op, dit kan je comfortzone zijn en de overtuiging voeden dat je niets kunt veranderen.

Iedereen heeft de kracht in zich om het leven te keren. Of je nu ziek bent, je relatie vastloopt of je depressief voelt. Kijk naar je situatie en wees nieuwsgierig: ‘wat wil mijn situatie mij vertellen?’, ‘welk gevoel heb ik?’, ‘wil ik dat voelen?’ en ‘wat zou ik willen voelen?’. Mogelijk eisen de negatieve emoties of gevoelens je aandacht op en lukt het niet te voelen wat je wilt. Doe dan de volgende oefening.

Neem een minuut en ga de warmte, zachtheid of liefde binnenin je voelen. Richt je daarop en voel wat er gebeurt. Ervaar je al hoe je je gevoel kunt veranderen? Dit is een klein stapje, maar hiermee zend jij nu al een andere frequentie uit naar het universum. Hoe meer je deze gevoelens manifesteert, des te meer situaties je aantrekt waarin jij positief gestimuleerd wordt ervoor te kiezen je eigen verlangen te volgen. Iedere JA naar jezelf (en NEE naar je omgeving), brengt je dichter bij jouw leven!

Heb jij de oefening gedaan en al een verschil ervaren? Misschien zou je je ervaring hieronder willen delen?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. Lieve Mirjam,

  Halverwege het artikel bedacht ik mij dat dit door jou geschreven moest zijn. Leuk om je te herkennen in je tekst.
  Ik heb de oefening gedaan en voelde direct dat het om mij gaat. Verbinding met mezelf en vanuit daar keuzes mogen maken.

  Dank voor deze reminder.
  Tot snel weer hopelijk.
  Liefs Hanneke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in