Kinderen mediteren anders

Als ik de omgeving van kinderen van nu vergelijk met de wereld waarin ik opgegroeid ben, zie ik dat er in deze tijd veel meer op kinderen afkomt dan vroeger. Denk o.a. eens aan de tv en social media. Babyspeelgoed is gul met geluiden, piepjes en bewegingen. De geluiden van sommige kinderseries zijn harder en drukker. Op school wordt er van kinderen meer verwacht via toetsen waar in groep 1 en 2 al mee begonnen wordt, zodat ‘ze er alvast aan wennen’.

Daarnaast worden kinderen steeds gevoeliger. Het lijkt wel of de oren en ogen van kinderen van nu groter zijn geworden. Ze hebben net als de kinderen van vroeger een sfeer om zich heen nodig die in balans is. We weten allemaal dat de balans in deze tijd ver te zoeken is, maar de kinderen willen meehelpen. Ze nemen verdriet of angsten over van de mensen die hun lief zijn. Dan wordt de omgeving overweldigend van indrukken die ze misschien nog niet eens kunnen duiden en niet kunnen verwerken.

Het kan zijn dat jouw gevoelige kind zich gaat afsluiten voor de omgeving en daarmee onbedoeld ook voor jou. Je voelt dat je je kind niet altijd meer kan bereiken, terwijl je zo graag wilt helpen. Het kan zijn dat jouw kind zijn opgehoopte spanningen uit in weerbarstig gedrag of er buikpijn of hoofdpijn van krijgt.

Fysiek bewegen helpt om spanningen kwijt te raken. Waar wij vroeger op straat gingen rolschaatsen raast ons nu het verkeer om de oren en zijn er steeds minder plekken voor kinderen om vrij te bewegen. Kinderen hebben andere manieren nodig om hun spanningen kwijt te raken. Een daarvan is mediteren.

Mediteren voor kinderen? Die zitten toch niet stil?

Kinderen mediteren andersVolwassen mensen zien mediteren vaak als ‘serious business’. Voor kinderen is meditatie een spel met de beelden die ze tevoorschijn toveren met hun verbeeldingskracht. Ieder beeld dat voor hun dichte ogen verschijnt, roept een gevoel op. Ik vind het magisch om te zien hoeveel kinderen in 5 minuten visualiseren beleven. Er gaat een wereld voor ze open. Het is hun eigen binnenwereld, waarin ze zich veilig en vrij voelen. Voor kinderen kan mediteren een manier zijn om invloed op hun leven te krijgen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Kinderen willen bewegen in hun meditatie

Kinderen zijn beweeglijk en willen tijdens een visualisatie ook bewegen. Ouders trekken al gauw de conclusie dat hun kind zich dus niet kan focussen en denken dat mediteren voor hem niets is. Ouders verontschuldigen zich vaak voor het drukke gedrag van hun kind. Ik zie dan gewoon een kind dat speels is en lééft.

Als kinderen met hun ogen dicht rond gaan lopen kijken ze natuurlijk door een spleetje. Soms lachen ze erbij. Het lijkt alsof ze niet ‘bij de les’ zijn maar ondertussen gaat er zo veel om in hun koppie. Als ze gaan tekenen over wat ze in hun visualisatie tegen zijn gekomen, zie je pas wat er allemaal is gebeurd. De tekening maakt het echt voor hen. Ze zien nu op papier wat er eerder alleen in hun hoofd was. Dat maakt de visualisatie werkelijker.

Hoe help je je kind om te mediteren?

  • Doe de meditatie eerst zelf zonder je kind erbij. Doe hem voor jezelf, ook al is het een ‘kindermeditatie’. Ervaar eerst wat de meditatie met jou doet. Als jij het gewoon vindt om te mediteren, dan vindt je kind dat ook.
  • Kinderen knijpen vaak hun ogen dicht, je kunt ze uitnodigen om hun ogen zachtjes te sluiten.
  • Wees nieuwsgierig naar wat de meditatie met je kind zou kunnen doen. Vul niet van tevoren in wat het bij je kind zal veranderen of hoe het zal reageren. Nieuwsgierigheid geeft jullie allebei ruimte om nieuwe ervaringen op te doen.
  • Zorg dat de ruimte veilig is om rond te lopen. Zet die dure vaas even weg of kies een andere kamer. Het is ook heerlijk om dit samen buiten te doen.
  • Als je kind gaat bewegen tijdens de meditatie, laat het dan. Blijf bij jezelf. Blijf je ruggengraat voelen, je hart en je buik. Hoe beter jij bij jezelf blijft, hoe gemakkelijker je kind zijn eigen ervaring kan hebben.
  • Als je kind bij je op schoot kruipt, zit het nog steeds in zijn eigen wereld ook al lijkt dat niet zo. Ga niet praten tegen je kind. Laat het lekker tegen je aan kruipen en blijf bij jezelf. Je kunt heel goed samen mediteren als je elkaar aanraakt.
  • Tijdens een meditatie gaan kinderen gemakkelijk in en uit hun eigen wereld. Ze willen af en toe even de buitenwereld checken en gluren door een spleetje van hun ogen naar buiten. De gesproken woorden en de muziek van de visualisatie helpen het kind terug te komen bij zichzelf. Blijf ontspannen en adem lekker door als het anders verloopt dan je verwacht.
  • Ga na de meditatie samen tekenen over wat je beleefd hebt. Dat kan een mooie aanleiding zijn om erover te praten. Welk figuurtje, woorden of beelden hebben het kind geholpen? Wanneer werd het blij? Wat was het leukste of fijnste moment van de visualisatie?
  • Kinderen zijn vaak geïnteresseerd in jouw tekening. Natuurlijk ga je met een kind van 8 jaar niet je diepste zielenroerselen delen maar je kunt er wel in het kort iets over vertellen. Vooral wat jou geholpen heeft.

Wil je weten of je kind eigenlijk wel kan visualiseren? Ik wens jullie veel plezier met deze meditatie op mijn website.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap