Het is totaal fout om kinderen te leren schrijven, lezen en rekenen voor ze minstens zes zijn. Zeven zou zelfs een betere leeftijd zijn om er aan te beginnen. Dat blijkt uit een rapport van de Universiteit van Cambridge, gebaseerd op 28 verschillende studies en onderzoeken, waar bijna honderd wetenschappers hebben aan gewerkt. Het rapport wijst erop dat landen waar kinderen pas aan hun eerste studiejaar beginnen als ze zeven zijn, zoals Zweden en Finland, uiteindelijk de beste resultaten afleveren.

Hekel

Volgens het rapport heeft het totaal geen zin om kinderen steeds vroeger te leren lezen, schrijven en rekenen, laat staan vreemde talen te leren. Dat resulteert er alleen maar in dat er meer kinderen al erg vroeg een hekel aan leren krijgen en in hun latere schoolopleiding er snel de brui aan geven. Bovendien: “Als kinderen al op vier of vijfjarige leeftijd het idee krijgen dat ze kunnen falen in school, wordt het bijna onmogelijk om hen nog te motiveren.”

Stoornissen

Volgens het rapport leidt het vervroegen van druk om te leren op kinderen tot pervasieve ontwikkelingsstoornissen. Dat is een term in de psychiatrie waaronder ondermeer autistische stoornissen vallen, het syndroom van Rett, desintegratiestoornis van de kinderleeftijd en het syndroom van Asperger.

A-sociale, opgefokte kids

Het rapport beweert dat kinderen van elf bijvoorbeeld nog nooit zo a-sociaal waren. “En dat ligt niet aan computerspelletjes, tv kijken of andere moderne ‘verleidingen’, maar aan het feit dat ze door hun ouders al van op te jonge leeftijd in een competitief model worden gedwongen, vooral als het over hun schoolprestaties gaat.”

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Stalinistische ouders

De manier waarop veel ouders omgaan met de onderwijsopleiding van hun kinderen anno 2009 wordt door de auteurs van het rapport omschreven als “Stalinistisch” en “Victoriaans”. Ouders verwachten ook meer dan ooit dat de schoolprestaties van hun kinderen aanleunen bij de sociale standing die ze zichzelf aanmeten. Wat in de meeste gevallen leidt tot het overstressen van kinderen.

Het rapport pleit ervoor om zeker in de eerste schooljaren “af te stappen van een systeem dat steeds meer draait rond het goed scoren op testen en hoge punten halen”. Volgens de auteurs moet er weer meer aandacht besteed worden aan geschiedenis, muziek en creatief bezig zijn. (mvl)

Bron: demorgen.be

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

  1. Wij Dringen onze zoon absoluut niet op om te leren maar hij doet dit zelf. Hij is nu 2,5 jaar oud en begint zelf al letters te schrijven. Hij vind letters en vormen helemaal geweldig. Hij wordt 2 talig opgevoed en omdat wij thuis nog regelmatig Engels praten leert hij dat dus ook mee. Ik vind het leuk om te zien hoe hij er zo mee bezig is, ik maak me alleen zorgen omdat hij nogal boos kan worden als iets niet lukt. Moet ik mij hierom zorgen maken?

  2. Ja, maaike . Ik las zelf ook al op jonge leeftijd en vond dit erg leuk. Wel geloof ik , net als jij, dat teveel moeten leren, zonder al te veel keuzes niet erg goed is voor de ontwikkeling van een kind. Waarom wordt er niet gekeken naar de kennis en wijsheid die een kind van nature al in zich heeft?
    Waarom proberen we nu nog een kind te vullen met kennis?
    Kennis waar een kind vaak niet zo veel aan heeft?

    Ik vond de lessen op de lagere school echt saai, behalve de gedeelten met geschiedenis. Vanaf mijn 7e ofzo ben ik voornamelijk maar boeken gaan lezen tijdens de lessen.
    Ik heb echt geen flauw idee meer waar Hoogezand-Sappemeer ligt, behalve dan in Groningen (toch?)

    Het zou fijn zijn als er over gevoelens werd gepraat op de lagere school. Het zou ook fijn zijn als er niet meer zo’n scheiding werd gemaakt op leeftijd. Het zou fijn zijn als er al vroeg met meditatie en visualisatie gewerkt werd. Het zou fijn zijn als er al vroeg met positief denken gewerkt werd, met de wet van de aantrekkingskracht,met energiewerk, met LIEFDE.

  3. ik denk dat t belangrijk is om dit bij elk kind apart te zien, er zijn kinderen die toch echt met 4 jaar al willen leren lezen en schrijven. Dit niet toelaten lijkt me niet slim. Naar mijn idee zijn kinderen veelal oververmoeid en moeten ze veel te veel ( en dan heb ik het niet over leren lezen en schrijven maar over het meedraaien in de volwassen maatschappij omdat ouders wel kinderen maar geen consesies willen doen)
    moest t even kwijt …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in