Waarom zou je een huisdier nemen? Het maakt enkel rotzooi, het geeft extra werk en het kost ook nog eens geld. Geen aanrader dus….

Of toch wel? Dieren (in het bijzonder huisdieren) kunnen je zo veel geven en leren. Vooral voor een kind is een (huis)dier geen overbodige luxe als je ze een stevige basis mee wilt geven.

Wat kan een dier je kind leren?

Een dier is een goede leermeester. Zo heeft ieder dier eigenschappen waar wij als mensen iets van kunnen leren. Denk maar aan een schildpad, hij leert ons dat de snelheid niet uitmaakt, de reis en bestemming is het belangrijkste. Zo ook de vlinder, die maakt rigoureuze transformaties mee. Deze lijken spannend en eng, maar de vlinder komt er uiteindelijk alleen maar mooier uit.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Al deze voorbeelden lees je vaak ook in kinderboeken. We geven dus onze kinderen al deze lessen al mee, maar deze lessen zijn vrij oppervlakkig en universeel. Een dier kan je kind op een veel dieper level iets leren!

Een dier is, net als een kind, een pure ziel. Het doet wat hem geleerd wordt en functioneert op gevoel en instinct. Helaas leert je kind al behoorlijk snel dat hij moet nadenken over wat hij doet of zegt, wat hij vindt, hoe andere (volwassen) mensen in elkaar zitten en hoe het ‘hoort’. Een dier leert dat niet, een dier leert de natuur te respecteren, leert luisteren naar zijn instincten en emoties, leert puur te blijven. En dit is precies wat een dier je kind kan leren.

De onvoorwaardelijke liefde van een dier leert je kind wat puurheid is. Ook leert je kind dat wij als mensen ‘beter’ zijn dan dieren; wij zijn verantwoordelijk voor het dier, maar dit is ook waar empathie begint. Wij zijn niet beter, we hebben alleen meer mogelijkheden. En deze moeten we onder andere inzetten om lief te zijn voor de natuur; doen we dat niet, dan zijn we enkel slechter dan dieren.

Kort samengevat leert een dier je kind dat puurheid bestaat. Dat de essentie van het leven altijd binnen handbereik is en dat er dus nooit een reden hoeft te zijn om je alleen of opgesloten te voelen.

Hoe kan je je kind dit mee geven?

Heel simpel gezegd is het antwoord “neem een huisdier”, maar we weten allemaal dat het niet zo simpel is. Want huisdieren zijn ook een extra belasting en dat is vaak wat we nu juist niet willen. Daarnaast leert je kind van een huisdier enkel één voorbeeld van dierenliefde. Dit kan ook juist meer onzekerheid geven want ooit… dan houdt het leven van dat dier op. Dus: dierenliefde geef je je kind niet door simpelweg een hond, kat of goudvis aan te schaffen.

Laat je kind ervaren wat voor dieren er buiten zijn, hoe die dieren leven en hoe je hun vibe kan overnemen. Leer je kind dat ieder dier waarde heeft, zelfs die rottige mug heeft een functie en is een pure ziel. Wees eerlijk naar je kind, eigenlijk willen we allemaal wel als dieren zijn. Lekker dicht bij de essentie en trouw blijven aan jezelf. Dieren kunnen dit en als wij bij dieren zijn, kunnen wij dat ook. Want als we ons blootgeven zien dieren niet meer de mens, maar de ziel in de mens.

Door contact te maken met dieren en de natuur leer je wat onvoorwaardelijke liefde is. Geen ‘voor wat hoort wat’. Geen jaloezie, haat of ontevredenheid. Alleen het ‘zijn’ wat dieren kunnen. Het verbinden op gevoelsniveau.

Laat je kind puur zijn bij dieren, laat je kind maar denken dat hij kan praten met de dieren. Want die puurheid, openheid en fantasie brengen hem dichter bij dieren dan wij volwassenen ooit kunnen zijn.

Het resultaat

Als je in deze theorie energie steekt, verwacht je natuurlijk resultaat. Je verwacht dat je aan je kind merkt dat hij op zielsniveau contact heeft kunnen maken.

Misschien is je kind rustiger? Liever? Opener? Misschien merk je wel helemaal niks!

Het is niet dat dierenliefde je kind verandert. Dierenliefde maakt je kind completer, het laat je kind één van de mooiste onderdelen van het leven zien. Ik kan wel een lijst geven waar een huisdier goed voor is, maar om je kind dit echt te schenken gaat veel verder dan woorden kunnen omschrijven. Het is een cadeau voor je kind, zodat je kind pure eerlijke liefde op een jonge leeftijd mag ervaren. En natuurlijk gaat je kind hier profijt van krijgen in de toekomst. Maar als ouder moet je zelf de start maken; gaan we voor onze aardse gedachtes: ‘het leert verantwoordelijkheid’ of ‘zodat mijn kind niet bang wordt van honden’. Maar misschien moeten we gaan voor het gevoel. Het gevoel dat je je kind wilt schenken, de liefde, de aandacht, de rust, de geborgenheid en dit alles voor de rest van z’n leven voorhanden, namelijk gewoon door onderdeel van de natuur te zijn.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Ik denk dat het alle kinderen ten hoede komt. Ik heb zelf een hond maar geen kinderen. Als kind had ik dat ook graag gewild. Laatst liep ik met mijn hond in het park en daar was een vader met zijn kinderen aan het vissen, toen wij langs liepen sprongen die kinderen bijna in de sloot van angst. Ik vind dat zo naar voor die kinderen en een gemiste kans voor de vader om zijn kinderen te leren dat dieren en honden niet eng zijn.

    • Helaas werkt het niet altijd zo. Wij hadden onze hond voordat wij kinderen hadden, maar onze dochter is doodsbang voor honden. zelfs de kleinste schattigste pup krijgt haar aan het gillen. helaas is ze ook bij tijd en wijlen bang voor onze eigen hond.
      En de katten is ze ook niet zo dol op.
      Ik zou het ook graag anders zien, maar een dier in huis is blijkbaar geen garantie

  2. Wat een prachtig artikel. Ik ben zelf hondentrainer en doe veel hond en kind trainingen en je ziet inderdaad echt de puurheid en onvoorwaardelijkheid als de kinderen met een hond trainen. Dat is de mooiste combinatie een kind doet het vanuit zijn hart en dat is waar alles omdraait.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in