nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

“Wat kan ik het kind in mijn leven het beste meegeven?”

Deze vraag wordt mij het meest gesteld door ouders, leerkrachten, vrienden van kinderen. In dit artikel zal ik een aantal adviezen op een rijtje zetten die ik vaak geef. De meeste tips zijn geheugensteuntjes om u te helpen herinneren aan wat u eigenlijk al weet.

door Sharyl Jackson

Toen ik besloot dat ik graag kinderen wilde, was ik gezegend met veel liefdevolle steun van Spirit en met het goede voorbeeld van mijn ouders en grootouders. Bovendien was ik een aantal jaren lerares geweest op een openbare school in de binnenstad , waardoor ik verschillende kinderen heb kunnen observeren. Deze ervaringen maakten dat ik mezelf al voordat mijn kinderen werden geboren de vraag stelde wat ik voor ze wenste. Ik kwam tot de conclusie dat ik wilde dat ze prachtige mensen zouden worden, die elk op hun eigen unieke manier een steentje bijdragen aan deze planeet. Ik zag het als mijn taak om ze het gereedschap aan te reiken dat ze nodig zouden hebben om hun weg te vinden in deze wereld en voldoening uit hun leven te halen. Toen ik erover nadacht, realiseerde ik me dat het belangrijkste gereedschap dat ik ze kon meegeven, eigenwaarde was, zodat ze het vertrouwen zouden hebben om uitdagingen die op hun pad komen aan te gaan. Bedenk wat jouw doel is voor de kinderen, houd die intentie vast, vraag om begeleiding en werk daar samen met je kinderen naartoe.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Iedereen wil een goede ouder, leraar of vriend zijn. Niemand wil belabberd werk afleveren, dus waar moet je beginnen? Bij jezelf! Doe je uiterste best om eerlijk en openhartig te zijn over je gevoelens. Als je moeite hebt om van jezelf te houden, zoek dan hulp om een goede relatie op te bouwen met je innerlijke zelf.  Als je met een kind in conflict komt, vertel dan hoe je je voelt, luister naar hoe het kind zich voelt en leg uit dat je een oplossing wilt vinden die voor iedereen werkt. En doe dat dan ook!

Kinderen helpen door keuzes aan te reiken

Bij kinderen is het belangrijk dat je ze concrete keuzes aanreikt die bij hun leeftijd passen. Hoe meer keuzes je toestaat én respecteert, hoe zelfverzekerder, sterker en onafhankelijker het kind zal worden. Leer keuzes herkennen in allerlei kleine dingen en je zult zien dat je niet meer zoveel machtsstrijd hoeft te voeren. Wil je het rode of het blauwe shirt aan? Wil je een appel of een sinaasappel? Je begrijpt wat ik bedoel!

Creëer een veilige omgeving waarin een kind van elke leeftijd zich vrij voelt om zich te uiten, niet alleen verbaal, maar op elk mogelijk gebied, bijvoorbeeld muzikaal, artistiek of fysiek. Persoonlijk denk ik dat de meeste Amerikaanse kinderen veel te veel speelgoed hebben en te vaak naar een scherm zitten te kijken. Hierdoor wordt hun creativiteit eerder beperkt dan gestimuleerd. We hebben een natie voortgebracht van kinderen die verwachten elk moment van de dag te worden vermaakt en niet meer in staat zijn om zichzelf een tijdje bezig te houden. Het doet kinderen goed om elke dag buiten in de natuur te zijn, om te rennen, wandelen en spelen. Geef ze verschillende ballen van verschillende grootte, blokken om mee te bouwen, zand en  water om mee te experimenteren. Weet je nog hoeveel plezier we vroeger hadden in het bouwen van zandkastelen? Met wat verkleedkleren, kostuums, oude sieraden en sjaaltjes kunnen ze toneelspelen. Ook wat eenvoudige muziekinstrumenten, vingerverf en grote stukken papier om op te tekenen zijn een prima idee. Ik heb altijd al ingezien dat ieder mens de behoefte heeft om zich op verschillende manieren vrij te kunnen uiten. Zing en dans met je kinderen, maak rommel met ze of laat ze zich lekker uitleven, ga met ze naar buiten en praat over de wereld om je heen. Als je kind nog klein is, breng jezelf dan eens op haar hoogte en kijk naar de wereld door haar ogen. Dit kan echt een ander perspectief geven omdat je dingen ziet waar je al lang niet meer écht aandacht aan hebt besteed.

Stilte

Probeer elke dag een moment van stilte in te bouwen in je gezin. De meeste mensen weten niet hoe ze stil moeten zijn, kunnen zichzelf nog geen kwartiertje rust gunnen. In de drukke wereld waarin we leven, wordt dat  gezien als tijdverspilling of als een luxe en niet als de basisbehoefte die het in feite is.

Veel nieuwe kinderen staan in nauw contact met Spirit, zien dingen die volwassenen niet zien en hebben een rijk innerlijk leven, als we ze daarin ondersteunen en stimuleren. Luister naar wat ze te vertellen hebben, dat kan geweldige gesprekken opleveren over de wereld van de geest. Jaren geleden probeerde ik me te concentreren om het aurisch veld rond de bomen te zien en mijn elfjarige tweelingdochters vroegen me waar ik mee bezig was. Ik voelde me een beetje onnozel en  legde uit dat ik een boek had gelezen over aura’s. “Bedoel je het licht en de kleuren om de bomen en mensen heen? ” vroegen ze.  Ik staarde ze verbaasd aan en vroeg of ze al die dingen konden zien.

Een beetje verward zeiden ze dat zij dat ook zagen. Toen ik ze vroeg waarom ze daar nooit wat over hadden gezegd, antwoordden ze dat ze daar nooit bij hadden stilgestaan, omdat ze dachten dat iedereen het kon zien. Wauw! Wees aandachtig, moedig je kinderen aan om te laten zien hoe zij de wereld om zich heen ervaren en geef ze zoveel bevestiging als je maar kunt.

Een van de mooiste dingen die mijn vader me heeft meegegeven, is te vertrouwen op mijn innerlijke weten. Hij noemde dat gezond verstand, maar het komt op hetzelfde neer. Als ik hem een vraag stelde, sprak hij kalm: “Je weet zelf het antwoord al. Gebruik je gezonde verstand. Dat zal je nooit misleiden!” Dank je, pap! Als je kind een stuk speelgoed kwijt is, raad haar dan aan om zich de vraag te stellen waar ze het heeft neergelegd. Geloof me, ze zal het terugvinden en je hebt haar zelfvertrouwen en eigenwaarde gevoed.

Creëer een veilige omgeving waar je kind zichzelf kan zijn, zijn eigenheid kan uiten en zijn leven vorm kan geven. Laat hem voelen dat hij uniek is in dit universum, dat hij nooit alleen is en dat er zielsveel van hem wordt gehouden, door Spirit en door jou. Bekrachtig wie ze is, wat ze voelt, ziet en weet. Zeg haar dat ze de engelen kan vragen om ’s nachts, als ze slaapt, hun vleugels om haar heen te slaan. En wanneer ze naar buiten gaat, de wereld in, druk haar dan niet op het hart om voorzichtig te zijn, maar zeg haar “Onthoud altijd wie jij bent!”

mijn zegen voor allen, Sharyl

© vertaling  Eefje Verhoeven, voor www.nieuwetijdskind.com © 2014

vitaal water
vitaal water
vitaal water

1 REACTIE

 1. Hallo Sharyl,

  Wat een mooi verhaal en een prachtige foto (van jouw kind?), wat een mooie blauwe, ronde en open ogen. Ogen zijn de vensters van de ziel heb ik eens gelezen, een mooie uitspraak.
  Helemaal mee eens (zelf)vertrouwen meegeven, bevestigen zijn de grote cadeaus die je kinderen (en volwassenen) mee kan geven in het leven.
  <font color="deeporange" Op onze website http://www.contactmuziek.nl heb ik ook een stuk geschreven over kinderen, een hoofdstuk bij het onderwerp boek Leonoor, dat hier goed bij aansluit. Op onze wesbite staan ook erg mooie foto's van baby's en kinderen die op mijn instrument (mogen) spelen.

  Heel erg leuk, hoopvol en inspirerend dat je dit verhaal met ons wilt delen.

  liefs
  Leonoor

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in