Een van de meest uitdagende dingen van ouderschap is het feit dat onze kinderen altijd naar ons kijken, en zodoende aanwijzingen krijgen over omgaan met de ups en downs van het leven. Wanneer we gefrustreerd het stuur stevig vastgrijpen bij rood licht, omdat we te laat zijn voor een afspraak of wanneer we boos reageren op iemand die net voor ons de parkeerplaats inneemt die wij op het oog hadden; niets ontgaat het toeziend oog van de kinderen.

Wanneer wij op een ongezonde manier met stress omgaan – met boosheid, beschuldigingen, schreeuwen enz. –  leren we onze kinderen om hetzelfde te doen. Hoe moeilijk het ook is om met moeilijke momenten in het leven om te gaan, je kinderen helpen je inzien dat het misschien tijd is om op zoek te gaan naar gezondere manieren om je stress kwijt te raken.

Tips die stressverlichting kunnen geven

Vereenvoudig je leven.

De meeste mensen nemen meer hooi op hun vork dan ze eigenlijk aan kunnen en krijgen nadien spijt dat ze “ja” hebben gezegd terwijl ze eigenlijk “nee” hadden willen antwoorden. Durf je verplichtingen te beperken tot de essentiële of welke je voldoening of genot brengen. Misschien moet je de vrijwilligersactiviteiten op school een keer afzeggen zodat je bijvoorbeeld tijd overhoudt om eens per week een wandeling met een vriend te maken. Gewoon doen!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Zorg voor genoeg slaap.

Een van de beste manieren om je vermogen om met stress om te gaan te verhogen is door meer rust te krijgen. De gemiddelde persoon heeft zeven tot acht uur per nacht nodig om op te laden. Wanneer we onszelf slaap ontzeggen, heeft dit invloed op ons humeur, concentratie, geheugen, ziekte, en (uiteraard) stress. Als je een middagdutje samen met je peuter wil doen in plaats van de vuile vaat wegwerken, ga dan vooral het dutje doen. Hoe meer je uitgerust bent, hoe meer je in staat bent om met de uitdagingen van het leven om te gaan.

Vat niet alles persoonlijk op.

Heb je je ooit afgevraagd waarom een bepaalde gebeurtenis iemand enorm kan kwetsen, terwijl iemand anders om dezelfde reden zijn schouders ophaalt omdat het niets voorstelt. Ongedwongen ingestelde mensen nemen dingen niet zo persoonlijk en vinden goedkeuring minder belangrijk. Probeer je niet op te winden wanneer je schoonmoeder vertelt dat zij vroeger nooit problemen had om haar kinderen het speelgoed op te laten ruimen (tuurlijk…), maar laat haar commentaar maar gewoon van je af glijden zonder er waarde aan te hangen over jouw capaciteiten als moeder.

Kinderen leren om op een gezonde manier met stress om te gaan

Beweging.

Een van de beste manieren om jezelf te versterken tegen stress is door regelmatig te bewegen. Niet iedereen is van nature sportief ingesteld, maar denk eens na over wat je graag deed toen je een kind was. Vond je het leuk om touwtje te springen? Te fietsen? Kies iets dat je echt leuk vindt, en probeer een maatje te vinden om het nog leuker te maken. Je zult niet alleen in staat zijn beter om te gaan met stress – maar ook nog fitter en gezonder worden!

Ga voor imperfectie.

Velen van ons horen het stemmetje van iemand anders in ons hoofd – misschien van een kritische ouder of leraar – waardoor je het gevoel hebt dat je nooit goed genoeg bent. Door het streven naar constante perfectie creëer je voortdurende stress. Als je te moe bent om je huis schoon te maken voordat je familie komt eten, moet je het toestaan dat het goed genoeg is zoals het is.

Adem in, adem uit.

Een paar langzame, rustgevende ademhalingen kunnen direct invloed hebben op het stressniveau. Sommige mensen vinden het prettig om een woord of zin te herhalen zoals: “Rustig… rustig… ” of  “kalm… kalm… ” terwijl ze tegelijkertijd diep ademhalen. Anderen vinden het fijn om te neuriën of zelfs te zingen. Mogelijk wil je meditatie uitproberen. Zelfs een paar minuten per dag kunnen wonderen verrichten om te helpen resetten en aarden; er zijn zelfs gratis geleide meditaties online beschikbaar. Wanneer je ruimte krijgt om rustig adem te halen en fysiek te ontspannen zal het helpen om met meer gratie en gemak om te gaan met moeilijke momenten.

Spelen.

Herinner je hoe het was om plezier te hebben? Voor veel ouders bestaat het leven uit het afvinken van dingen op een to-do lijst. Wanneer we geen tijd vrijmaken om ons geestelijk op te laden, worden we vatbaarder voor frustratie en stress. Lach. Vertel een mop. Teken. Houd een danswedstrijd met je kinderen. Deze kleine handelingen kunnen een groot verschil maken in ons stress niveau doordat het helpt opnieuw de verbinding te maken met de speelse en gelukkige kant van onszelf die anders bedolven wordt onder de lijst van dingen die gedaan moeten worden.Kind in de lucht

Ondersteuning

Voor de meeste ouders zijn de opvoed taken eindeloos; we zijn er van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat mee bezig. Als je uitgeput bent of een pauze nodig hebt, vraag dan om hulp. Maak kennis met een paar andere ouders met wie je het brengen en halen naar en van school kunt delen, of neem deel aan een huiswerkclubje dat rouleert van het ene huis naar het andere. De opvoeding van kinderen zou eigenlijk in een stam of met de steun van een uitgebreide familie moeten gebeuren. Maar indien je niet beschikt over een netwerk van zorgzame, betrouwbare mensen waar je op kunt leunen, is het tijd om er een te creëren.

Doe een ding tegelijk.

De meeste ouders proberen veel te veel taken tegelijk te doen, om zo efficiënt mogelijk te zijn. Dit kan leiden tot enorme stress of het maken van fouten. Doe het rustig aan. Focus je op hetgeen je op dat moment doet – of het nu een hapje eten geven is of het verschonen van een luier. Sterker nog, geef je kinderen jouw onverdeelde aandacht voor tenminste 10 tot 15 minuten per dag, wanneer je niet probeert iets van hen gedaan te krijgen. Jouw positieve aandacht zal het bijkomende voordeel hebben dat de kinderen gemotiveerd worden om meer medewerking te verlenen.

Het leven in de snelle wereld van vandaag kan ons uitputten, waardoor we steeds kwetsbaarder zijn voor stress doordat we ons belast voelen door de oneindige eisen die aan ons gesteld worden. Neem deze tips in overweging, en neem de tijd om opnieuw te evalueren waar je aanpassingen in je dagelijks leven kunt maken, welke zullen helpen om makkelijker om te gaan met moeilijke situaties. Je doet niet alleen jezelf een plezier – je kinderen zullen er profijt van hebben als zij zien dat hun moeder voor zichzelf zorgt. Op deze manier kun je ze laten zien dat zij ook op een gezonde manier kunnen leren omgaan met de frustraties van het leven.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in