Kijk vanuit een ander perspectief en creëer je leven vanuit je hart!

Het klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan: ‘Kijk op een andere manier naar je probleem, en het lost vanzelf op’. Ik kan je beloven: het is echt zo!
Maar wat bedoel ik nu eigenlijk met ‘kijk vanuit een ander perspectief?’

Anders kijken

De manier waarop je kijkt, hoe je in het leven staat is aangeleerd. Je hebt jezelf en je mening = je perspectief gevormd vanuit ervaringen, opvoeding en de maatschappij. Vooral de maatschappij beïnvloedt je meer dan jij beseft!

Beïnvloeding van buitenaf

Reclame, media, nieuws, programma’s… Ze creëren onbewust bij jou een beeld van ‘hoe het moet zijn’. Wat je er vervolgens onbewust in je gedachten van maakt is: ‘hoe JIJ moet zijn’. Het is immers ‘normaal’, omdat je het dagelijks ziet.
Je omgeving, de plaats waar je woont en met wie je omgaat vormen de richting van waaruit je leert kijken.

Extreem voorbeeld

Om je een inzicht te geven in wat ik bedoel neem ik als voorbeeld Noord-Korea. Vaak denk ik: hoe kan het toch dat mensen zo intens beïnvloedt kunnen worden door één persoon? De mensen in dat land nemen de norm die wordt voorgeschoteld voor waar aan, en leven naar die norm. Eigenlijk gebeurt dat in elk land. In elke gemeenschap. Je hebt dat eigenlijk niet in de gaten. Met een voorbeeld als Noord-Korea zie je ineens de extremiteit ervan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Er zijn natuurlijk altijd mensen die anders kijken, 95% van de mensheid laat zich sturen. Of het nu bewust of onbewust is…

Hoe kan dat nu?

Mensen zijn kuddedieren. We willen ergens bij horen. We moeten (voor ons gevoel) eigenlijk ergens bij horen. Anders voel je je eenzaam. Eenzaamheid is voor de mens een bijna ondraaglijke energie die we zo veel mogelijk (vooral onbewust) vermijden. Je kijkt naar anderen hoe zij dingen doen en hoe zij reageren en zo pas je automatisch jezelf aan. Zo ontstaan de groepen, culturen, groeperingen enz. Maar ook mode, status, uiterlijkheden en ongeschreven regels.

Niks mis mee hoor! Ik bedoel het niet vanuit een oordeel. Ik bedoel het vanuit het stuk; beïnvloeding.

Het wordt lastig zodra jij anders gaat kijken. Of anders wìlt gaan kijken omdat je wilt ontdekken hoe het leven ook kan zijn. Of je gevoelens toe laat…bijvoorbeeld je seksuele voorkeur. Dan kan het zomaar gebeuren dat de omgeving waarin jij nu bent, jou niet meer begrijpt. Of andersom. En dan begint de eenzaamheid.

Je hebt dan twee keuzes: Je aanpassen aan je oude, vertrouwde omgeving of kiezen voor jezelf en anders naar het leven gaan kijken. Vanuit eenzaamheid kiezen veel mensen voor de eerste optie. Maar eigenlijk kies je dan onbewust pas echt voor eenzaamheid. Omdat je van jezelf, je eigen ik los raakt.

Andere omgeving, andere gewoonten

Ooit ben ik verhuisd vanuit Rotterdam naar Den Haag. Hilarisch was het andere taalgebruik: andere bewoordingen voor dagelijkse dingen waardoor grappige communicatiestoornissen ontstonden. Daarna verhuisde ik naar De Lier. Dat is ongeveer 9km van Den Haag… maar ik heb me verbaasd over het grote verschil in hoe mensen met elkaar omgaan.

Niet dat het één beter was dan het andere, ik wil alleen aangeven dat je zelfs op zo’n korte afstand een 100% ander perspectief kan hebben, waardoor mensen anders in het leven staan en anders reageren. Doordat al die verhuizingen mijn eigen keuzes waren, ging de aanpassing en verandering gemakkelijker en met minder weerstand dan wanneer het zou worden opgelegd.

Spirituele ommekeer

Ook heb ik een spirituele ommekeer gemaakt in mijn leven. Dat was soms inderdaad erg eenzaam. Niet begrepen worden, maar ook niet geaccepteerd worden in de dingen waar je zelf een fijn gevoel bij krijgt is een lastige opgave. Soms twijfelde ik daardoor aan mezelf. Is het nou wel goed wat ik doe, ben ik echt niet gek?

Maar ook hierbij was de situatie, dat ik zelf de keuze maakte. De eenzaamheid die ik voelde en reacties uit mijn omgeving kon ik daarom na verloop van tijd accepteren. Het raakte mij niet meer zo. Hoe dat kon? Omdat ik koos voor mezelf! Voor datgene waar ik voor sta! Ondanks dat ik het soms ook niet leuk vond natuurlijk. Het gevoel dat ik mijn eigen hart volgde gaf mij de kracht daarvoor.

Volg je hart

Vraag jezelf eens af: is de norm van mijn land, stad, opvoeding, omgeving enz enz wel ook echt de norm naar hoe ik wil leven? Maakt het mij krachtig en voedt het mij, of voel ik diep van binnen dat het ook anders kan?

Kan jij anders kijken naar het leven? Wat is nu werkelijk jouw eigen perspectief?

Bewust worden van de norm

In (bijna) alle media wordt een beeld geschetst van ‘een gezin’. Stralend, blij, vier personen, een papa en mama. Rijtjeshuis, tweeverdiener, vakantie op zijn tijd. Kortom huisje, boompje, beestje. Dat lijkt dus de norm te zijn.

Als je die norm voor waar aanneemt, en dus vanuit dat perspectief kijkt, maar je bent vrijgezel (of je gezin heeft een andere samenstelling) zou het zomaar zo kunnen dat je je er onzeker of eenzaam door voelt. Of je voelt je niet ‘normaal’, je gaat twijfelen aan jezelf, waarom jij dat niet hebt of kunt. Want zo hoort het toch te zijn….(denkt jouw onbewuste omdat het is aangeleerd)

Die twijfel of onzekerheid doet veel met je. Het werkt je leven behoorlijk tegen. En dat is jammer omdat dat eigenlijk niet nodig is. Het zijn jouw eigen gedachten over iets wat gevormd is vanuit een norm die niet van jou is….(Lastig te lezen zin, maar wel waar! Lees hem nog eens om het goed door te laten dingen)

GedachtenKracht is sterk, waardoor het heel belangrijk is je bewust te zijn van wie jij nu eigenlijk zelf bent of wilt zijn, zodat je kan kiezen voor je eigen kracht.Kijk vanuit een ander perspectief en creëer je leven vanuit je hart!

Dat bedoel ik met: ga vanuit ‘een ander perspectief kijken’! Laat de norm – wat een ander of de media je oplegt – Los. Dan kan je een beeld vormen wat wél bij je leven past. Daarmee zou je dus zomaar een probleem bij jezelf kunnen oplossen. Maak jezelf er eens van bewust wat je eigen norm is! Stel jezelf kritische vragen. Wat vindt jij een ‘normaal’ leven en hoe wil je jouw eigen leven leiden? Want dat is namelijk jouw ware norm en dus normaal Voor Jou. Ik zeg hierbij niet: ‘schop iedereen je leven uit’. Ik zeg wel: onderzoek op een liefdevolle manier hoe jij werkelijk in het leven wilt staan.

Leven vanuit je hart

Wat werkelijk bij jou past, jouw manier van leven, waar je voluit voor kiest, daarbij voel je geen onbehagen gevoelens dat het ‘anders moet’, ‘niet goed is’, ‘vreemd of raar is’. Het kan hooguit in het begin nog wat onwennig voelen. Zodra je het leven leeft wat werkelijk bij je past, voel je je goed en heb je veel energie. Dan sta je in je Authentieke Kracht!

Wat voor veranderingen er ook komen, hoe anderen dan ook over je denken of oordelen, het maakt je dan niets meer uit. En het mooie is: je gaat er niets of niemand door verliezen. Sterker nog: Je wordt een voorbeeld voor anderen. Mensen vinden het uiteindelijk zelfs magisch en leerzaam hoe jij het doet om zo helemaal jezelf te zijn.

Je leven bepaal je ZELF! Maak jezelf bewust van je authentieke kracht. Ga op onderzoek uit, ontdek wat je niet meer wilt en creëer daarmee wat je wel wilt. Om te leven vanuit je hart, je eigen kracht.

Ik wens je veel succes en wijsheid!

Lieve groet,
Esther Buijs©

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

3 REACTIES

  1. Mooi Esther, Ik verwonder me elke keer weer als er een stukje geschreven word op ntk, omdat het zo bij mij past. Deze keer weer. Ik ben sinds een paar jaar zoetjes aan mijn eigen pad gaan bewandelen. En merk nu steeds meer dat mijn ideeen afwijken van de norm. Omdat ik het van een andere kant bekijk. Niet beter dan anderen maar gewoon anders,ik heb een ander perspectief. Van twee kanten of juist vanuit de eenheid. Het is voor mij vaak een duidelijke zaak terwijl ik mijn omgeving zo zie stoeien. Toen ik net een kijkje had gehad aan de andere kant was ik zo verschrikkelijk enthousiast dat ik er iedereen over wilde vertellen en dat deed ik ook. Ik kon het niet uitgelegd krijgen, de weerstand tegen MIJN waarheid was te groot en ik kreeg van velen te horen “jij zit in een koker” of jij ziet de dingen niet helder meer, dus ik ben stil geworden. Eenzaam voelt het niet ik voel me vrij, en heel gelukkig.Ben zo ontzettend blij dat ik er UIT ben. En toch…als ik gelijken vind, zoals hier dan voel ik toch iets van samen, aansluiting. Ik heb nooit gedacht dat ik gek was geworden, als is dat wel tegen mij gezegd. Ik kan het steeds beter uitleggen omdat het in mijn hart zit en ik erin rust. eerst was het een leer. nu een weten. Als er nu tegen mij gezegd word dat ik in een koker zit dan raakt het niet, dan is het dat. Ik leef vanuit mijn hart, ik voel heel goed wat mij hart zegt en ik luister. Dank je voor je mooie stukje, Marijke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in