Home Hooggevoeligheid Kiezen om hier te zijn: kun jij JA zeggen tegen het leven?

Kiezen om hier te zijn: kun jij JA zeggen tegen het leven?

JA zeggen tegen het leven?

Veel hooggevoelige en hoogbewuste mensen hebben ergens diep van binnen een weerstand tegen het leven op aarde. Juist omdat we door de illusie heen kunnen kijken en weten dat er meer is, is het soms lastig om te accepteren dat we hier zijn. Soms kan dat tot diep verdriet en frustratie leiden. 

Maar ook als het zich niet in dergelijke heftige emoties uit, is een weerstand tegen het leven iets wat je op kan breken op veel gebieden. Het haalt je uit de stroom, uit de weg van de minste weerstand. Het kan leiden tot blokkades op allerlei gebieden. Want als je in de weerstand zit, is het moeilijker om te manifesteren. Als je hier eigenlijk niet wilt zijn, kan het heel lastig zijn om geld, vrienden, fijne ervaringen, wat dan ook, naar je toe te brengen. Daarnaast kan het een soort achterliggend onrustig gevoel op de achtergrond geven, alsof er een soort grijze deken over je hele leven hangt.

Het is mijn vaste overtuiging dat iedereen er voor heeft gekozen om hier te zijn. Ook al wist je misschien dat het lastig zou worden, iedereen heeft uiteindelijk “JA” gezegd en erin toegestemd om hier te komen. Sommigen zeiden dat met iets meer enthousiasme dan anderen, maar uiteindelijk is die “JA” er gekomen. Soms raken we die “JA” echter kwijt gedurende ons leven. Soms al heel vroeg (als baby of jong kind), soms later. We gaan ons verzetten en energetisch “NEE” zeggen tegen het leven: nee ik wil hier niet zijn, nee ik vind het hier niet leuk, nee ik vind het leven lastig. Dat is helemaal niet erg, maar daarmee maak je het jezelf wel moeilijker. Als je het leven kunt accepteren zoals het komt, kun je veel gemakkelijker meestromen met dat wat er is. Zonder die weerstand wordt je hele leven een stuk gemakkelijker en prettiger.

Affirmaties

Onlangs heb ik een paar weken gespeeld met een affirmatie die te maken had met een thema wat hieraan verwant is: veiligheid. Een paar keer per dag zei ik hardop of in mezelf:

“Ik ben veilig. Het is veilig voor mij om hier te zijn”.

Wat ik merkte was dat ik vaak onbewust een gevoel van onveiligheid ervoer. Op het moment dat ik deze woorden dacht of zei, kon ik meer in mijn lichaam zakken en kwam er ontspanning op alle niveaus. Het maakte me bewust van een spanning of gevoel van onveiligheid wat op een onbewust niveau invloed had op hoe ik me voelde. Na enkele weken van spelen met deze affirmatie merkte ik dat het effect van de woorden minder werd omdat het gevoel van veiligheid dieper was geïntegreerd in mezelf. Dat was het moment waarop ik deze specifieke affirmaties losliet om verder te gaan met een ander thema.

Een andere krachtige affirmatie die je kunt gebruiken in het loslaten van verzet en weerstand is:

“Ik kies ervoor om hier te zijn”.

Deze affirmatie zorgt ervoor dat je je weerstand loslaat en dat je dieper in je lichaam komt. Je zegt als het ware weer “JA” tegen het leven waardoor je meer gegrond, meer in jezelf en meer in balans komt. Kijk maar eens wat er gebeurt als je deze zin drie keer achter elkaar hardop zegt. Probeer de woorden te voelen en voel dan wat er in je lichaam gebeurt. Misschien komt op dat moment juist de weerstand tegen het ‘hier zijn’ wel heel sterk naar boven. Dat is oké. Leg dan een hand op je buik (of op een andere plek in je lichaam waar je spanning voelt) en blijf de woorden herhalen:

“Ik kies ervoor om hier te zijn. Het is oké om weerstand te voelen, maar ik kies er nu voor om hier te zijn”.

Deze woorden kun je natuurlijk aanpassen aan dat wat voor jou goed voelt. Een andere zin die voor veel mensen goed werkt is:

“en ik kies er voor om een veilige en comfortabele ruimte voor mezelf te creëren”.

Haal bewust adem en voel je hand op je buik, net zo lang tot de weerstand of spanning wegtrekt.

Wees je bewust dat het omvormen van weerstand in acceptatie een mooi proces is, maar wel tijd en aandacht kost. Waarschijnlijk zul je jezelf er (vooral in het begin) steeds weer aan moeten herinneren dat je kiest voor acceptatie en meebewegen in plaats van verzet en weerstand. Het kan ook zijn dat je diepe emoties tegenkomt die je misschien wel jarenlang hebt weggestopt. Dat is allemaal oke en deel van het proces. Aarzel niet om om hulp te vragen wanneer je daar behoefte aan hebt.

De affirmaties die ik je hierboven gaf kunnen een goed en praktisch begin zijn van dit proces. Ik heb gemerkt dat ik het vooral in het begin fijn vind om de woorden gedurende de dag een aantal keer te herhalen. Observeer wat er gebeurt in je lichaam elke keer als je dat doet. Komt er ontspanning of juist spanning op bepaalde plekken? Zo ja, probeer daar dan gewoon bij aanwezig te zijn met je ademhaling en mee te bewegen met wat er nu is in je emoties, gedachten en lichaam.

Je werkt hiermee niet alleen aan het loslaten van je weerstand om hier te zijn maar je zult ook merken dat het je in het algemeen een stevigere basis geeft. Het wordt gemakkelijker om te gronden en aanwezig te zijn in je lichaam. Het wordt gemakkelijker om te genieten van kleine dingen. Het totaal accepteren van het feit dat je hier bent (en de realisatie dat je, als je hier dan toch bent, je het ook zo leuk mogelijk kunt maken) zorgen ervoor dat je ‘in de flow’ komt. Dingen gaan gemakkelijker stromen, je ervaart meer vrijheid en levensvreugde en alles wordt als het ware lichter.

Ik zou zeggen: als dit resoneert met je, ga er dan mee aan de slag. Speel met de woorden, vind je eigen woorden die goed voelen voor jou, probeer uit wat voor jou werkt en wat niet. En als je wilt, laat dan weten wat je ervaringen zijn.

Zullen we met z’n allen  ja zeggen tegen het leven?

Ik ga ervoor!

5 REACTIES

 1. Er ging iets mis. Staat opeens andere naam bij. Ik kreeg al een reactie online van: Het lijkt erop alsof je dit al hebt gezegd. Ga terug.

  zie nu opeens 2x reactie staan, met een andere naam. reactie is geschreven door mij eleonora. Ik denk dat er iets mis ging. groetjes

 2. Dank voor dit lieve artikel! Het dingetje is soms, dat er een deel in ons zit dat geen Ja tegen het leven kan zeggen. In ons zit een energie of entiteit of spirit dat gekomen is om lessen te leren. Eerst zegt het ja tegen dit leven van lessen leren. Het wil er zijn, het wil leren en het wil zich verbeteren. Het is verbonden aan het toevoegen van overlevingskennis dat zich bijvoegt bij de voorouder lijnen. Op een dag kan dit deel ontdekken dat het leren van lessen niet alleen saai is maar dat alles toch anders in elkaar zit dan het dacht. Dat het zo vaak goede dingen deed, juiste keuzes maakte wat het dan voortstuwde op het levenspad maar waarmee het ook het idee had dat het het leven moest verdienen.

  Dit deel zal uiteindelijk bezwijken. Het zal geintegreerd worden in de Ziel. Omdat dit deel verbonden is met Ego en Mind ofwel Denken, zal de mens nadat dit deel is geintegreerd in de Ziel eindelijlk Ja kunnen zeggen tegen zijn’/haar echte leven.

 3. Dank voor dit lieve artikel! Het dingetje is soms, dat er een deel in ons zit dat geen Ja tegen het leven kan zeggen. In ons zit een energie of entiteit of spirit dat gekomen is om lessen te leren. Eerst zegt het ja tegen dit leven van lessen leren. Het wil er zijn, het wil leren en het wil zich verbeteren. Het is verbonden aan het toevoegen van overlevingskennis dat zich bijvoegt bij de voorouder lijnen. Op een dag kan dit deel ontdekken dat het leren van lessen niet alleen saai is maar dat alles toch anders in elkaar zit dan het dacht. Dat het zo vaak goede dingen deed, juiste keuzes maakte wat het dan voortstuwde op het levenspad maar waarmee het ook het idee had dat het het leven moest verdienen.

  Dit deel zal uiteindelijk bezwijken. Het zal geintegreerd worden in de Ziel. Omdat dit deel verbonden is met Ego en Mind ofwel Denken, zal de mens nadat dit deel is geintegreerd in de Ziel eindelijlk Ja kunnen zeggen tegen zijn’/haar echte leven.

 4. Ik heb nog een mooie die ik ooit van mijn antroposofisch huisarts had gekregen (het kwam uit een kinderboek).
  Ik heb hier niets te vrezen, ik ben veilig en beschermd.

Mobiele versie afsluiten